logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczna odległość instalacji wodnej od przewodów elektrycznych w ścianie łazienki

patrycjawiniarska199 28 Cze 2025 20:19 714 13
REKLAMA
  • #1 21592382
    patrycjawiniarska199
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Chcę się doradzić w kwestii hydrauliczno-elektrycznej. Przerabiałam umiejscowienie baterii w jednej z łazienek, hydraulik przerabiający instalację napotkał na kable będące w ścianie (zdjęcie w załączniku). Podpięcie pod baterię zainstalował w niedalekiej odległości nad instalacją elektryczną bez odpowiedniej osłonki. Czy taka instalacja jest prawidłowa? Jeśli nie, to jakie jest rozwiązanie dla podanego przypadku? Przesyłam jeszcze zdjęcie zainstalowanego podpięcia pod baterię, które zostało zrobione.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Bezpieczna odległość instalacji wodnej od przewodów elektrycznych w ścianie łazienki
  • REKLAMA
  • #2 21592389
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4627
    A czy w bojlerze elektrycznym zasilanie grzałki jest realizowane, poprzez antenę? czy może internetem?. Jeśli przewody nie mają uszkodzonej izolacji to mogą być położone bezpośrednio na rurach, chyba ze te rury przepuszczają wodę o temperaturze, która spowoduje stopienie izolacji, to wtedy bym je odsunął.
  • #3 21592404
    patrycjawiniarska199
    Poziom 2  
    Podgrzewanie wody jest z pieca gazowego z zadaną temperaturą. Wodę max mogę zadać na kotle do 65 stopni. Jeden kabel jest bez osłonki oryginalnej, tylko z osłonką zgrzewaną na ciepło (nie wiem, jak to się fachowo nazywa). Czy to jest ok.
  • #4 21592425
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie pytałem o rodzaj ogrzewacza, tylko sugerowałem, że w pewnych przypadkach prąd i woda są oddalone od siebie kilka mm i to w niczym nie przeszkadza, pod warunkiem, ze wszystko jest sprawne i zastosowane są wszystkie przewidziane do tego zabezpieczenia. Co do koszulki termokurczliwej, to pewnie w trakcie prac uszkodzono izolację zewnętrzną przewodu i jeśli naprawę dokonano zgodnie " ze sztuką" to też nie ma się czego obawiać.
  • REKLAMA
  • #5 21592431
    patrycjawiniarska199
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź, jestem trochę spokojniejsza :)
  • #6 21592461
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    Co do bliskości (krzyżowania się) przewodów elektrycznych i rurek PEX, to jak powyżej, to nie jest problem.
    Natomiast ja na tych zdjęciach widzę co innego, co mi się nie podoba.
    Skoro została założona rurka termokurczliwa na ten przewód, to znaczy, że musiał on być przecięty całkowicie. Widać, że to połączenie jest w miarę krótkie, co może świadczyć o niepewnym wykonaniu połączenia. W takiej sytuacji poszczególne żyły powinny zostać przynajmniej połączone na zakład (minimum 2–3 cm) i zalutowane. Albo połączyć dedykowanymi tulejkami miedzianymi zaciskanymi praską. Zaizolowałbym następnie poszczególne żyły rurkami termokurczliwymi z klejem. I całość następnie też rurką termokurczliwą, tak żeby po parę centymetrów wchodziła na izolację ogólną (zewnętrzną) przewodu z obu stron. Tu wyraźnie widać, że poszczególne żyły przewodu z lewej strony rurki termokurczliwej są częściowo na wierzchu, co nie jest prawidłowe. Po prawej stronie przewód nie jest wykuty ze ściany, więc rurka termokurczliwa też prawdopodobnie tylko dochodzi do izolacji zewnętrznej przewodu i nie nachodzi na nią.
    Przewód wyżej (środkowy) też ma skaleczoną izolację zewnętrzną po prawej stronie, być może izolacja na żyle przewodu też jest naruszona, a być może i sama żyła miedziana. Należałoby to dokładnie obejrzeć, i jeśli to jest uszkodzona tylko izolacja zewnętrzna, to przynajmniej dokładnie owinąć ten przewód taśmą izolacyjną. A jeśli uszkodzenie jest głębsze, to wykonać odpowiednią naprawę, zależnie od uszkodzeń.
  • REKLAMA
  • #7 21592602
    patrycjawiniarska199
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź

Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

Chciałabym jeszcze zapytać, ponieważ:
    - w korytarzu i dwóch pokojach nie działa światło (prąd w gniazdkach jest),
    -sprawdzałam też wszystkie gniazdka w domu, tylko w jednym gniazdku w korytarzu jest uziemienie, w pozostałych gniazdkach brak uziemienia, sprawdzałam za pomocą listwy antyprzepięciowej ze wskaźnikiem uziemienia i we wszystkich gniazdkach brak uziemienia oprócz tego w korytarzu,
    -kilka dni temu wywaliło też przełącznik różniczkowy przez to w części domu brakowało zasilania, po ponownym włączeniu jest ok.
    Przez to wszystko obawiam się o ogólny stan instalacji elektrycznej.
    W poniedziałek z samego rana przychodzi sprawdzić to deweloper wraz ze swoim elektrykiem.
    Proszę o porady jak najlepiej z nimi rozmawiać, nie mam wiedzy elektrycznej.
    Z góry dzięki 😊
  • #8 21592994
    Rysio4001
    Ocena: 1069
    Czy te problemy zbiegły się z tymi pracami hydraulicznymi?
    Bo jeśli tak, to może to wynikać z uszkodzeń tych przewodów i niewłaściwej naprawy.
    Natomiast nie znając układu pomieszczeń oraz którędy idą przewody do tych pomieszczeń, informacja o tym, w których pomieszczeniach występuje problem, nic nam nie daje.
    Jeśli te uszkodzone przewody ze zdjęć zasilają pomieszczenia, w których występuje problem, to jest wysoce prawdopodobne, że to jest przyczyną problemu.
    Również przyczyna problemu może leżeć gdzie indziej.
    Najlepiej, jakby to obejrzał elektryk oraz wykonał pomiary IPZ oraz rezystancji izolacji.
    Jeśli problem nie jest związany z uszkodzeniami tych przewodów podczas prac hydraulicznych, to deweloper powinien usunąć problem z tytułu gwarancji.
  • #9 21593076
    patrycjawiniarska199
    Poziom 2  
    Problem w pokojach i korytarzu był wcześniej, przed przeróbkami hydraulicznymi. Co jest potrzebne, żeby to stwierdzić? Plan budynku, plan instalacji?
  • #10 21593094
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Potrzebny elektryk "z głową".
  • #11 21640126
    Plumpi
    Ocena: 2627
    Do przeróbki zarówno sposób naprawy przewodu jak i podejścia pod baterię.

Przewody powinny być połączone w prawidłowy sposób i dobrze zaizolowane.
    Natomiast podejścia pod baterię powinny być zarzucone zaprawą tynkarską, a nie zapiankowane.
    Pozostawiając tak zapiankowane podejścia podczas wkręcania krzywek (tzw. koników) mogą zostać uszkodzone. Może dojść do obrócenia się kolanka i uszkodzenia rury PEX tuż przy kolanku.
  • #12 21640250
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Plumpi Kolanka są zamontowane na listwie, więc wkręcając krzywki nie ma prawa nić się wydarzyć.
  • REKLAMA
  • #13 21640279
    Plumpi
    Ocena: 2627
    stanislaw1954 napisał:
    Kolanka są zamontowane na listwie, więc wkręcając krzywki nie ma prawa nić się wydarzyć.

Dajesz gwarancję, bo ja nie.
    To mi wygląda na listwę z kolankami Duro System:
    https://arpex24.abstore.pl/listwy-bateryjne-l...0mm-z-kolanami,c496,p1136,o1002,s1001,pl.html
    A tak wygląda listwa bez kolanek - mocowanie kolanka w jednym, środkowym otworze:
    https://arka-instalacje.pl/produkty-2/listwa-montazowa-bateryjna-odsadzona

Dalej uważasz, że nie ma prawa się obrócić?
  • #14 21640290
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Gdyby rurka z mufką była przełożona przez ścianę, to obracając krzywką jest szansa na jej obrócenie gdzieś dalej w ścianie, może właśnie w kolanie za ścianą. W układzie rur na ścianie, jak jest to zrobione pex-em, to niestety istnieje taka możliwość.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię bezpiecznej odległości instalacji wodnej od przewodów elektrycznych w ścianie łazienki. Zwrócono uwagę, że przewody elektryczne mogą być ułożone blisko rur PEX, pod warunkiem, że izolacja przewodów jest nienaruszona i zastosowano odpowiednie zabezpieczenia. W przypadku przewodu z uszkodzoną izolacją, naprawa powinna być wykonana fachowo, z użyciem tulejek miedzianych zaciskanych praską oraz izolacji termokurczliwej z klejem, aby zapewnić szczelność i bezpieczeństwo połączenia. Podejścia pod baterię wodną nie powinny być zabezpieczane pianką montażową, lecz zaprawą tynkarską, aby uniknąć uszkodzenia rur PEX podczas montażu. Wątpliwości budziło również brak uziemienia w większości gniazdek oraz problemy z oświetleniem w niektórych pomieszczeniach, co może wskazywać na ogólny zły stan instalacji elektrycznej. Zalecane jest przeprowadzenie pomiarów rezystancji izolacji i pomiarów IPZ przez wykwalifikowanego elektryka oraz konsultacja z deweloperem w celu usunięcia ewentualnych usterek gwarancyjnych. Wskazano, że do oceny problemów przyda się plan budynku i instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA