logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Blaszany garaż dwustanowiskowy – jak wykonać najazd i zabezpieczyć przed rdzą?

zenon003 18 Sie 2025 10:22 648 8
  • #1 21637725
    zenon003
    Poziom 6  
    Ocena: 79
    Witam. Rok temu zakupilem blaszany garaz. Blacha w ocynku. Garaz jest na dwa auta z podnoszonymi bramami. Byl to juz okres pozniej jesieni i nie bylo czasu na zrobienie pewnych rzeczy. Od nastepnego tygodnia zaczynam urlop i chcialbym cos przy nim podzialac. Pierwszym tematem jest metalowy prog i zrobienie delikatnego najazdu. Z jednej strony wjezdzam praktycznie bez problemu, ale z drugiej wylewka delikatnie byla nie rowna i zeby wjechac musze podkladac deski, zeby nie wylamac progu. Zastanawiam sie jak do tego podejsc. Zabezpieczyc to jakos? Jakas farba na rdze czy cos i z betonu B25 wylac cos na ksztalt delikatnego najazdu? Druga kwestia to szkielet garazu i zabezpieczenie przed rdza. W zalaczniku wklejam zdjecia jak to wyglada. Pewnie bede musial to czyms pomalowac, tylko wlasnie czym najlepiej. Trzecia kwestia to jakis automat do otwierania bramy z pilota. Ciagle wysiadanie z auta jest troche irytujace i fajnie by bylo otworzyc je sobie z pilota. Zastanawialem sie nad czyms w okolicach 600zl ze znanego portalu aukcyjnego, ale opinie sa rozne.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • Pomocny post
    #3 21637937
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Blachy w ocynku w zasadzie nie trzeba zabezpieczać przed korozją ale ocynk ocynkowi nierówny. W zależności od wykonania, korozja może pojawić się dopiero po 30 latach albo już po kilku.
    Szkielet jest pomalowany ale niektóre spawy wyglądają paskudnie, jakby korozja już je brała. Przed malowaniem dobrze oczyść spawy tam gdzie tego wymagają.

DjMapet napisał:
    Betonowy podjazd zacznie się w cienkich miejscach kruszyć i pękać.
    Wylewa się tak aby nie było cienkich miejsc, robiąc odpowiednie zagłębienie w gruncie.
    Mój podjazd przez ponad dwadzieścia lat wprawdzie pękł w dwóch miejscach ale się nie wykruszył. Przekrój poprzeczny podjazdu w kształcie trapezu, wysokości przekroju ok. 20 i 15 cm od podstawy.
    Niemniej twój pomysł gotowych progów jest bardzo dobry. Nie są drogie i niewiele roboty.
  • Pomocny post
    #4 21638319
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    No i wkręć sobie farmera w otwór w blasze przy szczycie daszku. Po co ma ci robić woda dołek w wylewce lub ściekać po konstrukcji? ;-)
  • Pomocny post
    #5 21638680
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Ja mam próg w garażu zrobiony z kątownika 35 mm i nie mam żadnych najazdów i nic się nie dzieje a mam ten garaż już 30 lat.
    Ważne jest aby był dobrze przymocowany do podłoża.
  • Pomocny post
    #6 21638761
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    wiertacz napisał:
    Ja mam próg w garażu zrobiony z kątownika 35 mm i nie mam żadnych najazdów i nic się nie dzieje a mam ten garaż już 30 lat.

Mam podobne doświadczenia. Dodatkowe najazdy to zawracanie głowy.
    Użytkuję bez najazdów kilka dobrych lat i nie ma żadnych problemów. Ważne jak wskazał kolega przede mną jest dobre mocowanie do podłoża.
  • Pomocny post
    #7 21638797
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Nie ma sensu zarzucać czy wytykać komuś że chce mieć lepiej, wygodniej.

Pozdrawiam.
  • #8 21638820
    zenon003
    Poziom 6  
    Z jednej strony wjezdzam normalnie bez najazdow, ale z drugiej jest ciut nizej. Tam niestety musze je dac, bo bez nich bym wylamal prog.
  • #9 21639379
    zenon003
    Poziom 6  
    Prog doczyszczęz brudu i go zabezpieczę jakimś preparatem. Coś w lokalnym sklepie powinni mi doradzić. Odnośnie samych najazdów jednak zdecyduje się je na początek wykonać z betonu. Patrzyłem na gotowe rozwiązania na znanym portalu aukcyjnym i wydaje się to całkiem fajne, ale te tańsze to straszne badziewie, a dobry zestaw dla dwóch stanowisk zbliża się do sumy 4 cyfrowej. Na razie zdecyduję się na zastosowanie betonu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania najazdu do dwustanowiskowego garażu blaszanego z ocynkowanej blachy oraz zabezpieczenia konstrukcji przed korozją. Wskazano, że nierówna wylewka betonowa (B25) wymaga wykonania delikatnego najazdu, np. poprzez wylanie warstwy wyrównawczej z betonu, co ułatwi wjazd i ochroni metalowy próg przed uszkodzeniami. Zalecane jest zabezpieczenie elementów stalowych przed rdzą poprzez oczyszczenie powierzchni i zastosowanie farb antykorozyjnych, np. podkładów epoksydowych lub farb do metalu z właściwościami antykorozyjnymi. W kwestii automatyzacji bram dwuskrzydłowych lub segmentowych, poruszono temat montażu napędów z pilotem, co zwiększy komfort użytkowania i eliminuje konieczność ręcznego otwierania. Wskazano na potrzebę wyboru automatu kompatybilnego z typem bramy oraz uwzględniającego warunki montażowe i bezpieczeństwo użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA