logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zjeżdżać z górki hulajnogą elektryczną, żeby nie uszkodzić silnika?

tetlakdawidps4 18 Cze 2025 15:28 510 7
REKLAMA
  • #1 21582926
    tetlakdawidps4
    Poziom 3  
    Cześć,
    kiedyś miałem tanią hulajnogę elektryczną i podczas zjazdu z ostrej górki najprawdopodobniej coś się spaliło – podejrzewam, że zbyt duże napięcie/prąd zadziałało na silnik (może przez rekuperację?) i odkleiły się magnesy na wirniku. Hulajnoga pokazała jakąś dziwną kontrolkę i koło się zablokowało, że luźno już nie jechało nawet na wyłączonym, tylko blokowało i tarło o asfalt.

Teraz mam trochę droższą hulajnogę i nie chciałbym powtórzyć tego samego błędu. Górka w mojej okolicy jest stroma i długa. Chciałbym się dowiedzieć:

Jak bezpiecznie zjeżdżać z górki hulajnogą elektryczną, żeby nie uszkodzić silnika lub baterii?

Czy rekuperacja (odzysk energii przy hamowaniu) może zaszkodzić przy zjeździe z pełną baterią?

Czy lepiej zjeżdżać z wyłączonym napędem i używać tylko hamulców mechanicznych?

Z góry dzięki za odpowiedzi – nie chcę znowu rozwalić silnika przez coś głupiego 🙃
    AI: Jaki dokładnie masz teraz model hulajnogi (marka, model)?
    XRIDER M10 Pro
    AI: Czy Twoja hulajnoga pozwala na wyłączenie rekuperacji albo ma jakiś specjalny tryb do zjazdów z górki?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21582954
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Nie rozpędzaj się po prostu do prędkości wyższych niż dopuszczalne i tyle. Jak w trakcie zjazdu z normalną prędkością 20-25km/h coś się wydarzy to znaczy, że to była tylko kwestia czasu a sprzęt to bubel.
  • REKLAMA
  • #3 21583817
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Może zacznij używać hamulców. Po to są.
    Generalnie jeśli sterownik silnika pozwala na jazdę z prędkością np 30km/h to nawet z dużej górki jazda z taką prędkością nie stanowi problemu.
    Problem jest kiedy jazda z gry powoduje rozpędzenie do większej prędkości niż fizycznie może dać sterownik. Wtedy zaczyna się niczym nie kontrolowane ładowanie przez diody zabezpieczające w końcówce mocy sterownika. Prądy mogą osiągnąć znacznie większe wartości, spalić się może bms albo częściej sterownik.
  • #4 21583843
    tetlakdawidps4
    Poziom 3  
    >>21583817 Na hulajnodze, którą miałem wcześniej, tak szybko się rozpędziłem z górki, że za późno klikałem hamulec, ale ten elektryczny, bo innego nie było.
  • REKLAMA
  • #5 21583866
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    tetlakdawidps4 napisał:
    innego nie było

To co to za wyrób hulajnogopodobny?
  • #6 21584145
    tetlakdawidps4
    Poziom 3  
    >>21583866 Jakiś tam Skymaster
  • #7 21591398
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Skoro odkleiły się magnesy to problem gdzie indziej.
  • REKLAMA
  • #8 21595829
    tetlakdawidps4
    Poziom 3  
    >>21591398 >>21591398 Na tym forum, w innym temacie, opowiedziałem, co mi się stało, i wyszło, że magnesy się odkleiły.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas zjazdu z ostrej górki hulajnogą elektryczną istnieje ryzyko uszkodzenia silnika lub sterownika, zwłaszcza gdy prędkość przekracza dopuszczalne limity ustalone przez sterownik. Nadmierne rozpędzenie może prowadzić do niekontrolowanego ładowania silnika przez diody zabezpieczające w końcówce mocy sterownika, co skutkuje wysokimi prądami i potencjalnym uszkodzeniem BMS lub samego sterownika. Rekuperacja przy pełnej baterii może powodować przeciążenia, dlatego zaleca się stosowanie hamulców mechanicznych oraz kontrolowanie prędkości zjazdu, aby nie przekraczać maksymalnej prędkości dopuszczalnej przez sterownik (np. 20-30 km/h). Uszkodzenie magnesów na wirniku wskazuje na problem mechaniczny lub konstrukcyjny, a nie tylko na przeciążenie elektryczne. W przypadku wcześniejszego modelu Skymaster z uszkodzonym silnikiem, problem mógł wynikać z braku odpowiedniej kontroli prędkości i hamowania. Obecnie posiadany model XRIDER M10 Pro wymaga ostrożnej jazdy z górki, używania hamulców i unikania zjazdu z wyłączonym napędem, aby zapobiec uszkodzeniom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA