logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo II 2008 Multispace – podłączenie uniwersalnego sterownika zamka

kubas10 19 Lip 2025 14:22 687 7
REKLAMA
  • #1 21611056
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1547
    Citroen Berlingo 2 2008r mulitspace, jak podłączyć uniwersalny sterownik zamka centralnego z wykorzystaniem schematu ze zdjęcia. Wiem że należy przeciąć 27Pin czerwony przewód z białej wtyczki. Proszę o rysunek. Dziękuję,.
    Citroen Berlingo II 2008 Multispace – podłączenie uniwersalnego sterownika zamka

Dodano po 31 [minuty]:

Problemem w aucie jest to że nie otwiera zamek centralny. Pilot jest rozwalony i nie mam drugiego kluczyka ale wkładając kluczyk w drzwi kierowcy zamyka ale nie otwiera. Czy okrągły guzik na środkowej konsoli jest tylko od otwierania? Muszę wszystkie drzwi otwierać manualnie. I jeszcze jedno, bezpiecznik SH pasuje tylko w jednej pozycji, nie mogę go wsadzić w drugie położenie.

Dodano po 1 [minuty]:

Zdjęcia poniżej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21611081
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    kubas10 napisał:
    nie otwiera zamek centralny

Najpierw musisz naprawić instalację zamka a później montować uniwersalny sterownik.

Aby zamknąć - podajesz masę na pin 27,
    aby otworzyć - "rozcinasz" obwód.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21611085
    kubas10
    Poziom 25  
    No wiem ale jaka jest tego przyczyna? Testerem diagnostycznym też mogłem zamknąć auto ale nie otwiera. Czemu ?
  • Pomocny post
    #5 21611092
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6697
    SH wchodzi w obydwie strony. Guzik ma konsoli centralnej otwiera i zamyka. Centralny zamek z drzwi kierowcy przez wkładkę zamka, to samo otwiera i zamyka auto.
    Używane kluczyki do Berlingo chodzą za grosze. W nich wykorzystujesz obudowę i płytka która steruje centralnym zamkiem. Grot i nową pastylkę imo już musisz dorobić.
    A u ciebie masz albo uszkodzony siłownik w drzwiach kierowcy przetartą wiązkę lub przekaźnik w BSI.

Moderowany przez CameR:

Nie da się dopisać używanej płytki, dokładając do tego transponder immo
    Reg. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści,

• REKLAMA
  • #6 21611098
    kubas10
    Poziom 25  
    Wszystko wskazuje na BSI, nie mam nigdzie żadnych kodów usterek.
  • REKLAMA
  • #7 21615995
    gemiel
    Poziom 26  
    Ocena: 307
    kkknc napisał:

Używane kluczyki do Berlingo chodzą za grosze. W nich wykorzystujesz obudowę i płytka która steruje centralnym zamkiem. Grot i nową pastylkę imo już musisz dorobić.

Uważasz, że można dopisać samą płytkę używanego pilota do Berlingo z 2008r. a do tego dołożyć dodatkowo transponder immo? Używaną płytkę można co najwyżej wykorzystać do naprawy oryginalnego pilota od tego auta, przelutowując na nią główny układ.
  • #8 21616126
    kubas10
    Poziom 25  
    Kiedyś walczyłem z podobnym problemem i klient dał mi kluczyk z allegro do dorobienia grota i nową płytką do zamka centralnego. Nie było opcji żeby to ogarnąć, skończyło się tak że wlutowalem transponder do nowej płytki i auto odpaliło ale centralny zamek nie działał.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroen Berlingo II 2008 Multispace problem z centralnym zamkiem polega na tym, że zamek nie otwiera drzwi, mimo że zamyka je przy użyciu kluczyka w drzwiach kierowcy. Uniwersalny sterownik zamka centralnego wymaga przecięcia czerwonego przewodu na pinie 27 białej wtyczki oraz podawania masy na ten pin do zamknięcia, a do otwarcia "rozdzielenia" obwodu. Przyczyną problemu może być uszkodzony przekaźnik w module BSI (Body System Interface) lub uszkodzony siłownik drzwi kierowcy, przetarta wiązka przewodów bądź wadliwy przekaźnik w module nadwozia. Guzik na konsoli centralnej służy zarówno do otwierania, jak i zamykania zamka. Bezpiecznik SH pasuje tylko w jednej pozycji, co jest normalne. Wymiana pilota jest możliwa, jednak używana płytka pilota wymaga przelutowania głównego układu oraz integracji z transponderem immobilizera, aby centralny zamek i immobilizer działały poprawnie. Naprawa instalacji zamka powinna poprzedzać montaż uniwersalnego sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA