logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer X-HM72-K nie wykrywa radia internetowego, komunikat Server error

lukasz22i 20 Sty 2025 11:44 54621 360
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Pioneer X-HM72-K pokazuje komunikat „Server error” przy wejściu w Internet radio i jak przywrócić działanie radia internetowego?

To nie jest problem z Wi‑Fi ani z resetem, tylko z usługą vTuner/Pioneer: Pioneer potwierdził, że radio internetowe vTuner nie jest już przez nich wspierane, więc wieża nie pobiera listy stacji [#21416247] Najskuteczniejsze obejście to podmiana DNS/hosta dla `pioneer.vtuner.com` na `23.238.115.210` w routerze; takie rozwiązanie przywróciło działanie m.in. na D-Linku, MikroTiku i OpenWrt [#21426085] [#21454173] [#21465930] Jeśli router nie ma opcji hosta, można użyć DNS override/rewrite przez NextDNS i dodać regułę dla `pioneer.vtuner.com`, a po zmianie przełączyć Pioneera na ręczne ustawienie sieci i czasem odłączyć go na chwilę od prądu, żeby wczytał nowe ustawienia [#21745648] [#21773032] Gdy nie chcesz grzebać w routerze, forumowicze stosowali też obejście z plikami `.m3u`/`.pls` na pendrivie albo YTuner/Raspberry Pi, ale to są już alternatywy awaryjne [#21423582] [#21425223] [#21421696]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #32 21406360
    krzysieklen1971
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem Pioneer HM 82.
  • #33 21407097
    jimek70
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    U mnie to samo na Pioneer N-50A. Od początku roku server error i brak połączenia z radiami.
  • #34 21407750
    ostjan1
    Poziom 2  
    >>21407097 Z moim N50 był i jest dodatkowy kłopot. Od jakiegoś czasu rwie połączenia. Pojawiło sie to na radiu, że Pioneer wyłączał się nagle i zaraz aktywował się ponownie. Czyli była przerwa w graniu i gasł wyświetlacz a po chwili na wyświetlaczu pojawiał się napis PIONEER i przywracał ostatnie połączenie radia internetowego. Jeżeli wyłączenie się Pioneera miało miejsce przy graniu z dysku NAS lub z Tidala przez Airplay to po ponownym samoczynnym włączeniu się, grał ostatnią stację radiową ???? Mieliście coś takiego ?
  • REKLAMA
  • #35 21407756
    miklo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak Pioneer nie wypuści aktualizacji na nasze stare X-HM72, to marka dla mnie przestanie się liczyć. Już sporo krwi napsuli brakiem Spotify i fatalną, nieaktualizowaną aplikacją.
  • #36 21407808
    tauter
    Poziom 5  
    Witam,
    u mnie na Pioneer X-HM81 również nie działa radio internetowe. Wsparcie Pioneera w Polsce i nie tylko praktycznie nie istnieje więc wątpię, że zrobią jakiś update na nasze stare sprzęty. Napisałem do vTuner o co chodzi, bo nawet gdyby chciało się opłacić subskrypcję na rok to nie wiem jak do zrobić, więc zobaczę co odpiszą. Posiadam jeszcze Kenwood M-9000S i tam radio internetowe działa jeszcze normalnie, chociaż nie wiem czy korzystają z vTuner.
  • #37 21407826
    lukasz22i
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    tauter napisał:
    Witam,
    u mnie na Pioneer X-HM81 również nie działa radio internetowe. Wsparcie Pioneera w Polsce i nie tylko praktycznie nie istnieje więc wątpię, że zrobią jakiś update na nasze stare sprzęty. Napisałem do vTuner o co chodzi, bo nawet gdyby chciało się opłacić subskrypcję na rok to nie wiem jak do zrobić, więc zobaczę co odpiszą. Posiadam jeszcze Kenwood M-9000S i tam radio internetowe działa jeszcze normalnie, chociaż nie wiem czy korzystają z vTuner.

A jak ten Kenwood się sprawuje? Widzę taki micro system, pewnie bez szału jeśli chodzi o dźwięk?! Gdyby tak dało się suba podłączyć to nawet byłbym zainteresowany.
  • #38 21407841
    tauter
    Poziom 5  
    >>21407826
    Kenwood gra dużo lepiej niż mój Pioneer X-HM81, w sensie basu jest naprawdę przyzwoicie z jego seryjnych głośników. Do Pioneera mam podłączony subwoofer S-21W, bo bez niego to słabo było, czysto, ale zero tonów niskich. Natomiast w Kenwoodzie nie odczuwa się tak braku suba, bo tony niskie występują. Oczywiście nie jest tak jak z subwooferem, ale jest w porządku. Kenwood nie ma wyjścia na subwoofer i jest trochę denerwujący zbyt duży skok poziomu głośności między kolejnymi stopniami, np. na poziomie 3 jest trochę za cicho, a na poziomie 4 już trochę za głośno :)
  • #39 21407868
    lukasz22i
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Dzięki, Pioneer faktycznie d*** nie urywa jeśli chodzi o dźwięk, warto podmienić kolumny na inne plus sub do tego. Taki Kenwood z racji odtwarzacza cd i internet radio - a to działa z tego co piszesz, to warto wziąć pod uwagę gdyby Pioneer nic nie zrobił z vtuner.
  • #40 21407909
    krzysieklen1971
    Poziom 2  
    Co myślicie o marantz melody xm cr612
  • REKLAMA
  • #41 21408339
    jimek70
    Poziom 6  
    Ja nawet zdecydowałbym się na zapłacenie tych 7$/rok ale najgorsze jest to , że w Pioneer N-50A albo w innych starszych Pionierach nie da rady wygenerować Access Code tak jak w nowszych Yamahach...
    Jak ktoś się dowie jak to zrobić to proszę o pomoc.
  • #42 21408500
    Bronax
    Poziom 9  
    >>21408339 Masz generowanie kodu, podobnie jak w większości modeli:

Advanced operations for the internet radio:

Registering broadcast stations not on the vTuner list from the special Pioneer site. With this unit, broadcast stations not included on the list of station distributed by vTuner can be registered and played. Check the access code required for registration on this unit, use this access code to access the special Pioneer Internet radio site and register the desired broadcast stations in your favorites. The address of the  special Pioneer Internet radio site is: http://www.radio-pioneer.com

1. Display Find Net Radio screen. To display the internet radio list screen, perform steps 1 to 3 at Listening to the internet radio for the first time on page 15.

2. Use / to select Help, then press ENTER.

3. Use / to select Get Access Code, then press ENTER.

The access code required for registration on the special Pioneer Internet radio site is displayed. Make a memo of this address... 

Strona 15 i 16 instrukcji obsługi. Oczywiście jeśli nie dostaniemy aktualizacji firmware, nici z radia :(. No chyba, że reanimują stare adresy.
  • #43 21408521
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21408500
    Ale zaraz, jeżeli wygeneruję ten Access Code w moim N-50A, to wtedy płacę ten haracz 7 $ za rok i wtedy chyba nie potrzebuję żadnej aktualizacji, bo firma vTuner po zaksięgowaniu wpłaty odblokuje dla mojego IP stacje radiowe? Czy dobrze myślę?

Dodano po 30 [minuty]:

Niestety po wejściu w Internet Radio nie mam żadnego rozwijanego menu, jest tylko tak jak na załączonym obrazku na niebiesko podświetlone Top Menu, ale po wciśnięciu OK nic się nie reaguje, nie można wejść w menu, cały czas jest ten ekran
    Ekran urządzenia audio z wyświetlonym menu Internet Radio, gdzie podświetlona jest opcja Top Menu, a poniżej znajduje się Empty.
  • #44 21408553
    Bronax
    Poziom 9  
    >>21408521 Przeszło rok temu rejestrowałem się na http://pioneer.vtuner.com. Tam można było wybierać stacje radiowe i dodawać do "favorites" z poziomu strony internetowej. W żadnym momencie nie było mowy o jakiejś opłacie. Dzięki Access Code sprzęt potrafił nawiązać połączenie z właściwym kontem. Poprzednia strona była podobna do nowej strony vtuner: https://vtuner.com/setupapp/guide/asp/BrowseStations/startpage.asp, ale tutaj nie ma opcji rejestracji. Napisałem do nich kilka dni temu, ale nadal nie otrzymałem odpowiedzi.

Tutaj do pobrania polska instrukcja do Twojego sprzętu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3238461.html
  • REKLAMA
  • #45 21408567
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21408553 Jak włączam N50 i wybieram z pilota "net service", tak jak podają w instrukcji, to chwilę szuka "connecting..." i przechodzi w "server error". Tutaj jedyna opcja to [ENTER] i OK. Po wybraniu OK przechodzi w ten ekran z niebieskim Top Menu i już tutaj ni
    Ekran odtwarzacza sieciowego z komunikatem Internet Radio, wyświetla Top Menu i Empty. c nie można zrobić, bo po prostu nie ma żadnego menu.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21408553 Tak, dziękuję, już ściągnąłem instrukcję, ale tam gdzie powinno być menu, u mnie jest tylko Top Menu i Empty i już tutaj nic nie można wybrać, naciskam OK i strzałki i nic się nie zmienia.
  • #46 21408578
    Bronax
    Poziom 9  
    Nie przeprowadzisz procesu, bo strona http://pioneer.vtuner.com jest teraz offline. Musimy czekać na ruch ze strony Pioneera czy Vtuner. Na świecie jest kilku :) użytkowników sprzętu tej marki, więc mam nadzieję, że zostawią nas w czarnej... rozpaczy.

Z tego linku: https://yradio.vtuner.com/setupapp/yamaha/asp...thoutMac.asp?sMsgs=|LoginFailed|&lngy=eng wynika, że Yamaha już wspomogła swoich klientów.
  • #47 21408590
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21408578 Acha, ok, dzięki za info :), pozdrowionka
  • #48 21408823
    repsac
    Poziom 10  
    Też mam ten sam problem z X-HM72. Zobaczymy co Pioneer zrobi, jeśli nie rozwiążą problemu to można kombinować w podmiane adresów gdzies lokalnie na routerze tak by wszystko co idzie na http://pioneer.vtuner.com/ było powiedzmy przekierowywane na https://yradio.vtuner.com/ bo api jest pewno to samo. Pytanie czy uda się tam zalogować.
  • #49 21408879
    Rafi63
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Jestem nowy na forum elektrody i mam ten sam problem z radiem internetowym w Pioneer X-HM72. Dzwoniłem do DSV w Gdyni i pani powiedziała, że Pioneer zakończył współpracę z vTuner.
  • #50 21409015
    tauter
    Poziom 5  
    @Rafi63 szkoda że Pioneer zakończył też współpracę z użytkownikami czyli nami. Wystarczyłoby zrobić update softu z namiarami na nowego dostawcę.

Dodano po 7 [minuty]:

krzysieklen1971 napisał:
    Co myślicie o marantz melody xm cr612

Teraz okazuje się, że ważna jest informacja skąd radio internetowe czerpie źródło stacji radiowych. No i ewentualnie jak traktuje klientów gdy zaistnieją jakieś komplikacje.
  • #51 21409084
    Bronax
    Poziom 9  
    >>21409015 Obyś nie miał racji, ale Demon, Grundig, Yamaha, Marantz już ogarnęły problem, Pioneer milczy. Fakt płaci się te symboliczne kilka dolców, ale nawet te starsze modele wróciły do życia. Pioneer lata świetności ma za sobą, ale nie sądzę, żeby olali kilka milionów konsumentów.
  • #52 21409107
    Rafi63
    Poziom 2  
    Mam drugi amplituner Pioneera VSX 933 i on bierze stacje internetowe z TuneIn. Dlaczego dwa urządzenia tego samego producenta pobierają radia internetowe z różnych serwerów?
  • #53 21409116
    Bronax
    Poziom 9  
    >>21409107 Bo ten serwer został zapisany w firmware urządzenia. No właśnie o to chodzi, żeby i nam Pionek podrzucił nowe namiary. Może to właśnie będzie Tuneln, skoro pani od polskiego dystrybutora twierdzi, że już nie gadają z Vtuner. Nie wyobrażam sobie, żeby Pioneer olał temat - kto po czymś takim kupi ich sprzęt?
  • #54 21409136
    tauter
    Poziom 5  
    @Bronax tylko gdzie sprawdzić oficjalne komunikaty Pioneera? Stronę internetową mają tak pokręconą, że nawet nie wyszukuje żadnego modelu ich sprzętu. Mają stronę dedykowaną sprzętowi DJ i car audio, ale do domowego sprzętu grającego nie mogę namierzyć, żeby jakiś support był czy coś podobnego.
  • #55 21409238
    ratatuj111
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Mam Pioneer n30 i jest dokładnie to samo, jakoś nie wierzę że Pioneer zrobi cokolwiek ale w razie czego jak by ktoś coś to proszę o info
  • #56 21409244
    lukasz9O
    Poziom 1  
    Posiadam nieco starszy model-VSX 830, również borykam się z tym problemem
  • #57 21409252
    Bronax
    Poziom 9  
    Chyba https://global.pioneer/en będzie najbardziej pomocna. Jak piszesz, w Internecie mają niezły bałagan ze swoimi WWW. Może coś na ich mediach społecznościowych, ale niech ktoś inny zajrzy, bo ja nie korzystam.

Edit: @Rafi63, dzięki za info. Zapodałem sobie na telefonie tego TuneIn. Leci do Pionka po Bluetooth. Właśnie słucham naszego Rockserwis.fm :).
  • #58 21409266
    ratatuj111
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    >>21409252
    Tylko że musi być c podłączony fon bo zaraz bateria znika, to tylko plaster
  • #59 21409282
    tauter
    Poziom 5  
    @Bronax w mediach społecznościowych chyba nie mają oficjalnej strony, jedynie car audio znalazłem.
    Niektórzy eksperymentują z Raspberry Pi ale to już trochę więcej zabawy.
  • #60 21409321
    krzysiek.b
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jak już wspomniano wyżej, podobny problem wystąpił kiedyś w aplitunerach Yamahy. Na szczęście można sobie postawić własny serwer vTuner i problem załatwiony. Zerknijcie na projekt YCast na githubie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii radia internetowego w wieżach Pioneer X-HM72-K, X-HM71, X-HM81, HM82, N-50, N-50A, N30 i pokrewnych modelach, które po połączeniu z siecią wyświetlają komunikat „Server error” i nie pokazują listy stacji. Użytkownicy potwierdzają, że problem wystąpił masowo od 17.01.2025 i nie wynika z konfiguracji sieci ani resetu urządzenia; aktualizacje firmware nie pomagają. W toku rozmowy ustalono, że źródłem problemu jest zmiana po stronie usługi vTuner / Pioneer, prawdopodobnie zakończenie współpracy lub zmiana polityki dostępu, a serwer pioneer.vtuner.com przestał działać. Pojawiają się informacje o płatnej subskrypcji vTuner, braku wsparcia dla starszych urządzeń oraz o tym, że Pioneer może nie przygotować aktualizacji dla starszych modeli. Jako obejścia zaproponowano korzystanie z FM, TuneIn, VRadio, AirPlay/Bluetooth, własnych playlist .m3u/.pls na pendrive oraz alternatywnych serwerów i projektów typu YCast; część użytkowników potwierdza, że takie rozwiązania działają, choć są traktowane jako tymczasowe protezy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA