logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smart 451 - Falujące napięcie na grzałce sondy lambda P0130, co sprawdzić?

Nowatorek01 20 Mar 2025 14:27 408 4
REKLAMA
  • #1 21487864
    Nowatorek01
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem ze smartem 451.
    Błąd sondy przed katalizatorem P0130.
    Sonda na wykresie ładnie oscyluje między 0,1 a 0,9 V.
    Opór 5,5 na odpiętym akumulatorze.
    Na biegu jałowym, mierząc zasilanie grzałki, napięcie faluje od 11 V do 14 V, a z tego, co mi wiadomo, powinno być tyle, co na akumulatorze i stać równo?
    Jak odepnę wtyczkę i mierzę od auta, te same wyniki. Sprawdziłem, że jeden z przewodów białych ma normalne napięcie, tyle co aku, ale na drugim białym, który idzie do ECU, faluje napięcie i to może być powód, a powinien być masa?
    Sprawdziłem w ECU pin 28 od grzałki, przewodu, który wariuje, nie ma przejścia ani z plusem, ani z masą.
    Błąd sporadycznie wyskakuje.
    Zauważyłem tylko, że jak było zimno, ruszeniu tak, jakby się dusił, brak reakcji na gaz i zaraz jechał dobrze. Nie wiem, czy to ma wpływ, czy coś się dzieje ze skrzynią, bo też są 3 błędy.

Poradźcie proszę coś, dlaczego auto podaje falujące napięcie na grzałkę?
  • REKLAMA
  • #2 21584391
    Nowatorek01
    Poziom 5  
    Temat wraca.
    Tym razem błąd P0135.
    Mimo że to 3 tłoki, to mam wrażenie, że dziwnie pracuje.
    Patrząc na to, co wcześniej sprawdziłem, wątpię, że wina sondy.
    Ktoś coś podpowie?
  • REKLAMA
  • #3 21584966
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Jeżeli ja dobrze rozumiem te wykresy to tam nie działa katalizator.
    Druga sonda oscyluje tak samo jak pierwszy a powinna stać na bogato.
    Co do grzałki to tak masz żadnego plusa i modulowaną masę ze sterownika silnika. W zależności od temperatury sterownik odpowiednio reguluje mocą grzałki poprzez zmianę sygnału PWM na masie.
    Możesz zamiast grzałki podłączyć żarówkę 5W i patrząc czy świeci.
    Najczęściej uszkodzona jest grzałka. Ona może mieć poprawną rezystancję ale wystarczy że po rozgrzaniu rozłączy się tylko na chwilę a sterownik to wyłapie i wyświetli błąd.
    Można dla testu zamienić sondy miejscami - o ile wtyczki są identyczne.
    Zwyktesie wygląda na to że obie są wąskopasmowe 1V.
  • REKLAMA
  • #4 21585373
    Nowatorek01
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź.

1. Z tego, co ja rozumiem, to sonda za katem ma być bogata, jak jest zimny silnik, a później ma oscylować w miarę równo z pierwszą, ale z delikatnym przesunięciem i tak jest w tym aucie.

2. Myślę o tym, żeby zamienić miejscami, ale w Smarcie wygląda, że trochę rozbierania będzie, dlatego jeszcze się powstrzymuję.

3. Z tego, co pamiętam, to podłączałem probówkę zamiast sady i mrugała, w pierwszym poście pisałem, że na multimetrze zasilanie grzałki skakało cały czas.

4. Zastanawiam się, czy wariuje coś w silniku, że się mieszanka nie zgadza i stąd ten błąd, czy sterownik nie fiksuje, mam wrażenie, że sondy są ok.
  • #5 21586252
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 933
    Nie ma oscylować, ma stać sztywno. U Ciebie wygląda, jak by po katalizatorze została tylko puszka.
REKLAMA