logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie pompy ciepła Kaisai do instalacji CO z pelleciakiem bez bufora

duble2 18 Sty 2025 07:35 2214 10
REKLAMA
  • #1 21398037
    duble2
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Witam z racji iż Pompy ciepła staniały zakupiłem monobloka kaisai i chce go podlaczyc do mojej instalacji CO. Moja instalacja to pelleciak bez bufora .Narysowałem szybko taki schemacik i chciałbym aby ktoś kto ma pojecie powiedział czy takie podłączenie ma sens. Pompe zakupiłem ze względu iż mam 6kw fotowoltaiki w systemie hybrydowym z falownikiem Deye tylko dla swoich potrzeb i w okresie jesienno zimowym chciałbym aby to wspomogło mnie kosztwowo.Pozdrawiam
    Schemat instalacji grzewczej z pompą ciepła monoblok, kotłem na pellet, bojlerem CWU i rozdzielaczami na piętrze i parterze.

Dodano po 53 [minuty]:

Zapomiałem jeszcze o zaworach kierunkowych takl aby pompa nie pchała na kocioł jak i aby kocioł nie pchał na pc

Dodano po 4 [minuty]:

Schemat instalacji grzewczej z pompą ciepła, kotłem na pellet i zasobnikiem CWU.
  • REKLAMA
  • #2 21398136
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Musi być bufor, aby zapewnić pompie odpowiedni zład wody, bez tego pompa będzie się włączała i wyłączała często.
    W instrukcji jest podane min. ilość zładu wody dla poprawnej pracy.
    W mojej pompie 9kW jest to 200 litrów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21398988
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Bufor ma za zadanie gromadzić ciepłą wodę grzewczą, aby sprężarka nie załączała się za często oraz, aby układ działał stabilnie. Częste załączanie sprężarki skraca jej żywot.
    Ja mam bufor 140 l bez wężownicy bo jest nie potrzebna.
    Następna rzecz - przy monobloku zalecana jest dodatkowa pompa na zasilaniu awaryjnym, aby w razie długotrwałego zaniku napięcia nie zamarzł wymiennik w przypadku mrozu. Tego problemu nie ma ze splitem, gdzie masz dwa urządzenia - sprężarka na zew. oraz hydrobox wew. domu.
    Od 2 lat jestem instalatorem oraz autoryzowanym serwisantem pomp ciepła, mam za sobą uruchomienie około 27 jednostek.
    W domu mam monoblok 9kW jak pisałem i mam zerowy problem z jego działaniem bo jest wykonany książkowo.
    200 litrów masz w układzie podłogówki, którym zapewne steruje zawór termostatyczny lub podobne ustrojstwo. Przy odcięciu tego zaworu masz kilkanaście litrów wody.
    Bufor działa podobnie jak sprzęgło hydrauliczne, które stabilizuje pracę układu i zmniejsza wpływ instalacji na pracę kotłów itp.
    Pozdrawiam
  • #5 21399194
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    Jeżeli wszędzie są podłogówki, a dom niewielki to bufor nie jest potrzebny. Bufor 200 litrów to żaden zład wody dla pompy ciepła, a to wszystko przez to, że pompa ciepła z podłogówką pracuje na bardzo niskich temperaturach i bardzo małej delcie.

Przykładowo bufor 200 litrów przy temperaturze i średniej delcie 6'C gromadzi raptem 1,4kWh energii.
    Dla porównania posadzka betonowa o powierzchni 100m2 i grubości 10cm przy delcie 1'C potrafi zgromadzić 5kWh energii.
    Przy delcie 3'C jest to już 15kWh energii.

W przypadku pomp ciepła bufor ma całkiem inne zadanie.
    Po pierwsze poprawić przepływy i odbiór ciepła z wymiennika pompy ciepła.
    Po drugie zapewnić dobry przepływ i szybkie dostarczenie ciepła podczas rozmrażania (defrost).
    Po trzecie przy dużej instalacji, pełni rolę sprzęgła hydraulicznego, którego zadaniem znów jest poprawienie przepływów i odseparowanie od siebie obiegów pompy ciepła i obiegu podłogówek.
    Trzeba pamiętać, że podłogówki potrzebują szybkiego obiegu wody. Przy takich szybkich przepływach rury stawiają duży opór dla wody. Przy dużych instalacjach pompa obiegowa wbudowana w pompę ciepła może być zbyt słaba i wtedy potrzebne jest sprzęgło i dodatkowa, mocniejsza pompa.

Reasumując. Bufor przede wszystkim zapewnia odpowiednie przepływy dla pompy ciepła.
  • #6 21399214
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    Jakiej mocy jest ta pompa ciepłą?
    Jak duża jest powierzchnia ogrzewana podłogowo , ile obwodów i jakiej długość i średnica rur?
    Plumpi napisał:
    Przy dużych instalacjach pompa obiegowa wbudowana w pompę ciepła może być zbyt słaba i wtedy potrzebne jest sprzęgło i dodatkowa, mocniejsza pompa.

Pompa obiegowa zainstalowana w tych pompach ciepłą ma bardzo dużą wydajność.
    Ostatnio uruchamiałem pompę z grupy midea 7kW na 15 obwodach podłogówki i przy rozruchu podawałą przepływ 2450l/h co daje przepływ 3,7l/min na każdym z obwodw.
    Montowałem też pompę 8kW bezpośrednio na 16 obwodów ok. 1600mb rury 17mm i przepływy były powyżej 1,5-2l/min, ważne by średnice rur zasilających byłu odpowiednio duże, bo to często jest najsłabszym ogniwem.
  • #7 21399244
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    andrzej lukaszewicz napisał:

Pompa obiegowa zainstalowana w tych pompach ciepłą ma bardzo dużą wydajność.
    Ostatnio uruchamiałem pompę z grupy midea 7kW na 15 obwodach podłogówki i przy rozruchu podawałą przepływ 2450l/h co daje przepływ 3,7l/min na każdym z obwodw.

Wiesz, przepływy nie zależą tylko i wyłącznie od liczby pętli, ale także od ich długości, a te zaś zależą od gęstości ułożenia, powierzchni grzewczej oraz liczby pętli. Ponadto na przepływy mają też wpływ opory przepływu rur łączących rozdzielacze ze źródłem ciepła.

Dwa dni temu byłem rozeznać sytuację, bo ludziom nie grzeją pomieszczenia na piętrze.
    Dom 120m2. Kocioł gazowy. Sprzęgło hydrauliczne, dodatkowa pompa 60-tka, czyli słabsza od tej w kotle. Odejście od pompy rurą PEX 26mm do dwóch rozdzielaczy.
    Pierwszy rozdzielacz odgałęziony na trójniku PEX 26-26-26 jeszcze w kotłowni. To jest rozdzilacz parteru.
    Dalej rura PEX 26 poprowadzona na piętro do drugiego rozdzielacza dla podłogówki na piętrze. Tyle, że ten rozdzielacz jest oddalony ok. 15m od kotłowni.
    Jak łątwo się domyślić na parterze przepływy na poziomie 1,5 l/min a na piętrze prawie zero.
    Oczywiście jak to zwyczajowo bywa w patogłupodeweloperce, w każdym pomieszczeniu regulator pokojowy bez pomiaru temperatury podłogi, a w rozdzielaczach listwy sterujące + siłowniki.
    Wszystkie siłowniki odkręcone, bo w domu na parterze była huśtawka - raz za ciepło, a raz za gorąco, a na piętrze zimno, kiedy podłogówki grzały na parterze.
    Pomimo, że pętle nie przekraczały 90m.

Jedyne co mogłem zaproponować to rozdzielnie podłączeń rozdzielaczy tzn. na obecnym obiegu pozostawić rozdzielacz piętra, aby uniknąć kucia ścian.
    Do rozdzielacza parteru poprowadzić nowe podłączenie rurą PEX 26mm.
    Obecna pompa cyrkulacyjna (60-tka) do zasilania parteru, a dla piętra druga pompka mocniejsza 70-tka lub 80-tka.

A wystarczyło tylko poprowadzić oddzielne rury do rozdzielaczy rurą PEX 32mm i całość puścić wprost z kotła na krzywej grzewczej. Nie pchać się w regulatory pokojowe i siłowniki.
  • #8 21399313
    duble2
    Poziom 10  
    Witam. Pompa ciepła to kaisai 8 kw . Parter 8 obiegów i piętro też 8 obiegów. Do każdego puszczony PEX 32 osobno. A rozdziela się z głównej rury pp 40.To jak ten bufor jest potrzebny przy takim składzie wody?
  • REKLAMA
  • #9 21399646
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1891
    Plumpi napisał:
    W przypadku pomp ciepła bufor ma całkiem inne zadanie.
    Po pierwsze poprawić przepływy i odbiór ciepła z wymiennika pompy ciepła.
    Po drugie zapewnić dobry przepływ i szybkie dostarczenie ciepła podczas rozmrażania (defrost).
    Po trzecie przy dużej instalacji, pełni rolę sprzęgła hydraulicznego, którego zadaniem znów jest poprawienie przepływów i odseparowanie od siebie obiegów pompy ciepła i obiegu podłogówek.

Poza niewątpliwymi zaletami bufora ma on jednak jedną zasadniczą wadę - straty ciepła. Dlatego masz rację że przy niezbyt dużej instalacji podłogowej i przy prawidłowo dobranej mocy pompy ciepła do zapotrzebowania na ciepło, prawidłowo dobranej wydajności pompy obiegowej , to taki bufor jest całkowicie zbędny.
    Problem jest taki że ludzie nawet dla niedużej instalacji i dobrze ocieplonych domów biorą przewymiarowane pompy ciepła. Bo takie im ktoś wcisnął, no i wtedy wychodzi że i bufor potrzebny bo pompa ma mnóstwo startów na dobę i duże zużycie prądu.
  • #10 21399739
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    @Plumpi Jakbyś zacytował całośc mojej wypowiedzi...:
    duble2 napisał:
    Witam. Pompa ciepła to kaisai 8 kw . Parter 8 obiegów i piętro też 8 obiegów. Do każdego puszczony PEX 32 osobno. A rozdziela się z głównej rury pp 40.To jak ten bufor jest potrzebny przy takim składzie wody?

Od tych informacji trzeba było zacząć. Nie podałeś całkowitej długości ułożonych rur i ich średnicy by obliczyć całkowity zład, który przy 100% ogrzewanoiu podłogowym nie jest najważniejszym parametrem
    Wg mnie bufor jest całkowicie zbędny, ale pojawia się pytanie , czy rozkład rur + wykończenie podłóg na piętrze zapewni zapotrzebowanie na energię w stosunku do parteru przy tych samych parametrach zasilania.
  • #11 21401033
    duble2
    Poziom 10  
    Na podstawie rur obliczyłem że ad wody to ok 200l na dole mam rozstaw co 10cm i wylewkę cementową na górze niestety ze względu na strop drewniany rozstaw co 15 i cienki anhydryt

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił pompę ciepła Kaisai monoblok o mocy 8 kW i planuje podłączyć ją do instalacji CO z pelleciakiem bez bufora. W dyskusji podkreślono, że bufor jest istotny dla stabilnej pracy pompy, ponieważ gromadzi ciepłą wodę grzewczą, co zapobiega częstemu włączaniu sprężarki, co może skrócić jej żywotność. W przypadku instalacji z podłogówką, niektórzy użytkownicy argumentują, że bufor może być zbędny, zwłaszcza przy odpowiednio dobranej mocy pompy i dobrze zaprojektowanej instalacji. Wskazano również na znaczenie odpowiednich średnic rur oraz ich długości dla zapewnienia właściwego przepływu wody. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi modelami pomp ciepła oraz ich konfiguracjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA