logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy odesłać nowy akumulator Exide Premium 72AH z napięciem 12.35V?

adamkozlowski1414 25 Mar 2025 19:56 1035 13
  • #1 21495127
    adamkozlowski1414
    Poziom 6  
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie, ostatnio kupiłem nowy akumulator do auta przez Allegro. Sęk w tym, że ten nowy akumulator ma 9 miesięcy i napięcie 12,35 V.
    Poradźcie, czy go odesłać, czy zostawić.
    Akumulator to Exide Premium 72 Ah, 720 A.
  • #3 21495185
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    adamkozlowski1414 napisał:
    Poradźcie czy go odesłać czy zostawić.

Podstawowy parametr, to pojemność akumulatora.
    Oczywiście, że pozostaje ona w proporcji do napięcia na zaciskach.
    Na początek zapytaj sprzedającego.
    Jedynie od jego dobrej woli zależy, czy przymnie reklamację?
  • #4 21495194
    adamkozlowski1414
    Poziom 6  
    Gdzieś przeczytałem że nowy akumulator nie powinien być starszy niż 5 miesięcy i napięcie nie powinno być mniejsze niż 12.5.
  • #5 21495217
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Poczytałeś dobrze.
    Problem w tym, że nic dla Twojego przypadku, z tego faktu nie wynika!
  • #6 21495232
    adamkozlowski1414
    Poziom 6  
    Dlatego chcę się was
    doradzić czy zostawić czy zwrócić ( zakup przez Internet więc 14 dni na zwrot) oczywiście akumulator nie montowany w aucie.
  • #7 21495235
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2833
    Gdzieś przeczytałem że nowy akumulator nie powinien być starszy niż 5 miesięcy i napięcie nie powinno być mniejsze niż 12.5.

1. A naładowałeś go chociaż po kupnie czy tylko napięcie zmierzyłeś? Akumulator jest w 100% naładowany czy tylko w jakimś tam stopniu trudnym do określenia?
    2. Czy miernik jest sprawny i jaki ma błąd pomiaru? Może akumulator ma te 12,5V tylko miernik mniej pokazuje?
  • #8 21495285
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Dlatego chcę się was
    doradzić czy zostawić czy zwrócić

Dlatego staramy się doradzić!
    1. Naładuj najpierw ten akumulator do pełna.
    2. Dopiero po tym zabiegu, może być jakakolwiek rozmowa.
  • #9 21511745
    paszczor
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam akumulator carbon boost kupiony w styczniu. Od razu doładowany na max. Na drugi dzień po ładowaniu napięcie 12.6. w trakcie użytkowania raz w miesiącu doladowywałem. Obecnie najniższy zanotowany odczyt to 12.3V. dodam, że stara centra miała 8 lat i napięcie 12.3-12.4 ale profilaktycznie wymieniłem na nowy. Exide odpowiedział nijako na moje zapytanie czy tak być powinno z tymi akumulatorami. Być może mają inną charakterystykę napięciową.
  • #10 21511863
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1168
    Upewnij się jak wygląda ładowanie z twojej strony.
    Najlepszy akumulator nic nie zrobi, jeżeli jest źle ładowany.
    Akumulator masz na jakiejś gwarancji, więc daj mu najpierw szansę i sprawdź, czy go nie psujesz swoim ładowaniem.
    Kiedy np. mierzyłeś napięcie ładowania?
  • #11 21511903
    paszczor
    Poziom 11  
    Napięcie mierzyłem rano przed odpalaniem auta. Pomiary napięcia gdy silnik jest na chodzie mijają się z celem. Automatyka decyduje kiedy będzie chciała ładować. 8 lat temu jak kupiłem centrę premium to zaraz po wpięciu nowego akumulatora alternator go nie ładował. Monter był zdziwiony tym faktem. Ale akumulator przejeździł 8 lat. Teraz sytuacja jest ta sama. Wstawiam Exide premium i tu również monter zaskoczony że auto nie ładuje. Każe jeździć i kontrolować.

Mój post miał na celu potwierdzić obawy autora postu i prosić o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów, bo być może charakterystyka akumulatorów z carbon boost jest inna. Pojemność ich jest większa niż akumulatora podstawowego o tych samych wymiarach.
  • #12 21511944
    Adam Walko
    Poziom 35  
    paszczor napisał:
    charakterystyka akumulatorów z carbon boost jest inna

Byłbym wdzięczny, gdybyś wyjaśnił:
    1. Co to jest "akumulatorów charakterystyka"? 2. Od czego ona jest inna?
    paszczor napisał:
    Pojemność ich jest większa niż akumulatora podstawowego

2. Samodzielna zamiana typu akumulatora jest słabym pomysłem.
    Mogłeś go ugotować swoim prostownikiem.
    Na wymianę gwarancyjną nawet nie licz!
  • #13 21512715
    paszczor
    Poziom 11  
    Adam Walko napisał:
    paszczor napisał:
    charakterystyka akumulatorów z carbon boost jest inna

Byłbym wdzięczny, gdybyś wyjaśnił:
    1. Co to jest "akumulatorów charakterystyka"? 2. Od czego ona jest inna?
    paszczor napisał:
    Pojemność ich jest większa niż akumulatora podstawowego

2. Samodzielna zamiana typu akumulatora jest słabym pomysłem.
    Mogłeś go ugotować swoim prostownikiem.
    Na wymianę gwarancyjną nawet nie licz!

Krzywa rozładowania.
    Nie przeładowałem. Ładowałem automatyczną ładowarką sena.
  • #14 21512766
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    Więc go nie doładowałaś, to akumulator wapniowy żeby zrobić gęstość i go naprawdę doładować trzeba podnieść napięcie do tych 16,2 v.
    A ludzie którzy się w ogóle nie znają, a piszą to na tym forum jest wielu. Między innymi tutaj że ugotowałaś akumulator.
    A ta ładowarka to tylko podładować można.

Podsumowanie tematu

✨ Nowy akumulator Exide Premium 72 Ah o napięciu 12,35 V i wieku 9 miesięcy budzi wątpliwości co do jego stanu. Zaleca się najpierw pełne doładowanie akumulatora, ponieważ napięcie mierzone bezpośrednio po zakupie może nie odzwierciedlać faktycznego naładowania. Warto zwrócić uwagę na poprawność pomiaru napięcia oraz stan ładowania, gdyż akumulatory wapniowe wymagają doładowania do wyższego napięcia (około 16,2 V) dla pełnej gęstości elektrolitu. Charakterystyka napięciowa akumulatorów z serii Carbon Boost może różnić się od standardowych, co wpływa na interpretację pomiarów. W przypadku zakupu przez internet istnieje możliwość zwrotu w ciągu 14 dni, jednak decyzja powinna uwzględniać pełne doładowanie i ponowny pomiar. Napięcie 12,5 V jest często uznawane za minimalne dla nowego akumulatora, ale różnice w konstrukcji i ładowaniu mogą wpływać na ten parametr. Ważne jest także, aby akumulator był prawidłowo ładowany przez alternator i nie był uszkodzony przez niewłaściwe ładowanie prostownikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA