logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł sterujący AHU BOXem na bazie płyty KINCONY A6 dla pomp ciepła przerobionych z klimatyzatorów

ebol 07 Lip 2025 20:02 4008 12

TL;DR

• Powstał sterownik AHU BOXa dla pompy ciepła przerobionej z klimatyzatora, zbudowany na płycie KINCONY A6 v1.3 i dopasowany do U-Match 1.02.
  • Kod obsługuje 5 czujników DS18B20, 4 przekaźniki przez I2C, regulację sprężarki DAC 0-8,5 V oraz 8 przycisków z PCF8574P.
  • Sterownik pokazuje temperatury i stany na OLED SDD1306, łączy się przez WiFiManager, ma serwer WWW i planowaną publikację MQTT.
  • Dostępne są tryby Normalny, CWU, Lato i Termostat; w CWU utrzymuje 47°C z histerezą 5°C i minutowymi opóźnieniami przełączeń.
  • MQTT nie został jeszcze przetestowany, bo po usunięciu Supla Bridge broker się wysypał, a autor zastrzega brak odpowiedzialności za szkody.
📢 Słuchaj (AI):
  • Witam, jako że nie znalazłem gotowego rozwiązania na sensowne wysterowanie mojego ahu boxa (Type: U-Match Version: 1.02) postanowiłem spróbować samemu coś stworzyć . Na bazie płytki KINCONY A6 v1.3, oraz posiłkując się AI stworzyłem kod który mam nadzieje jak najbardziej optymalnie wykorzysta moc sprężarki, co powinno się przełożyć na koszty ogrzewania. Zamieszczam 3 pliki z kodem

1. To pełny kod z wszystkimi funkcjami w wersji 2.6
    2. Wersja Light bez obsługi Serial Port i MQTT
    3. Program do odczytania adresów czujników temperatury które trzeba podać w kodzie (jest wyświetlany w formie HTML pod adresem ip urządzenia. Trzeba tylko wpisać swój SSID i HASŁO)

Oto główne funkcje i możliwości programu sterującego pompą ciepła, przedstawione w punktach:
    1. Monitorowanie temperatury:
    o Odczyt danych z 5 czujników DS18B20 (temperatura zewnętrzna, CWU, bufor, gaz, woda w wymienniku)
    o Wykrywanie błędów odczytu czujników
    o Ochrona przed zamarzaniem (automatyczne wyłączenie przy niskiej temperaturze wody) (3 stopnie)
    2. Sterowanie elementami:
    o Kontrola 4 przekaźników (agregat pompy, pompa obiegowa, zawór 3-drogowy, grzałka CWU) przez moduł I2C
    o Regulacja mocy sprężarki za pomocą przetwornika DAC (0-8.5V) (na takich napięciach pracuje mój ahu box)
    o Opóźnione wyłączanie pompy obiegowej po zatrzymaniu sprężarki ( t trybie normalnym i termostat pompa obiegowa wyłącza się gdy temperatura gazu osiągnie temperaturę wyjścia wody z wymiennika)
    3. Obsługa przycisków:
    o Zaawansowany system odczytu stanu 8 przycisków z modułu PCF8574P (Di-1 tryb NORMALNY, Di-2 tryb CWU, Di-3 tryb LATO, Di-4 tryb TERMOSTAT, Di-5 styki termostatu, Di-6 Alarm)
    o Przełączanie trybów pracy z funkcją debouncingu
    o Tryby: Normalny, CWU, Lato, Termostat, Wyłączony( wyłączony polega na ponownym wciśnięciu przycisku danego trybu)
    4. Wyświetlacz OLED: SDD 1306
    o Prezentacja temperatur w czasie rzeczywistym
    o Informacje o trybie pracy i stanie przekaźników
    o Alarmy i komunikaty ostrzegawcze
    5. Komunikacja sieciowa:
    o Połączenie WiFi z trybem konfiguracji AP (WiFiManager)
    o Publikacja danych na brokerze MQTT( Jeszcze nie testowane bo po usunięciu supla bridge, broker mi się wysypał)
    o Serwer WWW z interfejsem do sterowania i monitorowania
    6. Tryby pracy:
    o Normalny: Automatyczna regulacja temperatury na podstawie warunków zewnętrznych ( Moc sprężarki regulowana jest krzywą grzewczą która warunkuje temperaturę na wyjściu wymiennika do temperatury na zewnątrz, i jest ustawiona pod ogrzewanie grzejnikowe. Można łatwo to zmienić w kodzie, w sezonie grzewczym pewnie będę dopieszczał)
    o CWU: Priorytetowe podgrzewanie ciepłej wody użytkowej( w moim przypadku 47 stopni i histereza na 5 stopni. W tym trybie najpierw uruchamiany jest zawór 3drogowy a po minucie pompa obiegowa i agregat, wyjście z trybu też jest opóźnione o minutę czyli czas przełączenia zaworu 3d )
    o Lato: Tylko podgrzewanie CWU z użyciem grzałki ( tryb grzania cwu w moim przypadku z fotowoltaiki, gdzie nagrzewa wodę do 60 stopni i później dogrzewa gdy spadnie do 45)
    o Termostat: Sterowanie w oparciu o zewnętrzny termostat ( styki Di-5 ,Gnd, odpowiadają za sygnał z termostatu, moc sprężarki działa również na zasadzie krzywej grzewczej)
    7. Zaawansowane funkcje:
    o Automatyczna diagnostyka modułów I2C
    o Mechanizm ochrony przed błędami komunikacji
    8. Interfejs webowy:
    o Panel sterowania z przyciskami zmiany trybów
    o Wizualizacja temperatur w formie kart
    o Status elementów systemu w czasie rzeczywistym
    o Informacje o alarmach i ostrzeżeniach
    9. Bezpieczeństwo:
    o System alarmowy z detekcją przycisku awaryjnego
    o Automatyczny reset przy wykryciu awarii I2C
    o Ochrona przed przeciążeniem sprężarki
    o Kontrola stabilności temperatury gazu
    10. Konfiguracja:
    o Test przekaźników podczas inicjalizacji
    o Autodiagnostyka przy starcie systemu

UWAGA: nie odpowiadam za szkody jakie może wyrządzić ten program lub nie umiejętne się z nim obchodzenie, zamieszczam go tu jedynie w celu edukacyjnym .Mam nadzieją że bardziej doświadczeni użytkownicy będą mogli nanieść ewentualne poprawki lub wytknąć błędy które uda nam się wspólnie naprawić.

Moduł sterujący AHU BOXem na bazie płyty KINCONY A6 dla pomp ciepła przerobionych z klimatyzatorów

Załączniki:
    • KincinyA6Kod.zip (25.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ebol
    Poziom 11  
    ebol napisał 14 postów o ocenie 14, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2010 roku.
  • #2 21600455
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6063
    Nieźle, czyli poprawiłeś program producenta, a raczej napisałeś program na nowo za pomocą AI? Jaki model używałeś i jak Ci się to udało? Co wrzuciłeś modelowi, że wiedział, co i jak wysterować?
    Dzięki za podzielenie się rozwiązaniem. Jak napiszesz do mnie Paczkomat, to wyślę mały upominek.

Ciekawe czasy idą ;)
  • #3 21600556
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    KINCONY A6 to plytka multi-kulti (developerska) z ali ;) też taką mam, do nabycia za śmieszne ~12$
    Tutaj użyta widzę do sterowania urządzeniem poprzez przekaźniki.
  • #4 21600571
    gulson
    Administrator Systemowy
    A dzięki za uszczegółowienie, myślałem, że to producent wepchał taką płytkę.
    Czyli rzeczywiście AI mogło mieć dokumentacje płytki, lub można było dokumentację załadować a później model sobie pobierał fragmenty dokumentacji, jakie były mu potrzebne (RAG).
    I program pisał się sam.
    Masz Lorę, ESP32, WiFi, Bluetooth, czego chcieć więcej? :)

Tak czy inaczej fajne zastosowanie i pomysł.
    Może pralki poprawimy ;)
    A później całe automatyki w przemyśle (żart) ;)
  • #5 21600667
    ebol
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Co do AI wspierałem się Lovable, niby do aplikacji webowych ale tu też dał radę. Cały program łączenie z logiką był robiony można by powiedzieć od początku. Najpierw chciałem zrobić to na gotowych systemach typu tasmota, czy ESP home ale był problem z zaawansowanymi funkcjami. I to żaden gotowiec , po prostu tak sobie w głowie ułożyłem zasadę działania i funkcje . Czy się sprawdzi odpowiem po sezonie grzewczym.
  • #6 21600672
    gulson
    Administrator Systemowy
    Tak słyszałem Lovable, coś jak Claude Code - pełen kombajn.
    Tylko jestem ciekawy, czy model w Loveable wiedział jakie wyjścia wysterować, znał dokumentację płytki, czy musiałeś mu coś wgrać czy podpowiadać?
    W sensie opisywać szczegółowo. Masz jakieś prompty przykładowe? :)
  • #7 21600696
    ebol
    Poziom 11  
    >>21600672 W tym przypadku najpierw studia nad płytą, definicja pinów oraz magistral gdzie mamy onewire oraz I2C ( PCF8574P sprawił najwięcej problemów) . Następnie definicja czujników, zmiennych i na końcu układanie całej logiki( wstępny zarys miałem rozpisany , ale i tak co chwilę coś zmieniałem)
  • #8 21601484
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Świetna płytka do robionego w domu rekuperatora
  • #9 21604926
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 309
    To mnie się podoba bo sam korzystam z pompy przerobionej z klimatyzatora gree amber prestige i sterownikiem w tym stylu czyli ahu32bit , rewelka .
  • #10 21629677
    ebol
    Poziom 11  
    Dorzucam już chyba ostatnią wersje programu 3.1 gdzie dodane zostały 2 ważne funkcje .

• PRZEPŁYWOMIERZ – wejście na pinie A1 Program automatycznie wykryje jego obecność ( jeżeli nie będzie zamontowany reszta funkcji będzie działać bez problemu). Obliczenia przepływu są pod wersje 1,5 cala czyli około 27 impulsów na litr wody. Dlaczego taki duży przepływomierz skoro większość ma instalacje na 1 calowych rurach. Ponieważ dostępne chińskie przepływomierze dość mocno ograniczają przepływ, wystarczy spojrzeć na przekrój takiego. Detekcja awarii: Jeżeli przez 5 sekund przy włączonej pompie nie pojawi się żaden impuls program zostanie zatrzymany. Jeżeli przepływ spadnie poniżej 2L na minutę też zostanie zainicjowany alarm.

• POŁĄCZENIE Z PUBLICZNYM SERWEREM MQTT (HiveMq)- Dlaczego?: Takie połączenie daje nam dostęp do sterownika z prawie dowolnego urządzenia które jest połączone z Internetem. (laptop, smart fon, HomeAssistant ) Czy to połączenie jest bezpieczne skoro jest publiczne?: Każdy sterownik będzie miał wygenerowane unikalne ID klienta na podstawie adresu MAC urządzenia. Temat oraz id będzie widoczne w zakładce pod adresem ip urządzenia.

Schemat przepływu danych z przepływomierza i HiveMQ do systemu alarmowego i publikacji stanu

Ekran sterownika pompy ciepła z temperaturami i alarmem systemu.
    Panel statusu MQTT HiveMQ i przełączników w interfejsie sterownika
    Ekran aplikacji monitorującej pompę ciepła z danymi temperatury i wykresem.
    Załączniki:
    • pompa 3.1.cpp (58.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21842086
    kriftoft1
    Poziom 2  
    >>21629677 Jak to wgrać do A6?
  • #12 21842108
    ebol
    Poziom 11  
    Arduino IDE- musisz uzupełnić biblioteki o wymagane w szkicu. Ustawić urządzenie docelowe jako ESP 32 Dev board. Wklejasz kod ( w tym miejscu zmieniasz adresy czujników na swoje)i klikasz prześlij. Po wygraniu tworzy ci się nowa sieć łączysz się z nią , i wpisujesz w przeglądarce 192.168.4.1 , tu wyszukujesz swoje wifi i się z nim łączysz. Całe menu będzie widoczne po wpisaniu numeru IP jakie przydzieli ci ruter.(Powinno wyświetlić się na wyświetlaczu............ Tylko pierwsze co musisz zrobić to wgrać program do odczytu adresu podpiętych czujników ds18b20. W kodzie tego programu masz miejce na wpisanie podanie twojej sieci i hasła do niej. ( Uzupełnij przed wgraniem). Pod adresem IP urządzenia będzie prosty program do odczytu adresów czujników połączonych do płytki i przepisami ich do kodu programu.
  • #13 21842139
    kriftoft1
    Poziom 2  
    >>21842108 A widzisz, bo mi się otwiera platformio. cpp zmyliło.Dzięki
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest autorski moduł sterujący AHU BOXem (typ U-Match wersja 1.02) oparty na płytce KINCONY A6 v1.3, zaprojektowany do sterowania pompą ciepła przerobioną z klimatyzatora. Autor wykorzystał AI (narzędzie Lovable) do stworzenia kodu sterującego, który optymalizuje pracę sprężarki i monitoruje temperaturę z 5 czujników DS18B20 (zewnętrzna, CWU, bufor, gaz, woda w wymienniku). Program obsługuje detekcję błędów czujników, ochronę przed zamarzaniem, a także integrację z przepływomierzem 1,5 cala (ok. 27 impulsów/litr) z detekcją awarii przepływu. Wersja 3.1 oprogramowania wprowadza połączenie z publicznym serwerem MQTT (HiveMQ) umożliwiające zdalny dostęp do sterownika przez Internet. Program dostępny jest w pełnej wersji 2.6, wersji Light bez obsługi Serial Port i MQTT oraz narzędziu do odczytu adresów czujników DS18B20 przez sieć WiFi. Wgrywanie kodu odbywa się przez Arduino IDE, ustawiając urządzenie jako ESP32 Dev board, z koniecznością uzupełnienia adresów czujników i konfiguracji sieci WiFi. Dyskusja poruszała także kwestie dokumentacji płytki, wykorzystania magistrali OneWire i I2C (PCF8574P), a także potencjału AI w automatyzacji programowania sterowników. Wspomniano o podobnych rozwiązaniach do sterowania pompami ciepła przerobionymi z klimatyzatorów marki Gree Amber Prestige z użyciem sterownika AHU32bit.
REKLAMA