logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG H12AK - wyłącza się na grzaniu, pokazuje defrost, nie przeprowadza go i tak w kółko.

ABM 24 Lis 2024 17:39 477 6
REKLAMA
  • #1 21317794
    ABM
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    LG H12AK na grzaniu wyłącza się po minucie i na jednostce wewnętrznej pokazuje defrost, którego nie przeprowadza. Na chłodzeniu działa poprawnie. Po kilku minutach znowu zaczyna grzać i sytuacja się zapętla. Przy temperaturze zewnętrznej 7 stopni Celsjusza pobór mocy dochodzi do 450 W, a ciśnienie do 18 Bar i sprężarka się wyłącza, wentylator pracuje dalej. Po kilku minutach sprężarka znowu się włącza i grzeje przez chwilę. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną?

EDIT

Pojawił się błąd CH37, który oznacza "Przekroczona wartość graniczna współczynnika sprężania". W załączeniu pdf z opisem błędów i sposobami ich rozwiązywania.
    Załączniki:
    • lg_kody.pdf (22.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21322928
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Brak gazu. Brak wiedzy podstawowej o termodynamice i podstaw w regulacji i sterowaniu w układach klimatyzacji. Teraz pytanie kto pyta instalator czy użytkownik.
  • REKLAMA
  • #3 21323017
    ABM
    Poziom 12  
    Pyta użytkownik, który użytkuje identyczną jednostkę od kilku lat. Kupiłem kolejną w celu podłączenia do wymiennika freon/woda i ogrzewania domu. Kupiłem jako sprawną i z zapewnieniem, że w JZ jest odpowiednia ilość czynnika. Zakupiona JZ po podłączeniu do istniejącej instalacji w zamian za użytkowaną identyczną do tej pory, wykazuje objawy, które opisałem.

Gdyby czynnika było za mało, klimatyzator nie pracowałbyby na chłodzeniu lub szronił by się przewód cieczowy 1/4, co nie występuje.

Dowiedziałem się, że klimatyzator pracował w instalacji z rurociągiem 17 metrów, więc zgodnie z wytycznymi powinno być tam 220 gram czynnika więcej i może to być powód problemu.
  • REKLAMA
  • #4 21323379
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    ABM napisał:
    Pojawił się błąd CH37, który oznacza "Przekroczona wartość graniczna współczynnika sprężania"

A co to jest "współczynnik sprężania" ???
    Znowu jakieś debilowate tłumaczenie.
    Z resztą cały ten pdf z polskim tłumaczeniem to katastrofa.
    Jest też powołanie się na "zawór SVC" co jest prawdopodobnie zaworem portu. Którego portu? "S" to suction czyli ssący?
    W tej samej instrukcji jest napisane:
    "Przed przystąpieniem do pracy SVC..." oraz "...zalecenia dotyczące bezpieczeństwa opisane w instrukcji SVC. ..."
    Czyli są prace SVC i instrukcja SVC tylko kto ma wiedzieć co to jest???
    Trochę wyjaśnia : "Z podręcznika serwisowego korzystać mogą wyłącznie upoważnieni pracownicy". Czyli tajne przez poufne...
    Oto dlaczego nie cierpię LG. Nawet jakieś tanie chińczyki lepiej "się doją " z informacji.
    p.obelix napisał:
    Brak gazu.

No może czynnika, a nie gazu. Jednak w serwisówce jako jeden z podpunktów stoi:
    " Przepełnienie czynnikiem chłodniczym ".
    A tak w ogóle, to chodzi o zmierzoną lub tylko odczytaną, ale czasem źle, bo np czujnik uszkodzony, Tks (temp końca sprężania - rura tłoczna sprężarki).
    Może być ubytek czynnika, ale i jego nadmiar. Ew. problemy z odbiorem ciepła przez skraplacz (ten z wymienników, który "robi" za skraplacz w danej chwili).
    Te wysokie temp mogą być konsekwencją dużego przegrzania. Czyli problemy z zaworem rozprężnym (EEV) lub ubytek czynnika. Swoją drogą sterowanie EEV tez jest wynikiem pomiaru Tks. Także ten czujnik jest bardzo ważny i koniecznie należy go skontrolować. Tj sprawdzić czy w danej temp ma rezystancję zgodną z pozycją w tabeli.
    Jest jeszcze jeden możliwy powód tego błędu, który nie jest wprost opisany w przyczynach sytuacji. Mianowicie obecność tzw. nieskraplajacych się gazów w układzie. Czyli powietrze/azot z czynnikiem.
    LG zaleca:
    "Sprawdzić jakość czynnika chłodniczego." Może o to chodzi?
    Swoją drogą jak, w warunkach polowych/przy urządzeniu, takiego sprawdzenia dokonać???
    ABM napisał:
    Gdyby czynnika było za mało, klimatyzator nie pracowałbyby na chłodzeniu lub szronił by się przewód cieczowy 1/4, co nie występuje.

Pracował by, pracował. Daikiny pracują gdy czynnika zostaje 0.3 kg z 1.6. Dopiero poniżej i to dopiero gdy jest chłodniej zgłaszają błąd.
  • #5 21326826
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Czy podmiana została wykonana przez osobę kompetentną gaz nie uciekł przypadkiem? Jeśli tak i ilość gazu jest ok to może w starej jednostce był syf który nam namieszał. Ogólnie rzecz biorąc zacząłbym od sprawdzenia czujnika temperatury jednostki wewnętrznej który kontroluje temperaturę wymiennika i to on decyduje czy włączyć wentylator czy nie.
  • #6 21326972
    ABM
    Poziom 12  
    p.obelix napisał:
    Czy podmiana została wykonana przez osobę kompetentną gaz nie uciekł przypadkiem?

Sprzedający deklarował sprzedaż sprawnego klimatyzatora ze ściągniętym czynnikiem w odpowiedniej ilości, specjalnie o to pytałem przed zakupem. Kiedy zadzwoniłem poinformować o problemie na grzaniu usłyszałem, że nie sprawdzał ilości, a instalacja miała 17 metrów, więc czynnika może być za dużo o ponad 200 gram. Nie mam w tej chwili jak sprawdzić. Ja zawsze przy wymianie ściągam czynnik do jednostki zewnętrznej - przestawiam na pracę na chłodzeniu, zamykam zawór na rurce cieczowej i czekam aż manometr zaczyna pokazywać podciśnienie, zamykam zawór na rurce gazowej i odłączam JZ od instalacji. Podłączam nową JZ, próżniuję układ, odkręcam powoli zawór na rurce gazowej potem na cieczowej. Przed odpięciem manometrów zamykam zawór na rurce cieczowej i na chłodzeniu wytwarzam podciśnienie w układzie co pozwala wyssać resztki czynnika z węży i manometrów. Odpinam manometry, wyłaczam klimatyzator i otwieram zawór na rurce cieczowej.
    p.obelix napisał:
    Jeśli tak i ilość gazu jest ok to może w starej jednostce był syf który nam namieszał.

Stara (moja) jednostka pracuje w tej instalacji poprawnie, wina leży ewidentnie po stronie zakupionej jednostki zewnętrznej.
    p.obelix napisał:
    Ogólnie rzecz biorąc zacząłbym od sprawdzenia czujnika temperatury jednostki wewnętrznej który kontroluje temperaturę wymiennika i to on decyduje czy włączyć wentylator czy nie.

Pisałem już wyżej, że z jednostką wewnętrzną, instalacją i pierwotną jednostką zewnętrzną wszystko jest w porządku.
  • REKLAMA
  • #7 21348546
    ABM
    Poziom 12  
    Pomierzyłem rezystancję wszystkich czujników temperatury i są zgodne z wykresami z serwisówki, cewki EEV i zaworu czterodrogowego także są sprawne. Kupiłem silny magnes neodymowy w celu przetestowania zaworu EEV i wygląda na sprawny, można wykonać około 6 obrotów w każdą stronę i magnes zaczyna przeskakiwać, co moim skromnym zdaniem świadczy o sprawności mechanicznej zaworu. Przy pomocy magnesu ustaliłem, że zawór czterodrogowy przełącza się, czy jest szczelny nie wiadomo.
    Pozostaje mi ponowne podpięcie JZ do instalacji i odzyskanie czynnika i jego zważenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzatorem LG H12AK, który wyłącza się podczas pracy na grzaniu, pokazując komunikat "defrost", którego nie przeprowadza. Na chłodzeniu działa poprawnie. Po kilku minutach sprężarka ponownie się włącza, co prowadzi do cyklicznego problemu. Pojawił się błąd CH37, wskazujący na przekroczenie wartości granicznej współczynnika sprężania. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z ilością czynnika chłodniczego, ponieważ jednostka była wcześniej używana w instalacji z dłuższym rurociągiem, co mogło wpłynąć na ciśnienie i wydajność. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie czujników temperatury oraz ewentualne problemy z zaworami, a także potwierdzają, że brak gazu lub jego nadmiar mogą być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA