logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer X-HM72-K nie wykrywa radia internetowego, komunikat Server error

lukasz22i 20 Sty 2025 11:44 55542 360
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Pioneer X-HM72-K pokazuje komunikat „Server error” przy wejściu w Internet radio i jak przywrócić działanie radia internetowego?

To nie jest problem z Wi‑Fi ani z resetem, tylko z usługą vTuner/Pioneer: Pioneer potwierdził, że radio internetowe vTuner nie jest już przez nich wspierane, więc wieża nie pobiera listy stacji [#21416247] Najskuteczniejsze obejście to podmiana DNS/hosta dla `pioneer.vtuner.com` na `23.238.115.210` w routerze; takie rozwiązanie przywróciło działanie m.in. na D-Linku, MikroTiku i OpenWrt [#21426085] [#21454173] [#21465930] Jeśli router nie ma opcji hosta, można użyć DNS override/rewrite przez NextDNS i dodać regułę dla `pioneer.vtuner.com`, a po zmianie przełączyć Pioneera na ręczne ustawienie sieci i czasem odłączyć go na chwilę od prądu, żeby wczytał nowe ustawienia [#21745648] [#21773032] Gdy nie chcesz grzebać w routerze, forumowicze stosowali też obejście z plikami `.m3u`/`.pls` na pendrivie albo YTuner/Raspberry Pi, ale to są już alternatywy awaryjne [#21423582] [#21425223] [#21421696]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #211 21422036
    gruch82
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    kmldziuba napisał:
    Witam wszystkich,
    strona do konfiguracji stacji radiowych pioneer.com nie działa, ale ciekawostka, mogę się zalogować na stronie yradio.vtuner.com do swojego konta powiązanego z pioneerem N50.

Dzięki kmldziuba za tę informację.
    Udało mi się uruchomić vtuner na Pioneer VSX-923.
    Ustawiłem w pliku hosts na routerze tak, że adresy pioneer.vtuner.com i test.vtuner.com wskazują na IP odpowiednie dla yradio.vtuner.com
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Po dodaniu wpisu i restarcie routera w mojej sieci domowej działa już adres http://pioneer.vtuner.com/setupapp/pioneer/asp/AuthLogin/SignIn.asp
    Niestety jest to obejście tylko dla tych, którzy mogą w pełni edytować konfigurację swojego routera i nie wiadomo, jak długo to podziała.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #212 21422045
    e.dylemat24
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Interfejs użytkownika FRITZ!Box 4040 z listą skonfigurowanych stacji radiowych. >>21420833 dziękuję, wszystko działa, adresy streamów odtwarzają się na HM72.

Interfejs konfiguracji stacji radia internetowego w FRITZ!Box 4040.
  • #213 21422200
    FireBan
    Poziom 11  
    com4nd3r napisał:
    andrzej5219 napisał:
    Znalazłem coś takiego https://github.com/coffeegreg/YTuner, mam HM72, a przetestowano na HM81. Moja wiedza jest zbyt mała, więc może ktoś opisze dokładnie krok po kroku, jak z tego skorzystać.

Jak rozumiem, nie ma znaczenia, czy masz HM72. Ytuner tylko udaje, że jest Vtunerem, więc HM72 może się ponownie połączyć. Działa na Ytuner, a na HM72 musisz ustawić w ustawieniach Wi-Fi, że używa IP (statycznego) Ytunera, a Vtuner jest fałszywy. Nie jest to ingerencja w oprogramowanie układowe HM72. Świetne rozwiązanie, jeśli dobrze zrozumiałem. Teraz pytanie brzmi, czy możesz zainstalować Ytuner bezpośrednio na routerach, również Fritzbox?

Czy może ktoś napisać krok po kroku jak dla 3-latka (może jakieś screeny/zdjęcia), co należy zrobić w routerze, aby zadziałało jak powyżej?

Za pomoc z góry dziękuję.

P.S. Jak coś, to mam router Asus RT-AC68U i odtwarzacz N50.
  • #214 21423049
    user343
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam, też bym poprosił o instrukcję krok po kroku, jak to zrobić, router Orange Fun Box.
  • #215 21423129
    _Zabson_
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    FireBan napisał:
    com4nd3r napisał:
    andrzej5219 napisał:
    Znalazłem coś takiego https://github.com/coffeegreg/YTuner, mam HM72, a przetestowano na HM81. Moja wiedza jest zbyt mała, więc może ktoś opisze dokładnie krok po kroku, jak z tego skorzystać.

Jak rozumiem, nie ma znaczenia, czy masz HM72. Ytuner tylko udaje, że jest Vtunerem, więc HM72 może się ponownie połączyć. Działa na Ytuner, a na HM72 musisz ustawić w ustawieniach Wi-Fi, że używa IP (statycznego) Ytunera, a Vtuner jest fałszywy. Nie jest to ingerencja w oprogramowanie układowe HM72. Świetne rozwiązanie, jeśli dobrze zrozumiałem. Teraz pytanie brzmi, czy możesz zainstalować Ytuner bezpośrednio na routerach, również Fritzbox?

Czy może ktoś napisać krok po kroku jak dla 3-latka (może jakieś screeny/zdjęcia), co należy zrobić w routerze, aby zadziałało jak powyżej?

Podepnę się pod pytanie czy na routerze TP Link Archer AX55 da się tak zrobić ?? Odtwarzacz to Pioneer N-70A
  • REKLAMA
  • #216 21423152
    amrowek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    chyba nie we wszystkich routerach jest możliwość ustawienia radia , w Neatger R6400v1 nie znalazłem , takiej opcji a kupowanie routera Fritza , hm mija się z celem
  • #217 21423169
    e.dylemat24
    Poziom 10  
    Oczywiście, że kupowanie Fritza jest bezsensowne, ale jeżeli ktoś ma taką możliwość, to chyba dobrze, że ludzie o tym piszą.
    Inne routery też mają takie możliwości dodania strumienia, trzeba sprawdzić możliwości tego sprzętu, który posiadamy.
  • #218 21423189
    amrowek
    Poziom 13  
    Ja na chwilę obecną jadę z pena, już mam dosyć cudowania, łatania i robienia roboty za pionka.
  • #219 21423190
    com4nd3r
    Poziom 3  
    FireBan napisał:
    com4nd3r napisał:
    andrzej5219 napisał:

I think YTuner needs a Rasberry Pi with Linux or Windows installed. There you have to run the YTuner Applikation and than you connect the PI to the Router like a normal Computer and than you can connect over IP to the Rasberry with your HM72 and others to Ytuner. Its the cheapest way in energy consumption. You Have to invest 100 € for a Rasberry PI.
    Hope you understand now.
    The Fritzbox can run Linux Scripts from a connected USB Flashdrive via Telnet. But Ytuner does not support it for now. It would be amazing if they can get it to work cause you dont need a Pi only USB Stick. Save much energy. Dont know if its possible.
  • #220 21423582
    kereksur
    Poziom 2  
    Sytuacja, jak widzę, jest bardzo dynamiczna.
    Chcę dorzucić swoje trzy grosze.
    Załączam zestaw ponad dwudziestu stacji na pendriva.
    Do tańca i do różańca - 357, nowy świat, jazz, swing, metal, rock, blues, classic ... wszystkiego po trochu.
    U mnie na x-hm72 wszystko działa.
    Załączniki:
    • Radia.zip (5.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #221 21423639
    FireBan
    Poziom 11  
    com4nd3r napisał:
    FireBan napisał:
    com4nd3r napisał:
    andrzej5219 napisał:

I think YTuner needs a Raspberry Pi with Linux or Windows installed. There you have to run the YTuner Application and then you connect the PI to the Router like a normal Computer and then you can connect over IP to the Raspberry with your HM72 and others to Ytuner. It's the cheapest way in energy consumption. You have to invest 100 € for a Raspberry Pi.
    Hope you understand now.
    The Fritzbox can run Linux Scripts from a connected USB Flashdrive via Telnet. But Ytuner does not support it for now. It would be amazing if they can get it to work cause you don't need a Pi only USB Stick. Save much energy. Don't know if it's possible.

Nie biorę Raspberry Pi pod uwagę, bo się nie znam na tym. Myślałem, że mój router ma możliwość jak w opisie powyżej. Pozostaje mi linkować stacje, co i tak jak na stary sprzęt jest wygodnym rozwiązaniem. Może, kto wie, dostaniemy jakieś alternatywne oprogramowanie do naszych Pioneerów, od jakiegoś fascynata profesjonalisty.
  • #222 21423700
    amrowek
    Poziom 13  
    FireBan napisał:
    Nie biorę Raspberry Pi pod uwagę, bo się nie znam na tym. Myślałem, że mój router ma możliwość jak w opisie powyżej. Pozostaje mi linkować stacje, co i tak jak na stary sprzęt jest wygodnym rozwiązaniem. Może, kto wie, dostaniemy jakieś alternatywne oprogramowanie do naszych Pioneerów, od jakiegoś fascynata profesjonalisty.

ta za 20 lat.... musieli by mieć oryginalny soft aby coś w nim skrobnąć .
  • #223 21423716
    FireBan
    Poziom 11  
    amrowek napisał:
    FireBan napisał:

ta za 20 lat.... musieli by mieć oryginalny soft, aby coś w nim skrobnąć.

Oryginalny soft, czyli firmware, jest dostępny dla każdego modelu. Ale "grzebanie" w nim i modyfikacja to już sztuka.
  • #224 21423872
    com4nd3r
    Poziom 3  
    I don't wanna get a Raspberry Pi too.
    The best way for now is m3u files on USB flash drive. Shows track titles but no radio image.
    Second and easiest way is via Fritzbox and music server stream, but no track title shown always on the display.
    Third host URL to Ytuner, but not every router can do this. Fritzbox not, I think.
    4. Ytuner on a Raspberry Pi and connect to it.

This HM72 and others of the same type are really Armageddon proof. All we have to do now is build our own radio stream list and the show goes on..
  • REKLAMA
  • #225 21424552
    radegord
    Poziom 3  
    >>21423582 Pendriva sformatowany, streamy od Ciebie skopiowane i dalej nic mi nie działa :-( Nie wiem już, co więcej mogę zrobić u siebie? Mam identyczny model...
    Czy coś w ustawieniach samego sprzętu powinienem zrobić?
  • #226 21424564
    amrowek
    Poziom 13  
    radegord napisał:
    >>21423582 Pendriva sformatowany, streamy od Ciebie skopiowane i dalej nic mi nie działa :-( Nie wiem już co więcej mogę zrobić u siebie? Mam identyczny model...
    Czy coś w ustyawieniach samego sprzętu powinienem zrobić?

Do streamu wystarczy 4GB pen, pod fat 32

Dodano po 1 [minuty]:

FireBan napisał:
    Oryginalny soft, czyli firmware, jest dostępny dla każdego modelu. Ale "grzebanie" w nim i modyfikacja to już sztuka.

pod warunkiem , że został w całości udostępniony. Tak to fakt , ze trzeba umieć to robić.
  • #227 21425223
    com4nd3r
    Poziom 3  
    Here a small tutorial how to get your own mp3 link from every radio channel by yourself and fast!

First go to your radio you like and start the radio stream on your browser. If the stream runs press right click on the website and choose view website source code
    Zrzut ekranu strony internetowej La Grosse Radio Rock z odtwarzaczem muzycznym.

Then use the search function and type "mp3" (search function quick use is hold CTRL and press F) You got your link. Copy it but remove the S from https:// to http://
    Zrzut ekranu przedstawiający wycinek kodu źródłowego strony internetowej z podświetlonym linkiem do pliku MP3.

Now you create your m3u file and put your code like this.
    #EXTM3U
    #EXTINF:0,lagrosseradio-Rock-192.mp3
    http://hd.lagrosseradio.info/lagrosseradio-rock-192.mp3

That's it. Now you are able to get all your favorite radio channels.
  • #228 21425946
    cayote75
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Testowano na N-50.
    Router Zyxel Keenetic.
    Łączymy się z komputera z systemem Windows przez Telnet do routera,
    wskazujemy
    ip host pioneer.vtuner.com 23.238.115.210
    system configuration save.
  • #229 21425950
    user343
    Poziom 7  
    A testował ktoś pod routerem z Orange i na pionku VSX-923, czy pójdzie?
  • #230 21425961
    omarkos
    Poziom 1  
    >>21423582
    dzięki
    cisza przestała dokuczać :)
    pozdrawiam
  • #231 21426085
    ratatuj111
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Wielkie dzięki, mój N30 wrócił do normalności.
    Router D-Link DIR-825.
    Advanced, DNS, host.
    Name: pioneer.vtuner.com
    IP: 23.238.115.210

Apply.
    I nareszcie
    Działa jak fabryka chciała.

Odtwarzacz sieciowy z ekranem pokazującym internetowe radio Super 70's i utwór You Make Me Feel.
    Odtwarzacz audio sieciowy z wyświetlaczem pokazującym internetowe radio Hard Rock Heaven i utwór Tesla - Paradise.
  • #232 21426149
    amrowek
    Poziom 13  
    cayote75 napisał:
    Testowano na N-50.
    Router Zyxel Keenetic.
    Łączymy się z komputera z systemem Windows przez Telnet do routera,
    wskazujemy
    ip host pioneer.vtuner.com 23.238.115.210
    system configuration save.

i co wyszukuje więcej stacji? Jak to jest?
    Hm a na Netgear R6400 ktoś testował? Gdzie to to wpisać?
  • #233 21426165
    ratatuj111
    Poziom 6  
    i co wyszukuje więcej stacji? Jak to jest?
    Hm, a na Netgear R6400 ktoś testował? Gdzie to to wpisać?[/quote]

W menu routera pozycja internet, potem wybierasz use DNS service.
    Wpisujesz dane, nazwa i IP, i zapisujesz
  • #234 21426177
    amrowek
    Poziom 13  
    A gdzie ja mam to tu wpisać?

Advanced, DNS, host.
    Name: pioneer.vtuner.com
    IP: 23.238.115.210

Pioneer X-HM72-K nie wykrywa radia internetowego, komunikat Server error
  • #235 21426210
    ratatuj111
    Poziom 6  
    Wchodzisz w lewym menu w Internet
    Powinny ci się pokazać różne ustawienia
    Wybierasz Use DNS
    W miejscu Host name wpisujesz: pioneer.vtuner.com
    W miejscu IP:
    23.238.115.210
  • REKLAMA
  • #236 21426232
    amrowek
    Poziom 13  
    Czy wpisanie tego ....zwiększa ilość stacji radiowych?
    Jest jakaś różnica w porównaniu do pendriva i USB?
    Czy pionek musi być połączony po kablu do routera bo ja mam podłączonego pionka kablem do wzmacniacza sygnału wi-fi Zyxel WRE2205, który łączy się po wi-fi z routerem. Czy w takim wypadku wpisanie tego adresu też zadziała?
  • #237 21426246
    ratatuj111
    Poziom 6  
    >>21426232
    Pioneer będzie działał tak jak przed 25. stycznia bez żadnych penów normalnie radio internetowe się załaduje.
  • #238 21426247
    user343
    Poziom 7  
    Zrzut ekranu panelu konfiguracyjnego FunBox 3.0 na ekranie laptopa. A gdzie tak tutaj ustawić
    [img-0].
  • #239 21426254
    amrowek
    Poziom 13  
    ratatuj111 napisał:
    Pioneer będzie działał tak jak przed 25. Stycznia bez żadnych penów normalnie radio internetowe się załaduje

Powtórzę pytanie
    Czy pionek musi być połączony po kablu do routera bo ja mam podłączonego pionka kablem do wzmacniacza sygnału wi-fi Zyxel WRE2205, który łączy się po wi-fi z routerem. Czy w takim wypadku wpisanie tego adresu też zadziała?
  • #240 21426264
    ratatuj111
    Poziom 6  
    >>21426254
    Powinno działać też przez ten wzmacniacz

Dodano po 39 [sekundy]:

user343 napisał:
    Zrzut ekranu panelu konfiguracyjnego FunBox 3.0 na ekranie laptopa. a gdzie tak tutaj ustawić
    [img-0]

W zakładce DNS

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy awarii radia internetowego w wieżach Pioneer X-HM72-K, X-HM71, X-HM81, HM82, N-50, N-50A, N30 i pokrewnych modelach, które po połączeniu z siecią wyświetlają komunikat „Server error” i nie pokazują listy stacji. Użytkownicy potwierdzają, że problem wystąpił masowo od 17.01.2025 i nie wynika z konfiguracji sieci ani resetu urządzenia; aktualizacje firmware nie pomagają. W toku rozmowy ustalono, że źródłem problemu jest zmiana po stronie usługi vTuner / Pioneer, prawdopodobnie zakończenie współpracy lub zmiana polityki dostępu, a serwer pioneer.vtuner.com przestał działać. Pojawiają się informacje o płatnej subskrypcji vTuner, braku wsparcia dla starszych urządzeń oraz o tym, że Pioneer może nie przygotować aktualizacji dla starszych modeli. Jako obejścia zaproponowano korzystanie z FM, TuneIn, VRadio, AirPlay/Bluetooth, własnych playlist .m3u/.pls na pendrive oraz alternatywnych serwerów i projektów typu YCast; część użytkowników potwierdza, że takie rozwiązania działają, choć są traktowane jako tymczasowe protezy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA