logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer X-HM72-K nie wykrywa radia internetowego, komunikat Server error

lukasz22i 20 Sty 2025 11:44 54702 360
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Pioneer X-HM72-K pokazuje komunikat „Server error” przy wejściu w Internet radio i jak przywrócić działanie radia internetowego?

To nie jest problem z Wi‑Fi ani z resetem, tylko z usługą vTuner/Pioneer: Pioneer potwierdził, że radio internetowe vTuner nie jest już przez nich wspierane, więc wieża nie pobiera listy stacji [#21416247] Najskuteczniejsze obejście to podmiana DNS/hosta dla `pioneer.vtuner.com` na `23.238.115.210` w routerze; takie rozwiązanie przywróciło działanie m.in. na D-Linku, MikroTiku i OpenWrt [#21426085] [#21454173] [#21465930] Jeśli router nie ma opcji hosta, można użyć DNS override/rewrite przez NextDNS i dodać regułę dla `pioneer.vtuner.com`, a po zmianie przełączyć Pioneera na ręczne ustawienie sieci i czasem odłączyć go na chwilę od prądu, żeby wczytał nowe ustawienia [#21745648] [#21773032] Gdy nie chcesz grzebać w routerze, forumowicze stosowali też obejście z plikami `.m3u`/`.pls` na pendrivie albo YTuner/Raspberry Pi, ale to są już alternatywy awaryjne [#21423582] [#21425223] [#21421696]
REKLAMA
  • #61 21409372
    Bronax
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    krzysiek.b napisał:
    Na szczęście można sobie postawić własny serwer vTuner i problem załatwiony.[/url]

No to jest właśnie clou sprawy. Ci producenci mają swoje procedury:

https://yradio.vtuner.com/setupapp/yamaha/asp/AuthLogin/SignIn.asp

https://marantz.vtuner.com/setupapp/marantz/a...thLogin/DetectDevice.asp?noreg=y&lngy=eng

http://onkyo.vtuner.com/setupapp/onkyo/asp/AuthLogin/SignIn.asp

https://denon.vtuner.com/setupapp/denon/asp/AuthLogin/DetectDevice.asp?noreg=y&lngy=eng

Wszystko na dłoni. Z wykorzystaniem MAC Adress, Acess Code itp. Pioneer na razie milczy. Może piszą nowe firmware do naszych sprzętów z aktualizacją.
  • REKLAMA
  • #62 21409423
    jimek70
    Poziom 6  
    Jak ktoś coś będzie wiedział to niech da znać, na razie słucham muzy z nas, pozdrawiam
  • #63 21409448
    amrowek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    No to było sobie radio w Pionku N50A, przerzucam się na malinę
  • REKLAMA
  • #64 21409454
    bassvesely
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Hi. Place "radio.m3u" on the flash drive; it will contain the address of the radio you are listening to. For example: "beat.m3u" inside the text "http://icecast5.play.cz/radiobeat128.mp3". Run this playlist from USB and it will play radio online. First aid for now. Maybe someone will develop it. Hello everyone, Ondra
    Ekran wieży audio pokazujący odtwarzanie utworu Visaci Zamek - Známka Punk z USB.
    Ekran urządzenia audio z wyświetlonymi playlistami w formacie m3u z podłączonego USB.
    Zrzut ekranu pokazujący edytowany plik tekstowy z adres URL strumienia radiowego.
    Zrzut ekranu aplikacji Total Commander pokazujący listę plików z rozszerzeniem .m3u w folderze na urządzeniu z systemem Android.
  • #65 21409490
    tauter
    Poziom 5  
    @bassvesely Interesting idea. I'll have to check tomorrow if it works.
  • #66 21409522
    miklo
    Poziom 11  
    Sposób z plikami m3u działa tylko trzeba znać url radia.
    Inną opcją jest aplikacja VRadio gdzie można sobie castować ulubione radia. Kwestia aby telefon i odtwarzacz były w tej samej sieci.
    To nadal tylko protezy i nadal liczę że Pioneer się jednak pochyli nad starymi urządzeniami
  • #67 21409611
    bassvesely
    Poziom 6  
    Directly on the website of the manufacturer "pioneer.jp" it is stated that there may be "no support for products older than 10 years". :(
  • #68 21409618
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21409522 super rozwiązanie u mnie już działa 👍😁
    Wyświetlacz urządzenia audio z informacją o odtwarzanej muzyce Costa Del Mar - Chillout.
  • #69 21409622
    gtony
    Poziom 6  
    Ideally, an alternative firmware would be available in which to insert a different server and perhaps be able to do it remotely to avoid other problems in the future.
    Does anyone have the 1005 firmware update and can reverse engineer it?

Read this:
    ----http://radio.pervii.com/it/online-playlists-m3u.htm
  • #71 21409722
    ratatuj111
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Po prostu okazuje się że Pioneer ma swoich klientów głęboko w poważaniu. N30 zamienia się w cegłę
  • REKLAMA
  • #72 21409778
    amrowek
    Poziom 13  
    jimek70 napisał:
    >>21409522 super rozwiązanie u mnie już działa 👍😁
    Wyświetlacz urządzenia audio z informacją o odtwarzanej muzyce Costa Del Mar - Chillout.

Jak ci się to udało?

czu ktoś próbował w pionku N50?
  • #73 21410002
    paczek5
    Poziom 2  
    Witam czy komuś już się udało zrobić to na modelu HM72 z plikami M3 niech podzieli się jak to zrobił
  • #74 21410088
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21409778 no właśnie ja mam Pionka N-50A i poszło, zainstalowałem po prostu VRadio w telefonie, zresztą od Dz s będzie moim ulubionym radiem, pełno stacji i przejrzysty interfejs, potem wystarczy tylko scastować na Pionka i wszystko hula :)

Dodano po 6 [minuty]:

Wszystko idzie dobrze 👍

• #75 21410189
    amrowek
    Poziom 13  
    jimek70 napisał:
    >>21409778 no właśnie ja mam Pionka N-50A i poszło, zainstalowałem po prostu VRadio w telefonie, zresztą od Dz s będzie moim ulubionym radiem, pełno stacji i przejrzysty interfejs, potem wystarczy tylko scastowac na Pionka i wszystko hula :)

Dodano po 6 [minuty]:

Wszystko idzie dobrze 👍

ale co z fonem zrobić..? A telefon musi być cały czas włączony? a udało się komuś z plikami M3U?
  • REKLAMA
  • #76 21410319
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21410189 na telefonie trzeba zainstalować to radio VRadio i tam jest możliwość czatowania tylko najlepiej jak telefon i Pioneer będą w tej samej sieci ale u mnie Pioneer jest podłączony do sieci głównej w routerze a telefon wczoraj podłączyłem do wifi extendera i też dobrze szło.

Dodano po 7 [minuty]:

>>21410189 po odpaleniu radia to trzeba włączyć i wybrać odtwarzacz u mnie było do wybrania N-50 bo taka mam ustawioną nazwę mojego Pioneera, po tym kroku radio przestaje odtwarzać się w telefonie a zaczyna w Pioneerze. Telefon musi niestety być włączony ale Pioneer pobiera strumień bezpośrednio z sieci nie z telefonu tak jak przy bluetooth więc jakość jest taka sama jak dawniej :)
    Już prościej chyba nie wytłumaczę.
    Zrzut ekranu aplikacji VRadio na smartfonie pokazujący listę ulubionych stacji radiowych z zaznaczoną ikoną castowania.
  • #77 21410345
    marcinklemens50
    Poziom 1  
    Na stronie Denona wyczytałem że teraz trzeba zapłacić vTuner 4$ Po wybraniu opcji „Radio internetowe” i wybraniu podmenu, takiego jak stacje regionalne lub stacje polecane, produkt nie wyświetla stacji radiowych, lecz zamiast tego komunikat „Więcej informacji o usłudze pełnego dostępu vTuner można znaleźć na stronie radiodenon.com”.

Na radiodenon.com, po naciśnięciu przycisku na dole, strona internetowa wymaga 4 USD rocznej składki za pełny dostęp do usługi vTuner. Aby włączyć tę subskrypcję, wymagany jest adres MAC urządzenia. Adres MAC można znaleźć w menu Setup swojego urządzenia w Network Info.
  • #78 21410352
    darekwroblewski
    Poziom 2  
    Tu playlisty stacji radia internetowego.
    http://www.emsoft.ct8.pl/strumienie.php
    Ściągasz PLAYLISTY, wrzucasz na pendriva, wpinasz do tunera i radio śmiga jak ta lala. Testowane na Pioneer HM72
  • #79 21410378
    ratatuj111
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    >>21410345 tylko że w Pioneer to nie działa, Pioneer nas olał.
  • #80 21410505
    kereksur
    Poziom 2  
    U mnie HM72 również milczy. Poczekam. Może się Pioneer ruszy. Póki co, mam podpięty stary telefon na bluetooth, ale to drutowanie i dziadostwo.
  • #81 21410645
    _Zabson_
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    U mnie to samo na Pioneer N70A myślałem że to błąd sieci u mnie i dlatego wywala serwer error ale spotify cały czas działał i działa. Kombinowałem z siecią jak tylko mogłem bez rezultatu, a zaczęło się to 20 stycznia. VRadio działa jak należy ale jak ktoś wcześniej napisał to jest druciarstwo...
  • #82 21410741
    amrowek
    Poziom 13  
    darekwroblewski napisał:
    Tu playlisty stacji radia internetowego.
    http://www.emsoft.ct8.pl/strumienie.php
    Ściągasz PLAYLISTY, wrzucasz na pendriva, wpinasz do tunera i radio śmiga jak ta lala. Testowane na Pioneer HM72

Na pionku N50 nie działa , kosztowna zabawka się zrobiła ....
  • #83 21410742
    jimek70
    Poziom 6  
    Więc pozostaje czekać na update Pioneera a na razie najlepszą opcją jest VRadio bo ma najwięcej stacji radiowych, ta opcja z playlistami na pendrive jest dla mnie słabszym rozwiązaniem bo niektórych stacji z gatunku chillout nie mogę znaleźć playlist więc opcja z VRadio dla mnie jest ok
  • #84 21410746
    amrowek
    Poziom 13  
    jimek70 napisał:
    Więc pozostaje czekać na update Pioneera a na razie najlepszą opcją jest VRadio bo ma najwięcej stacji radiowych, ta opcja z playlistami na pendrive jest dla mnie słabszym rozwiązaniem bo niektórych stacji z gatunku chillout nie mogę znaleźć playlist więc opcja z VRadio dla mnie jest ok

Nie wiem jak u ciebie ale ja ściągnąłem te palycośtam i pionek jej nie widzi nawet więc.... Pionek dał d...y co nie wiedzieli że to nastąpi? Ciekawe czy będzie soft do N50
  • #85 21410747
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21410741 u mnie na N-50a działa ta opcja z playlistami ale tych playlist jest zaledwie kilkanaście i to wyłącznie z polskimi stacjami typu PR1,2 3, RMF itp, nie ma ich za dużo więc zdecydowanie wolę opcję z castowamiem z VRadia
  • #86 21410755
    Bronax
    Poziom 9  
    Na PC zainstalowałem TuneIn - świetna sprawa! Lepsze to nawet od dedykowanych aplikacji poszczególnych stacji, których słucham - nic się nie zacina, nie przerywa. Z kompa posłałem to za pomocą AirPlay do XM72. Bez pendrajwów, telefonów. Komp i tak praktycznie działa cały czas, kiedy jestem w domu. TuneIn poszło do autostartu. Odpalam Pioneera, kompa i muzyka gra!
  • #87 21410785
    jimek70
    Poziom 6  
    >>21410746 musisz te playlisty zgrać na pendrive (one mają przeważnie rozszerzenie m3u albo pls) i pendrive wspinasz do Pioneera i pilotem wybierasz źródło USB (u mnie iPod/USB front) , playlistę z pendriva i Pioneer zaczyna odtwarzać radio , musi działać, ja mam Pioneer N-50A
    Pilot zdalnego sterowania do wzmacniacza Pioneer z różnymi przyciskami funkcji.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21410755 ale komp musi chodzić cały czas, u mnie jest to samo tylko telefon ma włączone VRadio w tle więc nie ma problemu a jakość identyczna, poza tym o ile mi wiadomo to AirPlay korzysta z bluetooth więc na 100% będzie gorszą jakość a przy opcji z VRadio Pioneer pobiera bezpośrednio strumień radiowy z sieci nie przez bluetooth czyli jakość jest taka sama jak dawniej, bluetooth w związku z ograniczeniami przepustowości bardzo pogarsza jakość, jak na razie nie widzę lepszej opcji niż castowanie z VRadio
  • #88 21410852
    amrowek
    Poziom 13  
    hm zaraz czy ja robię coś nie tak
    1 wchodzę na podany link
    2 wybieram stację PR3
    3 klikam na strumień i zapisuje w folderze
    4 folder kopiuje na Pena sformatowanego w Fat 32
    5 Wpinam pena w pionka
    6 wybieram wejscie czyli to pierwsze na froncie
    7 wybieram folder
    8 klikam na zapisany plik streamu
    i

Radio 357 , Radio NŚ nie działa PR3 działa
    Ekran odtwarzacza pokazujący odtwarzanie pliku LISTEN.PLS z iPod/USB Front.
    Zbliżenie na wyświetlacz urządzenia audio z informacją o pliku LISTEN.PLS.
    Ekran menu na urządzeniu audio z wybranym folderem 357.
    Ekran urządzenia z listą plików m3u na USB, z podświetlonym plikiem.
  • #89 21410861
    Bronax
    Poziom 9  
    AirPlay i Bluetooth to dwa różne standardy. AirPlay korzysta z sieci WI-FI. Komp to moje narzędzie pracy i hobby, więc jak pisałem wyżej, i tak działa bez przerwy. Radio internetowe to taki grajek w tle - nie szukam tu wielkiej jakości - co zresztą można wyciągnąć z 64 czy 128kbps? Jak słucham muzyki, korzystam z CD, czy gramofonu.
  • #90 21410870
    amrowek
    Poziom 13  
    Proszę zwrócić uwagę na rozszerzenie PR3 jest inne niż Radia 357 czy RNS

Wyświetlacz urządzenia z listą plików audio i formatów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii radia internetowego w wieżach Pioneer X-HM72-K, X-HM71, X-HM81, HM82, N-50, N-50A, N30 i pokrewnych modelach, które po połączeniu z siecią wyświetlają komunikat „Server error” i nie pokazują listy stacji. Użytkownicy potwierdzają, że problem wystąpił masowo od 17.01.2025 i nie wynika z konfiguracji sieci ani resetu urządzenia; aktualizacje firmware nie pomagają. W toku rozmowy ustalono, że źródłem problemu jest zmiana po stronie usługi vTuner / Pioneer, prawdopodobnie zakończenie współpracy lub zmiana polityki dostępu, a serwer pioneer.vtuner.com przestał działać. Pojawiają się informacje o płatnej subskrypcji vTuner, braku wsparcia dla starszych urządzeń oraz o tym, że Pioneer może nie przygotować aktualizacji dla starszych modeli. Jako obejścia zaproponowano korzystanie z FM, TuneIn, VRadio, AirPlay/Bluetooth, własnych playlist .m3u/.pls na pendrive oraz alternatywnych serwerów i projektów typu YCast; część użytkowników potwierdza, że takie rozwiązania działają, choć są traktowane jako tymczasowe protezy.
REKLAMA