logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie płyty elektrycznej 2-fazowej do instalacji 1-fazowej - jak to zrobić?

BartekSZ1 31 Mar 2025 15:08 498 15
REKLAMA
  • #1 21502232
    BartekSZ1
    Poziom 3  
    Podłączenie płyty elektrycznej.

Witam, mam problem z podłączeniem płyty grzewczej elektrycznej. Posiada ona kabel 2 fazowy, natomiast okazało się, że w ścianie ktoś poprowadził dwa kable po 1 fazie. Czy w takiej konfiguracji można podłączyć płytę?
    AI: Jaka jest marka i model płyty grzewczej?
    Cooke and Lewis
    AI: Czy możesz podać więcej informacji o obecnej instalacji elektrycznej, w tym jej pojemność?
    Niestety nie mam takich informacji, zakładam ze zgodnie o obecnymi standardami.
  • REKLAMA
  • #3 21502263
    BartekSZ1
    Poziom 3  
    >>21502232 Witam,

Niestety nie mogę znaleźć aktualnie. Kabel od płyty ma 4 kable w środku, czarny, brązowy, niebieski i żółto-zielony.

Niestety w ścianie mam łącznie 6 kabli - 2 niebieskie, 2 żółto-zielone i 2 brązowe. Ktoś podłączył 2 kable 3x2.5 mm zamiast 4x2.5 mm.
  • REKLAMA
  • #4 21502272
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 900
    Powinno być oznaczenia jak podłączyć - taka naklejka zwana tabliczką znamionową.
    Każdy producent musi to zamieścić.
  • #5 21502285
    BartekSZ1
    Poziom 3  
    >>21502272 Jest napisane bardzo standardowo - kabel zasilający musi być podłączony z 4 kabelkami w ścianie. Ja natomiast nie wiem, czy gdy mam 2 kable w ścianie 3x2,5 zamiast 4x2,5, to czy mogę podłączyć jedną fazę do pierwszego kabla i drugą do drugiego.
  • #6 21502298
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 964
    Masz w mieszkaniu instalację jednofazową (nie ma znaczenia, ile kabli wychodzi ze ściany). Jeśli producent nie przewidział zasilania z jednej fazy, to nie podłączysz.

Bez podania wartości bezpieczników i modelu płyty nikt Ci nie wywróży.

Wstaw zdjęcie rozdzielnicy z bezpiecznikami.

Pozdrawiam.

Mocno wątpię w możliwość podłączenia.

BartekSZ1 napisał:
    czy mogę podłączyć jedną fazę do pierwszego kabla i drugą do drugiego.

Nie masz dwóch faz.
  • REKLAMA
  • #7 21502310
    BartekSZ1
    Poziom 3  
    >>21502298 Rozumiem. Dziękuję. Wstawię najszybciej, jak się da.

W takim razie moja wiedza jest na niskim poziomie.

Czyli kabel od płyty podłączony jest do jednej fazy - i posiada 4 żyły wewnątrz (4x2,5). Ze ściany wychodzą dwa kable z 3 wewnętrznymi żyłami (3x2,5) każdy. Więc chciałem podłączyć L1 od płyty do 1 kabla w ścianie i L2 od płyty do 2 kabla w ścianie.
  • #8 21502319
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2672
    BartekSZ1 napisał:
    Jest napisane bardzo standardowo - kabel zasilajacy musi byc podlaczony z 4 kabelkami w scianie.

Kolego, przeczytaj tam dokładniej, bo tam jeszcze jest napisane, że "podłączenia może dokonać wyłącznie osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje".
    Skoro nie potrafisz ani podać modelu urządzenia, ani znaleźć naklejki czy opisu na płycie lub instrukcji, to w jaki sposób ludzie tutaj mają zgadnąć, czy i jak te płyty można podłączyć?
    Poza tym trzeba też wiedzieć, co miał na myśli "elektryk", który doprowadził do kuchni te przewody i jak je podłączył w rozdzielnicy. Może sobie wymyślił, że te dwie żyły żółto-zielone to są: faza 1 i faza 2, jeden przewód niebieski to trzecia faza, drugi niebieski i jeden brązowy to przewody rezerwowe, a ten ostatni brązowy to neutralny.
    Oczywiście to, co napisałem, brzmi jak głupota, ale uwierz mi, że tak niektórzy potrafią robić instalacje - nie elektrycy.
    Jak się domyślam masz zasilanie 3-fazowe w rozdzielnicy?

Wiesz, jak obydwa przewody są podłączone w rozdzielnicy? Masz tam różnicówki? Czy niebieskie (neutralne) są podłączone pod listwę neutralną tej samej różnicówki? Czy przewody żółto-zielone pełnią rolę przewodów ochronnych? Czy ta ochrona tam wykonana jest skuteczna? Masz czym i potrafisz pomierzyć parametry instalacji, np. IPZ czy czas i prąd wyłączenia RCD?
    Ponadto, jeżeli jest to nowy sprzęt i chcesz mieć na niego gwarancję, to osoba, która go montuje, musi podpisać się w karcie gwarancyjnej oraz wpisać numery uprawnień (np. pieczątka). Masz takie uprawnienia (świadectwa kwalifikacyjne)?

Jeżeli nie, to może po prostu lepiej będzie zaprosić do tego elektryka, który wszystko sprawdzi, podłączy i wpisze się do karty gwarancyjnej.
    Niestety, zaoszczędzone 150-250 zł za taką usługę może Cię kosztować utratę zdrowia, a nawet życia. Ponadto możesz tę płytę uszkodzić, a gwarancji nikt Ci nie uzna. Po prostu "będziesz w plecy" i trzeba będzie kupić nowy sprzęt, i wtedy i tak wydasz kasę na elektryka.
  • #10 21502407
    BartekSZ1
    Poziom 3  
    >>21502393 Witam, oczywiście sam nie będę podłączał, ale chciałbym mieć wiedzę na ten temat - tak dla samego siebie. Byłem w mieszkaniu, na rozdzielni jest napisane "piekarnik płyta" - 25 A.

Załączam zdjęcie, jak "elektryk" to zamontował. W instrukcji napisano, że żeby podłączyć jedno i drugie jednocześnie, potrzebne jest 32 A. Kabel od płyty ma oznaczenie 25 A - więc zakładam, że do tego, co na obrazku, podłączę tylko samą płytę.
    Puste wnęki na gniazdka elektryczne w ścianie.
  • #11 21502421
    Plumpi
    Kolego, aby podłączyć taką płytę pod jedną fazę to musisz mieć odpowiedni przydział mocy.
    Druga sprawa skąd wiesz, że tam są 2 przewody 3-fazowe, a nie jest doprowadzony tylko jeden? Może gniazda są na jednym przewodzie, tylko on jest tam w jednym z gniazd rozgałęziony?

Masz w rozdzielnicy zasilanie 3-fazowe czy 1-fazowe?
  • #12 21502453
    anchilos
    Poziom 39  
    Plumpi napisał:
    asz w rozdzielnicy zasilanie 3-fazowe czy 1-fazowe?

anchilos napisał:
    Wstaw zdjęcie rozdzielnicy z bezpiecznikami.

Przecież wstawił zdjęcie rozdzielnicy.
  • #13 21502455
    Plumpi
    anchilos napisał:
    Przecież wstawił zdjęcie rozdzielnicy.

Gdzie?
  • REKLAMA
  • #14 21502490
    anchilos
    Poziom 39  
    Plumpi napisał:
    Gdzie?

Post#10

Może darujmy sobie ten temat.
  • #15 21502491
    Plumpi
    anchilos napisał:
    Plumpi napisał:
    Gdzie?

Post#10

Wskaż mi tam palcem tę rozdzielnicę. Tylko załóż okulary :)
  • #16 21502500
    anchilos
    Poziom 39  
    Temat powinien trafić do kosza.

Modo. zrób to.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu podłączenia płyty grzewczej elektrycznej marki Cooke and Lewis, która posiada kabel zasilający 4-żyłowy (czarny, brązowy, niebieski, żółto-zielony), do instalacji ściennej złożonej z dwóch kabli 3x2,5 mm² (łącznie 6 żył: 2 niebieskie, 2 żółto-zielone, 2 brązowe). Instalacja w mieszkaniu jest jednofazowa, mimo obecności dwóch kabli, co oznacza brak dwóch faz. Producent płyty wymaga podłączenia 4 żył, a próba podłączenia dwóch faz z dwóch kabli 3x2,5 mm² jest niewłaściwa i niezgodna z normami. W rozdzielnicy znajduje się bezpiecznik 25 A oznaczony dla piekarnika i płyty, podczas gdy instrukcja płyty wskazuje na konieczność zabezpieczenia 32 A przy jednoczesnym podłączeniu piekarnika i płyty. Podkreślono, że podłączenie powinno wykonać wykwalifikowane elektryk, a bez znajomości dokładnego modelu płyty, wartości bezpieczników i szczegółów instalacji nie można jednoznacznie doradzić. Wskazano również, że obecna instalacja może być nieprawidłowa lub wykonana przez osobę bez kwalifikacji, co wymaga weryfikacji i ewentualnej korekty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA