logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer X-HM72-K nie wykrywa radia internetowego, komunikat Server error

lukasz22i 20 Sty 2025 11:44 53856 360
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Pioneer X-HM72-K pokazuje komunikat „Server error” przy wejściu w Internet radio i jak przywrócić działanie radia internetowego?

To nie jest problem z Wi‑Fi ani z resetem, tylko z usługą vTuner/Pioneer: Pioneer potwierdził, że radio internetowe vTuner nie jest już przez nich wspierane, więc wieża nie pobiera listy stacji [#21416247] Najskuteczniejsze obejście to podmiana DNS/hosta dla `pioneer.vtuner.com` na `23.238.115.210` w routerze; takie rozwiązanie przywróciło działanie m.in. na D-Linku, MikroTiku i OpenWrt [#21426085] [#21454173] [#21465930] Jeśli router nie ma opcji hosta, można użyć DNS override/rewrite przez NextDNS i dodać regułę dla `pioneer.vtuner.com`, a po zmianie przełączyć Pioneera na ręczne ustawienie sieci i czasem odłączyć go na chwilę od prądu, żeby wczytał nowe ustawienia [#21745648] [#21773032] Gdy nie chcesz grzebać w routerze, forumowicze stosowali też obejście z plikami `.m3u`/`.pls` na pendrivie albo YTuner/Raspberry Pi, ale to są już alternatywy awaryjne [#21423582] [#21425223] [#21421696]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #151 21414660
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Pls na Pionku nie działa, przynajmniej z tego co patrzyłem dzisiaj. M3u bez problemu 8 stacji zrobiłem, więc wcale nie takie śmierdzące jak na 10 letni sprzęt... nadal da radę korzystać ze wszystkich funkcji. Ja testowałem na vsx-923

Wywal to z folderu i zobacz w jakim formacie masz w ogóle pendraka. I spróbuj tylko mój plik radio świat. Tam jest najprościej jak się da bez dodatków wewnątrz.
  • REKLAMA
  • #152 21414698
    amrowek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Elektromonterek napisał:
    Pls na Pionku nie działa

hm u mnie na N50 działa
  • #153 21414731
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    amrowek napisał:
    Elektromonterek napisał:
    Pls na Pionku nie działa

hm u mnie na N50 działa

Podrzuć jakiś plik z którego korzystasz
  • #154 21414732
    Sweety24
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Format pena FAT32, nadal to samo mam Pioneer odczytuje z foldera plik jako HTTPS. M3U i koniec!
  • #155 21414771
    amrowek
    Poziom 13  
    Jeśli się nie pomyliłem to np ten
    Załączniki:
    • PR3Trojka.zip (234 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PR3Trojka.zip (234 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #156 21414772
    FireBan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    amrowek napisał:
    Elektromonterek napisał:
    Pls na Pionku nie działa

hm, u mnie na N50 działa

Na N50 wszystko działa: pls, m3u, asx :)
  • #157 21414903
    Sweety24
    Poziom 5  
    Ogarnąłem - w moim przypadku nie może być żadnych folderów, bezpośrednio linki trzeba wklejać na pendrive. Ale tylko m3u działają i to nie wszystkie. Z tych od Was poszło jedynie 1 FM Chillout Lounge, jednak wolałbym 1 FM Smooth Jazz Bay, czy ktoś może słucha i mógłby zrobić stream na pliku?
  • #158 21414912
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Sweety24 napisał:
    Ogarnąłem - w moim przypadku nie może być żadnych folderów, bezpośrednio linki trzeba wklejać na pendriva. Ale tylko m3u działają i to nie wszystkie. Z tych od Was poszło jedynie 1 FM CHillout Lounge, jednak wolałbym 1 FM Smooth Jazz Bay, czy ktoś może słucha i mógłby zrobić stream na pliku?

To ci od razu to sugerowałem.
    Co do stacji to nie każdy link działa i wklejaj na wzór tego co działa, tyle. Jak sam się nie nauczysz, to nikt ci nie będzie co chwilę plików robił.
  • #159 21414942
    malydzidzius
    Poziom 2  
    >>21414912 A ja wam powiem taką ciekawostkę. Zrobiłem kilka plików m3u z kilkoma stacjami. Kilka z nich działa normalnie, radio gra bez problemu. Jedna stacja nie działa w ogóle i pokazuje błąd serwera, chociaż sprawdzałem na komputerze, to ten sam link działa bez problemu. Najciekawsza sytuacja jest z linkiem do stacji Radia EL STACJA. Po uruchomieniu zaczyna grać radio i po kilku minutach Pioneer się sam wyłącza i restartuje. Tak za każdym razem. Na żadnym innym linku do stacji tego nie ma, tylko na tym. Jak to wyjaśnić?
  • #160 21415068
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Podeśij. Sprawdzę dzisiaj te pls i przy okazji ten fenomen.
  • REKLAMA
  • #161 21415189
    gtony
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Przeczytaj co tu napisałem.
    Co o tym myślisz?

gtony napisał:
    Zauważyłem pewien szczegół, ale może to tylko mylne przeczucie.

Mam też pojedynczy chiński tuner radia internetowego i nie wiem, z którego server korzysta.
    Podłączenie go do naszego Pioneer przez złącze optyczne wydaje mi się, że jakość hi-fi jest lepsza niż plików m3u

Czy możliwe jest, że strumienie z linków m3u i podobnych mają gorszą jakość?
  • #162 21415197
    amrowek
    Poziom 13  
    gtony napisał:
    Czy możliwe jest, że strumienie z linków m3u i podobnych mają gorszą jakość?

wątpię , bo pionek wbija się na stream z netu przez ten plik , wg mnie to ścieżka dostępu do radia i nic więcej tak więc.......nie
  • #163 21415216
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Z optycznego teoretycznie może iść sygnał przez lepsze elementy niż to co z układu netu puści. Sam układ który to robi też może różnie przerabiać, ale to trzeba byłoby się zagłębić co jest w chińskim a co w pionku. Niby cyfrowo ale kto wie. Dodatkowo np w onkyo nieraz pod jednym linkiem są do wyboru różne streamy różnej jakości, które się przełącza w dodatkowych ustawieniach. Tutaj też znalazłem bo transmitują w AAC I MP3 niestety trzeba ręcznie link zmienić. RMF te co znalazłem to jakość jest dramat na pionku cały czas jakieś przegłosy, chyba 48kbit idzie tylko.

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

amrowek napisał:
    Jeśli się nie pomyliłem to np ten

Potwierdzam. PLS w takiej postaci działa na Pionku. Wcześniej próbowałem goły link. Gołe nie działają, muszą być te dopiski w pliku. W jednym pliku nawet klika linków przełącza, ale lepiej osobno, bo niestety nie pokazuje playlisty jaka jest w PLS. Może nowsze ampli mają więcej opcji, ale nie chce mi się sprawdzać. Lepiej trzymać wszystko w osobnych linkach.

EL STACJA gra mi z 15min już i nie wyłącza.
  • #164 21415427
    user343
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    >>21414771 panowie a co jest nie tak formatuje pena w fat32 wrzucam pliki i po chwili nie ma ich tylko się pojawiają same skróty mam pena tylko 32gb i jest taka sama sytuacja na każdym penie.
  • #165 21415546
    ereszrsz
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich. Mam HM72 i problem jak wszyscy. Udało mi się samemu ściągnąć kilka działających plików .M3U, pobrałem również z tego wątku. Nie wszystkie jeszcze sprawdziłem. Poszukuję działającego M3U dla ChilliZet Jazz. Próbowałem przez VLC dwoma tu dostępnymi metodami, ale nie działają. Może ktoś pomoże. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #166 21415566
    miklo
    Poziom 11  
    Ja jeszcze dodam że mój HM72 nie odtwarza streamu w AAC (oraz z https) więc może to też być problemem u niektórych.

edit: cofam, AAC działa jak najbardziej :) problemem były polskie znaki w nazwie pliku m3u
  • #167 21415586
    repsac
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    >>21415546

tak na szybko z przegladarki wyciagnie to chillizet jazz jest pod
    https://ch05.cdn.eurozet.pl/CHIJAZ.mp3

Swoją drogą o dziwo mi radio 357 z HM72 normalnie działa. Podejrzewam że przez to że wprowadzałem ten adres bezpośrednio. Jedyne co to łączy się ze stacją jakieś 4 minuty,

P.S.
    Nie jest to jednak rozwiązanie problemu bo wprowadzałem jak wszystko działało poprawnie, ale jeśli ktoś dodawał kiedyś linki bezpośrednio to myślę ze jest szansa że jeszcze działają.
  • #168 21415600
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Szfrowanych streamów chyba żaden ampli nie ogarnia i była już o tym mowa. Czasami usunięcie "s" wystarczy i radia chodzą, czasami nie i wtedy trzeba szukać innego adresu.
  • REKLAMA
  • #169 21415615
    ereszrsz
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Udało się, mam ChilliZet Jazz. Dzięki za pomoc. Pomogło, chyba... usunięcie s z https... Przeszło przez VLC.
    Załączniki:
    • ChilliZet Jazz.zip (267 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #170 21415668
    user343
    Poziom 7  
    Pen zrobiony fat32 i pokazuje na pionku tak jak widać i to samo jest za każdym razem
    Wyświetlacz telewizora z listą plików audio na podłączonym urządzeniu USB, z zaznaczonym plikiem RMF FM.asx.
  • #171 21415673
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    No i co tu jest niby nie tak? Tak właśnie to wygląda. RMF mi kiepsko chodził lub w ogóle nie łączyło.
  • #172 21415680
    user343
    Poziom 7  

chodzi mi o to jak na filmie format zrobiony wkładam do pena i on dalej pokazuje to samo a fizyczne tego nie ma na pendraku i za każdym razem jest tak samo
  • #173 21415686
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Bosze... pisałem ci prywatnie. Wyłącz i włącz amplituner. I jak masz czuwnie lub odpalanie przez net to on się wtedy nie wyłącza, dlatego pamięta. Wtedy wtyczka lub wyłącz funkcje, żeby się całkowicie wyłączył. Inaczej nie odświeża zawartości pena.
  • #174 21415695
    user343
    Poziom 7  
    Zagrało w końcu, jak ma być. Dzięki, panowie, za wszystko i cierpliwość.
  • #175 21416115
    FireBan
    Poziom 11  
    Sweety24 napisał:
    Ogarnąłem - w moim przypadku nie może być żadnych folderów, bezpośrednio linki trzeba wklejać na pendrive. Ale tylko m3u działają i to nie wszystkie. Z tych od Was poszło jedynie 1 FM Chillout Lounge, jednak wolałbym 1 FM Smooth Jazz Bay, czy ktoś może słucha i mógłby zrobić stream na pliku?

Ta stacja co w załączniku?
    Załączniki:
    • 1.FM - Bay Smooth Jazz.ZIP (917 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #176 21416247
    ratatuj111
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Dennis (Pioneer Support)

Jan 29, 2025, 3:00 PM EST

Hello,

Unfortunately, the V-Tuner internet radio service is no longer supported by us, as this is an older radio service that is no longer available or supported by Pioneer, ponieważ jest to stara aplikacja serwisowa, która została wycofana.
    Best regards,

Dennis

Oto odpowiedź oficjalna firmy Pioneer
  • #177 21416263
    FireBan
    Poziom 11  
    ratatuj111 napisał:
    Dennis (Pioneer Support)

Jan 29, 2025, 3:00 PM EST

Hello,

Unfortunately, the V-Tuner internet radio service is no longer supported by us, as this is an older radio service that is no longer available or supported by Pioneer, since this is an old service app that has been discontinued.
    Best regards,

Dennis

Oto odpowiedź oficjalna firmy Pioneer

Po prostu szmaciarze. Żadnej informacji o nowym firmware, czy innej pomocy... !KUP NOWEGO PIONEERA!, a takiego ..uja!
  • #178 21416315
    Sweety24
    Poziom 5  
    >>21416115 Tak, to ta stacja! Dzięki wielkie! Pozdrawiam
  • #180 21416624
    KWF
    Poziom 8  
    >>21416404

Raczej pozamiatane, ponieważ Pioneer został podzielony (przy bankructwie), a produkty na rynek europejski sprzed podziału nie są wspierane w żaden sposób. Sam mam N-P01 i pozostało mi rozwiązanie z plikami m3u. Jak na razie nie zwalczyłem, aby mieć jedną playlistę z kilkoma ulubionymi stacjami radiowymi i aby były wyświetlane ich ikonki przy odtwarzaniu.

Miałem sobie zostawić ten streamer do nowego wzmacniacza, ale widzę, że będę musiał poszukać czegoś nowszego, co będzie z dala od Pioneera czy Onkyo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii radia internetowego w wieżach Pioneer X-HM72-K, X-HM71, X-HM81, HM82, N-50, N-50A, N30 i pokrewnych modelach, które po połączeniu z siecią wyświetlają komunikat „Server error” i nie pokazują listy stacji. Użytkownicy potwierdzają, że problem wystąpił masowo od 17.01.2025 i nie wynika z konfiguracji sieci ani resetu urządzenia; aktualizacje firmware nie pomagają. W toku rozmowy ustalono, że źródłem problemu jest zmiana po stronie usługi vTuner / Pioneer, prawdopodobnie zakończenie współpracy lub zmiana polityki dostępu, a serwer pioneer.vtuner.com przestał działać. Pojawiają się informacje o płatnej subskrypcji vTuner, braku wsparcia dla starszych urządzeń oraz o tym, że Pioneer może nie przygotować aktualizacji dla starszych modeli. Jako obejścia zaproponowano korzystanie z FM, TuneIn, VRadio, AirPlay/Bluetooth, własnych playlist .m3u/.pls na pendrive oraz alternatywnych serwerów i projektów typu YCast; część użytkowników potwierdza, że takie rozwiązania działają, choć są traktowane jako tymczasowe protezy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA