logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyłącznik nadprądowy 1P z N – jak poprawnie podłączyć przewód neutralny po rozdziale PEN?

pctelekom 07 Sie 2025 02:04 1272 30
  • #1 21627993
    pctelekom
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam pytania w sprawie takiej "eski" jak na załączonym obrazku:
    - Jakie są przesłanki do montażu takiego zabezpieczenia w stosunku do zwykłej "eski" typu B z rozłączanym L? W czym to rozwiązanie jest lepsze?
    - Co w sytuacji, gdy wszystkie zabezpieczenia w rozdzielnicy są zbudowane na tego typu bezpiecznikach, a instalacja posiada przewód PEN rozdzielony do układu TNC-S? Czy w takich ich okolicznościach szyna neutralna jest pusta?

Wyłącznik nadprądowy dwubiegunowy ELine C10 z niebieskimi dźwigniami.
  • #2 21628074
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Szyna neutralna to szyna neutralna. Od szyny podłączasz przewód N do pokazanego wyłącznika.
    Natomiast za tym wyłącznikiem podłączasz przewód L i N danego obwodu.
    Jakie są zalety?
    W przypadku sieci TN co najwyżej w razie awarii polegającej na zwarciu pomiędzy N i PE, można dany obwód wyłączyć do czasu usunięcia awarii, aby nie wyłączał RCD.
    Nieco większe znaczenie mają takie wyłączniki w sieciach TT, w których na przewodzie N względem ziemi może się utrzymywać pewien potencjał. W razie awarii odbiornika (zwarcia N do PE czy też L do PE), pomimo wyłączenia zabezpieczenia, które nie rozłącza przewodu N, nadal może się utrzymywać ten potencjał na obudowie urządzenia.
    Zatem tego typu zabezpieczenia mają sens dla ochrony przeciwporażeniowej w sieciach TT. Natomiast w sieciach TN ich zalety kończą się na typowo technicznych sprawach i wygodzie użytkowania.
  • #3 21628079
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 828
    pctelekom napisał:
    W czym to rozwiązanie jest lepsze?

Gdy masz jedną rożnicowkę na cały dom, awaria (upływ) jednego z obwodów pozwala go odłączyć i korzystać z reszty instalacji (przy pojedynczych eskach zachodzi konieczność odnalezienia właściwego przewodu niebieskiego i wypięcia go zza RCD).
    pctelekom napisał:
    Czy w takich ich okolicznościach szyna neutralna jest pusta?
    Tak, jest zbędna.
  • #4 21628182
    pctelekom
    Poziom 10  
    Plumpi napisał:
    Od szyny podłączasz przewód N do pokazanego wyłącznika

Czyli jeżeli ktoś podłączył tak, że z obwodów w mieszkaniu do każdego takiego wyłącznika, N idzie bezpośrednio do tej "eski" to jest prawidłowo? Względnie czy można te 2P zamienić na 1P a obwody neutralne spiąć na listwie N? Układ zasilania wchodzi do domu z przewodem PEN.

odp. do przedmówcy: tak, w całym domy (segment) jest jedna różnicówka.

Dodano po 18 [minuty]:

>>21628182
    Aha i jeszcze jedna sprawa; elektryk (tytułujący się dyplomem i uprawnieniami) który reorganizowął instalację określił układ zasilania (na początku) na TN-C i miał go przebudować na TN-S (tak zapisał w protokole wykonawczym). Załączam zdjęcie jak wyglądają połączenia w rozdzielnicy ale na moje oko to nie został prawidłowo rozdzielony PEN (przewód PEN łączy się w zacisku N przed różnicówką i stad odchodzi odnoga do szyny PE - nie wiem, może w sytuacji że są takie podwójne bezpieczniki to jest ok?).
    Co zrobić z tym fantem?

Zbliżenie na rozdzielnicę elektryczną, przewód PEN połączony z zaciskiem N przed różnicówką.
    Wnętrze rozdzielnicy elektrycznej z wyłącznikami nadprądowymi i różnicowoprądowymi
  • #5 21628223
    czesiu
    Poziom 38  
    pctelekom napisał:
    (przewód PEN łączy się w zacisku N przed różnicówką i stad odchodzi odnoga do szyny PE - nie wiem, może w sytuacji że są takie podwójne bezpieczniki to jest ok?).

A może przewód PEN był za gruby i nie dał się wcisnąć w otwór w szynie PE, a w rozdzielnicy nie ma już miejsca na umieszczenie odpowiedniej wielkości zacisku?
  • #6 21628232
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628223
    Jak mógł być za gruby skoro w zacisku różnicówki siedzi razem z kablem (łączówką) ochronnym w podwójnej zaciśniętej tulei (fot.1)?
    Poza tym wszystkie zalecenia mówią o tym, że PEN rozdziela się przed różnicówką a do niej sprowadza oddzielony już N - a to co jest teraz to nadal PEN włożony DO różnicówki.
    Poza tym była wymieniana i montowana cała nowa rozdzielnica, więc to PEN można było rozszyć na jakimś pojedynczym bloku rozdzielczym przecież...
  • #7 21628289
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3519
    Przecież widać, że
    pctelekom napisał:
    elektryk (tytułujący się dyplomem i uprawnieniami)
    dziadostwo odstawił i nie zastosował odpowiednich szyn/zacisków do właściwego "osznurowania" rozdzielnicy.
    Rozdzielka jest za mała, by dobrze to wykonać.
  • #8 21628390
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628289
    To teraz pytanie, czy zasadne i wskazane byłoby np. wymiana tych esek 2P na 1P typu B (bez N) by zwolnić miejsce na dodatkową szynę rozdzielczą (do prawidłowego podziału PEN) a wszystkie N skoncentrować na dedykowanej listwie??
    Jakieś argumenty potrzebuję, bo przepychanie się z tym "doktoratem" to ciężka sprawa, a uważam, że powinien naprawić to, co zepsuł, bo pieniądze już wziął... tam jest jeszcze kilka innych fakapów, choćby fakt, że to działa tylko na jednej różnicówce, a mogło być rozdzielone; choćby łazienka 3f i kuchnia 3f na oddzielne/oddzielny RCD. No ale facet nie pomyślał i teraz jak się coś wywali, to cały dom razem z wymiennikiem ciepła.
    Fakt, rozważam wymianę na większą, ale może da się uratować to, co jest?

Swoją drogą, wszystkie nadprądowe (3f i 1f) mają charakterystykę C – czy to właściwe w obecnym układzie?
  • #9 21628399
    czesiu
    Poziom 38  
    pctelekom napisał:
    >>21628289
    To teraz pytanie, czy zasadne i wskazane byłoby np. wymiana tych esek 2p na 1p typu B (bez n) by zwolnić miejsce na dodatkową szynę rozdzielczą (do prawidłowego podziału PEN) a wszystkie N skoncentrować na dedykowanej listwie??

Gdybym miał wybierać wolałbym zostawić tak jak jest (z powodu jednej tylko RCD). Przeniesienie punktu podziału o kilka cm nic nie zmienia, chyba że uważasz że przewód na RCD jest słabo zaciśnięty.
  • #10 21628423
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Po pierwsze, nie ma żadnego uzasadnienia do stosowania wyłączników samoczynnych o charakterystyce C. To nie silniki, nie urządzenia z rozruchem ciężkim itp.
    Po drugie - wykonanie rozdziału PEN na zacisku aparatu jest niefortunne.
    Przecież na górze są szyny, które można wykorzystać, nawet na zasadzie rozcięcia i przeznaczenia na N PE przed/za rozdziałem itd.
    Po trzecie - stosowanie aparatów 2-polowych to szkoła francuska, nie polska. Owszem, można ale po co?
  • #11 21628435
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2849
    pctelekom napisał:

Jakieś argumenty potrzebuję, bo przepychanie się z tym "doktoratem" to ciężka sprawa, a uważam, że powinien naprawić to, co zepsuł, bo pieniądze już wziął...

W jakim kraju jest ta instalacja?
    Czy był jakiś projekt? Jeśli tak to co było w tym projekcie?
  • #12 21628445
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628399 No ale ja nie mam przekonania, czy jeden RCD na cały dom (2 kondygnacje) to fortunny pomysł, ale zrobił, jak zrobił, rozważam, jak (i CZY) to poprawiać?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21628423
    Tak, są szyny dwie i też uważam, że czemuś powinny służyć, a wykorzystana została tylko jedna (dolna) na obwody PE.
    Zastanawiam się, skąd taki pomysł, skoro rozbebeszane było wszystko w celu wymiany rozdzielnicy i reorganizacji kabli?

Co do "szkoły" – rzecz NIE dzieje się w PL, stąd ta szkoła zapewne (chyba też niemiecka) ;p, ale w tym kraju stosowane są również rozwiązania na zwykłych eskach, pojedynczych, więc dodatkowo mnie nurtuje, jakie mogły być przesłanki do zastosowania starszego rozwiązania i to w układzie TN-C (zwłaszcza C13, bo obowiązują teraz 10 i 16, a każda modernizacja podlega obowiązkowi zastosowania rozwiązań na podstawie współcześnie obowiązujących przepisów).
    Po wypowiedziach przedmówców wnioskuję, że nie można jednoznacznie stwierdzić, że jest to ŹLE wykonane?
    Nie wiem, jak ugryźć temat w dyskusji z wykonawcą...
  • #13 21628450
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    pctelekom napisał:

Co do "szkoły"- rzecz nie dzieje się w PL stąd ta szkoła zapewne (chyba też niemiecka) ;p

I od tego trzeba zacząć. Napisz jednoznacznie w jakim kraju to jest zrobione aby się nie domyślać, bo w różnych krajach różnie się robi. To co i nas przejdzie gdzie indziej niż nie, i na odwrót.
  • #14 21628453
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628450
    Rzecz dzieje się w Danii
    Tylko mi bardziej chodzi o to że dopuszczalne było wykonanie tej modernizacji i zgodnie z przepisami ale i "z głową" a nie w wersji "oldschool"
    Jak wspomniałem, mam teraz jedną różnicówkę co może być bardzo kłopotliwe i jednocześnie brak selektywności obwodów.
  • #15 21628468
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Więc należy pogodzić się z tym że w Danii rozdzielnice wyglądają inaczej i należy stosować ich normy i przepisy. Być może dla nich to jest z głową, kto wie. Z tego co wiem to wyłączniki 4 polowe u nich nie wzięły się z przypadku, ale mogę się mylić bo aż tak się nie znam. Charakterystyka C to u nich chyba też standard.
    Co masz na myśli brak selektywności i czym ona jest spowodowana? Chyba nie tym że jest jedną różnicówka?
  • #16 21628471
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628468
    Może źle się wyraziłem, chodzi mi o separację obwodów, bo jakieś zwarcie/przeciążenie na piętrze (hipoteza) spowoduje wyłączenie całego domu, więc mogę się pożegnać z jakimkolwiek smart home do monitoringu czegokolwiek.
    Nigdy tego nie testowałem, ale czy np. przeciążenie lub zwarcie na obwodzie za tym RCD wywali bezpiecznik nadmiarowy na jednym obwodzie (którejś z 1F), czy wywali również całą różnicówkę 3F?

Jeszcze jedno, czy można przyjąć, że zastosowanie nadprądowych typ C i jednej różnicówki typ A zapewnia względną selektywność zabezpieczeń (tzn. jest to rozwiązanie celowe)?

A tak w zbliżeniu, jak to jest (na pająku) pospinane:
    Rozdzielnica elektryczna z trzema rzędami wyłączników i skrupulatnym okablowaniem
  • #17 21628503
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    pctelekom napisał:
    >>21628468
    Może źle się wyraziłem, chodzi mi o separację obwodów bo jakieś zwarcie/przeciążenie na piętrze (hipoteza) spowoduje wyłączenie całego domu więc mogę się pożegnać z jakimkolwiek smart home do monitoringu czegokolwiek.
    Nigdy tego nie testowałem, ale czy np. przeciążenie lub zwarcie na obwodzie za tym RCD wywali bezpiecznik nadmiarowy na jednym obwodzie (którejś z 1F) czy wywali również całą różnicówkę 3F?

Jeszcze jedno, czy można przyjąć że zastosowanie nadpradowych typ C i jednej różnicówki typ A zapewnia względną selektywność zabezpieczeń (tzn. jest to rozwiązanie celowe)?

pctelekom napisał:

Jakieś argumenty potrzebuję, bo przepychanie się z tym "doktoratem" to ciężka sprawa, a uważam, że powinien naprawić to, co zepsuł, bo pieniądze już wziął...

W takim razie proponuję się we własnym zakresie dowiedzieć jak wygląda instalacja w Danii, jak działają poszczególne aparaty i co oznaczają literki przy nich.
    Widocznie trafiłeś na asertywnego "doktoranta", i bardzo dobrze. Nie rozumiesz co oznaczają literki przy aparatach, nie wiesz jak działają aparaty, nie wiesz jak wygląda instalacja w Danii, nie wiesz czy RCD wyzwoli przy przeciążeniu, ale jesteś pierwszy aby szukać haków na wykonawcę instalacji, ale wiesz że coś zepsuł.
  • #18 21628529
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628503
    Chyba zbyt daleko idące wnioski wysnuwasz...
    To, co wiem na pewno, to że wykonał usługę niezgodnie z projektem przedwykonawczym po sporządzonej ekspertyzie stanu instalacji przed, w dodatku odmawia wykonania dokumentacji powykonawczej (co logiczne, bo poświadczyłby, że wykonał inaczej niż było zakładane).
    Mam opinię duńskiego elektryka, który potwierdza, że usługa została wykonana nieprawidłowo, zaś "mój" pan dyplomowany elektryk to Polak działający na tamtym rynku, który pozjadał wszystkie rozumy i pyta: "a po co panu wiedzieć"...
    To nie asertywność, tylko arogancja!
  • #19 21628601
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 528
    >>21628390
    Elektryk chyba robil rutynowo, bo w Danii jest powszechny układ sieci TT, a tu spotkał się z TN-C i może była to niestandardowa dla niego instalacja, więc podział PEN jest nieco dziwny, skoro jest listwa, a i zabezpieczenia 2P, 4P stosowane w wielu krajach dla układu TT. Poza tym użył budżetowej aparatury produkcji z kraju środka, brandowanej przez szwedzką firmę, coś jak polskie Bemko. Wydaje się, że przynajmniej podział PEN móglby poprawić oraz zastosować rozłącznik izolacyjny i zaprasować tulejki na żyłach fazowych, na wejściu RCD. Poza tym, jeżeli był projekt, to powinien wykonać zgodnie z nim.
  • #20 21628614
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628601
    Nie było projektu stricte, były (nazwijmy to) uzgodnienia projektowe na piśmie, chociaż jak dla mnie to po prostu była spisana oferta z zakresem czynności i wyceną, które sam zaproponował po zrobieniu inwentaryzacji stanu pierwotnego (raczej to nie był układ TT, bo pierwotnie też była różnicówka 3F na wejściu). Co do tego, co "co najmniej" mógł zrobić, to się w pełni zgadzam ;)
  • #21 21628619
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    pctelekom napisał:
    (raczej to nie był układ TT bo pierwotnie też była różnicówka 3F na wejściu).
    To o niczym nie świadczy, Może być zarówno TT, jak i TN.
  • #22 21628750
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628619
    Chcesz powiedzieć, że pan elektryk rozdzielił mi TT na TN-S? ;p
    Sam napisał w raporcie, "zmiany podłączenia napięcia z systemu TN-C na system TN-S" to i tu mam mieć wątpliwości?
    Wiec pytanie, czy na załączonym wcześniej obrazku rozdzielnicy mam ten TN-S czy nie?

Jakby kogoś interesowało, to tak to wyglądało na początku:
    Widok wnętrza rozdzielnicy z wyłącznikiem różnicowoprądowym i przewodami L, N i PE
  • #23 21628787
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1707
    Witam,
    pctelekom napisał:
    Mam opinię duńskiego elektryka, który potwierdza, że usługa została wykonana nieprawidłowo...

więc skorzystaj z usługi tego duńskiego, a kosztami poprawek obciąż tego partacza.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #24 21628812
    czesiu
    Poziom 38  
    pctelekom napisał:

Wiec pytanie, czy na załączonym wcześniej obrazku rozdzielnicy mam ten TN-S czy nie?

Na zdjeciu widać jedynie że zasilanie doprowadzone jest 4 żyłami, więc na pewno nie jest to TN-S, co najwyżej TN-C-S lub TT.
    Jeśli elektryk wykorzystał czwartą żyłę rozdzielając ją na N i PE to uznał to sieć zasilającą za TN-C.
    Jeśli rozprowadził od tej rozdzielnicy 3-żyłowe przewody do gniazd, to instalację wewnętrzną możesz nazywać TN-S lub TN-C-S, jak tam wolisz.
    W pierwotnej wersji widać RCD, więc TN-C w instalacji odbiorczej nigdy nie było, bo nie miałaby ona tam sensu.
  • #25 21628865
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21628812
    Gdzieś mi kiedyś mignęło wyjaśnienie (bo pytałem konkretnie o to ustrojstwo), że to taka jakby RCD (niemiecka myśl techniczna) która obsługuje przewód PEN, stąd wywodzę, że jest tam układ zasilania TN-C. A przewody 3 żyłowe już tam były, niczego nie rozprowadzał na nowo. Ale dobra, nie ma co drążyć akurat tego wątku bo w sumie mogę zapytać zakład energetyczny jaki jest ten układ.

edit: na jednym z forów (ise) znalazłem taki komentarz sprzed lat: "Ale niektóre firmy u naszych sąsiadów zza Odry produkują specjalne RCD (z kontrolą ciągłości PEN) do stosowania w sieciach TN-C. Różnią się one tym, że również żyła PE jest przeprowadzona przez przekładnik. Jednak jest do spełnienia wymóg by przewód PE za wyłącznikiem był odizolowany od potencjału ziemi."
    jak widać na zdjęciach rozdzielnica stara i nowa miały już zamontowane różnicówki na wejściu (pierwotnie była innej firmy) stąd wnioskuję, że to jednak jest sieć TN-C (mimo że lektura wyraźnie wskazuje: "W przypadku układu TN dostępność różnych zabezpieczeń jest bezpośrednio warunkowana konkretnym rodzajem podukładu. Jak już wspominaliśmy, układ sieciowy TN-C wyklucza możliwość zastosowania wyłącznika różnicowoprądowego z uwagi na swą specyfikę, jednak zarówno w układzie TN-S i TN-C-S mogą one być używane."
  • #26 21634080
    pctelekom
    Poziom 10  
    Wracam z tematem...
    dostałem odpowiedź z zakładu energetycznego, że w budynku jest jednak układ zasilania TT. Czy zatem w takie j sytuacji instalacja, którą mi zrobił "pan elektryk" tj. zrobienie mostka listwy przewodów ochronnych do żyły N przed różnicówką to jest OK?
    Wszak literatura mówi: "Brak "zerowania". Pamiętaj, że w tej instalacji nie wolno w żaden sposób łączyć przewodów N i PE. To mogłoby stworzyć niebezpieczną sytuację."
    A tu widzę "zerowanie", no chyba że czegoś nie rozumiem...
  • #27 21634249
    clubber84
    Poziom 39  
    >>21628787
    Skorzystaj z tej porady.

Pozdrawiam
  • #28 21634275
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    pctelekom napisał:
    układ zasilania TT. Czy zatem w takie j sytuacji instalacja, którą mi zrobił "pan elektryk" tj. zrobienie mostka listwy przewodów ochronnych do żyły N przed różnicówką to jest OK?
    Nie jest ok.
    pctelekom napisał:
    Wszak literatura mówi: "Brak "zerowania". Pamiętaj, że w tej instalacji nie wolno w żaden sposób łączyć przewodów N i PE. To mogłoby stworzyć niebezpieczną sytuację."
    To może stworzyć niebezpieczną sytuację jak będzie awaria N.
    Wtedy na obudowach pojawi się napięcie asymetrii - napięcie "przywleczone" z sieci rozdzielczej.
  • #29 21634280
    pctelekom
    Poziom 10  
    >>21634249
    Tak też zamierzam zrobić, tym niemniej chciałbym przekazać mu swoje konkretne wątpliwości (a nie tylko - proszę sprawdzić i przetestować), choćby po to aby w protokole wykazał, co konkretnie zostało zrobione źle (dochodzi jeszcze względna bariera językowa). Z resztą chcę zamówić pomiary elektryczne zwłaszcza że w domu zostały dołożone nowe obwody.

Jest jeszcze coś, co mnie trochę zmroziło, patrząc po przebiegach kabli ochronnych, jeden żółto-zielony, który wchodzi do szyny PE podejrzewam że z drugiej strony prowadzi do jakiegoś uziomu (szyny wyrównanczej?) bo idzie w dół do podłoża za skrzynką (nie widać tego dokładnie) więc w tych okolicznościach, czy takie zerowanie jak zrobił elektryk (do N) to stanowi zagrożenie w tym momencie? Dodam, że różnicówka działa po wciśnięciu przycisku testowego jak również przy zwarciu N-PE w którymś z gniazdek na uziemionych obwodach elektrycznych - tak wiem, że to jeszcze o niczym nie świadczy, stad potrzeba pomiarów...
  • #30 21634295
    clubber84
    Poziom 39  
    pctelekom napisał:
    dochodzi jeszcze względna bariera językowa

W dobie przeglądarkowych translatorów oraz tego od Google'a, nie ma żadnych barier językowych.
    Nawet głosowo twój smartfon potrafi przetłumaczyć duńskiemu elektrykowi twoje pytania i pomysły.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia wyłącznika nadprądowego 1P z N w instalacji elektrycznej z rozdziałem przewodu PEN na układ TN-C-S lub TT, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji w Danii. Omówiono zalety stosowania wyłączników 2P z rozłączaniem przewodu neutralnego w porównaniu do standardowych 1P typu B, zwłaszcza w sieciach TT, gdzie potencjał na przewodzie N względem ziemi może stanowić zagrożenie. W sieciach TN korzyści są ograniczone do wygody i technicznych aspektów. Poruszono problem niewłaściwego rozdziału przewodu PEN w rozdzielnicy, gdzie PEN jest podłączony do zacisku N przed różnicówką, co jest niezgodne z normami i może stwarzać zagrożenie elektryczne, zwłaszcza w układzie TT, gdzie nie wolno łączyć przewodów N i PE. Dyskutowano o konieczności zastosowania dedykowanych szyn neutralnych i ochronnych oraz o ewentualnej wymianie wyłączników 2P na 1P typu B, aby zwolnić miejsce na prawidłowy podział PEN i poprawić organizację rozdzielnicy. Poruszono także temat selektywności zabezpieczeń przy jednej różnicówce na cały dom oraz stosowania charakterystyki C w wyłącznikach nadprądowych, która nie jest zalecana dla typowych obwodów domowych. Wskazano, że w Danii normy i praktyki instalacyjne różnią się od polskich, co może tłumaczyć zastosowanie rozwiązań „oldschoolowych” i wyłączników 2P. Podkreślono konieczność wykonania pomiarów elektrycznych i konsultacji z lokalnym nadzorem elektrycznym oraz obciążenia kosztami poprawek wykonawcy, który nie wykonał instalacji zgodnie z ustaleniami i normami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA