logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niskie napięcie CPU i7 4790K na Asus Z87-Expert - co sprawdzić?

viper111 16 Gru 2024 18:25 645 8
REKLAMA
  • #1 21350964
    viper111
    Poziom 13  
    Ocena: 387
    Mam kompa PC nieużywango od 7 lat kiedy zmarł mój tata. W miedzy czasie dwa razy go odpalałem, ostatni raz na początku 2024 roku i wszystko było ok (popracował ze 2h).
    Teraz chciałem go użyć już pod swoje potrzeby i wszystko działa ale procesor CPU zaczął wywalać błąd zbyt niskiego napięcia CPU (załączam screeny).

Co ciekawe CPU pod obciążeniem ma pełne dobre napięcia rzędu 1,252 na każdym rdzeniu.
    Ale już bez obciążenia lub przy małym obciążeniu wywala błąd zbyt niskiego napięcia (vcore too low) które spada do zera (lub blisko zera) na różnych rdzeniach.

Zastanawiam się czy to koniec CPU albo koniec płyty? Obstawiam, że zasilacz ok, bo napięcia 12V, 5V oraz 3,3V wyglądają na stabilne.

Platforma: Windows 10 64 bit, dysk SSD, bios zaktualizowany, CPU i7 4790K, płyta Asus Z87-Expert, pamięci 4x4GB (RAM HyperX Savage DDR3 1600MHz).

Zrzut ekranu z aplikacją systemową pokazującą informacje o płycie głównej i napięciach CPU.

Zrzut ekranu przedstawiający ASUS System Information z danymi o procesorze i napięciach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21350995
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Jak by miał 0 na vcore to by nie działał. Zrób reset biosu. Coś mogło mu się pokręcić. Jak działa normalnie nie przejmować się.
  • Pomocny post
    #3 21351132
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Jak miałby zero Volt to by nie działał, słusznie, ale po co w takim wypadku robić jakikolwiek RESET BIOSu, skoro działa? Złota zasada jest taka, że jeśli wszystko działa prawidłowo to się tego nie rusza.
  • REKLAMA
  • #4 21351137
    viper111
    Poziom 13  
    Zrobiłem reset biosu i CMOS. Działa i jest chyba ok.

Zastanawiam się, może ten program ASUS AiSuite nie wspiera tej płyty w pełni i w tym tkwi problem.
  • Pomocny post
    #5 21351148
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    dt1 napisał:
    takim wypadku robić jakikolwiek RESET BIOSu, skoro działa

Złote zasady it.
    Czy próbowała pani włączyć i wyłączyć?
    Druga czy próbowała Pani przywrócić ustawienia domyślne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21351177
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    cysiekw napisał:
    Złote zasady it.

Mimo że jestem większość swojego życia w IT to mam inne, czego nie żałuję. Jak coś działa to tego nie naprawiać.

viper111 napisał:
    Zastanawiam się, może ten program ASUS AiSuite nie wspiera tej płyty w pełni i w tym tkwi problem.

Może, ale to nie jest problem, bo to oprogramowanie jest ogólnie zbędne. Można spróbować HWInfo w trybie tylko czujników jeśli jest to niezbędne, ale ogólnie pomiar napięć przez oprogramowanie nie powinien być brany na poważnie pod uwagę ze względu na dość dużą możliwość obciążenia błędem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21351929
    kubsle
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    viper111 napisał:
    Zastanawiam się czy to koniec CPU albo koniec płyty?

ja bym w ogóle się tym nie przejmował i wywalił ten program. Istnieje możliwość sam się zaktualizował w tle (Asus dorzuca ten swój "automatic update utility)" i zaczął sypać takimi błędami, wszak ta platforma ma 11 lat, więc już dawno jest "niewspierana". Skoro problem występuje bez obciążenia to poobserwuj może napięcia w UEFI.

Pozdrawiam serdecznie.
  • Pomocny post
    #8 21366653
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Problem nie istnieje. Wywal ten "syfny" program od Asusa całkowicie z systemu.
    U mnie kiedyś na P9X79 Pro też pokazywał jakieś problemy, których w rzeczywistości nie było. Jakby napięcie było nieprawidłowe to by komputer był niestabilny, a przy 0.0V w ogóle by nie działał. Jak Asus zawsze fajne płyty robił to z softem im nie szło :D

Cieszę się że mogłem pomóc :D
  • #9 21383092
    viper111
    Poziom 13  
    Faktycznie problem był w starej wersji Asus Ai Suite II.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niskim napięciem CPU na procesorze i7 4790K na płycie głównej Asus Z87-Expert. Po długim okresie nieużywania komputera, podczas pracy bez obciążenia, system wyświetlał błędy dotyczące zbyt niskiego napięcia (vcore too low), mimo że pod obciążeniem napięcia były w normie. Użytkownik podejrzewał, że problem może leżeć w płycie głównej lub oprogramowaniu Asus Ai Suite. Po zresetowaniu BIOS-u i CMOS-u, problem został rozwiązany, a przyczyną okazała się stara wersja oprogramowania Ai Suite, która mogła wprowadzać błędne odczyty napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA