logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowa myjka do okien z Aliexpress – walczmy z elektrośmieciami poprzez naprawy

aadeer 25 Cze 2025 13:36 1215 1

TL;DR

• Naprawiono bezprzewodową myjkę do okien z AliExpress, która po dłuższym nieużywaniu nie włączała się i przestała ładować.
  • W środku znalazły się ogniwo 18650, silnik DC oraz płytka z układem bez oznaczeń, dwoma 8205A i mechanicznym, bistabilnym włącznikiem.
  • Przyczyną awarii była zatar ta pompka odsysająca wodę oraz oderwane od PCB odprowadzenie baterii, więc przelutowano połączenia i złącza ładowarki.
  • Po czyszczeniu, smarowaniu osi i ponownym złożeniu urządzenie zaczęło ładować do 4,1 V i umyło już kilkanaście okien.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
📢 Słuchaj (AI):
  • Bezprzewodowa myjka do okien z Aliexpress – walczmy z elektrośmieciami poprzez naprawy
    W moim poprzednim temacie (link) opisującym naprawę pojawiła się dyskusja o traktowaniu przewodów zasilających przez Panie, więc tym razem będzie sprzęt bezprzewodowy ;), również z grupy >małe AGD<, którego chyba jeszcze nie było na elektrodzie - bezprzewodowa myjka do okien.

Objawy: po dłuższym czasie nieużywania nie włączała się. Został jednak opracowany sposób, który czasem pomagał - popchnięcie wirnika drucikiem lub wykałaczką do saszłyków ;)
    Bezprzewodowa myjka do okien z Aliexpress – walczmy z elektrośmieciami poprzez naprawy

Jakiś czas później zaczęły się problemy z ładowaniem, początkowe możliwe do rozwiązania przez naginanie wtyczki i naciąganie przewodu od ładowarki.

Sprzęt typu no-name (albo multi-name), zamówiona wiele lat temu na aliexpress, zanim stały się one powszechne i popularne. Poniżej zdjęcie poglądowe pod inną marką.

Po pierwszym użyciu przez moją mamę została nazwana "rewolucją w myciu okien". Początkowo krążyła wypożyczana w kilku gospodarstwach domowych, zanim każdy zakupił własną, i tu mała ciekawostka - przeżyła dłużej niż dwa zółte Karchery z marketu budowlanego kupione później. Niestety one do mnie nie dotarły, więc nie wiem jakie tam były usterki i czy dałyby się naprawić.

Wracając do pacjenta. Diagnoza potwierdzona, nie ładuje, nie włącza się, jednak przy pierwszym naciśnięciu włącznika miałem wrażenie, że coś jakby drgnęło w środku...

Rozkręcamy.
    Obudowa skręcana, bez niespodzianek w postaci zatrzasków i ukrytych śrubek. Plastik raczej azjatyki, przypomina w dotyku i zapachu pierwsze sprzęty i zabawki sprowadzane z Azji, a kupowane na bazarach…

Myjka zawiera już trochę elektroniki, ogniwo 18650, brak jednak na nim nadruków mówiących o pojemności. Silnik DC znany z wielu sprzętów i zabawek. Swoją drogą spodziewałem się nieco większego silnika.

Po rozmontowaniu na chwilę ruszyła, jak się okazało problemem jest pompka odsysająca wodę. Jej oś stanęła dęba.

Po zalaniu WD-40, potem olejem (ta buteleczka to 5W30, ten rowerowy dawno sie skoczył, ale aplikator jest wygodny) udało się ją uruchomić i finalnie wyjąć. Rys czy zatarć nie było, tylko coś w rodzaju szlamu.

Wszystkie plastiki poszły do mycia, a ja w tym czasie zająłem się elektroniką.

Na płytcę jeden układ bez oznaczeń - zapewne pełniący rolę BMS.

W drugim końcu płytki dwa układy 8205A - podwójne mosfety stosowane w obwodach zabezpieczania baterii. Widziałem je już wcześniej, chyba w powerbanku, zrobiłem z ciekawości mały research jak są używane: electronics.stackexchange.com/questions/203463/dual-mosfet-8205a-lithium-battery-protection-circuit

Bezprzewodowa myjka do okien z Aliexpress – walczmy z elektrośmieciami poprzez naprawy Schemat obwodu zabezpieczającego akumulator z dwoma tranzystorami MOSFET 8205A.

Do tego spora ilość elementów dyskretnych - początkowo podejrzewałem, że został nawet na tych tranzystorach zbudowany układ flip-flop dla włącznika, ale włącznik jest tradycyjny - mechaniczny, bistabilny stąd dość grube przewody, którymi został podłączony..

Na PCB brak widocznych uszkodzeń, bateria miała ok. 2.8 V więc dolna granica dla takiego ogniwa, podczas pomiaru ukazała się prawdopodobna przyczyna braku ładowania - jedno z odprowadzeń baterii oderwało się od PCB.

Pad był w porządku, raczej przyczyną mogła być mała ilość spoiwa lub jego nidogrzanie? W podobnym stanie były pini złącza ładowarki, więc rozlutowałem wszystko, wyczyściłem i zlutowałem ponownie nie żałując nieekologicznej cyny ołowiowej 8-) Żeby dobrze polutować to ogniwo musiałem nawet wyciągnąć transformatorówkę - płytka odbierała sporo ciepła i małą kolbą szło ciężko, a nie chciałem niczego przegrzać grzejąć zbyt długo.

Po tych zabiegach ogniwo zaczęło się ładować, zostawiłem na jakiś czas jeszcze nie składając. Po osiągnięciu 4,1 V założyłem że wszystko będzie działać i zacząłem składać. Ośka została wyczyszczona - chyba jest to stal pracująca w tulejce z brązu - nałożyłem grubo smaru łożyskowego nieznanego rodzaju z nadzieją, że jeszcze jakiś czas podziała...

I działa, przetrwała już mycie kilkunastu okien, i podobnie jak w przypadku wspomnianego na początku naprawianego preze mnie blendera - kolejnego elektrośmiecia mniej.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    aadeer
    Poziom 17  
    Z elektroniką już prawie 30 lat, a na elektrodzie od ponad 20... 🤓⚙️💡
    Zarabiam w embedded, lubię analog. Serwis wszelaki rodzinny.
    aadeer napisał 268 postów o ocenie 165, pomógł 11 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 21596859
    truten23
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    No i super :)
    Co do tych karcherów (sam mam jeden), to robiłem sekcję takiego.
    Koledze pewnego razu padł. Płytka i wyprowadzenie ogniwa a nawet silniczek były mocno skorodowane.
    Ponoć to częsta usterka.
    Przyczyną tego jest przepełnianie zbiornika na wodę. Zwłaszcza kiedy ściągamy ją z podłogi (brodzika prysznicowego) A to się koledze zdarzało.
    Woda potrafi wtedy być zaciągnięta przez turbinkę. A później zacieka przez uszczelnienie labiryntowe (tak to pamiętam, dawno to było) do przedziału elektroniki. Która to elektronika akurat jest w miejscu gdzie wodzie łatwiej zaciekać.
    Pozdrawiam.
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA