logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór anten zewnętrznych 5g do lokalizacji w lesie

Stock1 31 Maj 2025 15:36 357 3
REKLAMA
  • #1 21565819
    Stock1
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Potrzebuję pomocy z doborem sprzętu do aktualnej mojej lokalizacji.
    Sprzęt, który posiadam, to LBR20 i już leciwe anteny kierunkowe ATK 502, w poprzedniej lokalizacji sprawdzały się bardzo dobrze, ale aktualnie prędkość pobierania to średnio 30 Mb/s u operatora Orange.
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości internetu: ping 27 ms, pobieranie 36,99 Mb/s, wysyłanie 0,62 Mb/s w sieci Orange Mobile.

Utrzymuje się to mniej więcej cały dzień, obojętnie od pory dnia, co jakiś czas zdarza się, że prędkość wynosi jedyne 8 Mb/s.
    Resztę operatorów mam już sprawdzonych, Play jak i T-Mobile wypadają podobnie, choć trochę słabiej.
    Aktualnie anteny są w złym miejscu ustawione, ale właśnie chcę w końcu zmienić te anteny i zamontować je na dachu.
    Sęk w tym, czy w ogóle warto, gdyż BTS oddalone są ode mnie po ok. 5,5 km (Brusy, Męcikał).
    Pomiary z dachu z telefonu z 5G wypadają podobnie jak z routera, czyli ok. 30 Mb/s.

Zrzut ekranu przedstawiający wyniki testu prędkości Internetu mobilnego 5G w sieci Orange, z prędkością pobierania 31,16 Mb/s i wysyłania 0,60 Mb/s. Zrzut ekranu z telefonu z aplikacji FTM Dashboard pokazujący parametry sieci 5G Orange, z informacjami o sygnale i pasmach LTE.

Myślałem o zakupie anten ODU ZTE MC889a Pro lub TP-Link NE221, choć sygnał wg map zasięgu raczej szczątkowy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21567877
    Stock1
    Poziom 2  
    Dokonałem jeszcze raz pomiarów sieci, tym razem telefonem z Androidem.

Play:
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości LTE, pobieranie 17,4 Mb/s, wysyłanie 3,4 Mb/s.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący szczegółowe dane LTE sieci Play na telefonie z Androidem.

Plus

Ekran aplikacji Network Cell Info Lite przedstawiający szczegółowe dane połączenia LTE operatora Plus.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący prędkość pobierania 52,4 Mb/s i wysyłania 5,8 Mb/s w sieci LTE+.

T-mobile

Ekran aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący szczegółowe dane połączenia LTE dla sieci T-Mobile na Androidzie.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite przedstawiający wyniki testu prędkości LTE: pobieranie 11,7 Mb/s, wysyłanie 1,3 Mb/s, ping 180 ms, jitter 20 ms.

Orange

Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący parametry połączenia LTE operatora Play, w tym siłę sygnału i ID komórek.
    Wyniki testu prędkości internetu na ekranie smartfona: LTE, ping 68 ms, jitter 23 ms, pobieranie 17,4 Mb/s, wysyłanie 3,4 Mb/s.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący szczegóły połączenia 5G Orange z parametrami sygnału.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący szczegóły połączenia 5G (NSA) z siecią Orange.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący wyniki testu prędkości sieci 5G: pobieranie 521,9 Mb/s, wysyłanie 4,9 Mb/s.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite prezentujący parametry sieci 5G Orange na telefonie z Androidem.
    Ekran smartfona pokazujący wyniki testu prędkości sieci 5G w aplikacji Network Cell Info Lite.

Dużym zaskoczeniem było złapanie sygnału 5G, na którym pobieranie wskoczyło 500 Mb/s, później udało się znowu ustawić telefon w taki sposób, że kolejny pomiar pobierania wyszedł 170 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #3 21567895
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5740
    Aplikacja NCI i screeny z niej do niczego niepotrzebne, nie korzysta się z tej aplikacji tylko z NetMonster. 5G N78 jest z Chojnic, BTS NetWorks , pozwolenie T-mobile na Ceynowy, pierwszy sektor, kotwica na LTE1800, sygnał słaby lub na LTE900 z Kłodawy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21567898
    Stock1
    Poziom 2  
    Tylko to miejscowości odległe o 25 i 18 km.

Orange Brusy, pobieranie maksymalnie 30 Mb/s
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej, pokazujący parametry LTE 900 oraz lokalizację stacji bazowej w Brusach na ul. Chełmowskiej 12.
    Ekran smartfona z wynikiem testu prędkości internetu, pobieranie 18,32 Mb/s, opóźnienie 24 ms.
REKLAMA