logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Projekt projektu] Czyli czy nie porywam się z motyką na słońce usiłując zbudować mini wieżę.

WojciechCieciwa 10 Gru 2024 00:11 270 7
  • #1 21341061
    WojciechCieciwa
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Nawet nie wiem, w jakim dziale umieścić swoje pytanie ...
    Moja wiedza o współczesnej elektronice jest - powiedzmy - symboliczna.
    Lepiej się czuję, znaczy czułem wśród elementów niskiej skali integracji i elementów elektronicznych lat 80 i 90, kiedy wraz z kolegami robiliśmy różne urządzenia domowe a potem karty rozszerzeń do komputerów najpierw XT, potem AT a później i386 i i486 (potem już nie - zmieniłem miejsce pracy).
    Ale teraz ostatnio jakoś mnie naszło, że umyśliłem sobie zbudowanie mini wieży audio.
    Chciałem wzorować się na projekcie AV-Mini zaprezentowanym kiedyś w czasopiśmie Hi-Fi Audio-Video.
    Oczami wyobraźni widziałem już zestaw składający się z:
    - podwójnego magnetofonu kasetowego;
    - odtwarzacza płyt CD;
    - radia na fale długie i krótkie (UKF);
    - przedwzmacniacza;
    - selektora sygnału wejściowego;
    - korektora graficznego;
    - wzmacniacza 2(4)x30W.

Po czym dotarło do mnie, że plany ambitne a wiedza w zasadzie zerowa ...
    Po czym zacząłem przeglądać pewien znany portal chiński.
    I znalazłem większość modułów jakie musiałbym zrobić.
    Jest selektor sygnału wejściowego, jest korektor graficzny, są jakieś odbiorniki radiowe, są wzmacniacze.
    Nie widziałem odtwarzaczy CD ani dwukasetowych magnetofonów pasujących wielkością do założonych przeze mnie gabarytów - limit szerokości 300mm i głębokości (razem ze 'sterczącymi' kablami 250mm).
    Ale uznałem, że na początek mogę odpuścić te dwa elementy.
    Zostały mi więc następujące moduły:
    - tuner radiowy;
    - przedwzmacniacz;
    - selektor sygnału wejściowego;
    - korektor graficzny;
    - wzmacniacz mocy.

I tutaj natknąłem się na cyfrowe odbiorniki radiowe gdzie całe radio jest 'zamknięte' w jednym układzie scalonym. Jest to już dla mnie zupełnie 'czarna magia'.
    To co zdołałem wyczytać, to mogę tu zaprogramować do 4 stacji i jest jakiś wyświetlacz, który - podobno - pokazuje na jakiej częstotliwości aktualnie odbiera radio.
    Częstotliwość wybiera się dwoma przełącznikami (takie małe, kwadratowe, wlutowane w płytkę podobnie jak cała reszta przełączników).
    Natomiast ja chciałbym zrobić aby prezentacja częstotliwości jaka jest aktualnie wybrana była w formie 'linijki' złożonej z diod LED.
    Kupiłem 10 szt 10 elementowych wyświetlaczy LED (czerwono-zielonych) i do tego 5 układów sterujących takimi wyświetlaczami LM3915N.
    I teraz przede mną wyzwanie jak to połączyć?
    Zdaję sobie sprawę, że powiedzenie 'zróbcie mi to' zostanie odebrane co najmniej jako arogancja, ale ja bym prosił raczej o odpowiedź na pytanie:
    - co muszę przeczytać, żeby móc zrobić taką linijkę świetlną (bez błędów) to po pierwsze,
    - po drugie gdzie szukać informacji (jak zadawać pytanie) żeby móc jakoś sterować tą linijką - czyli zamienić cyfrowy wynik częstotliwości na zaświecenie się konkretnej diody w szeregu,
    - po trzecie gdzie szukać informacji o tym jakie zasilanie dobrać do mojego zestawu.

To trzecie może być najtrudniejsze, bo wymyśliłem sobie, że nie będę robił w każdym module zasilacza a zrobię jeden większy zasilacz w module z selektorem sygnału wejściowego i z tego modułu korzystając z z ogólnodostępnych kabli do modułowych zasilaczy komputerowych rozpropaguję napięcia na resztę modułów.

Prosiłbym o zweryfikowanie czy mój post został umieszczony we właściwym dziale, jeśli nie - to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego.
    I proszę o ocenę samego pomysłu.

P.S.
    Co mam kupione ?
    - sam odbiornik radiowy (chiński)
    - wyświetlacze LED i układy sterujące linijką świetlną.
    AI: Jaki jest dokładny model lub typ odbiornika radiowego, który posiadasz? To pomoże w zrozumieniu, jak można go zintegrować z resztą systemu.
    Brak jakiegokolwiek oznaczenia na płytce obwodu drukowanego.
    Poza napisem:
    "FM/MW 2 BAND RADIO
    DIY-3"
    AI: Czy możesz podać szczegóły dotyczące zapotrzebowania na moc dla każdego z modułów, które planujesz użyć? To pomoże w zaprojektowaniu odpowiedniego zasilacza.
    Niestety nie umiem na to pytanie odpowiedzieć.
  • #2 21341084
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Poskładać obecnie dostępne klocki w funkcjonalną całość to połowa sukcesu. Jakoś to jeszcze trzeba obudować żeby można było postawić w pokoju.
  • #3 21341085
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Prosisz o ocenę pomysłu. Dla mnie - bardzo dobry, zawsze to cos ambitnego. Ale to przede wsysztkim TY masz go ocenić i nad nim pomyśleć. Jeśli nawet ktos stąd uzna projekt za bezużyteczny, głupi, etc, to co z tego? To Ty masz miec z niego satysfakcję i czegos sie nauczyć.

Ale co moge doradzić, zostaw w spokoju te moduly chińskie... To naprawdę nie jest tak trudne, jak się wydaje. Są uklady scalonych odbiorników AM/FM. Warto to użyć, ale nie gotowego modułu. Podłączasz do takiego ukladu mikrokontroler, i on przez jakiś interfejs, zwykle I2C lub SPI, dostraja odbiornik do konkretnej częstotliwości.
    Ten mikrokontroler może sterować calą wieżą.
    Jako selektor sygnału (wybor źródła może być zwykly analogowy multiplekser.
  • #4 21341174
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    - projekt może być, możesz się czegoś nauczyć, tak naprawdę jak masz podstawy (a z opisu wynika, że masz), to wszystko zadziała. Musisz zgłębić datasheet'y każdego z komponentów.
    - na pewnym portalu możesz zakupić moduły, które nawet do siebie w miarę pasują i połączyć to, budując coś w rodzaju małej wieży o jakości nie gorszej od dalekowschodnich wytworów.
    - masz radio cyfrowe, musisz znaleźć datasheet tego układu scalonego i sprawdzić, czy strojenie jest "napięciowe", na 95% nie jest, ale sprawdź. LM3915 i pochodne wymagają sygnału analogowego napięciowego, który będzie odwzorowany w postaci linijki LED. Ty nie masz takiego sygnału. Zostaje ci zakupienie innego modułu radiowego, który ma taki sygnał dostępny lub "tworzenie" konwertera z dostępnych sygnałów na sygnał napięciowy, ale to chyba przerost formy nad treścią.
    - jak do tego podejść:
    1) szukasz datasheet od każdego układu
    2) sprawdzasz, co wymaga jeden
    3) sprawdzasz, co udostępnia drugi
    4) kombinujesz, jak dostosować to, co zapewnia drugi, aby zrozumiał to pierwszy.
    - jeden zasilacz do wszystkich modułów nie jest złym podejściem, upewnij się, że masz odpowiednie napięcia i mode dla zasilenia wszystkich modułów. Rozważ też, czy to ma być zasilacz klasyczny transformatorowy, czy impulsowy, tu mogą pojawić się problemy, zwłaszcza z dalekowschodnimi produktami, które do audio nadają się średnio.
    Pozdrawiam
  • #5 21342301
    WojciechCieciwa
    Poziom 7  
    Dziękuję za odzew. Jak mi napisano, to ma być mój projekt i ja mam nad nim myśleć, więc jak to mówią, siadam i myślę..

[Projekt Mini-Wieża - element pierwszy: Selektor sygnału wejściowego]

Uznałem, że ten element 'wezmę na warsztat' jako pierwszy. Nie powiem, patrzyłem na to, co proponuje pewien portal aukcyjny, ale też czytałem opisy min. tu na forum i powiem szczerze, że jestem trochę zagubiony... Jakieś mikrokontrolery, przekaźniki i inne... A jak dla mnie to chyba najbardziej do mnie przemawiający selektor sygnału wejściowego to zestaw (3-4-5-6-ile tam trzeba torów wejściowych) zależnych przełączników typu Isostat i jednego niezależnego.

W zamierzchłych czasach można było kupić takie przełączniki 'na sztuki' i listwę kontrolną - czy jak tam to się nazywało 'na metry'. Montowało się przełączniki 'co drugi', żeby były między nimi odstępy i wszystko. Ten jeden niezależny przełącznik to w mojej wersji podłączenie wyjścia. Wciśnięty (włączony) sygnał wychodzi dalej, wyciśnięty (zwolniony) brak wyjścia sygnału 'na zewnątrz'. Ja myślałem, aby sygnały wewnętrzne były podawane na 'ostatnie' nóżki przełącznika, sygnały wychodzące 'na zewnątrz' byłyby brane ze środkowych nóżek, a przednie nóżki były podłączone do wspólnej masy. Przy takim układzie aktywny przełącznik jest wciśnięty.

Przełączniki myślałem montować na płytce drukowanej (jednostronnej) podobnie jak gniazda wejściowe (także jednostronna płytka), obie płytki połączone poprzez wiązkę kabli albo lutowaną bezpośrednio do płytki, albo poprzez gniazda.

Nie patrzyłem jeszcze, czy znajdę takie przełączniki - co może skutecznie utrudnić mi stworzenie modułu - ale jak nie znajdę tego, to zmodyfikuję trochę projekt.
  • #7 21342459
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6149
    Nie porywasz się z motyką na słońce, raczej robisz z igły widły traktując zwykły przełącznik, szumnie nazywany selektorem, jako wyzwanie. Robiłeś karty do PC to chyba nie musisz zaczynać od czegoś mechanicznego co stosowano 50 lat temu i już wtedy znienawidzono. Pięćdziesięcioletni isostat może trzeszczeć od razu po wyjęciu z pudełka, choć bez wątpienia łatwiej go rozebrać i umyć przed wlutowaniem. Na Allegro jest z kilkanaście ofert większość ma kolory styków brązowe lub czarne, jest to powszechnie znany widok srebra które przereagowało ze związkami siarki w powietrzu. Są pewne szanse że w środku są czyste ale pewności nie ma. Zestaw isostatów do składania był w firmie, gdzie pracowałem kilka lat temu, ale poszedł na śmietnik.

Wbrew pozorom rynek pełny gotowych modułów to wcale nie jest raj dla majsterkowicza, wszystkie chińskie moduły są bez dokumentacji, scalaki na nich mają albo starte napisy, albo niekompletną i po chińsku, no chyba że przypadkiem TL072 się trafi. Kupiony chiński moduł trzeba sobie przebadać, czy się nadaje? jaką jakość oferuje? Jaki poziom sygnału wyjściowego? Jakie są szumy i zakłócenia. Czy jest podatny na zakłócenia z zasilacza? Czy da się go przerobić tak jak chcesz? I tak z każdym.

Połączyć prowizorycznie na stole, sprawdzić czy działa, dopiero później planować co się zrobi z danym modułem.
  • #8 21364995
    WojciechCieciwa
    Poziom 7  
    Chwilowo, z przyczyn ode mnie zależnych w bardzo niewielkim stopniu, projekt ląduje w 'zamrażarce' - czyli czeka na 'lepsze czasy'.

Wszystkim dziękuję za pomoc i opinie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik z ograniczoną wiedzą w nowoczesnej elektronice planuje zbudować mini wieżę audio, wzorując się na projekcie AV-Mini z czasopisma Hi-Fi Audio-Video. W skład planowanego zestawu mają wchodzić: podwójny magnetofon kasetowy, odtwarzacz CD, radio AM/FM, przedwzmacniacz, selektor sygnału, korektor graficzny oraz wzmacniacz 2(4)x30W. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że projekt jest ambitny, ale możliwy do zrealizowania, jeśli użytkownik zgłębi datasheet'y komponentów. Zasugerowano unikanie gotowych modułów chińskich oraz rozważenie użycia mikrokontrolera do sterowania wieżą. Użytkownik zdecydował się na selektor sygnału wejściowego jako pierwszy element projektu, preferując mechaniczne przełączniki typu Isostat. Projekt został tymczasowo wstrzymany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA