Proszę o opinie systemu ogrzewania wody , kolektor solarny ze zdjęcia , jak się sprawdza w sezonie jesienno zimowowym i letnim ?
Widzę już od 1600 na 150 l , cena nie jest zła
W zimowym się w ogóle nie sprawdza, bo woda może zamarznąć w zbiorniku, a w okresie jesień/wiosna jako tako.
To są kolektory, któe sprawdzają się w regionach w których temperatury nie spadają poniżej zera.
W Polsce na okres zimowy, należy opróżnik zasobnik.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.
A jak chcesz tego używać?
Chcesz zrobić prysznic na podwórku aby wracając z pola się umyć przed wejściem do domu (tu nie ma ironii, po prostu na wsiach czasami ludzie tak robią - mają urządzony prysznic letni na podwórku).
Czy też chcesz mieć ciepłą wodę w kranie w domu?
Jeżeli ten pierwszy przypadek do możesz zastosować dowolnie jeden, albo drugi.
W drugim przypadku tylko te ciśnieniowe.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.
Ciepła woda w domu , w zimie grzeję w odrębnym zbiorniku cwu kotłem na drewno, szukam niedrogiej opcji na lato, żeby nie palić w piecu cały rok .
Porównuje różne opcje i ta wychodzi chyba najtaniej.
Myślałem o fv offgrid ale na 140 litrów z grzałką to sam sprzęt wyjdzie koło 6 tys .
Kolektory słoneczne też brałem pod uwagę ale też koszt wyjdzie za materiał koło 4-5 tys. A i tak mogę grzać tylko w letnie miesiące bo cwu mam tylko z jedną wężownicą i będę zamieniał lato zimą i też trzeba wodę spuszczać na zimę.
A tu jakby to działało to dam 1600-2000 i tylko wodę podpiąć.
✨ Kolektory słoneczne do ogrzewania wody są skuteczne głównie w sezonie wiosennym i letnim, natomiast w okresie zimowym mogą być problematyczne, gdyż woda w zbiorniku może zamarznąć. Użytkownicy podkreślają, że w Polsce zaleca się opróżnianie zasobników na zimę. W przypadku zastosowania kolektorów do ciepłej wody w domu, preferowane są modele ciśnieniowe, które wymagają odpowiedniej instalacji. Koszt zakupu kolektorów słonecznych waha się od 1600 do 5000 zł, co czyni je konkurencyjną opcją w porównaniu do innych systemów grzewczych. Użytkownicy rozważają różne opcje, w tym kolektory płaskie, które są bardziej przystępne cenowo. Wygenerowane przez model językowy.