logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia napędu Faac 740, dodatkowy przycisk

Marioamator 01 Mar 2025 14:41 2694 15
REKLAMA
  • #1 21461283
    Marioamator
    Poziom 3  
    Dzień dobry, też mam problem z tym podłączeniem, a mianowicie chciałbym podłączyć przycisk w garażu. Po połączeniu 1, 5 i 7 była zworka i nic nie działało. Pan z serwisu powiedział tylko, że nie podłącza się 1 do minusa. To skoro trzeba zmostkować 5 i 7, która jest minusem, to jak mam podłączyć przycisk? Nie dość, że kazał zamienić kable na silniku 14 i 15, to jeszcze magnesy stronami. Na razie wszystko działa, ale połowa tej instrukcji to się nadaje do wyrzucenia.
  • REKLAMA
  • #2 21461284
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 999
    Marioamator napisał:
    Dzień dobry, też mam problem z tym podłączeniem, a mianowicie chciałbym podłączyć przycisk w garażu.

Przycisk NO, np. dzwonkowy podłączasz pod 1 i 7, nic po za tym nie robisz.
  • #4 21461306
    rokbok
    Poziom 40  
    Marioamator napisał:
    a 5 tez zostaje wpięta czy nie ?

Pod 5 i 7 podłącza się przycisk NC jak jest taka potrzeba, wtedy naciśnięcie go powoduje natychmiastowe zatrzymanie ruchu bramy.

Marioamator napisał:
    czy ktoś podłączał do tego moduł wifi oxt bo nie wiem w co podłączyć styki s3 s4 jako sensor

Moduł Wi-Fi, jego styki S1 i S2 podłączasz równolegle z przyciskiem dzwonkowym, czyli pod 1 i 7, natomiast sensor czyli pod przyciski S3 i S4 modułu WiFi podłączasz kontaktron dla uzyskania w aplikacji info o stanie bramy, otwarta/zamknięta.

Kontaktron, jego część z kabelkami montujesz na nieruchomej części bramy i podłączasz jak napisałem wyżej pod S3 i S4 modułu, magnes natomiast pod ruchomą część bramy równolegle do części z kabelkami, odległość między nimi to kilka mm, opisane to będzie w instrukcji kontaktronu.

Na marginesie, poszukaj innego modułu, OXT nie ma zbyt dobrych opinii.
  • REKLAMA
  • #5 21461349
    Marioamator
    Poziom 3  
    >>21461306 Bardzo dziękuję. Czyli muszę dokupić osobno kontaktron? Bo S3 S4 jest bezpotencjałowe? O złych opiniach dowiedziałem się dopiero po kupnie, bo myślałem, że firma, która to sprzedała w komplecie z napędem, wie, co sprzedaje. Spróbuję, zobaczymy, co z tego będzie.
  • #6 21461359
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Marioamator napisał:
    też mam problem z tym podłączeniem, a mianowicie chciałbym podłączyć przycisk w garażu

Nie - dopisałeś się do czyjegoś tematu ze swoim "problemem" zamiast założyć nowy temat okazując brak szacunku dla Autora i nie mając dla niego żadnego rozwiązania.
    Co ma wspólnego podłączenie przycisku ściennego z podłączeniem fotokomórek?

Marioamator napisał:
    moduł wifi oxt

Wystarczy poczytać na jego temat by wiedzieć dlaczego powinno się ich unikać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21461371
    rokbok
    Poziom 40  
    Marioamator napisał:
    czyli muszę dokupić osobno kontaktron?

Jeżeli nie był dołączony do modułu to tak, są w sprzedaży moduły łącznie z kontaktronem, ale to nie jest obowiązkowe do podłączenia żeby moduł WiFi działał, bez niego nie będzie tylko info w aplikacji o stanie bramy.

Na razie możesz podłączyć ten OXT, może Ci się trafił spoko egzemplarz, kontaktrony zawsze możesz dołożyć.

Sprawdź też w instrukcji czy w razie braku zamontowanego przycisku NC na zaciskach 5 i 7 (Stop), nie trzeba czasami zrobić mostek dla tych zacisków dla prawidłowego działania, możesz i bez instrukcji spróbować z mostkiem i bez niego, nic się nie stanie, ale dowiesz się, która opcja jest właściwa.

sosarek napisał:
    dopisałeś się do czyjegoś tematu ze swoim "problemem" zamiast założyć nowy temat okazując...

@sosarek, daj mu czas na aklimatyzację, dzisiaj dołączył do forum i jest nie obeznany z zasadami, wiem, wiem że jest regulamin, ale wiesz jak jest z jego czytaniem i stosowaniem się do niego :).
  • #8 21461421
    Marioamator
    Poziom 3  
    Przepraszam, że przyłączyłem się do kogoś, myślałem, że to nie problem, ale jeszcze nie ogarniam tu wszystkiego, bo rzeczywiście jestem tu (elektroda) dopiero od 2 godzin i to mój pierwszy raz.
  • #9 21461577
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Pokaż, jaki masz moduł Wi-Fi?
    Na pewno da się podłączyć. W centrali masz zasilanie oraz styk otwarcia/zamknięcia, co już wiesz. Do pozycji bramy trzeba zamontować osobny kontaktron.

Polecam moduł na Spupli, popularna aplikacja, można rozbudowywać.
  • REKLAMA
  • #10 21461586
    sosarek

Poziom 43  
    Daro1003 napisał:
    Pokaż jaki masz moduł Wi-Fi ?

Marioamator napisał:
    moduł Wi-Fi oxt
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21461635
    Marioamator
    Poziom 3  
    Mam takie coś

Sterownik WiFi do bramy garażowej marki OXT

I taką instrukcję

Instrukcja obsługi modułu bezprzewodowego WiFi TUYA.

Przepraszam, to nie ta instrukcja!!!

Schemat podłączenia urządzenia z czujnikiem oraz wymiary obudowy.

Piszę tylko, żeby podłączyć wg schematu i to wszystko. Właśnie się dowiedziałem, że można to kupić z sensorem w komplecie. Ale sprzedawca chyba sprzedał go bez, bo chyba wie, jak go podłączyć. Niestety polityka tej firmy jest taka, że trzeba się zapisać na pomoc techniczną, wypełnić 1000 warunków i dopiero oddzwonią........ we wtorek po 14.
  • #12 21461752
    rokbok
    Poziom 40  
    Marioamator napisał:
    Niestety polityka tej firmy jest taka że trzeba się zapisać na pomoc techniczną

I po co to, podłączenie jest prostsze niż budowa cepa, wszystko Ci opisałem, krok po kroku, a Ty kombinujesz jak koń pod górkę, dla pewności masz schemat.

Schemat podłączenia centrali napędu, sterownika WiFi i włącznika dzwonkowego.
  • #13 21461886
    Marioamator
    Poziom 3  
    Wiem, że to proste. Jakbym miał ten kontaktron, to bym o to nie pytał, bo po co. Nie jestem elektronikiem, jestem mechanikiem z jakimś tam pojęciem elektrycznym. Dopiero dziś się dowiedziałem, że to cholerstwo można kupić w zestawie z sensorem. Pytanie, czy można to podłączyć bez sensora, wykorzystując to, co jest w napędzie.
  • #14 21461908
    rokbok
    Poziom 40  
    Marioamator napisał:
    Pytanie czy mozna to podłączyć bez sensora wykorzystując to co jest w napędzie.

Może jaśniej, do modułu tylko kontaktron, w napędzie wejście J5 jest do krańcówek na otwarciu i zamknięciu.
  • #15 21461910
    sosarek

Poziom 43  
    Tak - można na upartego wykorzystać wbudowane krańcówki ale spowoduje to nieprawidłowe działanie napędu więc zostałeś wprowadzony w błąd przez sprzedającego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem dodatkowego przycisku do napędu Faac 740. Połączenie zacisków 1, 5 i 7 nie działa, a serwis zaleca nie łączyć 1 z minusem. Użytkownicy forum sugerują, że przycisk NO powinien być podłączony do zacisków 1 i 7, a przycisk NC do 5 i 7, co umożliwia zatrzymanie ruchu bramy. Dodatkowo, aby uzyskać informacje o stanie bramy w aplikacji, należy podłączyć kontaktron do styków S3 i S4 modułu Wi-Fi. Użytkownik zastanawia się nad zakupem kontaktronu, ponieważ sprzedawca nie dostarczył go w zestawie. Wskazówki dotyczące podłączenia są podane krok po kroku, a użytkownik planuje dokupić brakujący element.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA