logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Play Internet LTE – czy można użyć własnego routera 5G i korzystać z 5G na tej karcie?

GregCo 11 Cze 2025 15:01 2181 82
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę włożyć kartę z Play Internet LTE do własnego routera 5G i korzystać z 5G, a jeśli tak, to jakie są ograniczenia?

Tak, kartę Play można przełożyć do własnego routera 5G, bo nie jest przypisana do konkretnego urządzenia, ale to nie gwarantuje dostępu do 5G — jeśli umowa jest tylko na LTE, router może w ogóle nie połączyć się z 5G [#21577017][#21576244] Najprościej sprawdzić to praktycznie: włożyć SIM do telefonu/routera 5G i zobaczyć, czy pojawia się 5G, a potem potwierdzić to w NetMonster i speedteście [#21576254][#21576286] Ważne jest też, czy w Twojej okolicy działa prawdziwe 5G Play na n78/3500 MHz (w mapach Play jako „5G band C”), bo bez tego różnica względem LTE może być niewielka [#21577017][#21577621] Router 5G i tak będzie działał także na LTE, często z lepszymi osiągami niż B535, bo może korzystać z większej agregacji pasm LTE [#21577017]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21576230
    GregCo
    Poziom 2  
    Witam. Czy mając umowę z Play na Internet LTE i będąc w zasięgu sieci 5G, mogę wymienić ich router na kupiony przez siebie router 5G, przełożyć kartę i korzystać z prędkości, które oferuje 5G? Czy są ograniczenia?
    AI: Jaki dokładnie model routera 5G planujesz użyć?
    ZTE
    AI: Czy w Twojej umowie z Play jest zapis o możliwości korzystania z 5G, czy jest to wyłącznie oferta LTE?
    Tego nie wiem
  • REKLAMA
  • #2 21576244
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5744
    W Play karta nie jest przypisana do konkretnego routera, gdzie korzystasz z Play, jaki masz obecnie sprzęt, jakie osiagi, czy w poblizu jest stacja bazowa z 5G , jaki router 5G chcesz kupić?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21576254
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    No i czy w umowie nie jest ograniczenie np. do samego LTE... To też można od razu sprawdzić wkładając kartę do telefonu 5G ( lub do routera 5G).
  • REKLAMA
  • #4 21576276
    GregCo
    Poziom 2  
    Chciałbym kupić ZTE MC888D 5G. Obecnie od Play mam Huawei B535. Mieszkam w zasięgu sieci 5G (sprawdzone z Play). Telefonem nie sprawdzałem, ale rozumiem, iż jak włożę do niego kartę i pojawi mi się na górze ekranu 5G zamiast LTE, to nie ma ograniczenia?
  • #5 21576286
    MiG25
    Poziom 23  
    No jak twierdzisz ,że mieszkasz w zasięgu 5G , no to tak , jak się pojawi ikonka 5g to nie ma ograniczenia ( no i dla pewności jeszcze speedtest , potwierdzenie w programie netmonster , ew service menu ,że to na pewno n78 ....)
    A co do modemu , to jak masz możliwość , to lepiej pomyśleć o czymś zewnętrznym , wtedy łatwiej o lepsze osiągi.
  • #6 21576320
    matek451
    Poziom 43  
    Mapa zasięgu Play dla naiwnych, zadałem konkretne pytania i jak zawsze albo brak odpowiedzi albo częściowe a potem płacz że to 5G Play to coś nie tak bo działa słabo, ale ikonka 5G na telefonie to fetysz dla Kowalskich.
    Fachowcy maja zupełnie inne zdanie dlatego proszą o dane i screeny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US bo posługują się realną wiedzą a nie wirtualnymi mapami zasiegu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21576388
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    GregCo napisał:
    Telefonem nie sprawdzałem, ale rozumiem, iż jak włożę do niego kartę i pojawi mi się na górze ekranu 5G zamiast LTE,

Telefon obsługuje 5G?
  • #8 21577017
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    1. Karta nie jest zablokowana do konkretnego urządzenia.
    2. Umowa może być tylko dla LTE, wiec jak włożysz karte sim do routera 5G w zasięgu 5G ona się może nie połaczyć z 5G. Ot operatorzy chcą wiecej kasy za umowy 5G.
    3. 5G jest formalnie oferowane od paru lat w PL. Ale bardzo długo to była lekka ściema. LTE w PL działa na 4 róznych częstotiwościach (bandach). Przez długi okres czasu 5G uruchomiono tak, że jedną z częstotiwości współdzieliła z LTE, wiec przyrost prędkości był raczej symboliczny przy przesiadce z 4G na 5G. Ale "ikonka" 5G się pojawiała, można było łosiom sprzedawać nowe droższe telefony i nowe droższe umowy 5G. Znacząca różnica powstał coś koło roku temu gdy operatorzy dostali zupełnie nową częstotliwość (3500Mhz aka band N78), która może spowodować tak ze 3 krotne przyspieszenie względem LTE, lub tego pseudo 5G (mowa o maksymalnych osiągach).

WIec kluczowe dla Ciebie to jest wejść na stronę https://beta.btsearch.pl/, klikając w nadajniki play sprwdzić czy w Twojej okolicy jest nadajnik z działającym pasmem 3500Mhz zwanym n78. Jak jest to takie 5G może być dramatyczne szybsze od LTE. Jak nie ma, to nie będzie się specjalnie różnić od LTE.

Twój obecny router LTE korzysta jednocześnie (agreguje) z maksymalnie 2 pasma z możliwych 4. WIec jeśli kupisz router 5G, to on również zadziałą z 4 pasmami LTE i będzie prawdopodobnie szybciej niż teraz. Oczywiście to zależy czy Play ma na nadajniku uruchomione owe 4 pasma. Ile masz uruchomiwnych pasm LTE sprawdzisz to również na podanej stronie. W skarjnym przypadku kiepskiego nadahnika na zadupiu może nie być zauważalnie szybcie niż na B535, równie dobrze może byc 10 czy 20x szybciej. Bo to nie zależy wyłącznie od routera ale nadajnika po drugiej stronie i tego jak daleko jesteś od tego nadajnnika.

Operatorzy nie publikują planów, gdzie i kiedy chcą uruchomić nadajnik bądz włączyć band n78 5G. Na stronie rządowej możesz sprawdzic na jakie lokalizacje uzyskali pozwolenia radiowe na nadawania, co oznacza że raczej wcześniej niż później to uruchomia. Ilość pozwoleń radiowych na na szybkie N78 5G jest około 3x mniejsza niz liczba pozwoelń na LTE 1800Mhz czy LTE 3500Mhz. Ile z tych pozwoelń jest uruchomiona i nadaje nie mam pojęcia.

Na mapie zasięgu Play, ta sybka częstotiwość 3500Mhz jest nazywana "5G band C".

3500Mhz ma mniejszy zasięg od nadajnika niż LTE 2600, 2100, 1800 , 800.

Powodzenia w wyborze urzadzenia.
  • REKLAMA
  • #9 21577283
    MiG25
    Poziom 23  
    m.jastrzebski napisał:

To nieprawda. W miasteczkach 3500Mhz jest wieszane statystycznie na co trzecim maszcie , a i tak obejmuje je całe ( bo kotwica LTE nie musi być z tego samego masztu) ... To tylko przykład.
    Dodatkowo przy skanowaniu sąsiadujących komórek pojawiają się pasma n78 z dalszych masztów , a brak z nich pozostałych pasm LTE...
    Także to nie tak.
    Pewnie n78 po prostu nadawane jest z większą mocą (tam gdzie można , bo jasne ,że pomiary PEM muszą wyjść )
  • #10 21577295
    m.jastrzebski
    MiG25 napisał:
    m.jastrzebski napisał:

To nieprawda. W miasteczkach 3500Mhz jest wieszane statystycznie na co trzecim maszcie , a i tak obejmuje je całe ( bo kotwica LTE nie musi być z tego samego masztu) ... To tylko przykład.
    Dodatkowo przy skanowaniu sąsiadujących komórek pojawiają się pasma n78 z dalszych masztów , a brak z nich pozostałych pasm LTE...
    Także to nie tak.
    Pewnie n78 po prostu nadawane jest z większą mocą (tam gdzie można , bo jasne ,że pomiary PEM muszą wyjść )

Niestety komunikacja jest 2-kierunkowa.
    To czemu tak gęsto stawiali nadajniki LTE skoro mogli podnieść moc. Gupki.
  • #11 21577328
    MiG25
    Poziom 23  
    No faktycznie Gupki... Mogli od razu stawiać sieć 3500 MHz, a nie bawić się w 900 MHz, 1800 MHz... A nie, nie mogli, bo była zajęta!

Na tych częstotliwościach LTE nie można zwiększyć mocy, bo by wyniki PEM nie wyszły (samo tło na nich już jest wysokie), a częstotliwość 3500 MHz jest czysta, stąd i większa moc możliwa.
  • #12 21577339
    m.jastrzebski
    MiG25 napisał:

Na tych częstotliwościach LTE nie można zwiększyć mocy bo by wyniki PEM nie wyszły ( samo tło na nich już jest wysokie) , a częstotliwość 3500Mhz jest czysta , stąd i większa moc możliwa.

Klikam sobie po pomiarach PEM na moim wsiowym wprawdzie nadajniku. 3, 4, 5 % wartości granicznej. A Orange od 5 lat walczy z wójtem we wszelakich mozliwych instancjach bo chce postawić drugi nadajnik po drugiej stronie wsi. Zamiast zmwiekszyć moc.

W centrum warszawy jest po 6-8% granicznych wartości. No rzeczywiście nie dałoby się zwiekszyć mocy.
  • #13 21577342
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    MiG25 napisał:
    a częstotliwość 3500 MHz jest czysta, stąd i większa moc możliwa.

Co ma "czystość" w eterze do mocy nadajnika? Nastawiasz mocnych nadajników to sam śmietnik zrobisz. To nie jest takie proste.
  • #14 21577351
    MiG25
    Poziom 23  
    ArturAVS napisał:
    Co ma "czystość" w eterze do mocy nadajnika?

Na prawdę nic? Przypadkiem ten śmietnik, co robię nadajnikiem, nie dodaje się do tła?

A poza tym to nie tylko moje obserwacje, na bez-kabli.pl nawet taki temat był...

ArturAVS napisał:
    To nie jest takie proste.

Pewnie, że nie. Tak samo nie takie proste, że 3500 MHz ma mniejszy zasięg niż 2600 MHz itd....
  • #15 21577358
    matek451
    Poziom 43  
    5G to zupełnie inna technologia i anteny na stacjach bazowych, nie ma prostego przełożenia na zasięg, moce są większe bo anteny nie są MIMO4X4 tylko MUMIMO , na poczatek https://www.gov.pl/web/5g/czym-jest-beamforming a jak ktoś chce się zagłębiać w temat to nie brak informacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21577359
    ArturAVS
    Moderator
    MiG25 napisał:
    Przypadkiem ten śmietnik, co robię nadajnikiem, nie dodaje się do tła?

Dodaje, ale o mocy nadajnika nie decyduje szum tła. Bez sensu jest szaleństwo z mocą w czystym paśmie, tej mocy niepotrzebującym. Można Cię zrozumieć; że im czystsze pasmo tym więcej mocy trzeba. A tak nie jest.
  • #17 21577365
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    matek451 napisał:
    Mapa zasięgu Play dla naiwnych, zadałem konkretne pytania i jak zawsze albo brak odpowiedzi albo częściowe a potem płacz że to 5G Play to coś nie tak bo działa słabo, ale ikonka 5G na telefonie to fetysz dla Kowalskich.
    Fachowcy maja zupełnie inne zdanie dlatego proszą o dane i screeny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US bo posługują się realną wiedzą a nie wirtualnymi mapami zasiegu.

Czy Ty musisz używać takich niecenzuralnych słów? Nie da się w sposób bardziej kulturalny?

Dodano po 2 [minuty]:

ArturAVS napisał:
    MiG25 napisał:
    a częstotliwość 3500 MHz jest czysta, stąd i większa moc możliwa.

Co ma "czystość" w eterze do mocy nadajnika? Nastawiasz mocnych nadajników to sam śmietnik zrobisz. To nie jest takie proste.

I tutaj masz słuszną rację! Robiłem takie eksperymenty. Im więcej nadajników, tym gorzej. Wszystko się sypało.
  • #18 21577369
    MiG25
    Poziom 23  
    ArturAVS napisał:
    Można Cię zrozumieć; że im czystsze pasmo tym więcej mocy trzeba

Nie to było moją intencją, tylko to, że im czystsze pasmo, tym większe mogą być zasięgi. A moc pisałem, że możliwa, a nie że trzeba jej więcej :)

W każdym razie na razie pasmo C z tego samego nadajnika ma większy zasięg niż B7. (Generalnie, bo pewnie znajdą się BTS-y, gdzie tak nie jest).
  • REKLAMA
  • #19 21577375
    ArturAVS
    Moderator
    MiG25 napisał:
    Nie to było moją intencją, tylko to, że im czystsze pasmo, tym większe mogą być zasięgi.

Tak powinieneś napisać. Kiedyś robiłem czytelne łączności na około 5-6 km z mocą 5-10 mW (pasmo 11m), dziś z mocą 4 W ciężko się z sąsiednią miejscowością dogadać. Kilka radiotelefonów pokazuje S7-S9 +10dB do około 30 MHz. Mnóstwo urządzeń generujących zakłócenia radiowe, a robi się coraz gorzej. Ćwierć wieku temu, z ręczniaka na 2m i zewnętrznym prostym dipolem (2x49,5 cm) z mocy 0,5 W, odwierałem przemiennik w mieście oddalonym o około 130 km. Obecnie z mocą 50 W nie ruszam go :-(.
  • #20 21577384
    matek451
    Poziom 43  
    Dyskutujmy na pewnym poziomie, tak jak pisałem nie da się stosować tych samych zasad w rozpatrywaniu zasiegu LTE I 5g bo to są inne technologie, moce anten podawane w pomiarach PEM dla anten 64x64 to np. 57.5kW dla AAU5349
    Huawei a dla anten 16x16 o połowę mniej dla Huawei AAU5339W. Dlatego nie porównujmy z antenami MIMO4X4 dla LTE a nawet MIMO2X2 dla LTE Plusa bo one są duzo mniejsze.

A co do kultury to wystarczy poczytać inne podobne tematy i wiedzieć czego wymagam od autora, jakie zadaję pytania i jakich danych potrzebuję i czym skutkują te odpowiedzi i współpraca ze mną.
    To jest minimalny wkład własny więc ile razy można wręcz prosić o współpracę, to wymaga czasami wielkiej pracy i czasu wiec mam prawo oczekiwać że druga strona poda potrzebne dane i ułatwi rozwiązanie problemu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21577417
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Erbit napisał:
    Anonymous9 napisał:
    Nie da się w sposób bardziej kulturalny?

Poczytaj matka posty sprzed 5 lat to się dowiesz co to znaczy "mniej kulturalnie". Teraz to On jest aniołek ;)

Czytałem czytałem. Od już jakieś 10 lat śledzę jego wpisy. Tak jak mówię układy są układami. I moderatorzy go ładnie głaskają po głowie. Tak mi dali wyraźnie do zrozumienia. I nic się nie zrobi. Nie można mu jednego zabrać, no ma wiedzę Krzysztof. Ale pokory nie zaszkodzi mieć.
  • #23 21577424
    m.jastrzebski
    matek451 napisał:

A co do kultury to wystarczy poczytać inne podobne tematy i wiedzieć czego wymagam od autora, jakie zadaję pytania i jakich danych potrzebuję i czym skutkują te odpowiedzi i współpraca ze mną..
    Za nadmiar kultury Cie tu nie banowali. Pewnie Ci się to nie spodoba, ale piszesz czesto w sposób arogancki, prawie zawsze językiem specjalistycznym którego "Ziutek co chce router pińc G" nie rozumie, sprawiając wrażenie (patrz powyżej) że celem istnienia forum nie jest pomóc potrzebującym tylko ukontentowanie Ciebie odpowiednimi pytaniami.
    Nie komentuj powyższego, prywatny pro tip za darmo.

Dodano po 8 [minuty]:

matek451 napisał:
    Dyskutujmy na pewnym poziomie, tak jak pisałem nie da się stosować tych samych zasad w rozpatrywaniu zasiegu LTE I 5g bo to są inne technologie, moce anten podawane w pomiarach PEM dla anten 64x64 to np. 57.5kW dla AAU5349
    Huawei a dla anten 16x16 o połowę mniej dla Huawei AAU5339W. Dlatego nie porównujmy z antenami MIMO4X4 dla LTE a nawet MIMO2X2 dla LTE Plusa bo one są duzo mniejsze.

Ale ta wiejsza moc dzieli się na więcej strumieni?
    Jak masz taką matrycę 64x64 która jak rozumiem jest dzielona na komunikację do różnych klientów to jak zmienia się i czy się zmienia moc per klient przy różnej ilości klientów?
    Pomiar pem ma gdzieś czy jest to mimo 1x1 czy 4x4 czy 64. Zmierzy i tyle bez względu na to co tam lata. I sumarycznie ma być w normie.
  • #24 21577440
    Anonymous9
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    matek451 napisał:

A co do kultury to wystarczy poczytać inne podobne tematy i wiedzieć czego wymagam od autora, jakie zadaję pytania i jakich danych potrzebuję i czym skutkują te odpowiedzi i współpraca ze mną..
    Za nadmiar kultury Cie tu nie banowali. Pewnie Ci się to nie spodoba, ale piszesz czesto w sposób arogancki, prawie zawsze językiem specjalistycznym którego "Ziutek co chce router pińc G" nie rozumie, sprawiając wrażenie (patrz powyżej) że celem istnienia forum nie jest pomóc potrzebującym tylko ukontentowanie Ciebie odpowiednimi pytaniami.
    Nie komentuj powyższego, prywatny pro tip za darmo.

I zaś jak ja słusznie zwrócę Krzychowi uwagę, to odrazu dostaje te czerwone ostrzenie. A on sobie może bluźnić i jest spoko. To ma być sprawiedliwość. Tego jakoś nie widzą moderatorzy, ale mnie odrazu widzą. Ale to są układy. I proszę spojrzeć czy do kogokolwiek napisałem coś nie w porządku, oprócz Krzycha? Tak nie można. Ja też mam swoja wiedzę, ze wszystkim sobie jakoś radze sam. Fachowców nie musze wzywać, aby mi coś naprawiali. Wszystko naprawiam sam. Staram się być spokojny.
  • #25 21577446
    ArturAVS
    Moderator
    Anonymous9 napisał:
    o odrazu dostaje te czerwone ostrzenie

Jeszcze żadnego ostrzeżenia nie dostałeś, ramka moderacyjna to nie ostrzeżenie. Chyba trzeba Ci blokadę pisania założyć, insynujesz i widzisz to co chcesz zobaczyć, a nie co jest faktycznie napisane.
  • #26 21577455
    Anonymous9
    Poziom 11  
    ArturAVS napisał:
    Anonymous9 napisał:
    o odrazu dostaje te czerwone ostrzenie

Jeszcze żadnego ostrzeżenia nie dostałeś, ramka moderacyjna to nie ostrzeżenie. Chyba trzeba Ci blokadę pisania założyć, insynujesz i widzisz to co chcesz zobaczyć, a nie co jest faktycznie napisane.

Jeśli tak będziesz się lepiej czuł, to możesz mnie zablokować.
  • #27 21577507
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    Anonymous9 napisał:
    ...
    Jeśli tak będziesz się lepiej czuł, to możesz mnie zablokować.

Nie kuś bo jak znam cierpliwość @ArturAVS to tym razem może nie wytrzymać (ja bym nie wytrzymał ;) ) .
  • #28 21577527
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ja Wam powiem tak, jak to jest naprawdę z tymi operatorami to z nas nie wie nikt. Gdzieś tam w jakiś źródłach mogą pisać tak, o okazać może się wszystko inaczej. Żyjemy w Polsce, w Polsce wiadomo jak jest. Nigdy nie będzie się liczył użytkownik końcowy. Tak samo z tymi normami, ja nie wierzę że tak się do tego stosują. To są wszystko korporacje.
  • #29 21577553
    matek451
    Poziom 43  
    I to jest właśnie ta "fachowość" w wykonaniu niektórych. Więc mam dla Was radę " Po owocach ich poznacie" .
    "Zbiory " na Forum niektórych w tym miesiącu marne a wcześniejsze jeszcze gorsze, Ci to "pomagają" bez zadawania zbędnych pytań
    Z drugiej strony może język innego nie gładki, może za dużo wymaga od pytających, no i wg. jednego bluźni i o zgrozo jest niepokorny a co gorsza jeszcze mu za to dziękują.
    Pewnie też zmusza tych Ziutków jak nazwał ich kolega wyżej do podziękowąń pisząc do nich na PW.
    Na bank musi mieć układy z moderatorami, ot takie polskie piekiełko.
    Słabe to Panowie, słabe. Od głaskania po głowie jeszcze nikomu rozumu w niej nie przybyło
    Psy szczekają , karawana idzie dalej , dyskusje jak na Pudelku mnie nie interesują.

A teraz jeszcze teorie spiskowe, a jednak Pudelek się robi z normalnego kiedyś Forum.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21577585
    Anonymous9
    Poziom 11  
    GregCo napisał:
    Witam. Czy mając umowę z Play na Internet LTE i będąc w zasięgu sieci 5G, mogę wymienić ich router na kupiony przez siebie router 5G, przełożyć kartę i korzystać z prędkości, które oferuje 5G? Czy są ograniczenia?
    AI: Jaki dokładnie model routera 5G planujesz użyć?
    ZTE
    AI: Czy w Twojej umowie z Play jest zapis o możliwości korzystania z 5G, czy jest to wyłącznie oferta LTE?
    Tego nie wiem

Tak będzie karta SIM, działać w innym routerze. Tak samo jak ja mam w umowie bez limitu danych, ale z ograniczoną prędkością do 200mbps. A okazało się że poszło ponad 800 bez problemu. No chyba że może być lejek, jeśli będę mocno coś pobierał z sieci. Ja łączę dzielę z bratem, i nigdy nie zdarzył się jakiś lejek.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię użycia własnego routera 5G z kartą SIM Play, która jest w umowie na Internet LTE, oraz możliwości korzystania z sieci 5G. Karta SIM Play nie jest przypisana do konkretnego urządzenia, więc technicznie można ją używać w dowolnym routerze 5G. Jednak kluczowe jest, czy umowa z operatorem obejmuje dostęp do 5G, gdyż niektóre taryfy LTE mogą nie mieć aktywowanego 5G, co można zweryfikować, wkładając kartę do telefonu 5G lub routera 5G i obserwując pojawienie się ikony 5G. Istotne jest także, czy w zasięgu znajduje się prawdziwe 5G na paśmie n78 (3500 MHz), które oferuje znaczący wzrost prędkości w porównaniu do wcześniejszych implementacji 5G współdzielących pasma z LTE (np. n1 na 2100 MHz). Zalecane jest użycie aplikacji NetMonster do potwierdzenia rzeczywistego zasięgu i pasma 5G. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące różnic technologicznych między LTE a 5G, wpływu parametrów RSRP na stabilność połączenia oraz znaczenia konfiguracji stacji bazowych. Wątki poboczne dotyczyły sprzętu sieciowego, w tym routerów Mikrotik i ich modemów, a także funkcji takich jak SNMP i OpenVPN, jednak nie są one bezpośrednio związane z głównym pytaniem. Podsumowując, możliwe jest użycie własnego routera 5G z kartą Play LTE, jeśli umowa i karta SIM pozwalają na dostęp do 5G, a w miejscu użytkowania jest dostępne prawdziwe 5G na paśmie n78.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA