logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon PMA-715R - brak reakcji na pilota i zwarcie po wymianie kondensatorów

zdzisław197 18 Sty 2025 16:43 483 22
REKLAMA
  • #1 21398698
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Mam problem, Denon PMA-715R przestał reagować na głośność VOLUME z pilota, a po wymianie kondensatorów elektrolitycznych ma zwarcie i nie załącza się. Co może być przyczyną i od czego zacząć poszukiwanie winowajcy? Koszt serwisu nieopłacalny w obecnych czasach, a sprzętu szkoda utylizować, ładnie gra/ł.
  • REKLAMA
  • #2 21398789
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1930
    zdzisław197 napisał:
    a po wymianie kondensatorów elektrolitycznych ma zwarcie i nie załącza się.

Które kondensatory były wymienione oraz w jakim celu zostało to zrobione?
    O jakim konkretnie zwarciu piszesz?
  • REKLAMA
  • #3 21398790
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15482
    zdzisław197 napisał:
    po wymianie kondensatorów elektrolitycznych ma zwarcie i nie załącza się

Był jakiś konkretny cel tej wymiany?
    zdzisław197 napisał:
    Co może być przyczyną i od czego zacząć poszukiwanie winowajcy?

Od
    zdzisław197 napisał:
    po wymianie kondensatorów elektrolitycznych ma zwarcie i nie załącza się
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21399184
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Dziękuję za kontakt, będę się starał odpisywać najszybciej jak to możliwe, ale nie zawsze będę mógł, więc od razu proszę o wyrozumiałość.

Problem zaczął się od tego, że wzmacniacz nie zawsze chciał działać z pilota zwłaszcza pokrętło VOLUME pomimo nowych baterii itd. Pokrętło głośności po prostu nie reagowało jakby wcale na przycisk volume z pilota gdzie inne funkcje działały bez problemu oraz zaczął się pogłębiać problem z załączaniem się wzmacniacza po prostu robił to coraz później jakby z opóźnieniem. Spojrzałem na płytki i jeden kondensator od razu rzucił mi się w oczy, zmierzyłem i wymieniłem na taki jak na zdjęciach. Problem pozostał i już się nie załączał, więc przylutowałem płytki to jest tę sterowania gdzie on był i główną najlepiej jak potrafiłem. niestety nic to nie zmieniło. Wymieniłem, więc większość kondensatorów, ale wszystko zgodnie z tym jak było na nowe i lepszej jakości. Problem bez zmian żarówka na zasilaniu się rozświetla i świeci (normalnie przy sprawnym wzmacniaczu powinna po załączeniu wzmacniacza rozbłysnąć i zgasnąć lub zażyć się minimalnie) i nie załącza przekaźnika choć pilot przełącza wszystko oprócz głośności volume. Co gorsze gdy jego nacisnę z pilota żarówka z zasilania świeci jeszcze jaśniej. Załączam zdjęcia o jaki kondensator się rozchodzi i na jaki wymieniłem.

Tester do pomiaru pojemności z kondensatorem pomiarowym.

Płytka drukowana wzmacniacza z kondensatorami i diodami LED.

Kondensator elektrolityczny o parametrach 5.5V i 8.2mF z bliska.

Dwa kondensatory leżące obok siebie na białym tle.

Zbliżenie na żółty kondensator z widocznymi oznaczeniami i metaliczną górą.

Dwa kondensatory — jeden czarny, większy z oznaczeniem 8200 µF 6.3 V, drugi mniejszy, żółty z oznaczeniem 8.2 mF 5.5 V.
  • #5 21399504
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    zdzisław197 napisał:
    jeden kondensator od razu rzucił mi się w oczy,

Który to konkretnie kondensator?
  • REKLAMA
  • #6 21400027
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Kondensator C807 tj. 8,2mF /5,5V zamieniony na 8200mF /6,3V bliżej nie znalazłem. Pytka sterowania tj. 1U-2736-1.
  • #7 21400083
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Jakie są napięcia na wyjściach obu kanałów przed przekaźnikiem?
    Jakie są napięcia na kolektorach tranzystorów wyjściowych?
    Jakie są napięcia C-E TR313 i TR314?
  • #8 21400098
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9247
    zdzisław197 napisał:
    8,2mF /5,5V zamieniony na 8200mF /6,3V

Tysiąc razy większej pojemności? 8,2 MILI Farada - w odróżnieniu od MIKRO Farada robi różnicę.
    A tak z ciekawości - gdzie znalazłeś i jak zmieściłeś ten wymieniony? 8200 mili farada to naprawdę dużo.... :)
  • #9 21400161
    razec11
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Kondensator jest w porządku, żółty ma 8,2 i czarny ma 8,2 mF.
  • #10 21400166
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9247
    razec11 napisał:
    Kondensator jest w porządku

Celowo wkleiłem cytat i do niego odnosił się mój post.
  • #11 21400261
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1878
    Przecież to jest kondensator podtrzymujący pamięć mikrokontrolera (ma oznaczenie C807 na schemacie). Bez niego wzmacniacz też powinien działać prawidłowo tyle że po wyłączeniu z sieci nie będzie pamiętał ostatnio wybranego wejścia.
    Przyczyna zwarcia jest inna, trzeba po kolei szukać po linii zasilania wzmacniacza czyli: transformator, mostek, kondensatory filtrujące, końcówki mocy itd.

Na początek proponuję odlutować kolektory tranzystorów mocy w obydwu kanałach, sprawdzić czy zwarcie ustąpi i skontrolować poprawność wszystkich napięć zasilających, zgodnie ze schematem.
  • REKLAMA
  • #12 21400511
    zdzisław197
    Poziom 10  
    SlawekKedra napisał:

Musze jego złożyć . Pytanie podnosimy tranzystory końcowe czy mogą pozostać wlutowane?

Jest też wskazówka od kris8888 aby podnieść tylko kolektory w końcówkach? Co i jak robimy?

Dodano po 1 [minuty]:

A znowu mam problem gdzie najlepiej przykładać igłę masy przy pomiarach do obudowy czy gdzie?
  • #13 21400665
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    zdzisław197 napisał:
    Pytanie podnosimy tranzystory końcowe czy mogą pozostać wlutowane?

Zmierz na razie tak jak jest, potem odlutuj kolektory wszystkich czterech tranzystorów mocy i sprawdź czy żarówka nadal będzie się palić tak jak dotychczas.
    zdzisław197 napisał:
    A znowu mam problem gdzie najlepiej przykładać igłę masy przy pomiarach do obudowy czy gdzie?

Do punktu w którym łączy się minus C705 z plusem C706 lub do jakiegokolwiek punktu połączonego bezpośrednio do punktu połączenia minusa C705 z plusem C706. Obydwa te kondensatory są głównymi kondensatorami tego wzmacniacza.
  • #14 21402232
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Tak jak pisałem przepraszam za to, że tak odpisuje i dopiero kiedy znajdę czas aby porobić te rzeczy, ale nie jestem z zawodu elektronikiem, więc przepraszam za niefachowy język czy błędy w nazewnictwie itp.

Do punktu w którym łączy się minus C705 z plusem C706 - przy wszystkich pomiarach dałem igłę minusową do pinu z czarnym kabelkiem od transformatora P702

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale dla pinów z zasilania transformatora to jest:
    P701 oraz P703 zasilanie jest 20,3V AC (prądu zmiennego).

Tranzystory:
    PIERWSZA PARA
    TR319 / C= 20,8V DC (prąd stały)
    TR321 / C= (minus) - 20,8V DC
    DRUGA PARA
    TR320 / C= 20,8 DC
    TR322 / C= (minus) - 20,8V DC

TR313 / C=1,24V DC ; E=(minus) -1,2V DC
    TR314 / C=1,2V DC ; E =(minus) -1,13V DC

Zmierz na razie tak jak jest, potem odlutuj kolektory wszystkich czterech tranzystorów mocy i sprawdź czy żarówka nadal będzie się palić tak jak dotychczas.

Tego nie zrobię już dzisiaj nie dam rady czasowo. Według mnie napięcia są w porządku - czy Sławku możesz to potwierdzić?
  • #15 21402367
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    zdzisław197 napisał:
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale dla pinów z zasilania transformatora to jest:

Nigdzie nie pisałem o ''pinach z zasilania transformatora'' ale to bez znaczenia, napięcia o które mi chodziło wynikają z pozostałych napięć.

zdzisław197 napisał:
    Tego nie zrobię już dzisiaj nie dam rady czasowo.

Wogóle nie musisz już tego robić gdyż z tych napięć wynika że obydwa kanały działają raczej prawidłowo.

Jaki jest problem z tym wzmacniaczem aktualnie?
  • #16 21402543
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Napisałeś. Jakie są napięcia na wyjściach obu kanałów przed przekaźnikiem?
    Gdzie w jakich punktach powinienem to zmierzyć? - tego nie zrozumiałem.

Dlatego błędnie pomyślałem, że chodzi o wejścia na płytkę z transformatora.

Zachodzi trochę przy czymkolwiek aby choć pomierzyć, najpierw trzeba wzmacniacz złożyć, poskręcać i odpowiednio podejść igłami do pomiarów.
    Co najgorsze trzeba to robić ostrożnie przez trudny dostęp plątaninę kabli itp.

Wnętrze wzmacniacza z widocznymi kondensatorami i okablowaniem.

Wnętrze wzmacniacza z widocznymi kondensatorami i kablami.

Jaki jest problem z tym wzmacniaczem aktualnie?
    Odkryłem coś wczoraj, ale muszę to na spokojnie prześledzić, aby odpowiednio zrozumiale opisać.
  • #17 21403619
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Wzmacniacz po włączeniu (na zimno jak postoi) załącza się powiedzmy normalnie z diody czuwania standby z pulsującej przechodzi wraz z kliknięciem przekaźnika załączającego w święcącą się ciągle i jest powiedzmy ok. Jak pokręcę głośniej/ciszej kilka razy ręcznie gałką głośności VOLUME nic się nie dzieje. Żarówka żarzy się, ale nie intensywnie. Jednak jak postoi tak kilka minut włączony i jego wyłączę i włączę ponownie już dioda standby z pulsującej przechodzi w stan ciągły, ale bez charakterystycznego kliknięcia załączenia się przekaźnika, jednak jakby ze słyszalnym minimalnie gdzieś takim dźwiękiem coś jakby bardzo cichego świstu/szmeru.

Inaczej się zachowuje gdy na zimnym załączy się normalnie z charakterystycznym kliknięciem przekaźnika i próbuje obsługiwać jego z pilota. To jest przełącza zawsze źródła cd, phono, tape, mute itd. prawidłowo i zawsze, ale jak próbuje jego zgłośnić silnik idzie bardzo powoli i jakby z problemami nie jednostajnie zacina się aż nagle wywala diodę czuwania standby z ciągłej na pulsującą wraz z kliknięciem jakby rozłączeniem się przekaźnika po czym ona zapala się, ale już bez charakterystycznego kliknięcia. Żarówka ciut mocniej wtedy rozbłyskuje, ale wraca do poziomu nie za dużego świecenia. Po czym jak znowu jego załączę z włącznika głównego Power doda standby pulsuje, ale przechodzi już w stan świecenia ciągłego (podobnie jak wyżej) bez kliknięcia przekaźnika coś jakby tylko z jakimś świstem czy szmerem gdzieś w tle minimalnie słyszalnym. Im wzmacniacz dłużej postoi włączony tym załączania przekaźnika nie ma wcale tylko ten dziwny przydźwięk przy przejściu ze stanu czuwania / pulsowania standy do ciągłego świecenia.
  • #19 21450427
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Nie tego nie próbowałem. Teraz mam już inny problem. Wzmacniacz nie ma napięć po podłączeniu przewodów wtórnych - jest zwarcie. Nie wiadomo czy ze strony transformatora na jego obciążeniu, czy usterki ze strony uszkodzenia podzespołów z płyty głównej. Było też po drodze zwarcie ze spaleniem się bezpiecznika T2A na wejściu zasilania i inne historie.
  • #20 21489551
    brolu1234
    Poziom 1  
    >>21450427 Jakie są parametry tego transformatora? Potrzebuję do swojego. Uszkodzony transformator. Brak napięcia wyjściowego z transformatora.
  • #21 21521358
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Transformator okazał się sprawny, ale doszło do uszkodzenia końcowych tranzystorów jednego z kanałów - już nie przez ze mnie a "fachowców" serwisantów. Naprawa wróciła do mnie jak przysłowiowy bumerang.
  • #23 21521385
    zdzisław197
    Poziom 10  
    Niestety nie z przyczyn niezależnych ode mnie. Za to przekazałem wzmacniacz fachowcom efekt jak wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Denon PMA-715R przestał reagować na sygnały pilota dotyczące regulacji głośności, mimo że inne funkcje pilota działały poprawnie. Problem pogłębił się po wymianie kondensatorów elektrolitycznych, po której wzmacniacz nie załączał się i występowało zwarcie. Wymieniono większość kondensatorów zgodnie z oryginalnymi parametrami, jednak kondensator C807 (8,2 µF/5,5 V) został zastąpiony kondensatorem o znacznie większej pojemności (8200 µF/6,3 V), co wzbudziło wątpliwości. Kondensator ten pełni funkcję podtrzymania pamięci mikrokontrolera, ale jego uszkodzenie nie powinno powodować całkowitego braku działania wzmacniacza. Wskazano konieczność sprawdzenia linii zasilania, transformatora, mostka prostowniczego, kondensatorów filtrujących oraz tranzystorów końcowych. Zalecano odlutowanie kolektorów tranzystorów mocy w celu wyeliminowania zwarcia i pomiar napięć na wyjściach kanałów oraz na kolektorach i emiterach tranzystorów TR313 i TR314. Pomiar napięć wykazał prawidłowe wartości, co sugeruje, że kanały mocy działają poprawnie. Wzmacniacz po włączeniu na zimno załącza się normalnie, ale gałka głośności nie reaguje na pilota, a po dłuższym czasie włączenia pojawia się brak charakterystycznego kliknięcia przekaźnika i słyszalne szumy. Próby odłączenia płytki silnika volume nie zostały wykonane. Po kolejnych testach stwierdzono zwarcie po stronie wtórnej transformatora, które spowodowało przepalenie bezpiecznika T2A. Transformator okazał się sprawny, natomiast uszkodzeniu uległy tranzystory końcowe jednego z kanałów, co nastąpiło podczas naprawy przez serwis. Wzmacniacz wymaga dalszej diagnostyki i naprawy, zwłaszcza w zakresie końcówek mocy i układu sterowania głośnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA