Witam. Który dysk Hdd warto teraz kupić? Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności i bezpieczeństwie danych. Pozdrawiam.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamPiotr147258 napisał:Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności i bezpieczeństwie danych.
Dziarski Hank napisał:Panowie, a co z tematem dysków 2.5 cala typu przenośne?
Wolnosciowiec napisał:Dziarski Hank napisał:Panowie, a co z tematem dysków 2.5 cala typu przenośne?
Unikać i omijać szerokim łukiem. Jak nazwa dobrze wskazuje - nadają się do przenoszenia danych
Kasek21 napisał:Bezpieczeństwo zapewnia tylko kopia danych na drugim nośniku.
zdolnyadam napisał:Na jakiej podstawie twierdzisz, ze takich dysków należy unikać?
dt1 napisał:zdolnyadam napisał:Na jakiej podstawie twierdzisz, ze takich dysków należy unikać?
Bardzo prostej. Większość dysków 2.5 cala to dyski SMR. Najlepiej spróbować znaleźć sensowny dysk 2.5 cala żeby zobaczyć, czy to takie łatwe.
zdolnyadam napisał:Sam korzystam z 10 takich dysków 4-5TB i nie narzekam (2.5" przenośne). Do bekapu idealne.
zdolnyadam napisał:Dwa małe studia filmowe z którymi jestem "zaprzyjazniony" aktualnie posiadają około 200 i 300 takich dysków. Z ich realacji wynikało, że są zadowoleni. I wciąż dokupują nowe.
zdolnyadam napisał:Na jakiej podstawie twierdzisz, ze takich dysków należy unikać?
dt1 napisał:Większość dysków 2.5 cala to dyski SMR. Najlepiej spróbować znaleźć sensowny dysk 2.5 cala żeby zobaczyć, czy to takie łatwe.
dt1 napisał:Swoją drogą dziwne, że nie stać ich na NASa tylko fajans kupują. No ale każdy robi jak lubi.
dt1 napisał:zdolnyadam napisał:Sam korzystam z 10 takich dysków 4-5TB i nie narzekam (2.5" przenośne). Do bekapu idealne.
Korzystasz - fajnie. Jesteś zadowolony - jeszcze lepiej. Natomiast technologia ta ma swoje wady i jeśli komuś zależy na względnym bezpieczeństwie danych to na pewno nie warto mu polecać takich dysków.
zdolnyadam napisał:Dwa małe studia filmowe z którymi jestem "zaprzyjazniony" aktualnie posiadają około 200 i 300 takich dysków. Z ich realacji wynikało, że są zadowoleni. I wciąż dokupują nowe.
Życzę im jak najlepiej. Wciąż nie jest to żadna rekomendacja, aby takie coś kupować. Swoją drogą dziwne, że nie stać ich na NASa tylko fajans kupują. No ale każdy robi jak lubi.
Wolnosciowiec napisał:
Grunt, to być świadomym technologii, z jakiej się korzysta. Jesteś zadowolony - korzystaj.
Jak zapis danych jest rzadki i głównie chodzi o przechowywanie dużych ilości danych dysk SMR (powiedzmy) się sprawdzi, ale tam gdzie operacje zapisu i modyfikacji danych są częste i stabilność jest kluczowa (np. tworzenie kopii zapasowych, bazy danych, NAS), to CMR.
zdolnyadam napisał:Ale jeśli uważacie, ze dysk CMR (całkowicie) załatwi sprawę bezawaryjności itp. to super!
RitterX napisał:Z eksploatacją HDD SMR jest związanych kilka specyficznych wymagań. Zapewne forumowi eksperci będą w stanie je z łatwością sformułować? A może nie ?! Oczywiście poza "Nie kupujcie HDD SMR".
Wolnosciowiec napisał:Tyle napisane, a jakoś nie widzę...