logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zestaw głośnomówiący Bury CC9048 - brak zapamiętywania ustawień audio po wyłączeniu

Peter_100 29 Gru 2024 01:03 255 4
REKLAMA
  • #1 21366667
    Peter_100
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć - nie znalazłem podobnego tematu na forum, więc piszę tutaj. Pacjent to zestaw głośnomówiący Bury cc9048, zamontowany w Corolli E15. Ogólnie działa prawidłowo, natomiast jest problem z zapamiętaniem ustawień. Gdy ustawię go w opcje instalacji numer 2 - czyli rozmowy na wewnętrznym wzmacniaczu, a muzyka na wyjście Line Out podłączone na wzmacniacz radia - to wszystko działa do momentu wyłączenia zapłonu. Po ponownym włączeniu nie pamięta już ustawienia, że ma wysyłać sygnał audio z muzyką na radio - tylko gra ze swojego wewnętrznego wzmacniacza. Czyli przy każdym włączeniu przełącza się na opcje 1. Za każdym razem trzeba to przełączać. Sprawdziłem podłączenia elektrycznie i jest ok - tzn. ma odłączane zasilanie na PWR oraz stale 12v na wejście Ignition. Czy ktoś może wie, co jest powodem nietrzymania ustawień? Wg mnie powinien te ustawienia pamiętać.
  • REKLAMA
  • #2 21366670
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Peter_100 napisał:
    odłączane zasilanie na PWR oraz stale +12v na wejście Ignition.

Ignition to zapłon...
    Zamień te zasilania miejscami i sprawdź.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21366673
    Peter_100
    Poziom 11  
    >>21366670 Też o tym myślałem. Teoretycznie z opisu instrukcji wynika, że zasilanie to PWR - stąd logiczne by było, aby zasilanie było odłączane. Natomiast nie ma tam opisu, co producent dokładnie rozumie przez Ignition (zapłon). Moje rozumienie jest takie, że to właśnie stałe napięcie. Tak jest też zrobiona wiązka, którą kupiłem ze złączami Toyota - ISO (ponieważ ten zestaw ma złącza ISO - stąd kupiłem dedykowaną przejściówkę). Ale spróbuję zrobić tak, jak piszesz. W instrukcji upgrade piszą, aby nie podawać napięcia na Ignition w momencie upgrade - więc być może tutaj są zamienione te 2 kabelki z bliżej mi nieznanych powodów.
  • REKLAMA
  • #4 21366684
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Ignition - zapłon czyli po przerkręceniu kluczyka idąc tym tropem.
    Podmień i się okaże.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21389067
    Peter_100
    Poziom 11  
    Problemem był opis instrukcji który jest trochę mylący - temat wyjaśniony z serwisem firmy Bury w Mielcu - bardzo profesjonalna pomoc :
    - PWR to realnie zasilanie stałe, które podtrzymuje pamięć ustawień
    - właściwie zasilanie to te Zapłon czyli zasilanie po włączeniu stacyjki

Dziękuję też wszystkim za podpowiedzi - to był dobry trop. Trzeba było zamienić 2 kable i wszystko działa ok.
REKLAMA