logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcony dźwięk w wieży SONY TA-D507 - jak zdiagnozować wzmacniacz?

gbksiazczak 06 Lis 2024 12:34 498 14
REKLAMA
  • #1 21291658
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Mamy dość starą ale ładnie wyglądającą wieżę SONY. Niestety, chociaż niby działa, to z głośników wydobywa się zniekształcony dźwięk, zwłaszcza przy większej głośności. Podejrzewam wzmacniacz ale nie bardzo wiem jak znaleźć winowajcę. Jestem elektronikiem ale raczej IT, miałem praktyki w ZURiT ale pół wieku temu. Zdjąłem obudowę wzmacniacza TA-D507. Jest trochę kurzu ale nie widać żadnych przepalonych elementów. Jakieś wskazówki? Procedura szukania/naprawy? Szkoda solidnie wyglądającego zestawu radio-kaseciak-CD.
  • REKLAMA
  • #2 21291662
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15524
    Wstaw zdjęcia szczególnie zasilacza.
    Czy po "odjęciu" basu coś się mienia?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21291691
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Nie wiem jak "odjąć" bas, jest duże pokrętło volume i dwa małe balance i dfbf
    Widok wnętrza wzmacniacza SONY TA-D507 z elementami elektronicznymi i płytkami drukowanymi. Zbliżenie na wewnętrzny układ z elektroniką wzmacniacza SONY TA-D507. Wnętrze wzmacniacza SONY TA-D507 z widocznymi podzespołami elektronicznymi i układami na płytce PCB.
  • #4 21291692
    sosarek

Poziom 43  
    Zacznij od zmierzenia pojemnosci elektrolitów w zasilaczu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21291698
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.
    Chodzi i pionową płytkę koło trafa?
    Trzeba wylutować czy można mierzyć na płytce?
    Mam zwykłe multimetry z pomiarem pojemności
    ale rzadko tego używam i nie wiem czy nie jest to poza ich skalą.
  • #6 21291705
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    interesują cię wszystkie duże "elektrolity" trzy są obok transformatora, a dwa obok radiatora, pomiar raczej po odlutowaniu jednej końcówki, jako że elementy otaczające mogą silnie zaburzać pomiar.
    Poszukaj instrukcji serwisowej i pomierz napięcia, w szczególności te z zasilacza i na końcówkach mocy.
    Pozdrawiam
  • #7 21291723
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Dziękuję za wskazówki. Wygląda to gorzej niż myślałem. Pionowa płytka jest "zintegrowana" z płytą główną i łączówką transformatora - w wielu punktach są zlutowane. Nie ma dostępu ani dla lutownicy ani dla sond miernika. Trzeba byłoby to wszystko rozmontować i rozlutować a nie wiem, czy to nie jest ponad moje siły. Mam dość dobry oscyloskop, może przy jego pomocy da się coś łatwiej zdjagnozować. Naczytałem się sporo o jakości starych japońskich i polskich kondensatorów (ELWA) i mam mieszane uczucia. Mam też świadomość, że są "głównymi podejrzanymi". Czy takie bezinwazyjne podejście ma sens? Niby wszystko da się naprawić ale chyba nie za wszelką cenę...
  • REKLAMA
  • #9 21299728
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 571
    Może podpowiem, bo mam bardzo podobny zestaw i kojarzę kilka usterek.
    Proponuję zacząć od przelutowania całej płyty, zwłaszcza gniazd taśm do pozostałych segmentów - zimne luty to zmora tych wież, czasami powodują właśnie takie zachowanie, jak opisane przez Ciebie.
    Niestety będzie to wymagać rozbiórki praktycznie całego wzmacniacza. Niemniej warto, bo to całkiem przyzwoity zestaw.

Regulację tonów wykonujesz klawiszami góra-dół-prawo-lewo, jest tam korektor dźwięku którym można skorygować barwę.
    Czy zniekształca na każdym wejściu?
  • REKLAMA
  • #10 21299902
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Dziękuję za kolejne życzliwe wskazówki. To zniekształcenie sprowadza się do charczenia, które jest szczególnie słyszalne przy głośnej muzyce. Raczej nie podejmę się takiego gruntownego remontu. Pamiętam jak "Pan Karol" z ZURiT w Tomaszowie miał wypracowane ""strzały", czyli 80-90% typowych uszkodzeń (wymont/zamont 30 zł, wyszukanie uszkodzenia 20 zł, wymieniony rezystor 1,60 zł - tak było w Jubilacie). Wprawdzie zestaw SONY wygląda solidnie ale bez wzmacniacza... jest bezużyteczny. Gdyby szansa na sukces była duża, to może wymieniłbym elektrolity ale w takich markach to nie zawsze jest skuteczne. Raczej pójdzie do utylizacji...
  • #11 21299906
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 571
    Raczej zostawiłbym elektrolity spokoju. W tej serii wież nie "padały".
    Do utylizacji szkoda, już lepiej sprzedać komuś, kto da drugie życie - są dość poszukiwane. :)
  • #12 21299918
    sosarek

Poziom 43  
    James596 napisał:
    Raczej zostawiłbym elektrolity spokoju. W tej serii wież nie "padały".

Chodzi o utratę pojemności i "przysiadanie" zasilania przy większym poziomie głośności.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21299957
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    W tych wzmacniaczach często był problem z zimnymi lutami na układzie STK4152. Zacznij od sprawdzenia, czy nie ma zimnych lutów. Sprawdź, czy układ jest zasilany symetrycznie. 9 i 14 pin układu to -B, na którym powinno być około -42V. Z kolei B to wyprowadzenie 11, 42. Sprawdź rezystory pomiędzy 11 i 12, oraz taki sam pomiędzy 4 i 7. Zgodnie z wcześniejszą sugestią, sprawdź elektrolity. Usterka któregoś z tych dużych C325 i C326 będzie się objawiać niesymetrycznym napięciem (rzadki przypadek). Szczególną uwagę zwróć na mniejsze pojemności (na fotografii powyżej dwóch dużych kondensatorów). Jeśli tam będzie wszystko dobrze, trzeba sprawdzić układ przedwzmacniacza. To prosty sprzęt. Naprawa nie powinna sprawić Ci trudności.
  • #14 21300002
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Może ktoś podejmie się naprawy? Wysłałbym do paczkomatu i opłacił zwrot tą samą drogą. Faktycznie szkoda utylizować ale jeden "magik", co to skupuje "wszystko" nie był zestawem SONY zainteresowany.
  • #15 21300058
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Opłacalność naprawy w zewnętrznym serwisie jest znikoma. Jeśli cały zestaw jest w komplecie i nie jest zniszczony, to w ramach nostalgii czasami warto wyremontować. Na Twoim miejscu spróbowałbym sam. To prosty sprzęt, do naprawy którego wystarcza zazwyczaj prosty multimetr i lutownica. Dokumentacja jest w necie. Pomoc internautów, pasjonatów uzyskasz bez problemu. Może warto spróbować?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zniekształconym dźwiękiem w wieży SONY TA-D507, szczególnie przy wyższej głośności. Podejrzewa wzmacniacz, ale nie wie, jak zdiagnozować usterkę. Uczestnicy dyskusji sugerują różne metody diagnostyczne, w tym pomiar pojemności elektrolitów w zasilaczu oraz sprawdzenie zimnych lutów na płycie. Wskazują na możliwość przelutowania całej płyty oraz pomiar napięć na końcówkach mocy. Użytkownik rozważa użycie oscyloskopu, ale obawia się skomplikowanej naprawy. W końcu, niektórzy uczestnicy sugerują, że naprawa może być nieopłacalna, a lepszym rozwiązaniem byłoby sprzedaż zestawu dla pasjonatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA