logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer X-HM72-K nie wykrywa radia internetowego, komunikat Server error

lukasz22i 20 Sty 2025 11:44 54795 360
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Pioneer X-HM72-K pokazuje komunikat „Server error” przy wejściu w Internet radio i jak przywrócić działanie radia internetowego?

To nie jest problem z Wi‑Fi ani z resetem, tylko z usługą vTuner/Pioneer: Pioneer potwierdził, że radio internetowe vTuner nie jest już przez nich wspierane, więc wieża nie pobiera listy stacji [#21416247] Najskuteczniejsze obejście to podmiana DNS/hosta dla `pioneer.vtuner.com` na `23.238.115.210` w routerze; takie rozwiązanie przywróciło działanie m.in. na D-Linku, MikroTiku i OpenWrt [#21426085] [#21454173] [#21465930] Jeśli router nie ma opcji hosta, można użyć DNS override/rewrite przez NextDNS i dodać regułę dla `pioneer.vtuner.com`, a po zmianie przełączyć Pioneera na ręczne ustawienie sieci i czasem odłączyć go na chwilę od prądu, żeby wczytał nowe ustawienia [#21745648] [#21773032] Gdy nie chcesz grzebać w routerze, forumowicze stosowali też obejście z plikami `.m3u`/`.pls` na pendrivie albo YTuner/Raspberry Pi, ale to są już alternatywy awaryjne [#21423582] [#21425223] [#21421696]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #331 21555432
    TomiMX
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    e.dylemat24 napisał:
    Oczywiście, że kupowanie Fritza jest bezsensowne, ale jeżeli ktoś ma taką możliwość, to chyba dobrze, że ludzie o tym piszą.
    Inne routery też mają takie możliwości dodania strumienia, trzeba sprawdzić możliwości tego sprzętu, który posiadamy.

Witam Szanowne Grono – a przerabiał ktoś może temat routera HUAWEI WiFi AX3 – jak dodać hosts na routerze?
  • REKLAMA
  • #332 21571082
    KWF
    Poziom 8  
    Zmieniłem Funboxa na Drayteka 2952. W jego opcjach dodałem wpis do LAN DNS/DNS Forwarding:
    - typ: LAN DNS
    - Domain Name: pioneer.vtuner.com
    - CNAME: pioneer.vtuner.com
    - IP address: 23.238.115.210

I streamer N-01P wrócił do normalnego zachowania.
  • REKLAMA
  • #333 21572380
    user343
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Jak ustawić Pioneera VSX-923, żeby nie pojawiały się komunikaty "Not Available" po naciśnięciu Bass i Treble na pilocie?
    Pilot do amplitunera Pioneer z widocznymi przyciskami BASS i TREBLE.
    Pilot z przyciskami BASS i TREBLE do amplitunera Pioneer VSX-923 na ciemnym tle.
    Wyświetlacz amplitunera Pioneer VSX-923 pokazujący komunikat NOT AVAILABLE.

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Jak ustawić pioneera vsx-923 żeby nie pojawiły się komunikaty not available po naciśnięciu bass i trable na pilocie
    Pilot do amplitunera Pioneer z widocznymi przyciskami BASS i TREBLE.
    Pilot z przyciskami BASS i TREBLE do amplitunera Pioneer VSX-923 na ciemnym tle.
    Wyświetlacz amplitunera Pioneer VSX-923 pokazujący komunikat NOT AVAILABLE.
  • #334 21584343
    badrass
    Poziom 11  
    Witam!
    Panowie, czy coś się ruszyło w sprawie update'u naszego sprzętu? Pytam, bo nie wiem, czy wywalić do śmieci mojego XC-HM72. I jeszcze jedno pytanie – czy nowe amplitunery prosto ze sklepu, np. VSX-935B, też cierpią na chorobę powyższego "radyjka", czy co w końcu kupić do 2000 zł.
    Pozdrawiam.
  • #335 21585762
    amibay82
    Poziom 7  
    badrass napisał:
    Witam!
    Panowie, czy coś się ruszyło w sprawie update'u naszego sprzętu? Pytam, bo nie wiem, czy wywalić do śmieci mojego XC-HM72. I jeszcze jedno pytanie – czy nowe amplitunery prosto ze sklepu, np. VSX-935B, też cierpią na chorobę powyższego "radyjka", czy co w końcu kupić do 2000 zł.
    Pozdrawiam.

Problem Pioneerów wszelakich N30, N50 i innych, które idą przez vTuner i zglaszają Server Error jest bardzo prosty do
    rozwiązania, zwie się ESP8622. Więcej info? Pytać
  • #336 21586720
    piotr.kierys
    Poziom 9  
    FireBan napisał:
    Czy ktoś miał do czynienia z routerem ASUSA, aby mógł pomóc z poniższymi ustawieniami?
    Nigdzie nie odnajduję tych ustawień :(
    W miejscu Host name wpisujesz: pioneer.vtuner.com
    W miejscu IP: 23.238.115.210

Interfejs ustawień routera ASUS RT-AC68U z informacjami o stanie systemu.

Cześć. I jak, dałeś radę ustawić na tym Asusie?
  • #337 21590601
    PiortZ
    Poziom 3  
    >>21585762
    Nie wiem, o co chodzi, czy możesz wyjaśnić
  • #338 21590622
    amibay82
    Poziom 7  
    Edit edit edit
  • #339 21591538
    FireBan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    amibay82 napisał:
    Moduł z znanego portalu
    Moduł WIFI ESP8266 NodeMCU V3 Arduino WIFI IoT MicroUSB CH340 do ESP32

Plus Arduino IDE na pececie do wgrania wsadu plus

https://github.com/AnnenMayKante/Pioneer-vTuner-Fix-ESP8266

Sprawdzić po tym, jakie IP ma ESP8266 w routerze, wpisać, zrobić dzierżawę dla tego IP na stałe, żeby co włączenie routera nie dostawał innego IP.

Te IP wpisać w DNS pionka i problem z głowy.

Oczywiście trochę umiejętności potrzeba na to wszystko, ale dasz radę.

Mógłbyś zrobić z tego manual, taki krok po kroku dla totalnych laików?
    Przeczytałem to, co napisałeś w poście, ale przyznam, nawet nie wiem, jak zacząć i nie mam pewności, czy w moim routerze da się to coś, co jest wymagane, ustawić.

Dodano po 57 [sekundy]:

piotr.kierys napisał:
    FireBan napisał:
    Czy ktoś miał do czynienia z routerem ASUSA, aby mógł pomóc z poniższymi ustawieniami?
    Nigdzie nie odnajduję tych ustawień :(
    W miejscu Host name wpisujesz: pioneer.vtuner.com
    W miejscu IP: 23.238.115.210

Interfejs ustawień routera ASUS RT-AC68U z informacjami o stanie systemu.

Cześć. I jak, dałeś radę ustawić na tym Asusie?

Niestety nikt nie pomógł, może nikt na forum nie ma podobnego routera :(
  • #340 21591619
    amibay82
    Poziom 7  
    Najpierw zaopatrz się w to, co napisałem, niestety łatwiej się nie da. Na GitHubie też masz opis.
  • #341 21591953
    FireBan
    Poziom 11  
    amibay82 napisał:
    Najpierw zaopatrz się w to, co napisałem, niestety łatwiej się nie da. Na GitHubie też masz opis.

Nie mówię, że będzie łatwo i dlatego proszę o pomoc w tej sprawie. Urządzenia elektroniczne nie są moimi przyjaciółmi ;)

Znalazłem taki link i nie wiem co wybrać. Jeżeli możesz udostępnić link z którego robiłeś zakupy, to byłoby super.

Z takiej instrukcji krok po kroku na pewno skorzysta więcej forumowiczów :)

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #342 21591990
    amibay82
    Poziom 7  
    Edit edit edit edit edit
  • #343 21592324
    FireBan
    Poziom 11  
    Może jednak znajdzie się dobra dusza i ulituje się, i opisze trochę przystępnie, i po polsku, i bez skrótów myślowych temat z github.com - Pioneer-vTuner-Fix-ESP8266.
    Mile widziany będzie również link do znanego portalu, co by nie kupić czegoś, co jedną literką będzie się różnić, a potem tylko do kosza będzie pasować.
    Laik o pomoc prosi... bardzo :)
  • REKLAMA
  • #344 21592555
    badrass
    Poziom 11  
    No, ale gdzie ten moduł podpiąć? Pod USB? Czy tylko zasilanie z USB? Dla mnie zbyt lakonicznie i dziwnie opisany step-by-step, z którego nic nie wynika. Proszę o rzetelny manuał.
    Pozdrawiam.
  • #345 21592612
    amibay82
    Poziom 7  
    Wyedytowano wuedytowano
  • #346 21592618
    amibay82
    Poziom 7  
    Edit edit edit
  • #347 21595024
    FireBan
    Poziom 11  
    Czyli powyższe rozwiązanie dotyczy modeli z wbudowanym Wi-Fi. Dla mojego N50 (nie ma Wi-Fi) pozostaje odpalanie linków radiowych z penka :(
    Gdyby była taka "wpinka" Wi-Fi do gniazda sieciowego RJ, ech!
  • #348 21595026
    amibay82
    Poziom 7  
    Edit edit edit edit
  • #349 21595131
    FireBan
    Poziom 11  
    >>21595026

Na wstępie dziękuję za link do sprzętu i wcześniejszą szerszą rozpiskę - prawie manual.

Dziękuję też za radę sprzedaży sprzętu (sarkazm).
    Trzymając się przedstawionej logiki, muszę też sprzedać wzmacniacz, CD, DVD, BRD, TV, telefon (ma Androida, a ja nie znam Linuksa).
    I to wszystko, qrcze, bo nie mam "ciut pojęcia o elektronice". Aaaa... muszę też sprzedać samochód, bo nie jestem mechanikiem ;)

Uściślając, temat dotyczy spraw sieciowych, nie elektronicznych - w tym jestem noga.

Pozdrawiam
  • #350 21637701
    ynio
    Poziom 11  
    Czy jest możliwość stworzenia pliku m3u do HM72, tak aby było dodatkowo widoczne logo stacji?
    Jeśli tak, to proszę o dowolny działający przykład takiego pliku.
  • #351 21721887
    weresgyufa
    Poziom 1  
    Cześć. Mam router Linksys z oprogramowaniem Tomato, który ma tylko funkcję dnsmasq, ale niestety nie wiem, jak go skonfigurować. Czy to powinno działać? Mam kilka urządzeń w domu, więc ESP8622 nie jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem, bo będę potrzebował kilku.

address=/pioneer.vtuner.com/23.238.115.210
    address=/noxonserver.eu/23.238.115.210
  • #352 21745648
    pawelstraczewski
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Cześć. Mam urządzenie Pioneer HM72 mnie też dotyczył ten problem , ale dzisiaj rozwiązałem ten problem, co prawda z pomocą modelu językowego Gemini ale działa .
    Router jaki posiadam to Funbox 6 z zablokowaną możliwością ustawienia DNS. Można to obejść poprzez skonfigurowanie przekierowanie zewnętrznego serwera DNS .
    NextDNS oferuje darmowy plan do 300 000 zapytań DNS miesięcznie .

Poniżej kroki jakie otrzymałem z narzędzia GEMINI .
    UWAGA- co jest bardzo istotne po założeniu konta na stronie NextDNS w zakładce konfiguracja będą widoczne SERWERY DNS , są podane dwa i trzeba je sobie zapisać.
    Podaje przykład :
    45.90.28.149
    45.90.30.149

Proces Konfiguracji NextDNS (Krok po Kroku)

Krok 1: Założenie Konta
    1. Otwórz Stronę: Otwórz przeglądarkę na komputerze i przejdź do strony NextDNS.
    ◦ Wyszukaj w Google frazę: NextDNS lub wpisz adres: https://nextdns.io
    2. Rozpocznij (Sign Up): Na stronie głównej znajdź przycisk "Sign Up" lub "Zarejestruj się".
    3. Wprowadź Dane:
    ◦ Wprowadź swój adres e-mail.
    ◦ Wprowadź hasło i potwierdź je.
    ◦ Kliknij "Sign up" (lub Zarejestruj się).
    4. Weryfikacja: Odbierz e-mail od NextDNS i kliknij w link, aby zweryfikować swoje konto.

Krok 2: Konfiguracja Profilu (Punkt Końcowy)
    Po zalogowaniu zostaniesz przeniesiony do głównego panelu. Usługa automatycznie utworzy dla Ciebie unikalny profil konfiguracyjny (nazywany "Endpoint").
    1. Zanotuj Adresy DNS: Na górze strony zobaczysz swoje unikalne adresy DNS.
    ◦ Będą to zazwyczaj dwa adresy IP, np.: 45.90.28.xxx i 45.90.30.xxx.
    ◦ Zapisz te dwa adresy! Będą potrzebne w Twoim Pioneerze w Kroku 4.

Krok 3: Dodanie Przekierowania (Rewrite)
    To jest kluczowy krok, który każe serwerowi DNS przekierować zapytanie Pioneera na adres serwera vTuner:
    1. Przejdź do Ustawień: W panelu po lewej stronie znajdź i kliknij "Settings" (Ustawienia) lub "Configuration" (Konfiguracja).
    2. Odszukaj Rewrites: W menu ustawień, po prawej stronie (lub w sekcji zaawansowanej), znajdź i kliknij opcję "Rewrites" (Przepisywanie / Przekierowania DNS).
    3. Dodaj Nowe Przekierowanie: Kliknij przycisk "Add a Rewrite" lub "Dodaj przekierowanie".
    4. Wprowadź Dane: W nowym wierszu wprowadź DOKŁADNIE następujące wartości:
    ◦ Domain Name (Nazwa domeny): pioneer.vtuner.com
    ◦ Answer (Odpowiedź IP): 23.238.115.210
    5. Zapisz: Upewnij się, że przekierowanie zostało zapisane.

Krok 4: Konfiguracja Pioneera HM72 (Urządzenia)
    Teraz wracamy do wieży Pioneer i używamy adresów DNS z NextDNS.
    1. W menu Pioneer HM72 wejdź w Network Setup (Konfiguracja Sieci).
    2. Ustaw DHCP na OFF (Konfiguracja Statyczna).
    3. Wprowadź parametry statyczne:
    ◦ IP Address (Adres IP): Wolny adres w Twojej sieci, np. 192.168.1.8 -- tu jest wskazanie żeby użyć wolnego adresu , ale można ten ten ktory już jest przypisany , ja tak zrobiłem i działa .

◦ Subnet Mask (Maska podsieci): 255.255.255.0
    ◦ Gateway (Brama): Adres FunBoxa, czyli 192.168.1.1
    4. Wprowadź Adresy NextDNS (Kluczowe!):
    ◦ Primary DNS (Podstawowy DNS): Wprowadź pierwszy adres z NextDNS, który zapisałeś w Kroku 2 (np. 45.90.28.xxx).
    ◦ Secondary DNS (Alternatywny DNS): Wprowadź drugi adres z NextDNS (np. 45.90.30.xxx).
    5. Upewnij się, że Proxy Server jest OFF.
    6. Zapisz ustawienia i wyjdź.

Krok 5: Test
    Uruchom radio internetowe. Jeśli wszystko zostało wprowadzone poprawnie, Pioneer skontaktuje się z NextDNS, otrzyma poprawny adres dla vTuner i powinien połączyć się z serwerem, odtwarzając stacje.

U mnie działa , Pioneer żyje .Mam nadzieje że jakiś dodatkowych opłat za wykorzystanie NextDNS nie będzie.
  • #353 21749418
    TomiMX
    Poziom 8  
    @pawelstraczewski Witam, potwierdzam — metoda działa u mnie z routerem od Huawei i PIONEER X-HM81. Dziękuję bardzo za pomoc, radość nieoceniona :)
  • #354 21762883
    horvat76
    Poziom 1  
    Witam, ustawienia UBIQUITI UCG Ultra
    Amplituner VSX-924
    Ustawienia
    adres stały, wolny IP
    np. 192.168.1.100
    maska podsieci:
    255.255.255.0
    brama — adres routera
    np. 192.168.1.10
    DNS — adres routera
    np. 192.168.1.10

Na ruterze Ubiquiti z softem Network 9.5.21 wystarczy dodać regułę DNS.
    Utwórz nową politykę
    DNS
    Typ
    Host (A)
    Nazwa domeny
    pioneer.vtuner.com
    Adres IP
    23.238.115.210
    TTL
    Auto
    DODAJ
    I radyjko śmiga aż miło.
  • #355 21772927
    choleszek
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Niestety u mnie metoda z NextDNS nie działa na NP01. Niby wszystko zrobiłem jak w opisie, ale nie działa. Dziwne, że przy wygenerowanych DNS w NextDNS wyświetla się powiązany adres IP, który nie jest moim adresem IP, i nie mogę tego zmienić. Dodatkowo na stronie NextDNS mam komunikat: "To urządzenie nie korzysta z NextDNS.
    To urządzenie obecnie używa „Netia SA” jako dostawcy DNS." Może dostawca internetu coś mi tu blokuje? W analityce i logach NextDNS nic nie ma, zero zapytań, czyli, jakby pionek nie odpytuje NextDNS. Mój router to TP-Link Archer C6 v3.20. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Dodano po 15 [minuty]:

A nie, sorry. Wyłączyłem z sieci pionka, wylogowałem się z NextDNS i po ponownym uruchomieniu działa. Super. Dzięki @pawelstraczewski
  • REKLAMA
  • #356 21773032
    TomiMX
    Poziom 8  
    Witam,
    Dodatkowo na stronie NextDNS mam komunikat: "To urządzenie nie korzysta z NextDNS." — u mnie jest też ten komunikat i działa :)
    "To urządzenie obecnie używa „Netia SA” jako dostawcy DNS." — też mam innego dostawcę i działa.
    O, udało się — great :)
    Dla potomnych: w Pionkach trzeba wybrać wybór sieci — nie auto, tylko manual; przy wyborze auto działa 1–3 razy, potem dead, a na manual śmiga wszystko za każdym razem :)
    I najważniejsze: po resecie ustawień Pionka i tak lepiej jest go wyłączyć z zasilania na parę chwil, wtedy na 100% zaczytają się ustawienia. U mnie po resecie Pionka, po ustawieniach sieci, dopiero za 3. razem się wczytało i ruszyło...

• #357 21811592
    rideopl
    Poziom 1  
    >>21745648 @pawelstraczewski - Dziękuję, wszystko zrobione wg opisu. Działa, łączy się z serwerem docelowym (nawet moje ulubione, dodane lata temu). Potrzebne były trzy odłączenia od sieci - za trzecim razem złapało i działa. Dziękuję.
  • #358 21833844
    nieoczympiotr
    Poziom 1  
    >>21404288 I o to im chodzi. Kupyyyyyywaaaaać! Nowe kupyyyyyywaaaaać!
  • #359 21834368
    pawelhosa
    Poziom 1  
    Ślicznie dziękuję, @pawelstraczewski - to faktycznie działa.
    U mnie jeden, dosłownie, krok więcej był wymagany. Inne kroki powtórzone w 100%.
    W kroku 2, po nadaniu serwerów DNS ręcznie, trzeba było wymusić nadanie powiązanego adresu IP.
    Jak u poprzedników, kilkukrotnie wyłączany HM72, aż wreszcie wyłączony z zasilania, odczekano kilka minut i połączył się z serwerem.
    Dziękuję
  • #360 21869540
    jasioC
    Poziom 11  
    Czy ktoś z Koleżeństwa próbował zrobić yTuner na Rapsberry?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii radia internetowego w wieżach Pioneer X-HM72-K, X-HM71, X-HM81, HM82, N-50, N-50A, N30 i pokrewnych modelach, które po połączeniu z siecią wyświetlają komunikat „Server error” i nie pokazują listy stacji. Użytkownicy potwierdzają, że problem wystąpił masowo od 17.01.2025 i nie wynika z konfiguracji sieci ani resetu urządzenia; aktualizacje firmware nie pomagają. W toku rozmowy ustalono, że źródłem problemu jest zmiana po stronie usługi vTuner / Pioneer, prawdopodobnie zakończenie współpracy lub zmiana polityki dostępu, a serwer pioneer.vtuner.com przestał działać. Pojawiają się informacje o płatnej subskrypcji vTuner, braku wsparcia dla starszych urządzeń oraz o tym, że Pioneer może nie przygotować aktualizacji dla starszych modeli. Jako obejścia zaproponowano korzystanie z FM, TuneIn, VRadio, AirPlay/Bluetooth, własnych playlist .m3u/.pls na pendrive oraz alternatywnych serwerów i projektów typu YCast; część użytkowników potwierdza, że takie rozwiązania działają, choć są traktowane jako tymczasowe protezy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA