logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pasty termoprzewodzącej pod IHS dla i7-8700 bez ciekłego metalu?

coberr 11 Sty 2025 20:11 453 5
REKLAMA
  • #1 21388484
    coberr
    Poziom 20  
    Ocena: 434
    Mam pytanie do specjalistów - ktorzy w tym temacie zjedli zęby :)

Jaka pastę termoprzewodzącą polecilibyście dla procesora I7-8700 (bez "k").
    (jednak NIE NA SAM PROCESOR A POD IHS - na strukturę rdzenia ; nie chciałbym sie babrac z żadnym " wściekłym metalem" :) )

Procesor w żaden sposób "nie kręcony" - jedynie aktywny moduł XMP w BIOS.

Od pewnego czasu mam problem z wysokimi temperaturami pracy - w momencie gdy procesor pracuje na pełnej czestotliwości (3,2GHz). WIdac ewidentne "przycięcia" gdy dochodzi do renderowania większych scen - np. otwartych terenów w niektórych grach. chłodzenie wyglada na sprawne
    https://www.silentiumpc.com/pl/product/spartan-3-pro-he1024/
    (pomimo kilku lat pracy). NA nowym stockowym chlodzeniu - temperatury jeszcze wyzsze...

Przy 3,2GHz - temp. dochodza do 80 st.C.
    Przy odblokowaniu mnoznika - do 4,6GHz - nawet nieco powyzej 100 st.C.
    (normalnie mam ten mnoznik zablokowanyw BIOSie)..
    Kiedyś z temperaturami było znacznie lepiej - 50-60 st.C pod obciązeniem...

Postanowiłem oskalpować dziada. Bezpośrednio na rdzeń użyłem pasty GENESIS SILICON 850 oraz za drugim razem 851.
    Uzyskalem dobry efekt jedynie przez ok. 2 tygodni
    (ok60-70 st.c. pod pełnym obciazeniem)
    po tym czasie temperatury ponownie powróciły "do normy" - czyli 90-100 st.C. pod pełnym obciązeniem. WYdaje mnie sie - że te pasty po prostu spływaja z rdzenia...

MOze coś doradzicie - jaką pastę obecnie najlepiej zastosować - nawet niech ma deklarowaną nieco niższą przewodność ale taka - ktora byłaby dośc gęsta aby utrzymac sie na rdzeniu?
  • REKLAMA
  • #2 21388777
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21388864
    elukam
    Poziom 18  
    Ocena: 181
    Pasty termoprzewodzące mają za zadanie zlikwidować powietrzną szczelinę na niedoskonałym styku. Jeśli kontakt termiczny jest wykonany w najwyższej jakości, czyli płaskie jak stół i polerowane powierzchnie, to pasta nic nie da a wręcz zaszkodzi. Ale ponieważ to są ekstremalne oczekiwania, więc zwykle daje się COŚ co pozwoli zwiększyć przenikanie ciepła do radiatora przy istniejących niedoskonałościach powierzchni.
    I teraz pytanie, jakie powierzchnie ze sobą stykamy. Od strony krzemu to jest powierzchnia bliska ideału, ale od strony radiatora na pewno nie. Ale im lepszy radiator tym bardziej trzeba uważać co tam się daje, żeby nie zepsuć efektu.
    Na dobrej jakości radiatorze zacząłym od jedynie kropli czystego oleju silikonowego. Dopiero w razie niepowodzenia spróbowałbym pasty metalicznej ale na możliwie drobnym ziarnie. Pasta powinna się praktycznie w całości wycisnąć z powierzchni stykowych, jej śladowa powłoka powinna zostać tylko w zagłębieniach.
    Radiator musi być miedziany, w ostateczności aluminiowy ale z miedzianym rdzeniem rozprowadzającym.
  • REKLAMA
  • #4 21390306
    coberr
    Poziom 20  
    no wlasnie tak rózne opinie słysze o tych PTMach... (zwłaszcza pod IHS)
    często tez mozna trafic na podróby....
    tutaj podniesie on IHS o jakies 0,25mm... (chociaz z drugiej strony i tak teoretycznie przejdzie w stan ciekły i tez powinna wypłynąć )
    pytanie jak z jego trwałoscią?
  • REKLAMA
  • #5 21390814
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1905
    Oryginalny PTM jest trwały. Pytanie jaki da efekt bo goły krzem z reguły jest albo lutowany (przez producenta), albo daje się ciekły metal bo jego powierzchnia jest niesamowicie gładka, nie ma mikronierówności w które wchodzi pasta poprawiając transfer ciepła. Tyle że ciekły metal nie nadaje się pod miedzianą podstawkę coolera.
  • #6 21620692
    coberr
    Poziom 20  
    wiecie co? przyznam szczerze - że pół roku temu skonczyło się i tak decyzją o zakupie "wściekłego" metalu (nie pisałem nic bo chcialem zweryfikowac wyniki w czasie) - o ile pamiętam - LT100. po jego nalożeniu na rdzeń oraz spód IHSa - nastał względny spokój. sama "czapa" została sklejona silikonem odp. na temp. do 300 st. C. całość zmontowana. dodatkowo jeszcze "podprostowana" została metalowa kształtka pod procesorem (spód PCB) . no i okazuje się - że samo chłodzenie raczej jest sprawne. póki co wszystko chodzi i temperatury jakoś utrzymują się w miarę normalnie. (dodatkowo nie uruchamiam trybu boost bo jest mi zbędny).
    natomiast ogólna róznica na plus jest taka - że jaką pastę nie nałozyłem wcześniej - dawało to jakis efekt tylko na kilka tygodni. natomiast w przypadku cieklego metalu - mam juz spokój jakies pół roku :). jednak mimo wszystko - te procesory się grzeją. nie ma zmiłuj się.
REKLAMA