logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wilgoć wokół obiektów na posadzce betonowej w hali z płyty warstwowej – przyczyny?

Ture11 21 Lip 2025 18:00 321 7
REKLAMA
  • #1 21612874
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Cześć,
    czy ktoś mógłby podpowiedzieć, z jakim zjawiskiem się spotkałem w nowo budowanej hali magazynowej? Sprawa wygląda tak - magazyn jest z płyty warstwowej, w środku wylana jest posadzka betonowa, podobno była przed wylaniem posadzki położona "jakaś folia", paroizolacyjna czy coś. Szczegółów budowy niestety nie znam, ale może mnie nakierujecie, bo nikt z budowy nie wie, co to za zjawisko.

Hala zdawała się być już wysuszona po budowie, a tymczasem mamy taki dziwny przypadek, że zbiera się na podłodze wilgoć, i to wokół obiektów i wzdłuż ścian. Zbiera się przy pudełkach kartonowych, foliowych, ale nie pod nimi. Cokolwiek się nie postawi, za kilka dni wokół tego obiektu jest plama wilgoci, ale po podniesieniu obiektu (nawet pustego pudełka kartonowego), pod nim jest suchutko. To trochę odwrotnie, niż logika nakazuje, co tu się dzieje? Na razie nie znaleźliśmy zależności między pogodą a tym zjawiskiem. To zjawisko ma swoją nazwę? Czego szukać, co mierzyć, co dopisać do tematu?

Wilgoć wokół obiektów na posadzce betonowej w hali z płyty warstwowej – przyczyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21612896
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 930
    Jak dla mnie, to tłumaczył bym sobie to tak:
    Wszystko nowe, wszystko jeszcze świeże, wszystko jeszcze schnie.
    W dzisiejszych materiałach budowlanych znajduje się wiele chemii, wiele dodatków o których to istnieniu zwykli śmiertelnicy nie mają pojęcia.

I jak dla mnie:
    Ja tak mówiąc szczerze nie przejmował bym się tym zbytnio.
    I zobaczysz, że po jakimś czasie (nie wiem po jakim :D ) problem zniknie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21613050
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    klm787 napisał:
    po jakimś czasie (nie wiem po jakim ) problem zniknie.
    ...a czasem nie. W nieużywanych garażach samochodowych to miałem. Garaże prawie 15letnie, pod budynkiem, poniżej gruntu okolo 2m, co roku wietrzenie i plamy. Od strony wjazdu i nie było. Podejrzewam kondensację. Wykuwałem wylewkę i byla sucha. Występowało to też w wysokiej hali na suficie z płyt kanałowych przeważnie w gorętsze dni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21613123
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    ppwielki napisał:
    Podejrzewam kondensację

No pewnie.
    Podłoga betonowa jest zimna, coś, co na niej postawimy, izoluje ją miejscowo od otoczenia więc pod takim przedmiotem będzie sucho, a tam, gdzie jest odsłonięta, wilgoć z powietrza może się skraplać.
    I wietrzenie nie pomaga, bo z zewnątrz napływa wilgotne powietrze. Jak kiedyś obiekt będzie ogrzewany, kłopoty się skończą.
    V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21613139
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Dokładnie typowe skraplanie pary wodnej na najzimniejszych elementach. Zimą sytuacją zapewne się odwróci i zaczną się pocić ściany jak się nie zadba o wentylację.
  • #6 21613142
    Ture11
    Poziom 39  
    Dziękuję za podpowiedzi. Ale to jak to rozumieć, wilgotne powietrze odbija się od tych obiektów i opada na ziemię, że plama robi się tylko w otoczeniu obiektów?
  • Pomocny post
    #7 21613204
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Obiekty są zarówno izolatorami termicznymi jak i przeszkodami dla swobodnego ruchu powietrza zapewniającymi wysychanie skroplin. Efekt nasila duża różnica temperatur a wówczas wilgotne ciepłe powietrze jest zaciągane do wnętrza hali niczym odkurzacz.
  • #8 21613389
    Ture11
    Poziom 39  
    Dzięki. Zostawię jeszcze temat otwarty, może coś jeszcze ktoś doda.

Podsumowanie tematu

✨ W nowo wybudowanej hali magazynowej z płyty warstwowej zaobserwowano zjawisko kondensacji wilgoci na betonowej posadzce wokół ustawionych obiektów i wzdłuż ścian, mimo że pod nimi powierzchnia pozostaje sucha. Posadzka została wykonana na warstwie paroizolacyjnej (folii), jednak wilgoć pojawia się w miejscach styku powietrza z chłodniejszą powierzchnią podłogi, co wskazuje na kondensację pary wodnej. Zjawisko to nie jest powiązane z warunkami pogodowymi i może wynikać z różnicy temperatur między powietrzem w hali a chłodniejszą posadzką betonową, a także z lokalnego zatrzymywania wilgoci przez obiekty ograniczające cyrkulację powietrza. Zaleca się pomiar wilgotności względnej powietrza, temperatury powierzchni posadzki oraz sprawdzenie szczelności i jakości warstwy paroizolacyjnej. Możliwe jest także występowanie migracji wilgoci z podłoża betonowego, jeśli paroizolacja jest niewłaściwie wykonana lub uszkodzona. Zjawisko to można określić jako kondensację powierzchniową wilgoci na chłodnych elementach posadzki w hali z izolacją paroszczelną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA