logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder nc+ 4K dualbox+ nie działa w Niemczech przez antenę, co robić?

orodoro 20 Sty 2025 21:39 3390 94
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój dekoder Canal+ 4K Dualbox+ resetuje się po podłączeniu anteny satelitarnej w Niemczech, mimo że działa przez internet i inne dekodery na tej instalacji działają?

Ustaw dekoder na „1 kabel antenowy” i zwykły konwerter Universal LNB, a nie UniCable/SCR; jednego kabla satelitarnego nie wolno rozdzielać na dwa tunery bez instalacji Unicable [#21414434][#21416834][#21413838] Jeśli po podłączeniu anteny dalej wpada w pętlę restartów, problem jest po stronie toru satelitarnego albo samego odbiornika, więc trzeba testować go na innej instalacji DVB-S i sprawdzić przewód/połączenie przy konwerterze oraz ewentualne zakłócenia z innych urządzeń [#21414873][#21414854][#21417886] Zwrócono też uwagę, że nowe dekodery Canal+ są bardzo czułe na jakość sygnału, a w Niemczech przy antenie 80 cm warto poprawić ustawienie i kąt konwertera, bo słabszy sygnał może powodować takie objawy [#21403733][#21405278][#21417886] Jeśli po wymianie kabla i konwertera nadal tylko Dualbox+ 4K się zapętla, forum sugeruje, że ten model może źle współpracować z daną instalacją i praktycznym wyjściem może być lepszy LNB albo inny, starszy dekoder [#21412387][#21413606][#21405800]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 21413153
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15462
    Jaki konwerter zamontowałeś?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #62 21413459
    orodoro
    Poziom 5  
    Dziś zrobię to z kablem HDMI i zobaczymy.
    Konwerter dokładnie taki jak na zdj poniżej.
    Ekran aplikacji zakupowej z opisem konwertera satelitarnego i jego specyfikacjami.
    Konwerter satelitarny Quad od marki Vayox z czterema wejściami F.
  • #63 21413516
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Ciekawe co to za zabezpieczenie przed wodą? Parasol dokładają?
    Na przełomie lat '80 i '90 polacy wymyślili zabezpieczenia na konwerter żeby na niego nie padało bo się zamoczy.
    Owijali konwertery reklamówkami foliowymi bo odkryli, że folia nie blokuje sygnału.
    No i po roku, dwóch - gniły im te konwertery - konkretnie te blaszki (styki żyły środkowej) wewnątrz gwintowanego gniazdka - i trzeba było kupować nowy, a wtedy były drogie. Niektórzy dalej zakładali folię, bo polak zawsze wie lepiej.
    Teraz w kamerach są takie same oringi (gumki) jako uszczelki - ale jakoś nie zakładają reklamówek. Ciekawe dlaczego? :)
    Skoro już to czemu nie kupisz sobie porządnego konwertera tylko jakiś wynalazek za dwa dolary od chińczyka? To jakbyś kupował warzywa na śmietniku.
    Inverto: https://hollex.pl/quad-4-tunery-c-16_38.html
  • #64 21413606
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    nazaspie napisał:
    Ciekawe co to za zabezpieczenie przed wodą? Parasol dokładają?

To oczywiście wysuwana osłonka, którą posiada niemal każdy konwerter wielowyjściowy >>21403039.
    nazaspie napisał:
    czemu nie kupisz sobie porządnego konwertera tylko jakiś wynalazek za dwa dolary od chińczyka? To jakbyś kupował warzywa na śmietniku.
    Inverto: https://hollex.pl/quad-4-tunery-c-16_38.html

Niemal każdy konwerter produkowany jest w Chinach. Inverto także ...
    Hollex napisał:
    Konwerter Quad Inverto Black Ultra
    Dostawca: Inverto (PESI- made in China)

Są jednak produkty lepszej i gorszej jakości. Libox/Vayox na pewno nie należy do marki uznawanej przez instalatorów. Na miejscu autora nie kupiłbym drugi raz modelu LNB, wobec którego istnieje podejrzenie że może źle współpracować z moim dekoderem.
  • #65 21413797
    orodoro
    Poziom 5  
    Testowałem to co kolega wyżej pisał ze najpierw odłączyć antenę dekoder pochodził z 2h działał i po tym odłączyłem hdmi i podłączyłem antenę z powrotem do jego dekodera i znów to samo czyli dekoder się wyłącza. Działa jedynie jak odepnę jego kabel antenowy.

A co do konwertera jakbym miał pewność ze to on jest zepsuty i o niego chodzi to bym kupił wtedy droższy bez problemu. A tak jak nie wiem czy to o niego chodzi a raczej nie skoro dwa testowałem i jest to samo to pieniądze w błoto skoro wiem ze ten drugi działa bo testowałem go w Polsce i było wszystko dobrze.

Dodano po 8 [minuty]:

Podpiąłem u kolegi drugi mój dekoder i jest to samo czyli dalej się wyłącza i włącza jedynie znów działa jak odepnę kabel antenowy.
  • #66 21413838
    nazaspie
    Poziom 17  
    Typ konwertera w swoim dekoderze masz ustawiony:
    Uniwersal LNB
    czy
    UniCable albo SCR

Ma być to pierwsze
  • #67 21413864
    _kli_
    Poziom 41  
    orodoro napisał:
    wiem ze ten drugi działa bo testowałem go w Polsce i było wszystko dobrze

A ile dekoderów było równocześnie do niego podpięte? Był tylko twój Dualbox czy jeszcze jakiś inny? Jeżeli nie, to znaczy że nie przetestowałeś konfiguracji w jakiej pracuje on w Niemczech.
  • #68 21413918
    orodoro
    Poziom 5  
    W Polsce tylko jeden był podpięty bo noe miałem możliwości przetestować dwóch na raz .
    Tego nie wiem jak było w ustawieniach jak wrócę to zobaczę raz jeszcze i dam znać .

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

A gdzie znajdę te ustawiania ? Bo szukam i nic nie mogę znaleźć jedynie coś takiego jak zdj poniżej.
    Menu ustawień dekodera z opcjami typu konwertera lub multiswitcha.
    Ekran telewizora z menu wyboru konwertera lub multiswitcha w trybie UNICABLE.
    Ekran z ustawieniami trybu Unicable pokazujący listę konwerterów lub multiswitchy do wyboru.
  • REKLAMA
  • #69 21414311
    nazaspie
    Poziom 17  
    No i przyczyna się znalazła :)
    Nie wiem gdzie to,
    w ustawieniach, instalacji, wyszukiwaniu listy kanałów będzie coś w rodzaju "wybierz typ konwertera"

No masz na fotce, wejdź w ten typ konwertera
  • REKLAMA
  • #70 21414324
    orodoro
    Poziom 5  
    To są te wszystkie pod spodem co jest do wyboru
  • #71 21414330
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ja nie mam takiego dekodera i nie powiem ci jak klikać,
    ale jesteś we właściwym miejscu lub cofnij się o krok.
    A jak nie poradzisz to zrób powrót do fabrycznych i może samo się ustawi na Universal LNB

Musisz wyjść z UniCable
  • #72 21414346
    orodoro
    Poziom 5  
    To są te wszystkie pod spodem co jest do wyboru
  • #73 21414351
    nazaspie
    Poziom 17  
    Cofnij się o krok w menu.
    Jesteś na stronie UniCable czyli jednego z typów do wyboru.
    Czytaj moje posty
  • #74 21414354
    orodoro
    Poziom 5  
    Te unicable jest tylko wtedy jak wybiorę jedna z trzech opcji jeden kabel dwa kable bądź te właśnie unicable jak widać powyżej. Standardowo mam kliknięte jeden kabel antenowy i tam nie mam żadnej możliwości wyboru konwertera
  • #75 21414364
    nazaspie
    Poziom 17  
    Zadzwoń do C+ i konsultant poprowadzi cię krok po kroku przez menu do ekranu z wyborem typu konwertera.
    Ja nie potrafię bo nie znam z pamięci menu dekodera.

Powrotu do fabrycznych też nie masz?

Dodano po 11 [minuty]:

https://www.youtube.com/watch?v=5avLrBK5cho

2min. 30 sek na filmiku

Ekran konfiguracji dekodera CANAL+ z wyborem metody połączenia anteny.
  • #76 21414434
    _kli_
    Poziom 41  
    orodoro napisał:
    Standardowo mam kliknięte jeden kabel antenowy i tam nie mam żadnej możliwości wyboru konwertera

Tak ma być. I tak chyba miałeś skonfigurowane na początku tematu. :?: To jest konfiguracja dla konwertera uniwerslanego, który posiadasz. Podobnie zresztą jest w trybie konfiguracji "Dwa kable" (wówczas podłączasz dwa przewody od konwertera do wejść SAT1 i SAT2).
  • REKLAMA
  • #77 21414637
    orodoro
    Poziom 5  
    Mam wszystko zrobione tak jak na filmiku i tam nigdzie też nie wybierają jaki konwerter. Mam ustawione na 1 kabel antenowy.

Ogólnie wróciłem z pracy i robiłem różne kombinacje.
    Podłączyłem 2 kable antenowe, dla spróbowania zmieniłem w ustawieniach i to samo, czyli się wyłącza.
    Podłączyłem nowy kabel antenowy do konwertera, żeby zobaczyć czy wina przewodu i to samo, wyłącza się.
    Zamieniłem kabel kolegi na nowy i to samo, wyłącza się.
    Jedynie podłączyłem jeden kabel do konwertera i skręciłem mój kabel i kolegi kabel, tak jakby trzy kable ze sobą, żeby zobaczyć czy będzie to samo i zauważyłem, że dekoder włącza się na dłuższą chwilę niż przy innych testach, ale i tak po jakimś czasie, dłuższym czy krótszym, się wyłącza. Podziała z 5/10/15 min i się wyłącza.

Dodano po 12 [minuty]:

Jakoś jak coś jest nieaktualne, bo to robiłem zdjęcie na szybko, żeby zdążyć nim się zresetuje, ale tak mam zrobione ustawienia jak na tym zdjęciu.

Ekran konfiguracji dekodera z ustawieniami anteny pokazanymi na ekranie telewizora.
  • #78 21414673
    nazaspie
    Poziom 17  
    A kolega w swoim dekoderze jakie ma ustawienia konwertera?
    Też UniCable?, czy Universal LNB czyli opcja z jednym kablem. Może u niego jest przyczyna?
    (pisałem, że nie znam menu. Wiem - nie pisze Universal LNB, też obejrzałem filmik.

Napiszesz coś o ustawieniach fabrycznych? Zrobisz je?
  • #79 21414720
    _kli_
    Poziom 41  
    nazaspie napisał:
    A kolega w swoim dekoderze jakie ma ustawienia konwertera?
    Też UniCable?, czy Universal LNB

orodoro napisał:
    on ma taki biało-czarny, bez Wi-Fi, bez niczego, stary model jakiś i działa wszystko

Czarno-biały czyli WiFi Box albo Premium Box, ale one mają WiFi i nie mają Unicable.:?: Chyba że byłby to jakiś nBox, który ma Unicable, ale raczej nie będzie w tej konfiguracji poprawnie współpracował z konwerterem uniwersalnym.
  • #80 21414757
    orodoro
    Poziom 5  
    Sory zapomniałem napisać o tych ustawieniach fabrycznych zrobiłem je i dalej to samo. Teraz wróciłem do kabli jak było wcześniej i dekoder wyłącza się nawet w trakcie włączania czyli to samo co było. Najlepiej działał jak skręciłem te 3 kable co napisałem wyżej ale jo wtedy tez się wyłączał. Poniżej wrzucam zdj kolegi dekodera i ma tak samo jak ja. Chyba ze rzucić jakieś inne ustawiania to napisz co byś chciał to pójdę zrobić o ile dość mnie już nie ma jak nic nie moze oglądać przeze mnie bo cały czas coś testuje 😂
    Menu ustawień dekodera w telewizorze.
  • #81 21414787
    nazaspie
    Poziom 17  
    No fotce wygląda Ok.
    Jesteś pewny wszystkich kabli? - czyli po drodze pancerze zewnętrzne nie są przetarte i nie stykają się z - czymś?
    To zrób jeszcze jedną rzecz.
    Podłącz po jednym kablu antenowym u kolegi i u siebie.
    Poproś go żeby oglądał jeden wybrany program.
    U siebie odkręć kabel antenowy od dekodera (Sat1), odkręć od niego eFkę i wsadź do gniazda dekodera samą żyłę środkową tak, żeby oplot nie dotykał do gniazda - gwintu ani obudowy dekodera.
    I włącz na swoim dekoderze ten sam kanał co leci u kolegi.

Problem w tym, ze wynik tego testu właściwie niewiele powie. Ale zrób to.
  • #82 21414819
    orodoro
    Poziom 5  
    Kabli jestem pewien, ponieważ dziś wyjąłem nowy kabel, jeszcze nieużywany, zrobiłem wtyczki i testowałem u siebie i u kolegi, czy kable mamy dobre i jest to samo, co było, czyli przyczyna nie jest w kablach. Tym bardziej że jeśli dołączę kabel antenowy u niego, to wtedy wszystko mi działa bez problemu, wystarczy tylko, że podłączę u niego antenę do dekodera i wszystko się zaczyna, czyli wyłączanie i włączanie. Nie rozumiem tylko tego, czemu to wszystko dzieje się u mnie, a u niego nic, żadnego problemu. Tak mnie to ciekawi, czemu to akurat z moim dekoderem jest problem, a nie z jego, że u niego nawet żadnego objawu nie ma. A co do tego testu, to będę musiał zrobić jutro, bo dziś on już poszedł spać. A wiesz może, czy na kablu antenowym jest jakieś napięcie? Coś? Że jak trzymałem 3 kable, to było czuć lekkie prądy z tych kabli, czy to jest normalne, jak się tak złączy.
  • #83 21414854
    nazaspie
    Poziom 17  
    Część tego co piszesz jest niezrozumiała.
    Nie wiem o co chodzi z tymi trzema kablami.
    Pisałem o odłączeniu u kolegi kabla HDMI. Chodziło mi o przetwornicę w jego TV. jak przetwornice są starsze i kondensatory w nich już siadają to pojawia się napięcie na obudowie TV i przez kable na innych sprzętach - i jak dotkniesz to kopie. To napięcie może mieć pół napięcia z sieci czyli nawet 115 voltów.
    Ale to też może robić twój TV.
    W kablach antenowych z dekoderów idzie 14 - 18 voltów ale jak jest wszystko Ok to to nie kopie.
    Jak podłączysz u siebie do dekodera tylko żyłę środkową kabla antenowego, to przerwiesz wszystkie ewentualne lewe napięcia z obudów TV czy innych sprzętów z przetwornicami, które ewentualnie robiłyby psikusy w twoim dekoderze.
  • #84 21414865
    orodoro
    Poziom 5  
    Odłączyłem tak, jak pisałeś, u niego HDMI i bez zmian, dalej było to samo, czyli się wyłączał.
    O trzech kablach chodzi mi o to, że wziąłem mój kabel antenowy, jego kabel antenowy i połączyłem te dwa kable trzecim kablem (skręciłem ze sobą) i podłączyłem do konwertera jako jeden, bo nie mam żadnego rozgałęźnika ani nic. Chciałem zobaczyć, czy jakby z jednego kabla z konwertera będzie działać u nas dwóch równocześnie. Ogólnie to tym sposobem udało mi się włączyć dekoder na najdłuższą ilość czasu, ale tak nie działa, tak jak powinno.
  • #85 21414870
    nazaspie
    Poziom 17  
    Dalek do końca nie rozumiem ale tak nie rób bo szkoda uszkodzić głowicę albo coś takiego
  • #86 21414872
    orodoro
    Poziom 5  
    Prościej mogę napisać tak, jakbym miał konwerter na jedno wejście i za pomocą rozgałęźnika kabla antenowego rozdzielił jeden kabel na dwa dekodery. Tylko zrobiłem to bez tego rozgałęźnika. Prowizorycznie na próbę, czy to coś pomoże.
  • #87 21414873
    _kli_
    Poziom 41  
    @orodoro - jeżeli twój telewizor ma satelitarne wejście DVB-S, to podłącz do niego przewód antenowy, przejdź w tryb odbioru sat, przeskanuj satelitę HB i sprawdź jak zachowuje się ten odbiornik.
  • #88 21414948
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 432
    orodoro napisał:
    Prościej mogę napisać tak, jakbym miał konwerter na jedno wejście i za pomocą rozgałęźnika kabla antenowego rozdzielił jeden kabel na dwa dekodery. Tylko zrobiłem to bez tego rozgałęźnika. Prowizorycznie na próbę, czy to coś pomoże.
    Napisz to ponownie tylko normalnym językiem, o jakim rozgałęźniku mówisz, w TV satelitarnej?
  • #89 21416834
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam
    Nie można podłączać 2 tunerów ani 2 wejść tunera do jednego kabla (jedno wejście w konwerterze) !!!!
    Można to zrobić tylko, jak ma się konwerter Unicable i wtedy stosuje się specjalne rozgałęźniki.
    I jeżeli dobrze zrozumiałem, jak u kolegi podpięty jest dekoder, to twój się resetuje ???
    A w tym mieszkaniu nie ma czasem instalacji elektrycznej 3-fazowej? Jaki licznik?

Tak, masz ustawiony typ konwertera? Zobacz, jaki słaby sygnał i działa.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Dekoder nc+ 4K dualbox+ nie działa w Niemczech przez antenę, co robić? 1738235051574.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dekoder nc+ 4K dualbox+ nie działa w Niemczech przez antenę, co robić? 1738235051585.jpg (1.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #90 21417859
    orodoro
    Poziom 5  
    Mam dokładnie ustawione tak, jak Ty na zdjęciu. Dobrze rozumiesz, jak podłączę u kolegi antenę do dekodera, to zaczyna się resetowanie bez końca. Wystarczy, że odepnę antenę u niego i u mnie wszystko działa. Jaka instalacja, to Ci nie odpowiem, nie wiem, jak to sprawdzić, a licznik pewnie jest gdzieś w piwnicy, bo to wynajmowane mieszkanie od współdzielą.
    A co do sygnału, dziś ustawiałem antenę lepiej i sugerowałem się kolegi dekoderem z pokazaniem sygnału, bo ma bliżej i widzę go z balkonu, więc widziałem, co robię. Jest sytuacja, że u niego ustawiłem, jak się nie mylę, 75% poziom i 80% jakoś. Włączam u siebie dekoder i pokazuje po 60% i 40 coś %. Czemu tak jest, że dwa dekodery pokazują inne wartości z jednej anteny?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dekoderem nc+ 4K Dualbox+, który nie działa w Niemczech, mimo że wcześniej starszy model działał poprawnie. Dekoder nie może pobrać aktualizacji, resetuje się w kółko, a sygnał z anteny jest na poziomie 60%. Użytkownik testował różne zasilacze, kable i konwertery, ale problem nadal występuje. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień konwertera, konfiguracji diseqc oraz jakości sygnału. Wskazano, że dekoder może być sparowany z kartą, co może powodować problemy z odbiorem. Użytkownik planuje przetestować dekoder w Polsce oraz sprawdzić ustawienia konwertera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA