logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośny gong do przycisku dzwonkowego <24V, jak zasilić i zachować estetykę?

William Bonawentura 21 Kwi 2025 20:40 447 6
REKLAMA
  • #1 21526512
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Ze względów estetycznych do obsługi dzwonka został wybrany przycisk z plakietką nierdzewną, którego producent dopuszcza tylko pracę z napięciem <24V. Od strony pomieszczenia ma natomiast rozbrzmiewać głośny ale "naturalny" dźwięk gongu.

Od lat nie montowałem nikomu instalacji dzwonkowej i po krótkim rozeznaniu ... nie wiem co zrobić.

99% dzwonków i gongów jest zaprojektowane do pracy z napięciem 230V. Te na 8V mają deklarowaną przez producenta głośność o 6-10dB mniejszą niż te na 230V (dlaczego?). Głośne są tylko dzwonki elektroniczne z tandetnymi melodyjkami (odpada).

Do głowy przychodzą mi na razie dwie opcje:

1) Klasycznie - transformatorek dzwonkowy i gong na 8V AC. Zaleta - skrajna prostota. Wady - jałowy pobór mocy przez transformator (czy jest duży?) i mniejsza głośność.
    2) Kombinowane - zasilacz 12V DC, przekaźnik, gong 230V. Wady - "partyzantka". Zalety - większa głośność, mniejszy prąd jałowy.

W którą stronę byście szli? Może macie inne, korzystniejsze pomysły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21526550
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21526592
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    rokbok napisał:
    Może coś takiego, do 80 dB w zależności od odległości od niego.

https://tech-elektro.pl/pl/dzwonek-12-24-48-v..._G7LBhyOBtfSDu4vAI1gUcWoONv7VMnhXJWQrEczvpVVk

To brzmi jak gong rurowy / płytkowy? Głośniczek 5cm budzi moje obawy, ale wiem, że teraz algorytmy potrafią wszystko. Masz doświadczenie i faktycznie brzmi "poważnie"?

Dodano po 8 [minuty]:

gkwiatkowski napisał:
    sosarek napisał:

Montowałem kiedyś gongi w identycznej obudowie. Nie ma ona ładnego dźwięku gongu i nie jest głośny.

Tak, też przed chwilą posłuchałem sygnału na stronie i to nie to. Ma być "dostojny" gong a nie pisk. To gra zapewne przetwornikiem piezo.

Współczesne głośniki Blutetooth potrafią zrobić "idealny" dźwięk z dobrym basem na kilkucentymetrowym głośniczku. Nie ma czegoś podobnego w gongach?

Zapomniałem dodać. Budżet powiedzmy do 1000zł
  • REKLAMA
  • #6 21526618
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    >>21526592

//to nie reklama tylko przykład

Może takie cudo Dzwonek Kakadu:

Cytat:

- możliwość wgrywania własnych dźwięków - dzwonek został wyposażony w złącze USB, dzięki któremu można go podłączyć do komputera i wgrać własne dźwięki z plików WAV i MP3
    - aż do 50 urozmaiconych dźwięków dostępnych w jednym dzwonku
    - rewelacyjna jakość dźwięków, które nie są w żaden sposób zniekształcone i brzmią dokładnie tak, jak w naturze

Cytat:
    W sprawie dzwonków w wersji 6-24V~ proszą o kontakt bezpośrednio z ich firmą.

William Bonawentura napisał:
    Ma być "dostojny" gong a nie pisk.

i wgrać sobie jakiś dźwięk (to tylko przykład): Gong - dzwonek szkolny
  • #7 21526903
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    slavik78 napisał:
    Może takie cudo Dzwonek Kakadu:

Dzięki za pomysł. Są w marketach, posłucham jak to gra

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnego, estetycznego gongu do przycisku dzwonkowego z napięciem zasilania poniżej 24V, z zachowaniem naturalnego brzmienia. Problemem jest ograniczenie producenta przycisku do niskiego napięcia oraz fakt, że większość gongów jest projektowana na 230V, a te na niższe napięcia (np. 8V) mają niższą głośność o 6-10 dB. Rozważane są dwie główne opcje: klasyczne rozwiązanie z transformatorem dzwonkowym i gongiem 8V AC, które cechuje prostota, ale mniejsza głośność i jałowy pobór mocy; oraz rozwiązanie z zasilaczem 12V DC, przekaźnikiem i gongiem 230V, które zapewnia większą głośność i mniejszy prąd jałowy, lecz jest bardziej skomplikowane. Wskazano przykłady dostępnych produktów, m.in. dzwonek Legrand Mosaic 12-24-48V DC o głośności do 80 dB oraz dzwonek przewodowy Atlo DB-1. Zwrócono uwagę, że niektóre gongi mają nieestetyczne, piskliwe brzmienie generowane przez przetworniki piezoelektryczne, co jest niepożądane. Zaproponowano także dzwonek Kakadu z możliwością wgrania własnego dźwięku, co może pozwolić na uzyskanie bardziej naturalnego i dostojnego tonu. Budżet na rozwiązanie wynosi około 1000 zł. Poszukiwane są rozwiązania łączące estetykę, odpowiednią głośność i naturalne brzmienie gongu przy zasilaniu
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA