logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder nc+ 4K dualbox+ nie działa w Niemczech przez antenę, co robić?

orodoro 20 Sty 2025 21:39 3393 94
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój dekoder Canal+ 4K Dualbox+ resetuje się po podłączeniu anteny satelitarnej w Niemczech, mimo że działa przez internet i inne dekodery na tej instalacji działają?

Ustaw dekoder na „1 kabel antenowy” i zwykły konwerter Universal LNB, a nie UniCable/SCR; jednego kabla satelitarnego nie wolno rozdzielać na dwa tunery bez instalacji Unicable [#21414434][#21416834][#21413838] Jeśli po podłączeniu anteny dalej wpada w pętlę restartów, problem jest po stronie toru satelitarnego albo samego odbiornika, więc trzeba testować go na innej instalacji DVB-S i sprawdzić przewód/połączenie przy konwerterze oraz ewentualne zakłócenia z innych urządzeń [#21414873][#21414854][#21417886] Zwrócono też uwagę, że nowe dekodery Canal+ są bardzo czułe na jakość sygnału, a w Niemczech przy antenie 80 cm warto poprawić ustawienie i kąt konwertera, bo słabszy sygnał może powodować takie objawy [#21403733][#21405278][#21417886] Jeśli po wymianie kabla i konwertera nadal tylko Dualbox+ 4K się zapętla, forum sugeruje, że ten model może źle współpracować z daną instalacją i praktycznym wyjściem może być lepszy LNB albo inny, starszy dekoder [#21412387][#21413606][#21405800]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #91 21417863
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Zrobiłeś to z żyłą środkową kabla antenowego co ci pisałem?
    Spróbuj w dekoderze, swoim, zaktualizować oprogramowanie. Może wtedy sygnał skoczyć. Poza tym każdy model dekodera pokazuje po swojemu - są różnice.
    Grunt żeby pasek jakości był na zielono.
  • REKLAMA
  • #92 21417869
    orodoro
    Poziom 5  
    Tego z sama żyła jeszcze nie zrobiłem, nie miałem kiedy. W poniedziałek to zrobię, bo teraz jestem w Polsce na weekend. Oprogramowanie jest aktualne, sprawdzałem sam i co włączenie dekodera aktualizacja sama się sprawdza, a to akurat po 1000 razy dziennie, więc spokojnie bym o tym wiedział 😂
  • REKLAMA
  • #93 21417886
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    orodoro napisał:
    jestem w Polsce na weekend

Jeżeli zabrałbyś ze sobą dekoder, to może udałoby się u kogoś przetestować jego zachowanie na jakiejś innej instalacji tv-sat "wieloodbiornikowej". Wbrew pozorom, nie powinno być z tym problemu. Sporo ludzi ma takie instalacje, bo usługa multiroom jest dosyć popularna.
    Czy próbowałeś zrobić tak, jak sugerowałem w >>21414873?
    orodoro napisał:
    Czemu tak jest, że dwa dekodery pokazują inne wartości z jednej anteny?

Dwa różne modele dekoderów, które różnią się oprogramowaniem. Prawdopodobnie także od innych producentów. Stąd też różne wskazania parametrów tego samego sygnału. Nic w tym dziwnego. Dodatkowo, na poszczególnych transponderach będą się one trochę różnić. Operator zaleca by jakość sygnału na wszystkich kanałach wynosiła co najmniej 50%.
  • REKLAMA
  • #94 21417950
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Czy z konwertera idą do każdego z Was osobne kable antenowe?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #95 21418108
    orodoro
    Poziom 5  
    Wziąłem dekoder ze sobą i może uda mi się przetestować go w podobnej sytuacji gdzie z jednej anteny będą szły dwa kable na 2 dekodery.

Tak u nas sa dwa osobne kable z jednej anteny poprowadzone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dekoderem nc+ 4K Dualbox+, który nie działa w Niemczech, mimo że wcześniej starszy model działał poprawnie. Dekoder nie może pobrać aktualizacji, resetuje się w kółko, a sygnał z anteny jest na poziomie 60%. Użytkownik testował różne zasilacze, kable i konwertery, ale problem nadal występuje. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień konwertera, konfiguracji diseqc oraz jakości sygnału. Wskazano, że dekoder może być sparowany z kartą, co może powodować problemy z odbiorem. Użytkownik planuje przetestować dekoder w Polsce oraz sprawdzić ustawienia konwertera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA