logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest przepis o max wysokości montażu licznika energii elektrycznej

OmniModo 29 Maj 2025 15:47 2283 31
REKLAMA
  • #1 21563881
    OmniModo
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam kłopot z miejscem montażu licznika poboru energii el. na wąskiej klatce schodowej starego budynku.
    Aby nie kolidowało z przepisami p/pożarowymi o drodze ewakuacji oraz aby nie zmniejszać szerokości ciągów komunikacyjnych poniżej dopuszczalnych norm, jedynym odpowiednim miejscem byłoby 2 metry licząc od poziomu posadzki/podłogi (nad drzwiami wejściowymi do mieszkania), ale monter z TAURON zaprzecza, twierdząc, że inkasent ZE miałby problem z odczytem.
    Nie znalazłem żadnego przepisu ograniczającego wysokość, na jakiej może nastąpić montaż szafki pomiarowej (dla samego licznika, bo zabezpieczenia przedlicznikowe oraz rozdzielnica bezpiecznikowa są w całkiem innym miejscu).
    Nie ma też takich ograniczeń w § 185 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, jak również w otrzymanych od Tauron Warunkach przyłączenia.

Czy jest więc jakiś przepis ewentualnie zapis w PN dotyczący maksymalnej wysokości?

Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie.
    AI: Czy licznik, o którym mowa, będzie tradycyjny (wymagający odczytu przez inkasenta na miejscu), czy zdalny (odczytywany automatycznie)?
    Wymaga odczytu
    AI: Czy licznik ma być zamontowany w szafce zamykanej, czy będzie dostępny bezpośrednio na ścianie, i czy dostęp do niego będzie swobodny dla inkasenta lub służb technicznych?
    Zamykana szafka, bezpośrednio na ścianie ze swobodnym dostępem
  • REKLAMA
  • #2 21563965
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Powinieneś znaleźć szczegółowe wytyczne na stronie operatora. Nie wiem jak jest w Tauronie, ale w PGE jest wymagane między 80 a 180cm (dolna i górna krawędź skrzynki) oraz promień 1,2m wolnej przestrzeni przy liczniku (WBSE tom 7).
  • #3 21563981
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Przepisy mówią tylko ogólnie, że licznik ma być zamontowany w miejscu dostępnym i zabezpieczającym przed uszkodzeniami. Rozumie się to przez zakres 1,2-1,8 metra. Szczegółowa wysokość montażu licznika leży już w gestii lokalnego dostawcy energii. Dlatego powinieneś zwrócić się z zapytaniem do swojego zakładu energetycznego, z którym będziesz się rozliczał. Tylko on może ci zezwolić na niestandardową lub wskazać inną wysokość montażu.
  • #4 21564027
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Kiedyś był przepis, żeby tarcza (teraz wyświetlacz) był/a na wysokości wzroku.
    Tylko to martwy przepis, bo ludzie mają bardzo różny wzrost.
  • #5 21564035
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    O ile dobrze pamiętam, to był przepis, że tarcza licznika nie mogła być wyżej niż 180 cm i nie niżej, niż 70. Trzeba poszukać.
  • REKLAMA
  • #6 21564116
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Licznik montuje się na wysokości max 2 m od poziomu podłogi i nie może być też montowany np. za barierką na ostatnim piętrze budynku. Wewnętrzne regulacje Tauron mówią o swobodzie dostępu dla montera który musi np. wymienić licznik "dostęp ma być bez używania dodatkowych środków technicznych" czyli na takiej wysokości aby nie trzeba było korzystać z drabin.
  • #7 21564584
    OmniModo
    Poziom 10  
    >>21564035
    Nie znalazłem przepisu wskazującego konkretne miejsce. Na logikę nie może być za nisko (zaraz przy posadzce), bo to utrudni montaż, a wręcz uniemożliwi odczyt, natomiast wejście na drabinkę 30 cm nie będzie chyba jakimś wielkim wyzwaniem.
    Również nie znalazłem żadnej wskazówki w Księgach standardów technicznych TAURON (infolinia podaje, że wymogi są podane w dziale "Złącza kablowe i pomiarowe", https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dyst...hniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych).
    Rozumiem, że inkasent nie chodzi na odczyt ze stołeczkiem czy drabinką, ale w tym starym budynku wszyscy mają licznik w mieszkaniach, więc i tak musi być wcześniejsza informacja o odczytach oraz pukanie do każdych drzwi. Więc nie ma problemu, aby mu udostępnić drabinkę.

Szukałem jakiejś wskazówki w internecie, zapytałem na tym forum, ale nikt nie jest w stanie podać konkretnego przepisu ustawy czy rozporządzenia albo zapisu w PN czy też regulacji od TAURON, które zabraniałoby montażu powyżej 2 metrów.
    Wszyscy tylko podają ogólniki, że najlepiej na wysokości od 70 do 180 cm, bo ma być swobodny dostęp do odczytu, a ciekawe co w sytuacji, gdy inkasent będzie miał 170 cm wzrostu (czyli oczy na wysokości 160 cm).
  • #8 21564633
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    Owszem jest problem z udostępnieniem drabiny. Pracownik aby wykonywać prace na wysokości musi przejść odpowiednie badania lekarskie. Wątpię aby inkasenci takie badania przechodzili. Po drugie pracownik w poważnej firmie powinien mieć własną drabinę a nie klienta. Poza tym drabina wg definicji jest maszyną. Co to oznacza wie ten kto pracuje w firmie lub ma firmę co poddaje się odpowiednim audytom. Inni mają to gdzieś, czyli obowiązki jakie wynikają z tego że drabina jest uznawana za maszynę.
  • REKLAMA
  • #9 21564667
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Jakieś 10 lat temu sam przerabiałem podobny temat, tyle, ze chciałem wynieść licznik z mieszkania na klatkę, żeby odczyt był możliwy bez mojego udziału. Wysłałem pismo o taką możliwość do spółdzielni mieszkaniowej i do INEA. W obydwu odpowiedziach było napisane m.in., że licznik ma być w szafce z okienkiem, gdzie to okienko będzie na wysokości maksymalnie 180cm.

Czyli to spółdzielnia i sprzedawca energii ustala warunki montażu licznika. Nie ma odgórnych warunków prawnych.
  • #11 21564884
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    OmniModo napisał:
    >>21564633
    Pomyłka. Badania na wysokości dotyczą powyżej 3 metrów , a tu jest mowa o 30 centymetrach.
    Zamiast drabiny otrzyma schodek/podnóżek tego typu:
    https://www.leroymerlin.pl/produkty/schodki-r...pnie-1-stronne-grafitowe-curver-42383355.html
    Taki schodek chyba nie jest maszyną.

Masz rację, jest to pomyłka. Praca na wysokości wg BHP to powyżej 1m a nie 3m jak piszesz. Skoro 2 m to ma być podstawa szafki, więc licznik będzie wyżej. Nie możesz też zakładać że osoba odczytująca licznik będzie miała 190 cm wzrostu lub więcej aby jej jeden schodek wystarczył. Jeden będzie musiał wejść 2 stopnie aby dojrzeć cyfry inny będzie musiał wejść 1 metr. Tak czy siak nie oczekuj że ktoś musi wejść na jakiś stołek dostarczony przez mieszkańca aby odczytać twój licznik. Tak to chyba nie działa. Ludzie mają różną sprawność fizyczną i to co dla ciebie jest podłogą dla innych jest sufitem jeśli chodzi o pewność stania na ja jakimś stołku, a do obowiązków inkasenta nie należy wchodzenie po drabinie lub stołkach aby licznik odczytać.
  • #12 21564890
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 429
    OmniModo napisał:
    Czy jest więc jakiś przepis ewentualnie zapis w PN dotyczący maksymalnej wysokości?

Kolego wszystko jest na stronie Tauron:

Wytyczne dotyczące wymagań technicznych dla układów pomiarowych energii elektrycznej na obszarze działania TAURON Dystrybucja S.A.

https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dyst...chniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych

Świeżutka jeszcze ciepła najnowsza wersja z kwietnia 2025
    Wytyczne-w...rowych.pdf (1.23 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Punkt 7.2 e
    e) Wysokość zainstalowania liczników energii elektrycznej musi uwzględniać
    ukształtowanie terenu, umożliwiać odczyt ich wskazań oraz wykonywanie
    wszelkich prac eksploatacyjnych bez konieczności stosowania podestów, drabin
    itp. Odległość wyświetlacza licznika od poziomu podłogi/posadzki lub gruntu musi
    być zawarta w przedziale od 110cm do 185cm. W przypadku ograniczeń
    architektonicznych i budowlanych, odstępstwa od w/w wysokości każdorazowo
    należy uzgodnić w TD na etapie projektowania układu pomiarowego. Nie dotyczy
    liczników instalowanych w zestawach złączowo-pomiarowych wykonanych
    zgodnie ze standardem technicznym nr 1/2014 budowy zestawów złączowych,
    złączowo-pomiarowych i pomiarowych w sieci dystrybucyjnej nN w TAURON
    Dystrybucja S.A.

i wiele wiele innych cennych informacji

Pamiętaj że mogą być odstępstwa bo TAURON-owi zależy żeby układ był na zewnątrz i może się zgodzić na inne parametry.
  • #13 21565439
    zbich70
    Poziom 43  
    U mnie wyświetlacz licznika jest dokładnie 166 cm od podłogi. Jak dla mnie idealnie na wysokości oczu, nie trzeba ani kucać ani włazić na schodki czy taborety.
    PS. Inkasenta nie widziałem już kilka lat, odczyt jest zdalny.
  • #14 21565530
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Ale odczyt jest nie tylko dla inkasenta, również dla ciebie. Dla kontrolującego czy wymieniającego licznik. Skoro odczyt jest zdalny to antena może być nawet 3 czy 5 metrów od ziemi a wyświetlacz ma być na sensownej wysokości. Zastanawiam się czy tacy ludzie jak autor, gdy wieszają obraz albo telewizor to też szukają przepisu który mówiłby na jakiej wysokości mogą być powieszone. Zero rozumu tylko szukamy przepisu.
  • #16 21565703
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    OmniModo napisał:
    Aby nie kolidowało z przepisami p/pożarowymi o drodze ewakuacji oraz aby nie zmniejszać szerokości ciągów komunikacyjnych poniżej dopuszczalnych norm,

Jeżeli to stary budynek o grubych murach, może da się wykuć w ścianie wnękę i umieścić w niej licznik.
    Ponadto od 2025 r PGE montuje tylko liczniki zdalnego odczytu, może Tauron jest opóźniony w tym temacie.
  • #17 21565721
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    W Tauron-ie też wszystkie nowe zabudowy są robione w licznikach zdalnych.
    Ale np wandale urywają anteny, liczniki się psują i nikt nie będzie tego robił na 2 metrach.
    Odbiorca też ma mieć możliwość kontroli wskazań.
  • #18 21565754
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    Chińskie liczniki, np. S12U26 mają antenki schowane pod pokrywami listew zaciskowych, przyłączeniowych. i dzieje się to w Tauronie.
  • #19 21565832
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ale ta antenka pod deklem nie będzie dawała nawet minimalnego zasięgu przy grubych murach i w zamkniętych wnękach.
    Do tego licznika stosujemy ze >5 rodzajów anten.
  • #20 21565944
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Miałem w swoim zawodowym życiu etap inkasenta, tylko nie energii elektrycznej, a gazowej. Liczniki potrafiły być w tak dziwnych lokalizacjach, że głowa mała. Najgorszy przypadek to licznik w bramie kamienicy przy samym suficie jakieś 3,5 metra powyżej podłogi. Co z tego że odczytałem z półpiętra tarczę licznika, świecąc latarką i wytężając wzrok, jak nie miałem pewności czy to ten który mam odczytać, bo nr plomb już nie dało rady sprawdzić, małe cyfry i jeszcze obrócone na rurce wchodzącej i wychodzącej z licznika. Normalnie bym sobie je przestawił, ale tu zonk. Więc dla inkasenta nie tylko ważne jest liczydło, ale też nr plomb, aby komuś nie przypisać zużycia sąsiada. Dlatego montaż jeśli nie ma wytycznych trzeba zrobić zdroworozsądkowo.
  • #21 21566036
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Liczniki typu S12U26 mają zaskakująco dobry zasięg przy standardowej antenie pod klapką, w razie czego są jeszcze anteny na kabelku lub gdy i to nie pomaga liczniki z kartą sim innego operatora standardowo jest to Orange a gdy zasięg Orange kiepski to można jeszcze z Plusem założyć:)
  • #22 21566274
    zbich70
    Poziom 43  
    =Grzegorz= napisał:
    Ale ta antenka pod deklem nie będzie dawała nawet minimalnego zasięgu przy grubych murach i w zamkniętych wnękach.
    Do tego licznika stosujemy ze >5 rodzajów anten.
    Nie wiem co wy tam macie w tej Enei, ale u mnie (Energa) licznik Sagecom działa bez żadnej anteny.
    A jest zainstalowany w mieszkaniu, w przedpokoju, w grubych murach, w zamkniętej metalowej wnęce.
    I jakoś odczyty cały czas docierają do operatora i mogę je bez problemu przeglądać na stronie www.
  • REKLAMA
  • #23 21566317
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Nie wszyscy mieszkają visavis nadajnika GSM xD.
    Nie rozumiem ciągnięcia tematu w stronę możliwości "zabetonowania" licznika w trudno dostępnym miejscu bo są teraz zdalne.

Nawet gdyby był zdalny z zasięgiem to licznik musi być dostępny dla odbiorcy i obsługi. Tak było jest i będzie.
    W razie braku zasięgu monter TAURON zakłada licznik zwykły.
    Do dzisiaj wiele osób nie ma smatfona, nie wie co to www, rachunki dostaje papierowe a płaci za prąd na poczcie.
  • #24 21566582
    zbich70
    Poziom 43  
    =Grzegorz= napisał:
    Do dzisiaj wiele osób nie ma smatfona, nie wie co to www, rachunki dostaje papierowe a płaci za prąd na poczcie.
    Tylko to pokolenie wymiera.
    Dzisiejsza młodzież na przejście dla pieszych włazi nie spoglądając w lewo i prawo, tylko ładuje się pod koła ze wzrokiem wbitym w telefon.
    Ostatnio porządnie przytarłem opony, tarcze i klocki, gdy mi się gówniak ze smartfonem wje*ał prosto pod maskę.
    Dobrze że było sucho i nikt nie jechał za mną.
  • #25 21566812
    stomat
    Poziom 39  
    Niby wymiera ale jak idziesz z awizem do poczty to się naczekasz do jedynego czynnego okienka bo ludzie przed tobą tam płacą rachunki. I to często rachunki z całej wioski. A ile przepisów się przy okazji naczytasz? Przepisów siostry Eutanazji oczywiście, nie przepisów prawnych.
  • #26 21567126
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    jak idziesz z awizem do poczty
    Nie byłem na poczcie od chyba dziesięciu lat. Wszystkie opłaty wykonuję przez internet. A przesyłki odbieram z paczkomatu 100 metrów od domu.
  • #27 21567239
    stomat
    Poziom 39  
    No tylko sądów i urzędów nie przekonasz żeby przysyłali pisma do paczkomatu.
  • #28 21567342
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    No tylko sądów i urzędów nie przekonasz żeby przysyłali pisma do paczkomatu
    Z sądami nie mam do czynienia.
  • #29 21567368
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    zbich70 napisał:
    Nie byłem na poczcie od chyba dziesięciu lat.

Żaden poważny urząd do Ciebie nie pisze czy masz dobrego listonosza, który nie zostawia awizo tylko doręcza list polecony do rąk własnych? W ciągu 10 lat odebrałem kilka listów poleconych z ZUS i z Urzędu Miasta.
  • #30 21567425
    stomat
    Poziom 39  
    Listonosz to już przeszłość, teraz są awizonosze.

Podsumowanie tematu

✨ Nie istnieje ogólnopolski przepis prawny określający maksymalną wysokość montażu licznika energii elektrycznej. Przepisy techniczne i warunki przyłączenia, takie jak te od Tauron Dystrybucja, wskazują, że licznik powinien być zamontowany na wysokości od 110 cm do 185 cm od poziomu podłogi, zapewniając swobodny dostęp bez konieczności używania drabin czy podestów. W przypadku ograniczeń architektonicznych dopuszczalne są odstępstwa po uzgodnieniu z operatorem. Montaż powyżej 2 metrów jest niezalecany ze względu na utrudniony odczyt i obsługę licznika przez inkasenta, który nie powinien korzystać z drabin ze względów BHP. W praktyce wysokość montażu ustala lokalny dostawca energii, a brak jest jednoznacznych regulacji w polskich normach czy rozporządzeniach. W nowoczesnych instalacjach stosuje się liczniki zdalnego odczytu, co zmniejsza konieczność fizycznego dostępu do urządzenia, jednak licznik musi pozostać dostępny dla odbiorcy i serwisu. W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące anten i zasięgu liczników zdalnych oraz praktyczne aspekty montażu w starych budynkach z ograniczoną przestrzenią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA