logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longh ECAM 21.117.SB. – czy wymiana silnika przekładniowego wystarczy?

RomekEkspres 04 Lis 2024 11:29 1134 9
REKLAMA
  • #1 21288985
    RomekEkspres
    Poziom 2  
    Witam,
    Doszło do przepięcia w mieszkaniu, w wyniku czego ucierpiał mój ekspres do kawy i nie da się go włączyć. Po rozkręceniu zobaczyłem przepalony silnik przekładniowy. Teraz moje pytanie, czy jeśli wymienię sam silnik przekładniowy, to ekspres będzie działać, czy potrzebna jest wymiana jeszcze innych części. Ekspres to De'Longhi ECAM 21.117.SB.
    Tabliczka znamionowa ekspresu De'Longhi ECAM 21.117.SB Przepalony silnik przekładniowy wewnątrz ekspresu do kawy De'Longhi ECAM 21.117.SB. Zbliżenie wnętrza ekspresu do kawy z przepalonym silnikiem przekładniowym Osoba trzyma uszkodzony element elektroniczny z ekspresu do kawy. Widok wnętrza ekspresu do kawy De'Longhi z przepalonym silnikiem przekładniowym ULKA EP5GW. Wnętrze ekspresu do kawy De'Longhi z widocznym przepalonym silnikiem przekładniowym. Wnętrze ekspresu do kawy De'Longhi ECAM 21.117.SB z widocznymi przewodami i komponentami elektronicznymi. Zostawiam zdjęcia. Zielona płytka obwodu trzymana w dłoni, z widocznymi metalowymi elementami i kodem QR. Silnik przekładniowy z uszkodzeniami widoczny w dłoni. Przepalony silnik przekładniowy w ekspresie De'Longhi ECAM 21.117.SB Wnętrze ekspresu do kawy De'Longhi ECAM 21.117.SB z przepalonym silnikiem przekładniowym. Zdjęcie wnętrza ekspresu do kawy De'Longhi ECAM 21.117.SB z widocznym przepalonym elementem elektronicznym.
  • REKLAMA
  • #2 21288991
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    Temat od razu do kosza, a typ, model, producent to ja podam.....
    A tak w ogóle to może jakieś napięcia by kolega sprawdził, resztę elektroniki żyje....???
  • REKLAMA
  • #3 21288998
    RomekEkspres
    Poziom 2  
    >>21288991 Poprawiony post ale nie mam miernika wiec nie jestem w stanie sprawdzic napięć.
  • REKLAMA
  • #4 21289003
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    Nie widzę dokładnie szczegółów na zdjęciach, ale silnik to raczej ostatni podzespół do uszkodzenia. Chyba, że był w trakcie pracy.
    RomekEkspres napisał:
    ucierpiał mój ekspres do kawy i nie da się go włączyć

Stawiam na elektronikę, więc wymiana silnika raczej nie pomoże. Gdyby uszkodzony był tylko silnik, ekspres by się włączył i pewnie pojawił by się jakiś błąd.
    Sprawdzałeś sam silnik czy działa?
    PozdrawiaM.
  • Pomocny post
    #5 21289256
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Co to jest silnik ,,przekładniowy" ? @RomekEkspres Może nazwij to dokładniej. Poza tym, do takich napraw multimetr nawet z ,,Biedraka" jest niezbędny. To tylko 14 złotych, ekwiwalent paczki fajek.
  • Pomocny post
    #6 21289280
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Co to jest silnik

No własnie.
    Co tam na nim napisane, nadrukowane?
    Wnętrze urządzenia z widocznymi kablami i elementami technicznymi.
    Po odczytaniu co tam napisane, można by go sprawdzić "na krótko"
    No ale trzeba by pokazać dokładniej.
    I faktycznie tak jak napisano powyżej.
    Silnik, napęd będzie ostatnim podejrzanym.

Krzysztof Kamienski napisał:
    To tylko 14 złotych, ekwiwalent paczki fajek.

O, nie, nie.
    Tak dobrze już nie ma, ceny już teraz za paczuszkę zbliżają się do dwóch dyszek :D
  • REKLAMA
  • #8 21289633
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    klm787 napisał:
    Po odczytaniu co tam napisane, można by go sprawdzić "na krótko"

Prawdopodobnie 230V 50Hz.
    PozdrawiaM.
  • #9 21290169
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7827
    mariann napisał:
    Prawdopodobnie 230V 50Hz.

Prawdopodobnie, silnik DC z magnesami trwałymi. Na 99%.
    klm787 napisał:
    Tak dobrze już nie ma, ceny już teraz za paczuszkę zbliżają się do dwóch dyszek

Jak się byle siana nie pali, to Camele, "twarde" 19,99zł. Tak że ten tego...
  • #10 21290418
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    ArturAVS napisał:
    silnik DC z magnesami trwałymi. Na 99%.
    Zgadzam się. Ale to mały silnik wiec kwestionuje to 220VDC. Zbyt cienkim drutem musiał by być uzwojony wirnik. Maszyna musi mieć jakiś zasilacz impulsowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ekspresem do kawy De'Longhi ECAM 21.117.SB, który przestał działać po przepięciu. Po rozkręceniu urządzenia zauważył przepalony silnik przekładniowy i zastanawia się, czy jego wymiana wystarczy do naprawy. W odpowiedziach podkreślono, że silnik jest mało prawdopodobnym źródłem problemu, a uszkodzenia mogą dotyczyć elektroniki. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięć oraz stanu innych komponentów, ponieważ uszkodzenie silnika niekoniecznie wyklucza inne awarie. Użytkownicy sugerowali również użycie multimetru do diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA