Dlaczego Pioneer X-HM72-K pokazuje komunikat „Server error” przy wejściu w Internet radio i jak przywrócić działanie radia internetowego?
To nie jest problem z Wi‑Fi ani z resetem, tylko z usługą vTuner/Pioneer: Pioneer potwierdził, że radio internetowe vTuner nie jest już przez nich wspierane, więc wieża nie pobiera listy stacji [#21416247] Najskuteczniejsze obejście to podmiana DNS/hosta dla `pioneer.vtuner.com` na `23.238.115.210` w routerze; takie rozwiązanie przywróciło działanie m.in. na D-Linku, MikroTiku i OpenWrt [#21426085][#21454173][#21465930] Jeśli router nie ma opcji hosta, można użyć DNS override/rewrite przez NextDNS i dodać regułę dla `pioneer.vtuner.com`, a po zmianie przełączyć Pioneera na ręczne ustawienie sieci i czasem odłączyć go na chwilę od prądu, żeby wczytał nowe ustawienia [#21745648][#21773032] Gdy nie chcesz grzebać w routerze, forumowicze stosowali też obejście z plikami `.m3u`/`.pls` na pendrivie albo YTuner/Raspberry Pi, ale to są już alternatywy awaryjne [#21423582][#21425223][#21421696]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
Oczywiście, że kupowanie Fritza jest bezsensowne, ale jeżeli ktoś ma taką możliwość, to chyba dobrze, że ludzie o tym piszą. Inne routery też mają takie możliwości dodania strumienia, trzeba sprawdzić możliwości tego sprzętu, który posiadamy.
Witam Szanowne Grono – a przerabiał ktoś może temat routera HUAWEI WiFi AX3 – jak dodać hosts na routerze?
Zmieniłem Funboxa na Drayteka 2952. W jego opcjach dodałem wpis do LAN DNS/DNS Forwarding:
- typ: LAN DNS
- Domain Name: pioneer.vtuner.com
- CNAME: pioneer.vtuner.com
- IP address: 23.238.115.210
Witam! Panowie, czy coś się ruszyło w sprawie update'u naszego sprzętu? Pytam, bo nie wiem, czy wywalić do śmieci mojego XC-HM72. I jeszcze jedno pytanie – czy nowe amplitunery prosto ze sklepu, np. VSX-935B, też cierpią na chorobę powyższego "radyjka", czy co w końcu kupić do 2000 zł. Pozdrawiam.
Witam!
Panowie, czy coś się ruszyło w sprawie update'u naszego sprzętu? Pytam, bo nie wiem, czy wywalić do śmieci mojego XC-HM72. I jeszcze jedno pytanie – czy nowe amplitunery prosto ze sklepu, np. VSX-935B, też cierpią na chorobę powyższego "radyjka", czy co w końcu kupić do 2000 zł.
Pozdrawiam.
Problem Pioneerów wszelakich N30, N50 i innych, które idą przez vTuner i zglaszają Server Error jest bardzo prosty do
rozwiązania, zwie się ESP8622. Więcej info? Pytać
Czy ktoś miał do czynienia z routerem ASUSA, aby mógł pomóc z poniższymi ustawieniami? Nigdzie nie odnajduję tych ustawień W miejscu Host name wpisujesz: pioneer.vtuner.com W miejscu IP: 23.238.115.210
Sprawdzić po tym, jakie IP ma ESP8266 w routerze, wpisać, zrobić dzierżawę dla tego IP na stałe, żeby co włączenie routera nie dostawał innego IP.
Te IP wpisać w DNS pionka i problem z głowy.
Oczywiście trochę umiejętności potrzeba na to wszystko, ale dasz radę.
Mógłbyś zrobić z tego manual, taki krok po kroku dla totalnych laików? Przeczytałem to, co napisałeś w poście, ale przyznam, nawet nie wiem, jak zacząć i nie mam pewności, czy w moim routerze da się to coś, co jest wymagane, ustawić.
Dodano po 57 [sekundy]:
piotr.kierys napisał:
FireBan napisał:
Czy ktoś miał do czynienia z routerem ASUSA, aby mógł pomóc z poniższymi ustawieniami? Nigdzie nie odnajduję tych ustawień W miejscu Host name wpisujesz: pioneer.vtuner.com W miejscu IP: 23.238.115.210
Cześć. I jak, dałeś radę ustawić na tym Asusie?
Niestety nikt nie pomógł, może nikt na forum nie ma podobnego routera
Może jednak znajdzie się dobra dusza i ulituje się, i opisze trochę przystępnie, i po polsku, i bez skrótów myślowych temat z github.com - Pioneer-vTuner-Fix-ESP8266. Mile widziany będzie również link do znanego portalu, co by nie kupić czegoś, co jedną literką będzie się różnić, a potem tylko do kosza będzie pasować. Laik o pomoc prosi... bardzo
No, ale gdzie ten moduł podpiąć? Pod USB? Czy tylko zasilanie z USB? Dla mnie zbyt lakonicznie i dziwnie opisany step-by-step, z którego nic nie wynika. Proszę o rzetelny manuał. Pozdrawiam.
Czyli powyższe rozwiązanie dotyczy modeli z wbudowanym Wi-Fi. Dla mojego N50 (nie ma Wi-Fi) pozostaje odpalanie linków radiowych z penka Gdyby była taka "wpinka" Wi-Fi do gniazda sieciowego RJ, ech!
Na wstępie dziękuję za link do sprzętu i wcześniejszą szerszą rozpiskę - prawie manual.
Dziękuję też za radę sprzedaży sprzętu (sarkazm). Trzymając się przedstawionej logiki, muszę też sprzedać wzmacniacz, CD, DVD, BRD, TV, telefon (ma Androida, a ja nie znam Linuksa). I to wszystko, qrcze, bo nie mam "ciut pojęcia o elektronice". Aaaa... muszę też sprzedać samochód, bo nie jestem mechanikiem ;)
Uściślając, temat dotyczy spraw sieciowych, nie elektronicznych - w tym jestem noga.
Czy jest możliwość stworzenia pliku m3u do HM72, tak aby było dodatkowo widoczne logo stacji? Jeśli tak, to proszę o dowolny działający przykład takiego pliku.
Cześć. Mam router Linksys z oprogramowaniem Tomato, który ma tylko funkcję dnsmasq, ale niestety nie wiem, jak go skonfigurować. Czy to powinno działać? Mam kilka urządzeń w domu, więc ESP8622 nie jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem, bo będę potrzebował kilku.
Cześć. Mam urządzenie Pioneer HM72 mnie też dotyczył ten problem , ale dzisiaj rozwiązałem ten problem, co prawda z pomocą modelu językowego Gemini ale działa .
Router jaki posiadam to Funbox 6 z zablokowaną możliwością ustawienia DNS. Można to obejść poprzez skonfigurowanie przekierowanie zewnętrznego serwera DNS .
NextDNS oferuje darmowy plan do 300 000 zapytań DNS miesięcznie .
Poniżej kroki jakie otrzymałem z narzędzia GEMINI .
UWAGA- co jest bardzo istotne po założeniu konta na stronie NextDNS w zakładce konfiguracja będą widoczne SERWERY DNS , są podane dwa i trzeba je sobie zapisać.
Podaje przykład :
45.90.28.149
45.90.30.149
Proces Konfiguracji NextDNS (Krok po Kroku)
Krok 1: Założenie Konta 1. Otwórz Stronę: Otwórz przeglądarkę na komputerze i przejdź do strony NextDNS.
◦ Wyszukaj w Google frazę: NextDNS lub wpisz adres: https://nextdns.io 2. Rozpocznij (Sign Up): Na stronie głównej znajdź przycisk "Sign Up" lub "Zarejestruj się".
3. Wprowadź Dane:
◦ Wprowadź swój adres e-mail.
◦ Wprowadź hasło i potwierdź je.
◦ Kliknij "Sign up" (lub Zarejestruj się).
4. Weryfikacja: Odbierz e-mail od NextDNS i kliknij w link, aby zweryfikować swoje konto.
Krok 2: Konfiguracja Profilu (Punkt Końcowy) Po zalogowaniu zostaniesz przeniesiony do głównego panelu. Usługa automatycznie utworzy dla Ciebie unikalny profil konfiguracyjny (nazywany "Endpoint").
1. Zanotuj Adresy DNS: Na górze strony zobaczysz swoje unikalne adresy DNS.
◦ Będą to zazwyczaj dwa adresy IP, np.: 45.90.28.xxx i 45.90.30.xxx.
◦ Zapisz te dwa adresy! Będą potrzebne w Twoim Pioneerze w Kroku 4.
Krok 3: Dodanie Przekierowania (Rewrite) To jest kluczowy krok, który każe serwerowi DNS przekierować zapytanie Pioneera na adres serwera vTuner:
1. Przejdź do Ustawień: W panelu po lewej stronie znajdź i kliknij "Settings" (Ustawienia) lub "Configuration" (Konfiguracja).
2. Odszukaj Rewrites: W menu ustawień, po prawej stronie (lub w sekcji zaawansowanej), znajdź i kliknij opcję "Rewrites" (Przepisywanie / Przekierowania DNS).
3. Dodaj Nowe Przekierowanie: Kliknij przycisk "Add a Rewrite" lub "Dodaj przekierowanie".
4. Wprowadź Dane: W nowym wierszu wprowadź DOKŁADNIE następujące wartości:
◦ Domain Name (Nazwa domeny): pioneer.vtuner.com
◦ Answer (Odpowiedź IP): 23.238.115.210
5. Zapisz: Upewnij się, że przekierowanie zostało zapisane.
Krok 4: Konfiguracja Pioneera HM72 (Urządzenia) Teraz wracamy do wieży Pioneer i używamy adresów DNS z NextDNS.
1. W menu Pioneer HM72 wejdź w Network Setup (Konfiguracja Sieci).
2. Ustaw DHCP na OFF (Konfiguracja Statyczna).
3. Wprowadź parametry statyczne:
◦ IP Address (Adres IP): Wolny adres w Twojej sieci, np. 192.168.1.8 -- tu jest wskazanie żeby użyć wolnego adresu , ale można ten ten ktory już jest przypisany , ja tak zrobiłem i działa .
◦ Subnet Mask (Maska podsieci): 255.255.255.0
◦ Gateway (Brama): Adres FunBoxa, czyli 192.168.1.1
4. Wprowadź Adresy NextDNS (Kluczowe!):
◦ Primary DNS (Podstawowy DNS): Wprowadź pierwszy adres z NextDNS, który zapisałeś w Kroku 2 (np. 45.90.28.xxx).
◦ Secondary DNS (Alternatywny DNS): Wprowadź drugi adres z NextDNS (np. 45.90.30.xxx).
5. Upewnij się, że Proxy Server jest OFF.
6. Zapisz ustawienia i wyjdź.
Krok 5: Test Uruchom radio internetowe. Jeśli wszystko zostało wprowadzone poprawnie, Pioneer skontaktuje się z NextDNS, otrzyma poprawny adres dla vTuner i powinien połączyć się z serwerem, odtwarzając stacje.
U mnie działa , Pioneer żyje .Mam nadzieje że jakiś dodatkowych opłat za wykorzystanie NextDNS nie będzie.
Witam, ustawienia UBIQUITI UCG Ultra Amplituner VSX-924 Ustawienia adres stały, wolny IP np. 192.168.1.100 maska podsieci: 255.255.255.0 brama — adres routera np. 192.168.1.10 DNS — adres routera np. 192.168.1.10
Na ruterze Ubiquiti z softem Network 9.5.21 wystarczy dodać regułę DNS. Utwórz nową politykę DNS Typ Host (A) Nazwa domeny pioneer.vtuner.com Adres IP 23.238.115.210 TTL Auto DODAJ I radyjko śmiga aż miło.
Niestety u mnie metoda z NextDNS nie działa na NP01. Niby wszystko zrobiłem jak w opisie, ale nie działa. Dziwne, że przy wygenerowanych DNS w NextDNS wyświetla się powiązany adres IP, który nie jest moim adresem IP, i nie mogę tego zmienić. Dodatkowo na stronie NextDNS mam komunikat: "To urządzenie nie korzysta z NextDNS. To urządzenie obecnie używa „Netia SA” jako dostawcy DNS." Może dostawca internetu coś mi tu blokuje? W analityce i logach NextDNS nic nie ma, zero zapytań, czyli, jakby pionek nie odpytuje NextDNS. Mój router to TP-Link Archer C6 v3.20. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Dodano po 15 [minuty]:
A nie, sorry. Wyłączyłem z sieci pionka, wylogowałem się z NextDNS i po ponownym uruchomieniu działa. Super. Dzięki @pawelstraczewski
Witam, Dodatkowo na stronie NextDNS mam komunikat: "To urządzenie nie korzysta z NextDNS." — u mnie jest też ten komunikat i działa "To urządzenie obecnie używa „Netia SA” jako dostawcy DNS." — też mam innego dostawcę i działa. O, udało się — great Dla potomnych: w Pionkach trzeba wybrać wybór sieci — nie auto, tylko manual; przy wyborze auto działa 1–3 razy, potem dead, a na manual śmiga wszystko za każdym razem I najważniejsze: po resecie ustawień Pionka i tak lepiej jest go wyłączyć z zasilania na parę chwil, wtedy na 100% zaczytają się ustawienia. U mnie po resecie Pionka, po ustawieniach sieci, dopiero za 3. razem się wczytało i ruszyło...
>>21745648@pawelstraczewski - Dziękuję, wszystko zrobione wg opisu. Działa, łączy się z serwerem docelowym (nawet moje ulubione, dodane lata temu). Potrzebne były trzy odłączenia od sieci - za trzecim razem złapało i działa. Dziękuję.
Ślicznie dziękuję, @pawelstraczewski - to faktycznie działa. U mnie jeden, dosłownie, krok więcej był wymagany. Inne kroki powtórzone w 100%. W kroku 2, po nadaniu serwerów DNS ręcznie, trzeba było wymusić nadanie powiązanego adresu IP. Jak u poprzedników, kilkukrotnie wyłączany HM72, aż wreszcie wyłączony z zasilania, odczekano kilka minut i połączył się z serwerem. Dziękuję
✨ Dyskusja dotyczy awarii radia internetowego w wieżach Pioneer X-HM72-K, X-HM71, X-HM81, HM82, N-50, N-50A, N30 i pokrewnych modelach, które po połączeniu z siecią wyświetlają komunikat „Server error” i nie pokazują listy stacji. Użytkownicy potwierdzają, że problem wystąpił masowo od 17.01.2025 i nie wynika z konfiguracji sieci ani resetu urządzenia; aktualizacje firmware nie pomagają. W toku rozmowy ustalono, że źródłem problemu jest zmiana po stronie usługi vTuner / Pioneer, prawdopodobnie zakończenie współpracy lub zmiana polityki dostępu, a serwer pioneer.vtuner.com przestał działać. Pojawiają się informacje o płatnej subskrypcji vTuner, braku wsparcia dla starszych urządzeń oraz o tym, że Pioneer może nie przygotować aktualizacji dla starszych modeli. Jako obejścia zaproponowano korzystanie z FM, TuneIn, VRadio, AirPlay/Bluetooth, własnych playlist .m3u/.pls na pendrive oraz alternatywnych serwerów i projektów typu YCast; część użytkowników potwierdza, że takie rozwiązania działają, choć są traktowane jako tymczasowe protezy. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.