logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Praca na Single channel Gskill Trident Z RGB Samsung B.DIE

cocek 19 Lis 2024 23:32 267 6
REKLAMA
  • #1 21310538
    cocek
    Poziom 6  
    Problem z pamięciami RAM Gskill Trident Z RGB Samsung B.DIE
    Posiadam 2 kości bez RGB i 2 kości z RGB, każda po 8GB.
    Komputer to:
    Ryzen 5 5600
    Msi Mech Rx 6600
    B550 MSI Tomahawk MAX II
    Silentium PC Vero L5 600W
    System i gry w miarę działają, ale np. jak uśpię komputer, to już się nie włączy, a już nie wspomnę o podkręcaniu tych B.DIE, bo graniczy to z cudem. Teraz, pomimo tego że jest ustawiony tylko profil XMP, to każda kość ma inne wartości i do tego pracuje w trybie single channel, a nie quad. BIOS najnowszy, a na starym to samo.
    Ramy mam wsadzone jako: RGB, bez RGB, RGB, bez RGB. Z numeru seryjnego wychodzi, że są identyczne, różnica tylko w wyglądzie.
    Zrzut ekranu programu CPU-Z pokazujący szczegóły pamięci RAM G.Skill. Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazujący parametry pamięci RAM G.Skill Trident Z.
  • REKLAMA
  • #2 21310578
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Nie wiem czy trolujesz czy nie...
    Screen to zamieściłeś z zakładki SPD. Czyli nie mają te wartości niczego wspólnego z parametrami z jakimi te pamięci obecnie pracują. Słowo single nie odnosi się w ogóle do kanałów tylko do organizacji (Ranks).

Wszystkie kości pracują z tymi samymi timingami i prędkością i to odczytasz w zakładce Memory w CPU-Z. Nie ma innej możliwości.

Poza tym ta platforma to nie intelowa X99 by był kontroler pamięci Quad channel, wiec co najwyżej możesz liczyć na pracę DUAL channel.

Dodatkowo, oficjalnie ten CPU obsługuje pamięci 3200MHz. 3600MHz z XMP zazwyczaj jest stabilne na tych procesorach ale przy użyciu 2 kości.
    Z 4 kośćmi być może będzie wymagane obniżenie taktowania do 3200.
  • REKLAMA
  • #3 21310684
    cocek
    Poziom 6  
    Dobra, spoko, masz rację, a czemu nie mogę uzyskać dual channel, tylko jest single?
  • #4 21310711
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Co pokazuje zakładka memory w CPU-Z??
  • REKLAMA
  • #5 21310796
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Nie podkręcisz tych modułów w konfiguracji 4x8GB bo nie pozwoli na to kontroler w CPU.

Szkoda czasu na testy, wyrywanie włosów bo komputer będzie niestabilny - skórka nie warta wyprawki. Zysk żaden.

Jeżeli moduły działają stabilnie w trybie Dual Channel przy taktowaniu 3600 i opóźnieniach CL16 to jest to fajna konfiguracja.
  • REKLAMA
  • #6 21311226
    cocek
    Poziom 6  
    faktycznie, nawet nie wiedziałem że procesor przez układ 4x8 nie będzie chciał się podkręcać (ledwo co dał sie ustawić na 4.0 przy 1.4) aktualnie stwierdziłem fakt że nie potrzeba mi 4x8 i zostawiam 2x8. Procesor sobie na spokojnie pyrka na 4.5 przy 1.275 a ramy na 3800 14-16-14-22-36 1T przy 1.45. Co najlepsze cpu-z nadal pokazuje prace w trybie single, ale za to aida64 juz w dual.
  • #7 21311242
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    cocek napisał:
    Co najlepsze cpu-z nadal pokazuje prace w trybie single, ale za to aida64 juz w dual.

Pokaż screen z zakładki Memory.

Bo jeżeli sugerujesz się tym co masz napisane w zakładce SPD - czyli Ranks -> Single to odnosi się do organizacji banków w module pamięci, a nie o trybie jej pracy xD

Pamięci na 99,99% pracują w trybie Dual Channel.

A czym testowałeś stabilność tej pamięci? Jak przejdzie Ci TestMem5 -> 1usmus_v3 tak z 5-6 godzin i nie wypluje błędów to można powiedzieć, że jest ok Choć i tak życie czyt. praca i granie na komputerze to zweryfikuje xD

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pamięciami RAM G.Skill Trident Z RGB Samsung B.DIE, posiadającymi 2 kości bez RGB i 2 kości z RGB, każda po 8GB, w konfiguracji z procesorem Ryzen 5 5600 i płytą główną B550 MSI Tomahawk MAX II. Komputer działa w trybie single channel, mimo że wszystkie kości mają identyczne numery seryjne. Użytkownik zauważa problemy z uśpieniem komputera oraz trudności w podkręcaniu pamięci. Odpowiedzi sugerują, że procesor obsługuje pamięci w trybie dual channel, a nie quad, oraz że stabilność pamięci można testować za pomocą TestMem5. Użytkownik decyduje się na pozostawienie 2x8GB, co pozwala na lepsze podkręcanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA