logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć temperatury RX 5700? Czy RX 7600 to lepszy wybór?

takso 15 Gru 2024 19:02 1071 14
REKLAMA
  • #1 21349698
    takso
    Poziom 8  
    Witam

Postanowiłem napisać tutaj o poradę gdyż mam problem z karta graficzną.
    Na poczatek podam specyfikację komputera.

AMD Ryzen 5 5600x
    16 GB RAM DDR4 3600 Mhz
    Asus Tuf Gaming B450-Plus II
    SSD Sata 1TB Samsung 870 QVO
    AMD Radeon RX 5700 Asus Dual OC 8GB Ram
    Zasilacz Asus TUf Gaming 650 Wat

Jak już wyżej napisałem problemem jest karta graficzna a w zasadzie to temperatury jakie ona osiąga pod obciążeniem.
    Przy jakimkolwiek obciążeniu ( gra/ benchmark ) temperatura szybuje do 85 stopni na GPU a na Hot spocie jest już 108-110 stopni. Jest to granica działąnie tej karty, ponieważ wystarczy chwila w tych warunkach i natychmiast następuje restart komputera z zielonym ekranem.
    Aby coś z tym zrobić wymieniłem pastę i termopady na karcie wg tego filmu:
    https://www.youtube.com/watch?v=SPjij95kl5w

Temperatury się nie zmniejszyły po tym zabiegu. Szukałem dalej w internecie co mogę zrobić. Po tych poszukiwaniach natrafiłem na poradę aby odinstalować Amd adrenalin software i zainstalować tylko sam sterownik. Zrobiłem tak i temperatury trochę spadł. Teraz podczas grania to oscylują one w okolicach 75 stopni, aczkolwiek zdaża się też że temperatura leci w górę pod tą która powoduje restart.

W związku z tym teraz mam pytanie.

Czy urządenie z linku:

Uchwyt do karty graficznej Regulowany EZDIY-FAB Riser PCIE 4.0 Vertical GPU

pozwoli na obniżenie temepratury?

Czy lepij kupić nową?
    Jeżeli nowa to nie ukrywam, że model z tego linku mnie interesuje ze względu na cenę ( wydajność jest myślę wystarczająca do full hd ).
    A jak tutaj z temperaturami ?

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...acer-predator-bifrost-radeon-rx-7600-oc-8gb-1
  • REKLAMA
  • #2 21349712
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1904
    Uchwyt nie obniży temperatur. Możesz spróbować zrobić undervolting, sterownik AMD powinien mieć nawet opcję auto-undervolt.
  • #3 21351139
    takso
    Poziom 8  
    W sterowniku nie ma takiej opcji. Cały ten undervolting jest w AMD Adrenalin Software, a ta aplikacja z kolei podbija mi temperatury na karcie graficznej do 85 stopni i w górę.
  • REKLAMA
  • #4 21351181
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Może z Adrenaline + Auto UV będzie chłodniej? Możesz też zrobić UV ręcznie za pomocą MSI Afterburner, obniż napięcie z fabrycznych 1200mV na 1150mV, sprawdź stabilność w grze/benchmarku, w razie problemów obniż taktowanie. Jak dalej będzie za ciepło to możesz dalej obniżać napięcie.
  • REKLAMA
  • #5 21351690
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    takso napisał:
    Aby coś z tym zrobić wymieniłem pastę i termopady na karcie wg tego filmu

Podstawowe pytanie jaką pastę dałeś ? z jaką przewodnością cieplną ?
    Termopady wymagały wymiany ?

Zobacz np:
    https://www.morele.net/pasta-termoprzewodzaca-endorfy-pactum-4-4g-ey0c004-11788474/

Masz przewodzenie ciepła na poziomie 12 W/mK.
  • #6 21351881
    takso
    Poziom 8  
    PASTA TERMOPRZEWODZĄCA SNOWMAN MTG5 5g -- 14,3 W/mK

Taka pasta była kupiona i założona.

Generalnie ta wymiana nic nie dała. Temperatury są takie same jak przed wymianą.
  • #7 21352209
    turkuc11
    Spec od komputerów
    LightOfWinter napisał:

Te cyfry to bzdura i marketingowy bełkot, nie ma nic wspólnego ze skutecznością pasty. Zmiana termopadów nie wpływa na temperaturę rdzenia. Kompletny brak zmian oznacza że pasta nie była problemem. Te karty są niestety znane z wysokiej temperatury hotspota i najskuteczniejszym sposobem radzenia sobie z tym jest undervolting.
  • #8 21352637
    takso
    Poziom 8  
    Skoro pozostaje undervolting to będzie problem. Raczej nie będę tego umiał zrobić.
    Aplikacji amd adrenalinę nie zainstaluje bo pod moją nieobecnosc coś się wysypie i będzie problem.
    Jak już wcześniej pisałem jakiś jej składnik mocno obciąża kartę.
    Zależy mi na tym aby komputer pracował stabilnie pod moją nie obecność.

Co robić.?
  • REKLAMA
  • #10 21353983
    takso
    Poziom 8  
    Nie dam rady. To jest dla mnie czarna magia.
  • #11 21354485
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    turkuc11 napisał:
    LightOfWinter napisał:

Te cyfry to bzdura i marketingowy bełkot, nie ma nic wspólnego ze skutecznością pasty.

Jest to konkretną właściwościwość fizyczną pasty pozwaljącą ocenić jak dobrą ma przewodność cieplną.
    Jeśli uważasz inaczej proszę przedstaw testy/ badania - podważające sensowność tego parametru. Chętnie przeczytam?
  • #12 21354744
    turkuc11
    Spec od komputerów
    W internecie jest wiele testów porównawczych past termo, ich wyniki nie mają nic wspólnego z deklarowaną przewodnościa cieplną.
  • #13 21354864
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    turkuc11 napisał:
    W internecie jest wiele testów porównawczych past termo, ich wyniki nie mają nic wspólnego z deklarowaną przewodnościa cieplną.

W internecie jest dużo różnych materiałów. Natomiast nie znaczy to że są wiarygodne oraz że testy zostały przeprowadzone starannie. Bez podania konkretnej publikacji / testów do których się odnosisz - to co piszesz jest tylko opinią.

Błędów przy pomiarach można popełnić wiele.
    Sądzę że bardziej "popularnym błędem będzie różna ilość/grubość pasty marki A porównywana z marką B....ale jak wspomniałem błędów w pomiarach zapewne jest mnóstwo :)
  • #14 21354979
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Grubość pasty nie jest problemem o ile nie jest jej zbyt mało.
  • #15 21406614
    takso
    Poziom 8  
    Temat można zamknąć. Nie potrafiłem sobie poradzić z tym problem w związku z tym wymieniłem kartę na nową RX 7600XT.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problemem była wysoka temperatura karty graficznej AMD Radeon RX 5700 Asus Dual OC 8GB, osiągająca do 85°C na GPU i 108-110°C na hotspocie pod obciążeniem, co powodowało niestabilność i restarty systemu. Wymiana pasty termoprzewodzącej Snowman MTG5 (14,3 W/mK) oraz termopadów nie przyniosła poprawy. Dyskusja wskazała, że kluczowym rozwiązaniem jest undervolting, który można wykonać ręcznie np. w MSI Afterburner, obniżając napięcie z fabrycznych 1200 mV do około 1150 mV i dostosowując taktowanie dla stabilności. Autor jednak nie czuł się na siłach, by samodzielnie przeprowadzić undervolting i obawiał się problemów ze stabilnością przy braku nadzoru. Ostatecznie zdecydował się na wymianę karty na nowszy model RX 7600 XT, co zakończyło problem z wysokimi temperaturami i niestabilnością. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące skuteczności past termoprzewodzących i termopadów, podkreślając, że ich wymiana nie wpływa znacząco na temperaturę rdzenia w tym modelu karty.
REKLAMA