NiceMCU_WB3S_V1 to bardzo tania (można ją kupić już za 1-2$) płytka rozwojowa firmy Beken. Jest dostarczana z układem BK7238, ale przy odrobinie lutowania można również bardzo łatwo zamienić moduł BK7238 na dowolny klasyczny Tuya WB2S lub CB2S i nadal uzyskać prawidłowe oznaczenia GPIO. Poniżej pokażę, jak to zrobiłem.
Podstawowym pomysłem jest po prostu zdobycie WB2S/CB2S, zdobycie kilku przewodów Ethernet i po prostu przylutowanie padów w ich prawidłowych miejscach, tak aby nazwy GPIO na płytce były prawidłowe.
Po pierwsze, potrzebujesz oczywiście płytki NiceMCU_WB3S_V1, która została już tutaj omówiona:
NiceMCU XH-WB3S BK7238 Flashing, Testing, Pinout, Development, Porting
Można go dostać już za około 1$ po utworzeniu nowego konta:
Następnie musisz usunąć moduł BK7238 gorącym powietrzem, tak jak w moim poprzednim hacku płytki deweloperskiej (NodeMCU):
Przy okazji, tutaj jest pinout modułu BK7238:
Oto widok z drugiej strony:
Ok, mając te informacje, możemy po prostu zaznaczyć, który pin idzie gdzie:
W tym konkretnym przypadku użyłem BK7231M (nie N) CB2S, ale to nie ma znaczenia, piny są takie same.
Używam takich przewodów:
Lutowanie powinno być bardzo proste. Wystarczy stosować się do prostych wskazówek:
- zawsze utrzymywać grot lutownicy w czystości
- używać topnika i lutownicy Pb (ponieważ ma niższą temperaturę topnienia)
- najpierw nałóż lut oddzielnie na przewód i na pad, a następnie przylutuj przewód do pada
- upewnij się, że najpierw zdjąłeś izolację z przewodów
- Unikaj wielokrotnego zginania przewodów, ponieważ mogą się złamać.
Podczas lutowania przewodów należy sprawdzić, gdzie powinny one przebiegać i wybrać najlepszą orientację przewodów:
Czas umieszczenia:
Kilka drobnych poprawek:
Wstępny test z naszym flasherem :
Prawie gotowe:
Kompletny produkt:
Teraz wszystkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2, które znajdują się z tyłu modułu) są wyprowadzone na właściwe miejsca na płytce. Co więcej, wbudowana dioda LED również działa (piny PWM0 i PWM4 wydają się nią sterować).
W ten sposób nasza nowa płytka CB2S jest kompletna i jest lepsza niż NodeMCU hack ponieważ oznaczenia na płytce (jak P9, P1, etc, TX, etc) są prawidłowe , więc łatwiej jest szybko zmontować z nim konfigurację testową. Teraz jest gotowy do użycia do rozwoju i testowania OpenBeken.
PS: Dostępny jest również nasz konwerter CB2S/WB2S na CB3S/WB3S, który pokazaliśmy tutaj , ale nie prowadzi on RX2/TX2, a moduł jest prostopadły do płyty głównej, co znacznie zwiększa jego wysokość...
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.