logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SWL 2500T 12V 90Ah – brak ładowania akumulatora w przyczepie kempingowej

JORGEN1970 21 Lip 2025 20:58 216 10
  • #1 21613028
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Nie działa ładownie akumulatowów SWL 2500T 12 90 Ah w przyczepie kampingowej
  • #2 21613034
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    Za mało danych, np. po podłączeniu ładowarki, jakie napięcie na zaciskach Aku. i jaki prąd, czy sprawdzałeś działanie ładowarki, czy próbowałeś ładować Aku. z innej sprawnej ładowarki ?.
  • #3 21613036
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Przyczepa kampingowa posiada dwa wielkie ogniwa fotowoltaiczne , które ładują dwa Akumulatory SWL 2500T 12V 90 Ah poprzez sterownik. Akumulatory połączone są równolegle
    i rozładowały się do poziomu 4V. Niestety do sterownika nie przychodzi żadne napięcie pomimo słonecznego dnia wykluczam bezpiecznik , ponieważ jest na pewno sprawny.
    Panele na dachu są podłączone równolegle i zastanawia mnie fakt że w ogóle nie dają żadnego napięcia. Na początek zapytam czy napięcie na sterowniku musi być 12v żeby na wejściu gdzie przychodzi
    ładowanie z panela pojawiło się napięcie czy nie ma to znaczenia?

Dodano po 53 [sekundy]:

Dodano po 50 [sekundy]:

Dodano po 1 [minuty]:

Takie panele są dwa i połączone równolegle

Dodano po 1 [minuty]:

Akumulatory są dwa połączone równolegle niestety napięcie sadło na nich do poziomu 4v

Dodano po 2 [minuty]:

Jak podłączyłem na moment dodatkowy akumulator 12v to wskażniki zaświeciły się oczywiście na chwilę bo akumulator był słaby prądowo co znaczy że instalacja wskażników
    pracuje ponieważ nawet pokazało się tam napięcie.
    Martwi mnie sytuacja że dzień był słoneczny a na wejściu sterownika napięcia nie było
    Jak wspomniałem wykluczam bezpiecznik.
    Pierwsze pytanie czy jak napięcie na sterowniku na wejściu akumulatora jest 4V to czy ma to znaczenie dla napięcia wejścowego z panela?
  • #4 21613043
    dzg4
    Poziom 31  
    Wyjmij akumulatory i próbuj je ratować, co do sterownika odłącz od paneli fotowoltaicznych bo może ulec uszkodzeniu ja słońce zaświeci, lub jest uszkodzony i to on spowodował tak znaczne rozładowanie akumulatorów, tego nie wiemy jak na razie.
  • #5 21613047
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    No tak ale powiedz mi czy jak odłączę bezpiecznik wejściowy z panela żeby oczywiście sprawdzić i wykluczyć wejście sterownika czy gdzieś nie zwiera to czy jak świeci słońce to napięcie w tym punkcie powinno być prawda?
    A ja mam całkowite zero.
    Jest oczywiście wiadome że panele nie ładowały i dlatego napięcie spadło, i teraz czy tego typu akumulatory mogą spaść do tak niskiego poziomu napięcia? Czy nie uległy uszkodzeniu? Oczywiście akumulatory naładuję tylko czy zwykłym prostownikiem mogę to zrobić?
  • #6 21613052
    dzg4
    Poziom 31  
    Trzeba obejrzeć stan złącz w instalacji czy i w jakim stanie są, szczególnie na dachu przyczepy, krok po kroku do złącz instalacji łączącej akumulatory ze sterownikiem. Często instalacja zewnętrzna poddaje się warunkom atmosferycznym. Sterownik przy braku zasilania z paneli pobiera energię z akumulatora, przynajmniej jest tak w mojej instalacji fotowoltaicznej 12V=.
  • #7 21613059
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Tam na zdjęciu są pokazane te złączki tylko nie bardzo wiedziałem jak je rozłączyć żeby nie uszkodzić. A panele mocowane są czterem mocnymi śrubami i jeszcze nie udało mi się tam zaglądnąć.
    Ciekawi mnie co tam jest? Może ktoś pokaże mi fotkę.
  • #8 21613067
    dzg4
    Poziom 31  
    Podejrzewam skorodowane styki połączeń , uszkodzone uszczelnienia w złączach, reszta wyjdzie w "praniu".
  • #9 21613086
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Rozumiem ale w obu na raz?
  • #10 21613227
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    JORGEN1970 napisał:
    dwa wielkie ogniwa fotowoltaiczne , które ładują dwa Akumulatory SWL 2500T 12V 90 Ah

Jakie one tam wielkie. Te panele są za małe by ładować akumulatory 180 Ah w sumie.
    JORGEN1970 napisał:
    Rozumiem ale w obu na raz?

A dlaczego nie ? Złącza DC na zewnątrz korodują bardzo szybko na skutek elektrolizy. Sprawdź napięcie bezpośrednio na panelach. Dalej, tak rozładowane akumulatory jak postały miesiąc czy dłużej to już trupy. Postaraj się je naładować prostownikiem indywidualnie, i wtedy regulator solarny powinien wystartować. Na marginesie - bezsensowna instalacja - Za małe panele, za duże akumulatory.
  • #11 21613298
    JORGEN1970
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuje tak zrobię

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku ładowania akumulatora 12V 90Ah model SWL 2500T w przyczepie kempingowej. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach braku ładowania, takich jak uszkodzenie instalacji elektrycznej przyczepy, wadliwe działanie regulatora ładowania, problemy z alternatorem pojazdu lub złe połączenia kabli. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na zaciskach akumulatora podczas pracy silnika, kontrola bezpieczników oraz poprawności podłączenia przewodów ładowania. Wskazano również na konieczność weryfikacji stanu samego akumulatora oraz ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów systemu ładowania. Podkreślono, że prawidłowe działanie instalacji 12V jest kluczowe dla efektywnego ładowania akumulatora w przyczepie kempingowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA