logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić i naprawić SONY Playstation Model 7502? Problemy z grami

Jabeko 16 Kwi 2003 22:44 8143 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić PlayStation SCPH-7502 po nieudanym montażu chipa, gdy nie czyta nawet oryginalnych płyt, i jak zrobić przeróbkę PAL/NTSC?

Jeśli po przeróbce PSX SCPH-7502 nie czyta nawet oryginalnych płyt, najpierw sprawdź montaż chipa: odlutuj go albo odłącz i obejrzyj płytę pod kątem zwarć, bo błędne podłączenie potrafi zablokować czytanie płyt, a działające płyty audio sugerują, że laser raczej jest w porządku [#189731][#190868][#195988][#221170] Do tego modelu stosuje się PIC12C508/PIC12C508A, ale są różne wersje i trzeba mieć właściwy wsad oraz schemat pod konkretną płytę PU-22/SCPH-7502; najlepiej kupić gotowy, zaprogramowany chip z opisem połączeń [#189747][#190542][#190691][#196353] Jeśli po odłączeniu chipa konsola znów czyta oryginały, problem leży w samym chipie, jego programie albo w połączeniach [#190868][#221170] Przeróbkę NTSC w 7502 opisywano jako zworkę w okolicy wyjścia wideo albo wariant z podniesieniem 157. nogi procesora wizji i podłączeniem jej do masy; jeśli chodzi tylko o kolor, najprościej użyć kabla RGB [#191907][#191662][#222375][#222381] Gdy nie masz pewności co do wersji chipa i schematu, lepiej dać konsolę komuś, kto robi takie montaże profesjonalnie [#190691][#191855]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 189708
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam wszystkich i mam zapytanie na temat jak przestroić SONY Playstation Model 7502
    Ponoć są jakieś dane na ten temat.
    I jeszcze jedno.
    Mi to przyniósł koleś.Ponoć on już był przestrajany ale nie jest.
    Teraz mu nie wchodzą nawet oryginalne gry.
    Czy jakiś paprok mógł go uszkodzić a jężeli tak to co?i jak sobie z tym poradzić.Pytam bo jeszcze nie odpalałem gier ale szukam jakichkolwiek porad na ten temat.
    Chodzi na nim muzyka cd i jest oddtwarzana grafika
  • REKLAMA
  • #2 189731
    Lech100
    Poziom 11  
    Jerzeli chodzi o console to przestraje się je za pomocą wmontowania na kilku kabelkach układu najczęściej. Umiejscowiony na jakiejś izolacji na płytce od strony lutowań choć nie zazwsze. Wadą może być błędnie podłączony układ lub jest zepsuty. Może być to spowodowane także tym iż osoba przestrajająca źle podłączyłu element i uszkodziła konsole. Jeżeli chodzą płyty audio to nie jest to uszkodzenie lasera a paproch raczej nie uszkodzi nic w elektronice. Nie pamiętam jaki to był układ ale mogę sprawdzić
  • #3 189747
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    pic12c508.
    pozdrawiam
  • #4 190538
    Jabeko
    Poziom 19  
    Dzięki wszystkim za podanie tego scalaczka ale jak to przestroić?
  • REKLAMA
  • #5 190542
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Musisz mieć wsad do procka, zaprogramować go i podłączyć do kilku punktów na płycie. Dokładniejsze informacje powinny być dostarczone razem z wsadem do procka bo podobno jest kilka wersji.
  • #6 190691
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jabeko napisał:
    Dzięki wszystkim za podanie tego scalaczka ale jak to przestroić?

Najpewniej to kupić w necie pica zaprogramowanego ze schematem podłączenia. Jest kilka wersji chipa i co za tym idzie różne schematy podłaczenia (punkty niby te same ale różne piny procka )
  • #7 190847
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    Po ostatnim przestrojeniu psx'a zostal mi jeszcze jeden scalaczek,
    z serii "calo-zalanych" ze schemacikiem.
    Mozesz miec problem z polaczeniem do nozek ukladow na plycie glownej
    plejaka. SMD :)
  • #8 190868
    justtomm
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Czy ten chip jeszcze tam tkwi?
    Jeżeli tak, to sprawdź czy nie ma żadnych zwarć powstałych przy lutowaniu. Jeżeli nic takiego nie zobaczysz to odrysuj schemat połączeń i wylutuj chipa. Konsola powinna czytać już oryginalne płyty.

Jeżeli pica już tam nie ma to przyjrzyj się płycie konsoli w miejscach gdzie był on przylutowany czy nie ma zwarć (powinne zostać ślady po lutowaniu). Prawdopodobnie to jest przyczyną nieodczytywania nawet oryginałów. Osobiście nie udało mi się jeszcze (pomimo usilnych prób :)) uszkodzić konsoli przez zwarcie ścieżek.

Chipa najlepiej zamówić, wtedy otrzymasz go wraz ze schematem połączeń. Po zamontowaniu pozostanie jeszcze dorobienie zworki, żeby konsola trybiła w kolorze płyty NTSC. Schemat podłaczenia tej zworki mogę Ci podesłać.

pozdrawiam
  • #9 191595
    Jabeko
    Poziom 19  
    Szanowni koledzy.Sprawa dokładniej jest tego typu,że po dokładniejszym przyjżeniu się płycie głównej tego pleya co się okazuje???.
    Ten mejster którego nie znam tak przestrajał tego pleya że w wyniku tej operacji jest wyrwana nóżka z procesora CXD2938Q.Przypominam model pleya to 7502.
    Oczywiście tego scalaczka tam nie ma ale jest ślad po lutowaniu jego.
    Proszę poradźcie co w takiej sytuacjii robić bo podejżewam że tego scalaka nie naprawię .A tak to wogule za co on odpowiada?-co robi?
    Podejżewam że trzeba będzie wymienić całą płytę.A może ktoś by to naprawił lub może ma do sprzedania takie coś?.
    Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt.
  • #10 191655
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Jabeko napisał:
    Szanowni koledzy.Sprawa dokładniej jest tego typu,że po dokładniejszym przyjżeniu się płycie głównej tego pleya co się okazuje???.
    Ten mejster którego nie znam tak przestrajał tego pleya że w wyniku tej operacji jest wyrwana nóżka z procesora CXD2938Q.Przypominam model pleya to 7502.
    Oczywiście tego scalaczka tam nie ma ale jest ślad po lutowaniu jego.
    Proszę poradźcie co w takiej sytuacjii robić bo podejżewam że tego scalaka nie naprawię .A tak to wogule za co on odpowiada?-co robi?
    Podejżewam że trzeba będzie wymienić całą płytę.A może ktoś by to naprawił lub może ma do sprzedania takie coś?.
    Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt.

nie ma najmniejszego problemu z dolutowaniem urwanej nóżki w scalakach jakie są na płycie , nawet jeżeli jest urwana przy samej obudowie układu , jeżeli nie potrafisz tego zrobić daj komus kto ma wieksze doświadczenie w lutowaniu :wink:
  • #11 191662
    metal60
    Poziom 22  
    tej nogi nie trzeba lutowc do plyty , bo wlasnie w ten sposob w tym modelu robi sie kolor w ntsc.
    pozdrawiam
  • #12 191673
    justtomm
    Poziom 13  
    też twierdzę, że dolutowanie wyprowadzenia powiino być wykonalne. Tylko nie przegrzej układu.
    Nie wiem który to układ, nie pamiętam już za bardzo. Kolega ma płytę do soniaka ale to jest model 9002. Diabli wiedzą, czy jest tam taki układzik, popytam, ale raczej dopiero po świętach. Płyta ma walnięte bezpieczniki do portu joysticka. Bezpieczniki może dałoby sie wymienić, ale on już sprzedał zasilacz a ja też nie za bardzo mam dostęp i chęci, żeby to zrobić. Płytę pewnie sprzedałby za jakieś grosze.
    Co do schematów to mam tylko kilka do różnych chipów i kolor w NTSC, ale póki co to raczej Ci się nie przydadzą...

:arrow: metal60 - w modelu 7502 kolor w NTSC uzyskiwało się przez zwarcie dwóch punktów w okolicy wyjścia video. Odlutować nogę trzeba tylko w PSOne i bodajże w 1002, ale tam trzeba było jeszcze zainstalować taki mały układzik.

pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt
  • #13 191786
    Mandrax
    Poziom 12  
    Z tego co pamiętam cały chip do przerabiania PSX to kawałek zaprogramowanego eproma którego należy przylutować w paru punktach na płycie głównej konsoli, ponieważ wersji psx było sporo wiec wiec w kazdym modelu robi sie to inaczej :) Co do przeróbki pal-ntsc również montuje sie pewnien układzik na płycie i wszystko śmiga jak należym, jednak w tym przypadku czasami zachodzi konieczność przecięcia jednej ścieżki druku na płycie, jeżeli jesteś zainteresowany to posiadam jeszcze gdzieś pare sztuk tych epromów i układów do przerobienia ntsc-pal oraz schamaty do konkretnych modeli konsol do modelu 9002 włącznie.
    mój mail mandrax(_at_)go2.pl
  • #14 191855
    picador
    Poziom 33  
    Mandrax napisał:
    Z tego co pamiętam cały chip do przerabiania PSX to kawałek zaprogramowanego eproma którego należy przylutować w paru punktach na płycie głównej konsoli, ponieważ wersji psx było sporo wiec wiec w kazdym modelu robi sie to inaczej :) Co do przeróbki pal-ntsc również montuje sie pewnien układzik na płycie i wszystko śmiga jak należym, jednak w tym przypadku czasami zachodzi konieczność przecięcia jednej ścieżki druku na płycie, jeżeli jesteś zainteresowany to posiadam jeszcze gdzieś pare sztuk tych epromów i układów do przerobienia ntsc-pal oraz schamaty do konkretnych modeli konsol do modelu 9002 włącznie.
    mój mail mandrax(_at_)go2.pl

nie wprowadzaj w błąd , zobaczyłeś układ który ma 8 pinów i to już ma być eeprom :?:

widziałem juz sporo gierek uwalonych od takiego chałupniczego przestrajania , sa ludzie którzy zajmują się tym profesjonalnie , wystarczy poszukać :!:

:arrow: Jabeko daj to komuś kto to robi , może wynieść Cię to taniej :wink: ...
  • REKLAMA
  • #16 191907
    metal60
    Poziom 22  
    Justtomm - jezeli nie wiesz co piszesz to lepiej nie wprowadzaj ludzi w blad.
    jeszcze raz powtwrzam w tym modelu play station 7502 chcac uzyskac kolor w grach ntsc nalezy 157 noge procesora wizji uniesc do gory a miejsce w ktorym byla podlaczyc do masy.
    w ps_one laczy sie z masa 13 noge ukladu a 2106r.
    pozdrawiam
  • #17 192023
    Mandrax
    Poziom 12  
    Ok Sprostowanie , układ to np PIC12C508A 8-Pin, 8-Bit CMOS Microcontroller

"The PIC12CE518 and PIC12CE519 each have 16
    bytes of EEPROM data memory. The EEPROM memory
    has an endurance of 1,000,000 erase/write cycles
    and a data retention of greater than 40 years."

Do Psx do modelu 9002 włącznie stosuje sie te same kości
    choć do modelu 9002 jest inna zawartość pamieci

Co do "chałupniczego sposobu" przerobiłem tym sposobem ok 50 konsol i nie miałem ani jednej reklamacji, pozatym nikomu nie proponuje przerabiania konsoli ani nie polecam robienia tego samemu, bo dawno sie tym nie zajmuje, lecz informacje techniczne dot sposobu przerobienia, bo o to chyba chodzi na tym forum, a nie porada typu idz to specjalisty.
  • #18 192457
    justtomm
    Poziom 13  
    metal60 napisał:
    Justtomm - jezeli nie wiesz co piszesz to lepiej nie wprowadzaj ludzi w blad.
    jeszcze raz powtwrzam w tym modelu play station 7502 chcac uzyskac kolor w grach ntsc nalezy 157 noge procesora wizji uniesc do gory a miejsce w ktorym byla podlaczyc do masy.
    w ps_one laczy sie z masa 13 noge ukladu a 2106r.
    pozdrawiam

Hmmm... nie będziemy się tutaj kłócić bo nie o to chodzi. Ja kolor w 7502 robiłem zworką, być może Ty miałeś inny sposób. Nie wprowadzam nikogo w błąd, przerobiłem co najmniej kilkadziesiąt konsol, w tym pewnie kilkanaście 7502. Nie piszę niczego, czego sam nie sprawdziłem.

pozdrawiam
  • #19 195956
    Jabeko
    Poziom 19  
    Witam serdecznie po świętach wszystkich.
    Przeczytałem wasze posty i bardzo wam za nie dziękuję.
    Dziś załatwiłem sobie ten zaprogramowany pic 12C508.
    Niestety po wmontowaniu jego według opisu który mam niestety to nie działa.Nie chodzi mi o kolor bo to akurat mam lecz chodzi o to by działały przegrane płyty.
    Scalak jest nowy i zaprogramowany.Montowałem go na podstawce lecz nic.
    Ciekawe że po jego zamontowaniu nie idzie nawet orginalna gra.Po odlutowaniu jednego przewodu play działa lecz tylko na oryginałkach.
    Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #20 195988
    picador
    Poziom 33  
    ciężko Ci bedzie teraz pomóc , nie wiadomo czy układ masz dobrze zaprogramowany i czy z pewnego źródła , może też coś zrombałeś na płycie , dobrze że jeszcze chodzi na oryginałach bo takie przypadki były że juz nie chodził play . sprawdź jeszcze 5 razy wszystkie połączenia i czy czegoś nie uszkodziłeś ... tych układów nie montuje się na podstawkach bo i po co :?: , ważne by były zamontowane na płycie a nie lepione w plastry jak to niektórzy robią, widziałem też taśmę bezbarwną :wink:
    o kabelkach tak grubych że aż druk się odrywał nie wspomnę :wink:
  • #21 196105
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ja nie wiem czy mam montować według tego opisu.
    No niestety po połączeniu 6 nogi tego scalaka nie idzie nawet orginałka.
    Jeżeli tylko odlutuję tę nużkę to idzie???? :evil:
    Załączniki:
    • Jak przestroić i naprawić SONY Playstation Model 7502? Problemy z grami 7502b.jpg (116.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 196130
    picador
    Poziom 33  
    w tym modelu ja robiłem zawsze więcej połączeń , i nie było problemu , ale to juz kwestja wkładu pica
  • #23 196141
    Jabeko
    Poziom 19  
    czym jest ten wkład?
  • #24 196148
    elektryk
    Poziom 42  
    Jabeko napisał:
    czym jest ten wkład?

Ta się mówi z slangu na program który jest zapisany w procesorze.
  • #25 196151
    metal60
    Poziom 22  
    odpowiednim programem.
    pozdrawiam
  • #27 196259
    justtomm
    Poziom 13  
    Witam

Czy ten schemat, który masz był razem z chipem i z pewnego źródła? Bo nie spotkałem jeszcze chipa montowanego na 3 przewodach tylko. Jeżeli chcesz, mogę skannąć te schematy które mam, być może któryś zadziała z Twoim chipem (jeśli będzie Ci się chciało bawić).
    I sprawdź płyty, czy działają na innej konsoli.

pozdrawiam
  • #28 196353
    piotr
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Witam
    SCPH 7502 posiada płytę PU-22
    Wszystko podałem jak na dłoni
    http://www.modchip.pl/
    http://www.maxking.com/psxmod.htm
    strony są sprawdzone na 100% sorki Jabeko jak po takich materiałach nie możesz sobie poradzić zanieś PSX do kogoś co się zna i wie jak podłączyć CHIP narobiłem troszeczkę PSX i nie miałem problemów.
    Wszystko korzystałem i korzystam z tych materiałów które są umieszczone na tych stronach a szkoda stracić niezłą zabawę wieczorne dni
  • #29 196928
    Jabeko
    Poziom 19  
    Wszystkie wasze porady są jednoznaczne ale niestety Play nie da się przestroić.
    Jeszcze napisałem do kilku ludzi o pomoc.
    Nie dam mu za wygraną.Albo ja albo on :twisted:
    Kupie jeszcze jeden scalak a jak to nie pomoże to :cry:
    Jak będę miał wyniki mojej morderczej walki to was poinformuję.
    Narazie bardzo wielkie dzięki wszystkim za wyczerpujące informacje .
    Mam nadzieję że niedługo wrucę :wink: i poinformuję o sukcesie
  • #30 196934
    elektryk
    Poziom 42  
    Jabeko napisał:
    Kupie jeszcze jeden scalak a jak to nie pomoże to :cry:
    Tylko przed zakupem zapytaj czy będzie działał z określoną wersją konsoli i weź schemat połączeń.
    Jabeko napisał:
    Jak będę miał wyniki mojej morderczej walki to was poinformuję. Mam nadzieję że niedługo wrucę :wink: i poinformuję o sukcesie
    Mam nadzieje że wrócisz z tarczą a nie na tarczy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia i naprawy konsoli SONY Playstation model SCPH-7502, która po próbach modyfikacji nie odtwarza nawet oryginalnych gier, choć odtwarza płyty audio i grafikę. Przestrojenie polega na wlutowaniu programowanego układu scalonego PIC12C508A w określone punkty na płycie głównej (PU-22), co umożliwia odtwarzanie przegranych płyt i zmianę systemu kolorów z PAL na NTSC. Problemy pojawiają się, gdy układ jest źle podłączony lub uszkodzony, np. wyrwana nóżka procesora CXD2938Q, co może wymagać precyzyjnego lutowania lub wymiany płyty. Wymagana jest odpowiednia wersja oprogramowania (wsad) w układzie PIC oraz poprawne schematy połączeń, które różnią się w zależności od wersji konsoli. Dodatkowo, aby uzyskać kolor w systemie NTSC, konieczne jest zastosowanie odpowiedniej zworki na płycie głównej. Problemy z brakiem koloru mogą wynikać także z użycia monitora zamiast telewizora lub braku wsparcia NTSC w urządzeniu wyświetlającym. Zalecane jest użycie kabla RGB lub zewnętrznego modulatora z enkoderem dla poprawy jakości obrazu i prawidłowego wyświetlania kolorów. Wskazano również sprawdzone źródła informacji i schematów, takie jak strony modchip.pl i maxking.com. Ostatecznie, prawidłowo zamontowany i zaprogramowany chip pozwala na odtwarzanie oryginalnych i przegranych gier oraz zmianę systemu kolorów, jednak wymaga precyzyjnego montażu i odpowiedniego sprzętu wyświetlającego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA