logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co powstanie na miejscu Izery? MAP ujawnia szczegóły planów po zakończeniu projektu

szymonintegrator 17 Gru 2024 22:59 552 26
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21352959
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Polonez electrix z radiem z nowej unitry na wyposażeniu. :-)
  • REKLAMA
  • #3 21352972
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    szymonintegrator napisał:
    ...co powstanie na jej miejscu
    Jak znam realia, to po prostu NIC. No, może poza kilkoma bardzo intratnymi synekurami dla "znajomych królika".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21354502
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    A miało być tysiące ,,Izer". Później mieli to przejąć Chińczycy. A teraz ma powstać jakiś twór, który będzie pożerał naszą kasę.
    Fajnie wydaje się nieswoje pieniądze.
    Czy ktoś kiedyś za to rozliczy?
  • REKLAMA
  • #6 21354578
    Mobali
    Poziom 43  
    szeryf3 napisał:
    A teraz ma powstać jakiś twór, który będzie pożerał naszą kasę.
    Będzie pewnie skutecznie "mielić kasę", jak elektrownia atomowa w budowie. Ta branża to już zresztą kilkudziesięcioletni serial w naszej historii.
    szeryf3 napisał:
    Czy ktoś kiedyś za to rozliczy?
    Przecież wiesz, że nie. Nieformalny związek zawodowy polityków jest bardzo skuteczny, więc skończy się na kolejnych odsłonach w medialnym teatrzyku. Ale nikomu włos z głowy nie spadnie. I nie ma tu żadnego znaczenia, kto akurat dowie się do koryta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21354962
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Ręka w górę kto wierzył że Izera powstanie i że w przyszłym roku będzie ich już jeździło milion jak obiecywał premier Morawiecki? Przecież to od początku był poroniony pomysł bez szans na realizację, wymyślony tylko po to żeby kraść nasze pieniądze. Podobnie jak jacht "I LOVE POLAND", polskie promy na Bałtyku, rów Kaczyńskiego, ławeczki patriotyczne, CPK i cała masa podobnych. Acha i jeszcze "OLEFINY III".
  • #9 21355175
    stomat
    Poziom 39  
    Ciekawe ile do niego dopłacamy rocznie skoro przepływa tam średnio 3 żaglówki dziennie a utrzymanie tych śluz i mostów zwodzonych kosztuje.
    od otwarcia kanału żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną 18 września 2022 r. do 26 marca 2023 r. z nowej drogi wodnej skorzystały:
    373 żaglówki,
    155 jednostek pracujących przy pogłębianiu toru wodnego na Zalewie Wiślanym,
    49 jednostek państwowych, z których duża część brała udział w paradzie inauguracyjnej,
    4 jednostki rybackie.
    "W sumie to 581 jednostek, czyli średnio około trzech dziennie. W rezultacie przekop można uznać jedynie za atrakcję turystyczną, bo jego główne zadanie nie zostało i nie wiadomo, kiedy zostanie zrealizowane" - pisze "Rz"
    https://www.money.pl/gospodarka/przekopem-prz...rzy-jednostki-dziennie-6881915076430752a.html
    Tak było tuż po otwarciu, ale teraz już atrybut nowości ,minął https://wiadomosci.wp.pl/przekop-juz-tak-nie-...mutna-historia-bialej-lodki-7053272558468000a
    Może trzeba było to szaleństwo też zatrzymać jak Izerę?

W maju ubiegłego roku powstała tam też placówka celna, która jak dotąd nie odprawiła nikogo bo odprawiać chcą się tylko rosjanie a ich nie obsługujemy. Półtora roku płatnych etatów i nic do roboty. W sumie to będzie fajna rzecz dla rosyjskich turystów, szkoda tylko że to my za nią płacimy.
  • #10 21355432
    Mobali
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Ciekawe ile do niego dopłacamy rocznie...
    Właściwie to powstały dwa "rowy". Ten pod Świną dość skutecznie rozwiązał problem przeprawy na Wyspę Uznam i na pewno spłaca się w tempie ekspresowym. Przy przekopie Mierzei Wiślanej to chyba nie zyski były najważniejsze - niezależność czy suwerenność znacznie trudniej przeliczyć na złotówki. Z punktu widzenia ekonomii, to najłatwiej rozgonić rząd i wszystkie władze, bo to mnóstwo kosztuje. No i koniecznie armię. Przecież wojny nie ma, a to setki tysięcy etatów. Ponadto mnóstwo dopłacamy do szkolnictwa, nauki, do służby zdrowia i do kultury... Bawimy się dalej?
    stomat napisał:
    Może trzeba było to szaleństwo też zatrzymać jak Izerę?
    Znaczy się najprościej będzie zasypać i zapomnieć o żeglownej funkcji Zalewu Wiślanego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21355868
    stomat
    Poziom 39  
    Nie porównuj nieporównowalnego. ten w Świnoujściu zaplanowało i do budowy doprowadziły normalne rządy oraz samorząd a sfinansowała (zniewoliła polaków tunelem) Unia Europejska oraz samorząd. Przypomnę 85% kosztów UE, 15% samorząd, rząd PIS 0%. Zresztą kosztował o połowę mniej niż Nowy Świat.
    Czy zasypać? No nie, tak samo jak zamiast Izery będzie klaster, zamiast Olefin będzie Nowa Chemia a zamiast lotniska na 200 000 000 pasażerów będzie rozsądne. Kolej dużych prędkości z Giżycka do CPK raczej nie powstanie.
  • #13 21355956
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    stomat napisał:
    ten w Świnoujściu zaplanowało

A kto najwięcej krzyczał? Sąsiedzi zza Odry.
    stomat napisał:
    a zamiast lotniska na 200 000 000 pasażerów

Jak wyżej.
    stomat napisał:
    Kolej dużych prędkości z Giżycka do CPK raczej nie powstanie.

Do Giżycka mam ~80 km koleją, podobnie do Białegostoku. Tłuczenie się z przesiadką w B-stoku na dojazd do Wa-wy Wschodniej to było ostatnim razem około 6-ciu godzin. RailBaltica będzie tuż obok mojego domu (linię kolejową mam w zasięgu wzroku).
    A zamiast Izery, Polska będzie produkować w najlepszym wypadku hulajnogi z bateriami z chin. Zapowiedzi, dotacje, to mydlenie oczu i napychanie rady nadorczej kasą, kasą na którą nie zarobili. Tak w Polsce kończą inwestycje rządowe. Przykra prawda. Polskie firmy, które się wybiły na arenie międzynarodowej, do państwa ręki nie wyciągały po dotacje, same zrobiły i zarobiły.
    stomat napisał:
    zamiast Olefin będzie Nowa Chemia

Tu jest problem z nietrafionymi inwestycjami byłego prezesa, podobnie jak z Ostrołęką. Upolitycznienie zarządów spólek skarbu państwa, to bardzo duży błąd. Takiemu, czy się stoi czy się leży, to kasa się należy. A "wypłata" powinna być uzależniona od wyników finansowych spółki, a nie od tego który z kolegów partyjnych na wyższym stołku siedzi.
  • #14 21356097
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ja po cichu liczyłem na Izere, ale w korporacji z chińczykami.
    Myślałem, że wreszcie będziemy mieli samochód.
  • REKLAMA
  • #15 21356145
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    szeryf3 napisał:
    Myślałem, że wreszcie będziemy mieli samochód.

Przecież masz do wyboru. Kilka marek, kilka typowielkości, różne napędy itp. Jak można liczyć na polityków zaplątanych w niekończące się spory i gry interesów własnych. Każda inwestycja ma być dojną krową dla tej szumowiny. Przykładów dokoła mnóstwo. Pieniądze rozdysponowano a efektów brak i odpowiedzialnych równie brak. W czasie kiedy u nas kombinowano jak nic nie robić chińczycy zaprojektowali, przebadali i wyprodukowali setki tysięcy samochodów. Dzięki tzw konkurencji (niestety także politycznej) samochody z tej oferty są względnie tanie. Osobiście obawiam się, że właśnie polityczne wpływy spowodują kłopoty eksploatacyjne. Bo przecież włączy się ochrona rynku i wymyślą cła 500 % ( a czemu nie ). Do tego nasze4 narodowe zadęcie (wiem, że zaraz będę atakowany) nie przysparza nam ani sympatii ani korzyści materialnych.
  • #16 21356167
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 953
    Mnie zadziwia jedno, budować fabrykę elektryków (na szczęście nie..) i z marszu dopłacać do produktu aby to ktoś kupił, Polacy się na to godzili(?), nikt ich nie spytał czy chcą, aby z ich podatków były dopłaty do nierentownej produkcji????? Za PO nie było 13, 14, babciowego , 800+ itd itd a teraz jest, skąd się biorą te grubo ponad sto miliardów PLN na te zabawy? A zlikwidować tego nie da rady bo Kaczyński by piał z zachwytu i ględził ,,my dawalim a une zabirajom''. Wesołych Świąt.
  • #17 21356183
    Mobali
    Poziom 43  
    cirrostrato napisał:
    ...z marszu dopłacać do produktu aby to ktoś kupił, Polacy się na to godzili(?),
    Za t teraz dopłacamy do samochodów elektrycznych, ale produkowanych w obcych fabrykach. Co jest bardziej opłacalne? Dopłacać do produktu wytwarzanego we własnym kraju, czy też publicznymi pieniędzmi pompować cudzą gospodarkę. Czy Polacy na też się godzili?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21356194
    stomat
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    Więc plujmy dalej

Ja tam nie pluję, ja krytykuję to co mi się nie podoba bo mam (jeszcze na szczęście) do tego prawo. A co ty robisz to już twoja sprawa.
    Czy chwalisz np. jacht "I LOVE POLAND" który pływał po morzach i oceanach świata sławiąc imię polskiego podatnika? https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ten-jacht-ju...e-Slynny-I-Love-Poland-sprzedany-8698011.html
    Jak czytamy w gazecie, "fundacja, w którą pieniądze pompują największe państwowe spółki, robi tajemnicę ze swoich finansów". "Informacji o sprzedaży jachtu nigdzie wprost nie upubliczniła, - kolejny wałek w stylu PIS. Od początku do końca skubanie podatnika na kasę. W tajemnicy oczywiście "przez lata PFN kryła informację o kosztach tego przedsięwzięcia. Dopiero sąd na wniosek organizacji pozarządowej zmusił ją do jawności. Okazało się, że jacht kosztował 900 tys. euro. Do tego doszła obsługa – milion zł za miesiąc. Przez pięć lat (2019-23) dałoby to ok. 60 mln zł."
    A rów? No cóż, zacznie się może zwracać za jakieś tysiąc lat. Gdyby wybudował go Kazimierz Wielki to niedługo zacząłby się zwracać.
  • #19 21356196
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 953
    Mobali napisał:
    cirrostrato napisał:
    ...z marszu dopłacać do produktu aby to ktoś kupił, Polacy się na to godzili(?),
    Za t teraz dopłacamy do samochodów elektrycznych, ale produkowanych w obcych fabrykach. Co jest bardziej opłacalne? Dopłacać do produktu wytwarzanego we własnym kraju, czy też publicznymi pieniędzmi pompować cudzą gospodarkę. Czy Polacy na też się godzili?
    Nie łapiesz tematu a wystarczy NIC NIKOMU NIE DOPŁACAĆ, Chińczyk jest tak tani, że trzeba nakładać cła zaporowe aby coś europejskiego sprzedać, bez dopłat Chińczyk też wyprodukuje i sprzeda w Europie, wystarczy tylko mu nie przeszkadzać.
  • #20 21356200
    Mobali
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Czy chwalisz np. jacht...
    Nawet nie wspomniałem o tym. I w żaden sposób nie ograniczam prawa do jakiejkolwiek krytyki.
    cirrostrato napisał:
    Nie łapiesz tematu a wystarczy NIC NIKOMU NIE DOPŁACAĆ,
    Mam wrażenie, że Ty nie łapiesz kontaktu z rzeczywistością, w której funkcjonujemy. UE to twór, w którym nie ma wolnego rynku, a gospodarka jest w pełni sterowana - między innym przez mnóstwo usankcjonowanych prawem mechanizmów dopłat. Unia dopłatą stoi i tyle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21357181
    stomat
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    UE to twór, w którym nie ma wolnego rynku, a gospodarka jest w pełni sterowana

Tu trochę przesadzasz ale w znacznym stopniu masz rację. Powstały całe sektory, na przykład sektor fotowoltaiki, który istnieje wyłącznie na dotacjach. Bez dotacji upadłby w sekundzie.
  • #22 21357198
    szeryf3
    Poziom 30  
    Pewni politycy z byłej partii rządzącej domagają się produkcji Izery.
  • #23 21357755
    Mobali
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Tu trochę przesadzasz...
    A może wskażesz choć jeden istotny sektor gospodarki, który nie jest w jakiś sposób ręcznie sterowany?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21358918
    szeryf3
    Poziom 30  
    To jest projekt, a więc od deski kreślarskiej do momentu finalnego to bardzo długa i zawszę pod górę droga. Do tego trzeba wydać krocie, które mogą się nie zwrócić.
  • #26 21358964
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    szeryf3 napisał:
    od deski kreślarskiej do momentu finalnego to bardzo długa i zawszę pod górę droga

Ale przecież na te kartonowe modele wykorzystano już miliony złotówek. W styacji kiedy zakłady produkcyjne ograniczają produkcję a chińscy producenci oferują gotowy wyrób jak na razie w korzystnychj cenach to w jakim celu brnąc w yą alejkę? Czy potrzebny nam kolejny model z kartonu w innum kolorze?
  • #27 21359048
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 238
    szeryf3 napisał:
    To jest projekt, a więc od deski kreślarskiej do momentu finalnego to bardzo długa i zawszę pod górę droga

Droga naprawdę jest bardzo długa. Pamiętam jak w konkursie z kilkudziesięciu projektów wyglądu zewnętrznego (mógł być nawet odręczny szkic) wybrano 6 ostatecznych zarysów. Spółka dała sobie 6-mcy, żeby z tego ostatniego etapu wybrać ten najlepszy.

Z tego co pamiętam, nie udało im się wybrać ostatecznego projektu, bynajmniej o tym nie czytałem. Nie ma się co dziwić: 6 obrazków i tylko 6 m-cy na decyzję, który najładniejszy?

Podsumowanie tematu

✨ Izera, projekt polskiego samochodu elektrycznego, został uznany za przeszłość, a plany dotyczące jego kontynuacji budzą wątpliwości. Użytkownicy forum wyrażają sceptycyzm co do przyszłych inwestycji, wskazując na nieefektywność i marnotrawstwo publicznych funduszy. Wiele osób zauważa, że zamiast Izery, Polska może produkować jedynie tańsze alternatywy, takie jak hulajnogi elektryczne, a dotacje do nieopłacalnych projektów są krytykowane. W dyskusji pojawiają się odniesienia do innych nieudanych inwestycji rządowych oraz do wpływu polityki na gospodarkę. Uczestnicy podkreślają, że bez odpowiednich działań i realnych planów, przyszłość polskiej elektromobilności pozostaje niepewna.
REKLAMA