logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić odkurzacz kominkowy Dexter 17L 1000W? Opinie i alternatywy

bumble 20 Gru 2024 10:52 1284 28
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21356023
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1307
    Większość tej "klasy" odkurzaczy ma jeden i taki sam mankament. Zapychające się filtry. Niestety pył po spaleniu drewna jest na tyle drobny, że "zapycha wszystko".

U mnie skończyło się na tym, że stoi węglarka, otwieram czopuch (by był cug) i delikatnie szufelką wybieram co się da. Następnie miotełka.. i jest jako taki porządek. Przy używaniu odkurzacza często nie dało się posprzątać kominka "na jeden raz" bo zapychały się filtry. Zmiana/czyszczenie filtrów tylko na zewnątrz... i to w ogromnym zapyleniu więc taka trochę "robota głupiego" z tymi odkurzaczami.
  • REKLAMA
  • #3 21356043
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    No tak trochę głupiego ale zawsze pyli się na zewnątrz nie w salonie. Pewnie czy to odkurzacz no name na 150 czy kercher za 500 jest taki sam problem. A co z otrząsarką filtra. Taki nie byłby lepszy. Palę zazwyczaj wieczorem kilka godzin. Rano sprzątanie i to chyba troche z lenistwa ten odkurzacz.
  • Pomocny post
    #4 21356123
    Erbit
    Poziom 39  
    bumble napisał:
    A co z otrząsarką filtra. Taki nie byłby lepszy.

Pewnie byłby lepszy bo przynajmniej mógłbyś "zapełnić pojemnik odkurzacza popiołem" a nie tak jak ja odkurzyć trochę i pędzić na dwór by odetkać zapchane filtry. Niestety nie mam doświadczenia z taką "otrząsarką". Nawet nie wiedziałem, że takie otrząsarki są ale skoro je wprowadzono to znaczy, że przedstawiony przeze mnie problem z zapychaniem filtra jest realny i nie jest to tylko wymysł starego zgreda.

bumble napisał:
    ale zawsze pyli się na zewnątrz nie w salonie.

Pyli na zewnątrz to mało powiedziane. Sikałeś kiedyś pod wiatr ? Tak wygląda to "trochę" gdy czyścisz filtr na zewnątrz. Pył osiada wszędzie, na ścianie, na koszu, na ubraniach... Jak otworzysz czopuch to cug jest "do komina" i nic się nie pyli w domu a przy czyszczeniu filtra na zewnątrz już opisałem jak to wygląda.
  • #6 21356509
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3646
    Jedno jest pewne - po kilku użyciach odkurzacz będzie... w piwnicy.
  • #7 21356517
    bumble
    Poziom 40  
    >>21356509
    Czemu? Skąd takie rokowania?
  • REKLAMA
  • #8 21356523
    balonika3
    Poziom 43  
    Bo również wiem, że to cholerstwo się zapycha, a po czyszczeniu będziesz wyglądał jak młynarz i sam to rzucisz w kąt.
  • #9 21356531
    bumble
    Poziom 40  
    No tak czy inaczej coś wyczyścić trzeba. Albo kominek w salonie albo odkurzacz w ogrodzie.
  • #10 21356539
    balonika3
    Poziom 43  
    Nie ma chyba niczego drobniejszego, niż popiół, o czym napisał już kolega wcześniej, stąd te filtry są cholernie gęste. To powoduje, że bardzo szybko się zapychają i korzystanie z tego wcale nie jest takie wygodne.
  • #11 21356581
    bumble
    Poziom 40  
    Zawsze można zrobić błotko popiołowe i nie będzie kurzyło się.
  • REKLAMA
  • #12 21356584
    balonika3
    Poziom 43  
    To zalepisz wszystko.
  • #13 21356596
    Erbit
    Poziom 39  
    bumble napisał:
    No tak czy inaczej coś wyczyścić trzeba. Albo kominek w salonie albo odkurzacz w ogrodzie.

Myślałem, że opis "z sikaniem pod wiatr" nieco otworzy wyobraźnię ale skoro nie to kup, przetestuj opisz wrażenia. Kolega wyżej napisał, że po czyszczeniu odkurzacza wyglądasz jak młynarz (i wszystko wokół Ciebie też). Czy czyszcząc kominek bez odkurzacza też wyglądasz jak młynarz ?

bumble napisał:
    Zawsze można zrobić błotko popiołowe i nie będzie kurzyło się.

Błotko z popiołu nadaje się do czyszczenia szyby w kominku. Nie ma nic lepszego.
  • #14 21356644
    bumble
    Poziom 40  
    Jest jeszcze opcja odkurzacza wd3 z workiem papierowym który zatrzyma popiół (chyba).
  • #15 21356651
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    Do wciągania pyłów na wielką skalę to tylko taki:
    Odkurzacz przemysłowy używany do wciągania pyłów, z widocznymi filtrami. Tabliczka znamionowa odkurzacza przemysłowego Electrostair ISC L-1625. Przemysłowy odkurzacz Starmix z czerwoną pokrywą i wężem na betonowej podłodze.
    Ten akurat współpracował z taką końcówką do szlifowania gładzi.
    Szlifierka do gładzi z odkurzaczem do pyłów na podłodze.
    Pył z gładzi wciąga do tego białego worka.
    A te cztery plastry to dodatkowe filtry, które to co jakiś czas są otrząsane przez zamontowany na ich mocowaniu elektromagnes? wibrator magnetyczny?
    Nie wiem jak to nazwać ale działało, wciągnęło masę pyłu.
    A otrząsarka działała tak:

No, ale wiadomo.
    Po pierwsze.
    Kasa, nie kosztuje tak mało.
    Po drugie.
    Po drugie też wyglądałem w trakcie pracy, jak młynarz :D
    Nie dało się uniknąć bezpyłowej pracy.

Ale nie powiem.
    Pożyczone urządzenie do równania gładzi wraz z zaprezentowanym odkurzaczem sprawdziło się.

Zapomniałem dodać, że silnik odkurzacza ma osobny kanał zasysający powietrze do jego chłodzenia
  • #16 21356666
    bumble
    Poziom 40  
    Tak. Wszystko się zgadza ale tu rozmiar i waga ma znaczenie też dla mnie. Mały i poręczny po prostu. Zwykły jeden zajechałem pyłem z wiercenia w ścianach. Kupiłem nowego zelmera i nie chce tego powtórzyć. Mały do wszystkiego od czasu do czasu do użycia.
  • #17 21356674
    balonika3
    Poziom 43  
    Weźcie pod uwagę, że popiół jest drobniejszy od pyłu z gładzi. Zdecydowanie drobniejszy. I zdecydowanie bardziej lotny, bo nieporównywalnie lżejszy.
  • #18 21356822
    bumble
    Poziom 40  
    Wybrałem karcher wb3 v-19 w dobrej cenie. Jutro próba. W kominku full.
  • #19 21356823
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    bumble napisał:
    Nie wiem czy dobre miejsce. Czy ten odkurzacz jest coś warty: https://www.leroymerlin.pl/produkty/odkurzacz-kominkowy-17-l-1000-w-dexter-86761753.html może polecicie coś innego?

Konstrukcje tych odkurzaczy są podobne. Mam taki tylko pod inną nazwą. Łyka wszystko bez problemu. Ma filtr a śmiecie po filtrowaniu idą do zbiornika.
  • #20 21356837
    bumble
    Poziom 40  
    Czytałem opinie o tych Dexterach i nie są pochlebne, silnik się grzeje bardzo. Karcher wyhaczyłem tylko za 250pln więc jest ok.
  • #22 21357082
    bumble
    Poziom 40  
    Odkurzacz jest z workiem ale może pracować bez. Ja będę odkurzał z workiem. Popiół zimny, kominek odkurzany następnego dnia. No i odkurzacz do wszystkiego. Tak ciekawe doświadczenie. Zobaczymy w praktyce.
  • Pomocny post
    #23 21357696
    klm787
    Poziom 37  
    Pewnie, że taki odkurzacz jest przydatny.
    Ale ja bym zrobił tak:

Najpierw zebrałbym popiół, niewypalone węgliki tak z grubsza zwykłą szufelką.
    Szufelką, a następnie zmiotką (takie z włosia są najlepsze)
    Dopiero to co nie zbierzemy za pomocą tych że narzędzi.
    To do akcji można zastosować odkurzacz.

Tak, czy nie?

W sumie więcej roboty z naszej strony.
    Ale wtedy odkurzacz, będzie odkurzaczem.
    I po prostu wydłużymy jego żywotność.
    Jego żywotność, i żywotność samych filtrów.
    Bo w sumie na zaprezentowanym przez autora filmiku "gość zbiera takim odkurzaczem wszystko.
    Nawet to co można zebrać za pomocą zwykłej szufelki za pomocą zmiotki.
  • #24 21357718
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6611
    Mam co prawda inne raczej miałem bo już nie mam kominka ale dokładnie tak samo wyglądając dałem krótko nie opłaca się bez sensu jest używanie tego.
  • #25 21357843
    bumble
    Poziom 40  
    klm787 napisał:
    Tak, czy nie?

tak. Zgadzam się całkowicie.
  • Pomocny post
    #26 21357952
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 728
    bumble napisał:
    Jest jeszcze opcja odkurzacza wd3 z workiem papierowym który zatrzyma popiół (chyba).
    Takiego używam. Tylko jak za bardzo worek się zapcha to trzeba dolot rozebrać. Ale polecam. Teraz dorabiam do niego separator z 30L beczki plastikowej.

klm787 napisał:
    Do wciągania pyłów na wielką skalę to tylko taki:
    Mamy taki na na firmie od 12 lat. Jeszcze nikomu nie udało się go zajechać. Nie jedną budowę (prywatną) i remont mieszkania (też prywatny) zrobił. Używamy go bez worka.

Dodano po 15 [minuty]:

bumble napisał:
    Czy ten odkurzacz jest coś warty: https://www.leroymerlin.pl/produkty/odkurzacz-kominkowy-17-l-1000-w-dexter-86761753.html może polecicie coś innego?

Kupiłem coś podobnego. Przeznaczonego niby do kominków. Po dwóch użyciach wylądował w garażu do dorywczego odkurzenia stołu i otoczenia. Zapychał się momentalnie i wył jak startujący odrzutowiec.
  • Pomocny post
    #27 21357975
    klm787
    Poziom 37  
    maurycy123 napisał:
    Mamy taki

Taki, i zapewne nie tylko.
    Bo tajemnicą tych, że odkurzaczy jest to że mają dwa osobne kanały zaciągania powietrza.
    Jeden kanał służy do chłodzenia silnika.
    A drugi kanał służy do zaciągania nie czystości, i wtedy faktycznie.
    Worka na takowe nie musi być.
    Ale przydałby się, bo wentylator wtedy wyrzuci wszystko z drugiej strony.

Tak, że worek, zbiornik (zwał, jak zwał) filtr też w tym przypadku potrzebny.
  • #28 21358266
    bumble
    Poziom 40  
    Nie było się co zastanawiać za 250zl. Najtańszy do kominka za160zl bardzo słabe opinie te po 200-220 też każdy pisze że się zapycha szybko. Więc padło na Kärcher zwłaszcza że ma wiele innych zastosowań. Jak kolega pisał wyżej. Wstępne czyszczenie zmiotka i szufelka potem odkurzanie i będzie ok.
    Ten który zaprezentował kolega z elektrycznym otrzasaczem to całkowicie inna półka. Kosztuje 2500. W pracy używam właśnie z takim otrzasaczem metabo. To już profeska takie odkurzacze. Dla mnie karcher wystarczający i możliwość innych domowych zastosowań nie tylko kominek.
  • #29 21367433
    bumble
    Poziom 40  
    Odkurzacz rewelacyjny. Oprócz odkurzania wszystkiego odkurza kominek z workiem. Nie widać popiołu na filtrze. Wszystko zostaje w worku. Po skończonym paleniu na drugi dzień szufelka i zmiotka w użyciu. Wszystko to co na ruszcie zostaje z grubsza pakuje na szufelkę i w kosz. Resztę odkurzam i w zakamarkach też ładnie wyciąga. Pod rusztem wszystko odkurzam. Szufladę na popiół też. Robiłem to już 6 razy. Zero śladów na filtrze. Jeszcze dobrze ciągnie więc worek nie zapchany. Odkurzałem nawet kostkę brukowa. Dla mnie rewelka. Nie mam porównania z typowymi odkurzaczami do kominków ale pan z unimetu odradzał jakieś dziwne po 150-200zl. Mówił że się zapychają szybko filtry nawet mimo siatki chroniącej przed żarem. No ale kto odkurza żar? Jest super.

Podsumowanie tematu

✨ Odkurzacz kominkowy Dexter 17L 1000W budzi mieszane opinie wśród użytkowników. Głównym problemem jest zapychanie się filtrów, co utrudnia efektywne sprzątanie popiołu. Użytkownicy sugerują, że niezależnie od marki, odkurzacze tej klasy mają podobne wady. Wiele osób poleca stosowanie odkurzaczy z otrząsarką filtrów, które mogą być bardziej efektywne. Alternatywy, takie jak odkurzacze Kärcher, są chwalone za lepszą wydajność i możliwość użycia w różnych zastosowaniach. Użytkownicy podkreślają, że przed użyciem odkurzacza warto najpierw usunąć większe resztki popiołu za pomocą szufelki i zmiotki, co może wydłużyć żywotność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA