logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat podłączenia napędu Faac 740, dodatkowy przycisk

Marioamator 01 Mar 2025 14:41 3435 15
ADVERTISEMENT
  • #1 21461283
    Marioamator
    Level 3  
    Dzień dobry, też mam problem z tym podłączeniem, a mianowicie chciałbym podłączyć przycisk w garażu. Po połączeniu 1, 5 i 7 była zworka i nic nie działało. Pan z serwisu powiedział tylko, że nie podłącza się 1 do minusa. To skoro trzeba zmostkować 5 i 7, która jest minusem, to jak mam podłączyć przycisk? Nie dość, że kazał zamienić kable na silniku 14 i 15, to jeszcze magnesy stronami. Na razie wszystko działa, ale połowa tej instrukcji to się nadaje do wyrzucenia.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21461284
    rokbok
    Level 40  
    Help: 653
    Rate: 1036
    Marioamator wrote:
    Dzień dobry, też mam problem z tym podłączeniem, a mianowicie chciałbym podłączyć przycisk w garażu.

Przycisk NO, np. dzwonkowy podłączasz pod 1 i 7, nic po za tym nie robisz.
  • ADVERTISEMENT
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21461306
    rokbok
    Level 40  
    Marioamator wrote:
    a 5 tez zostaje wpięta czy nie ?

Pod 5 i 7 podłącza się przycisk NC jak jest taka potrzeba, wtedy naciśnięcie go powoduje natychmiastowe zatrzymanie ruchu bramy.

Marioamator wrote:
    czy ktoś podłączał do tego moduł wifi oxt bo nie wiem w co podłączyć styki s3 s4 jako sensor

Moduł Wi-Fi, jego styki S1 i S2 podłączasz równolegle z przyciskiem dzwonkowym, czyli pod 1 i 7, natomiast sensor czyli pod przyciski S3 i S4 modułu WiFi podłączasz kontaktron dla uzyskania w aplikacji info o stanie bramy, otwarta/zamknięta.

Kontaktron, jego część z kabelkami montujesz na nieruchomej części bramy i podłączasz jak napisałem wyżej pod S3 i S4 modułu, magnes natomiast pod ruchomą część bramy równolegle do części z kabelkami, odległość między nimi to kilka mm, opisane to będzie w instrukcji kontaktronu.

Na marginesie, poszukaj innego modułu, OXT nie ma zbyt dobrych opinii.
  • #5 21461349
    Marioamator
    Level 3  
    >>21461306 Bardzo dziękuję. Czyli muszę dokupić osobno kontaktron? Bo S3 S4 jest bezpotencjałowe? O złych opiniach dowiedziałem się dopiero po kupnie, bo myślałem, że firma, która to sprzedała w komplecie z napędem, wie, co sprzedaje. Spróbuję, zobaczymy, co z tego będzie.
  • #6 21461359
    sosarek

Level 43  
    Help: 9320
    Rate: 15541
    Marioamator wrote:
    też mam problem z tym podłączeniem, a mianowicie chciałbym podłączyć przycisk w garażu

Nie - dopisałeś się do czyjegoś tematu ze swoim "problemem" zamiast założyć nowy temat okazując brak szacunku dla Autora i nie mając dla niego żadnego rozwiązania.
    Co ma wspólnego podłączenie przycisku ściennego z podłączeniem fotokomórek?

Marioamator wrote:
    moduł wifi oxt

Wystarczy poczytać na jego temat by wiedzieć dlaczego powinno się ich unikać.
    Company Account:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Helpful post? Buy me a coffee.
  • #7 21461371
    rokbok
    Level 40  
    Marioamator wrote:
    czyli muszę dokupić osobno kontaktron?

Jeżeli nie był dołączony do modułu to tak, są w sprzedaży moduły łącznie z kontaktronem, ale to nie jest obowiązkowe do podłączenia żeby moduł WiFi działał, bez niego nie będzie tylko info w aplikacji o stanie bramy.

Na razie możesz podłączyć ten OXT, może Ci się trafił spoko egzemplarz, kontaktrony zawsze możesz dołożyć.

Sprawdź też w instrukcji czy w razie braku zamontowanego przycisku NC na zaciskach 5 i 7 (Stop), nie trzeba czasami zrobić mostek dla tych zacisków dla prawidłowego działania, możesz i bez instrukcji spróbować z mostkiem i bez niego, nic się nie stanie, ale dowiesz się, która opcja jest właściwa.

sosarek wrote:
    dopisałeś się do czyjegoś tematu ze swoim "problemem" zamiast założyć nowy temat okazując...

@sosarek, daj mu czas na aklimatyzację, dzisiaj dołączył do forum i jest nie obeznany z zasadami, wiem, wiem że jest regulamin, ale wiesz jak jest z jego czytaniem i stosowaniem się do niego :).
  • #9 21461577
    Daro1003
    Level 34  
    Help: 295
    Rate: 608
    Pokaż, jaki masz moduł Wi-Fi?
    Na pewno da się podłączyć. W centrali masz zasilanie oraz styk otwarcia/zamknięcia, co już wiesz. Do pozycji bramy trzeba zamontować osobny kontaktron.

Polecam moduł na Spupli, popularna aplikacja, można rozbudowywać.
  • #10 21461586
    sosarek

Level 43  
    Daro1003 wrote:
    Pokaż jaki masz moduł Wi-Fi ?

Marioamator wrote:
    moduł Wi-Fi oxt
    Company Account:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
  • ADVERTISEMENT
  • #11 21461635
    Marioamator
    Level 3  
    Mam takie coś

Sterownik WiFi do bramy garażowej marki OXT

I taką instrukcję

Instrukcja obsługi modułu bezprzewodowego WiFi TUYA.

Przepraszam, to nie ta instrukcja!!!

Schemat podłączenia urządzenia z czujnikiem oraz wymiary obudowy.

Piszę tylko, żeby podłączyć wg schematu i to wszystko. Właśnie się dowiedziałem, że można to kupić z sensorem w komplecie. Ale sprzedawca chyba sprzedał go bez, bo chyba wie, jak go podłączyć. Niestety polityka tej firmy jest taka, że trzeba się zapisać na pomoc techniczną, wypełnić 1000 warunków i dopiero oddzwonią........ we wtorek po 14.
  • #12 21461752
    rokbok
    Level 40  
    Marioamator wrote:
    Niestety polityka tej firmy jest taka że trzeba się zapisać na pomoc techniczną

I po co to, podłączenie jest prostsze niż budowa cepa, wszystko Ci opisałem, krok po kroku, a Ty kombinujesz jak koń pod górkę, dla pewności masz schemat.

Schemat podłączenia centrali napędu, sterownika WiFi i włącznika dzwonkowego.
  • #13 21461886
    Marioamator
    Level 3  
    Wiem, że to proste. Jakbym miał ten kontaktron, to bym o to nie pytał, bo po co. Nie jestem elektronikiem, jestem mechanikiem z jakimś tam pojęciem elektrycznym. Dopiero dziś się dowiedziałem, że to cholerstwo można kupić w zestawie z sensorem. Pytanie, czy można to podłączyć bez sensora, wykorzystując to, co jest w napędzie.
  • #14 21461908
    rokbok
    Level 40  
    Marioamator wrote:
    Pytanie czy mozna to podłączyć bez sensora wykorzystując to co jest w napędzie.

Może jaśniej, do modułu tylko kontaktron, w napędzie wejście J5 jest do krańcówek na otwarciu i zamknięciu.
  • #15 21461910
    sosarek

Level 43  
    Tak - można na upartego wykorzystać wbudowane krańcówki ale spowoduje to nieprawidłowe działanie napędu więc zostałeś wprowadzony w błąd przez sprzedającego.
    Company Account:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850

Topic summary

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem dodatkowego przycisku do napędu Faac 740. Połączenie zacisków 1, 5 i 7 nie działa, a serwis zaleca nie łączyć 1 z minusem. Użytkownicy forum sugerują, że przycisk NO powinien być podłączony do zacisków 1 i 7, a przycisk NC do 5 i 7, co umożliwia zatrzymanie ruchu bramy. Dodatkowo, aby uzyskać informacje o stanie bramy w aplikacji, należy podłączyć kontaktron do styków S3 i S4 modułu Wi-Fi. Użytkownik zastanawia się nad zakupem kontaktronu, ponieważ sprzedawca nie dostarczył go w zestawie. Wskazówki dotyczące podłączenia są podane krok po kroku, a użytkownik planuje dokupić brakujący element.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT