logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dekodera bez Wi-Fi do sieci przez router czy access point?

korn85 21 Sie 2025 03:08 861 8
REKLAMA
  • #1 21640227
    korn85
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam szanownych forumowiczów. :)
    Mam do Was pewnie śmieszne pytanie, ale nie siedzę w tematyce sieci. Otóż muszę podłączyć dekoder telewizji internetowej do sieci. Obecnie posiadam internet światłowodowy 600 MB/s, ale z końcem bieżącej umowy zmienię go na 800. Główny router od dostawcy internetu znajduje się w piwnicy. Z niego jednym przewodem skrętką podłączony jest mój router na parterze domu, a drugim kablem na piętrze dzięki czemu Wi-Fi na każdym poziomie mam perfekcyjne (nawet w piwnicy :D). Dekoder od dostawcy internetu nie posiada Wi-Fi i musi być podłączony do sieci po przez RJ45. Sęk w tym, że telewizor, do którego będzie dostarczona usługa jest w innym pokoju i nie ma możliwości ciągnięcia skrętki przez pokoje aby podłączyć ją do dekodera. Jakie rozwiązanie wybrać? Czy kupić router i temat rozwiązany? Czy może access point TP-Link EAP225 wystarczy żeby nie komplikować instalacji? Dodam tylko, że dotyczy to części domu, gdzie mieszkają rodzice, więc tam nie potrzebują routerów z dziesiątkami wyjść, bo "coś tam jeszcze będzie podłączane", już nic nie będzie podłączone. ;) Obecne moje routery, o których napisałem to też TP link, a dokładnie dwupasmowy Archer C20.
    Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc! :)
  • REKLAMA
  • #2 21640234
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Ty musisz kupić odwrotność AP, czyli urządzenie pracujące w trybie APClient. Wtedy możesz odbierać internet przez Wi-Fi i dalej rozsyłać go po kablu.
  • REKLAMA
  • #3 21640235
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Skoro:
    korn85 napisał:
    Wi-Fi na każdym poziomie mam perfekcyjne (nawet w piwnicy).
    To podłącz telewizor po Wi-Fi i w czym problem?

Mnie się wydaje, że Ty musisz napisać dokładniej jakie masz wszystkie urządzenia i z jakimi możliwościami technicznymi i najlepiej z rozrysowaną Twoją siecią dla wzrokowców i danymi telewizorów wraz ze zdjęciami tabliczek znamionowych oraz czy mogą one odbierać sygnały po Wi-Fi czy po skrętce? Jeżeli tego nie napiszesz to tak naprawdę każda porada może okazać się nietrafiona z powodu kompletnego braku wiedzy o Twoim sprzęcie, który próbujesz zmusić do współpracy. Wydaje mi się, że chcesz dołączyć niezależnie od swojego drugi telewizor do usługi (nie znamy jego danych i jego możliwości), nie ponosząc dodatkowych opłat do abonamentu, jeżeli tak, to rozmawiaj o tym z dostawcą usługi... A pojęcie dekoder z nazwy bez podania jego cech indywidualnych pozostaje dla mnie nadal wielką niewiadomą o jakim czy o jakich dekoderach piszesz?
  • #4 21640283
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5753
    Kupujesz https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...eneo_cid=cb9b6f23-3d64-05c7-051b-8ebe33ecfa00 konfigurujesz jako Client z jednym z tych Archer c20 i po sprawie. Odbiera po Wi-Fi z tego Archera i dalej po LAN łączysz z nim dekoder.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21641137
    korn85
    Poziom 15  
    Zastanawiałem się właśnie nad powyższym rozwiązaniem, tylko, że lan 100 Mb/s tam jest... Styknie to do telewizji internetowej? :) Ja jestem podłączony kabelkiem do routera więc mam (teraz zrobiłem speedtest) 623 Mb/s i nie wiem, jakie dziś zapotrzebowanie na prędkość ma telewizja internetowa i wszelkie wynalazki jak telewizje play itd.. A u rodziców następuje zmiana, gdyż do tej pory mieli telewizję satelitarną Canal+ (cała instalacja w domu jest zrobiona na multiswitchu, bo wtedy nie sądziłem, że pojawi się lokalny dostawca sieci ze światłowodem. :) A niestety Canal+ co nowa umowa, to dźwiga opłatę miesięczną o jakieś 20 zł oferując coraz mniej kanałów i przenosząc wiele rzeczy do płatnych kanałów.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21640235 Panie kolego... :) W piwnicy ze ściany wychodzi światłowód, który jest podłączony do routera od dostawcy internetu. Do wyjść lan tegoż routera podłączone są dwa przewody. Jeden z nich jest pociągnięty na parter domu, a drugi - na piętro. Na końcach tych przewodów znajdują się moje prywatne routery. Dzięki temu na każdej kondygnacji mam idealnie działające Wi-Fi. Rodzice w pokoju, gdzie mają telewizor nie mają tegoż routera, gdyż jest w innym pokoju, ale ze względu na układ piętra nie ma możliwości ciągnięcia kabla z routera do ich pokoju. Obecnie wypowiadają umowę na satelitę z Canal+ i chcą przejść na telewizję od dostawcy internetu. Tenże dostawca daje nam malutki dekoder, który należy podłączyć do internetu, a telewizor kabelkiem HDMI do dekodera. Niestety tenże dekoder nie posiada Wi-Fi, więc muszę wyczarować z Wi-Fi, które jest na danej kondygnacji sygnał na kabelku lan. :)
  • #7 21641849
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    korn85 napisał:
    jakie dziś zapotrzebowanie na prędkość ma telewizja internetowa

Ogromne. 🤔. Full HD to ze 4Mbps w tym skompresowanym telewizjopodobnym wyrobie naszych dostawców. W normalnej jakości ok 6Mbps. TV 4k to u naszych klakierów ok 10Mbps, a w dobrej jakości do 25Mbps.
    korn85 napisał:
    niestety Canal+ co nowa umowa, to dźwiga opłatę miesięczną o jakieś 20 zł

Zapytam, czy wierzysz w krasnoludki, ale chyba pytanie zbędne, skoro wierzysz konsultantom. Wystarczyło raz podpisaną lata temu umowę zostawić i nie przedłużać, a miałbyś do tej pory warunki sprzed XX lat. No ale, jeśli wierzysz w krasnoludki (albo jakieś inne, dziwne bajki operatorów pokroju "trzeba przedłużyć, bo wyłączymy") to masz jak masz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21642751
    korn85
    Poziom 15  
    >>21641849 Ja nie wierzę, tata wierzył :D On zawsze sam sobie ten temat ogarniał. Teraz ja się tym zacząłem zajmować. Tutaj już nawet nie chodzi o to, że dany pakiet drożeje, a usuwają z niego kanały. Zostawiają te same kanały np. sportowe ale już nie ma w nich relacji danego sportu, tylko przerzucają go do płatnego kanału. Dwa lata temu można było sobie wybrać określony pakiet i zamówić go przez konto abonenta, a obecnie nie da się wybrać pakiety, jaki nam odpowiada tylko taki, jaki nam system przygotował i nic więcej. To tak jakbyś wszedł do salonu jakiejś marki samochodowej i miał do wybpru tylko jeden model. Telewizja satelitarna to już przeżytek jest. A poza tym powiedzmy sobie szczerze... w większości programów nie ma na co patrzeć. Ciągłe powtórki, programy dla jakiś ludzi cofniętych umysłowo itd.. Ja nigdy nie załatwiałem nic przez konsultantów, bo oni nawijają pięknie makaron na uszy, a potem się okazuje, że mamy zupełnie coś innego niż chcieliśmy. Czyli reasumując... Jeden z tych malutkich routerów od TP Link, ogarnąć połaczenie i wszystko będzie działać? :)
  • REKLAMA
  • #9 21642768
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    korn85 napisał:
    Jeden z tych malutkich routerów od TP Link, ogarnąć połaczenie i wszystko będzie działać?

Nie router, bo router nie ma kompletnie nic wspólnego z WiFi.
    Za rozgłaszanie sieci WiFi odpowiada urzadzenie o nazwie ACCESS POINT a za przylaczanie do innej sieci WiFi odpowiada urządzenie o nazwie ACCESS POINT CLIENT. Ty masz kupić to ostatnie.
    Inna sprawa, że te urządzenia są nieraz, w jednej obudowie z routerem i potem kwiatki typu "router daje wifi".
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder telewizji internetowej bez modułu Wi-Fi, który musi być podłączony do sieci przewodowej RJ45. W domu jest światłowodowy internet o prędkości 600 Mb/s (wkrótce 800 Mb/s) z głównym routerem w piwnicy oraz dwoma routerami na parterze i piętrze zapewniającymi dobre pokrycie Wi-Fi. Problemem jest brak możliwości poprowadzenia kabla Ethernet do pokoju z dekoderem. Rozważane są dwa rozwiązania: zakup routera pracującego w trybie klienta Wi-Fi (Client) lub użycie access pointa TP-Link EAP225. W dyskusji podkreślono, że access point nie spełni funkcji odbioru sygnału Wi-Fi i przekazywania go po kablu, potrzebne jest urządzenie działające jako klient Wi-Fi (AP Client). Przykładowo polecono router TP-Link TL-WR902AC skonfigurowany jako klient Wi-Fi, który odbiera sygnał z routera Archer C20 i przekazuje go po LAN do dekodera. Prędkość 100 Mb/s po kablu jest wystarczająca dla telewizji internetowej, której zapotrzebowanie na pasmo to około 4-25 Mbps w zależności od jakości (Full HD, 4K). Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące zmian w ofercie telewizji satelitarnej Canal+ i rosnących kosztów abonamentu, co skłania do przejścia na telewizję internetową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA