logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta indukcyjna wyłącza bezpieczniki po montażu – ocena podłączenia na podstawie zdjęć

mastaszek1709 25 Sie 2025 16:14 2016 59
Najlepsze odpowiedzi

Czy na podstawie zdjęcia i instrukcji można stwierdzić, że płyta indukcyjna Samsung NZ64B5046KK została podłączona poprawnie i dlaczego po włączeniu wybija bezpieczniki?

Nie, z opisu i zdjęcia wynika, że podłączenie jest błędne: szary przewód z płyty został wpięty do trzeciej fazy zamiast do neutralnego N [#21644195][#21644208] W takim układzie obwody przewidziane na 230 V mogły dostać 400 V, co tłumaczy wyzwalanie zabezpieczeń i oznacza realne ryzyko uszkodzenia elektroniki płyty [#21644208][#21645037] W wątku wskazano też, że trzeba podłączyć urządzenie dokładnie według schematu producenta, a nie „po kolorach”; w praktyce czarny i brązowy idą na fazy, niebieski na N, a szary nie może być podłączony do L3 [#21645419][#21704843] Jeśli po poprawnym podłączeniu nadal wybija zabezpieczenie, płyta wymaga diagnostyki, bo mogło dojść do spalenia zabezpieczeń wejściowych albo innych elementów elektroniki [#21644208][#21644234]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21644190
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Cześć, pewna firma montowała mi kuchnię w nowym mieszkaniu wraz z podłączeniem AGD. Niestety podłączyli płytę indukcyjną w taki sposób, że po jej włączeniu wyzwala bezpieczniki. Zgłosiłem to im niestety po fakcie i czekam sobie teraz, aż łaskawie odpowiedzą na moje zgłoszenie reklamacyjne. Nie chcę więc zlecać diagnozy problemu/naprawy elektrykowi i ponosić tego kosztu, bo oni powinni to naprawić, ale chciałbym się spróbować dowiedzieć, co może być nie tak.

Jestem zielony w temacie, więc proszę o wyrozumiałość. Jedyne, co jestem w stanie przekazać, to zrzut ekranu z instrukcji obsługi płyty oraz zdjęcie podłączenia.

Czy da się na tej podstawie wywnioskować, czy podłączenie jest w porządku? Jest jeszcze możliwość, że problem leży po stronie instalacji, choć wątpię, bo przeróbki w niej wykonywał raczej sprawdzony elektryk.

Model płyty: Samsung NZ64B5046KK

Zdjęcie podłączenia elektrycznego z widocznymi przewodami fazowymi, neutralnym i uziemieniem
    Schematy podłączenia elektrycznego płyty indukcyjnej Samsung w instrukcji obsługi
  • Pomocny post
    #2 21644195
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1689
    Nie wiem czy dobrze widzę, niech ktoś to potwierdzi, ale szary jest wpięty do trzeciej fazy, a nie do N tak jak powinien być. Czy ona będzie jeszcze sprawna ?
  • #3 21644198
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Według mojej oceny - potwierdzam, szary to neutralny a nie fazowy "L3". Przy takim podłączeniu, pomiędzy szarym a czarnym podano 400 V zamiast 230 V, co zapewne doprowadziło do zwarcia w elektronice co potwierdza fakty wyłączania bezpieczników.
  • #4 21644202
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    @pawlik118 @madamsz1, dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem w takim razie, że szary przewód z płyty indukcyjnej jest źle podłączony. Jako że nie mam wiedzy, nie jestem w stanie z waszych odpowiedzi wywnioskować na pewno, jak powinno być, więc nie będę tego ruszał sam i zlecę to komuś, kto się na tym zna.

Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie — czy po włączeniu płyty w taki sposób mogło się w niej coś uszkodzić, czy powinno być OK, jeśli ją teraz podłączę prawidłowo?
  • Pomocny post
    #5 21644208
    pawlik118
    Poziom 33  
    Tak, uszkodzenie (spalenie elektroniki) jest bardzo prawdopodobne. Wynika to z tego, że obwody przeznaczone do zasilania napięciem 230 V zostały zasilone napięciem 400 V przez niewłaściwe ich podłączenie (do napięcia międzyfazowego). Niestety, jest to uszkodzenie które bardzo łatwo ocenić, więc gwarancja z pewnością tego nie obejmie. Jest szansa, że płytki elektroniki będą do naprawy poprzez wymianę zabezpieczeń na wejściu, ale tego nigdy nie wiadomo. Dodatkowo, zastosowane gniazdo podtynkowe może uniemożliwić podłączenie 3 przewodów pod 2 zaciski. Do sprawdzenia jest także w jaki sposób podłączone są obwody zasilania tego gniazda. Być może w skrzynce bezpiecznikowej da się podłączyć pod dwie a nie trzy fazy, ale to już praca i decyzja elektryka na miejscu.
  • #6 21644220
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    >>21644208

Przykra informacja. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zlecę sprawdzenie tego elektrykowi. Zgaduję, że osoba z doświadczeniem w podłączaniu AGD nie popełniłaby takiego błędu. Chyba powinienem dowiedzieć się, czy osoba, która to podłączała, ma do tego odpowiednie uprawnienia.
  • #7 21644224
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    Płyta jest niewłaściwie podłączona, o ile kolory odpowiadają funkcji jakie powinny pełnić. Również bardzo niechlujnie jest ona podłączona. Być może była to ich pierwsza płyta i pierwsza przygoda z przewodami. Gwarancję panowie wypełnili? Mieli jakieś świadectwo kwalifikacji tzw uprawnienia SEP?
    Co to znaczy że firma kuchnię montowała? To była firma od mebli? Jeśli tak to czemu pozwalałeś im zabierać się z elektrykę?
  • #8 21644226
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1697
    Z instrukcji wychodzi, że płyta jest dwufazowa, a "ekipa" podłączyła do niej 3 fazę.
    Pytanie ode mnie:
    - Czy jeden z członków "ekipy" dokonał wpisu o prawidłowym podłączeniu do karty gwarancyjnej urządzenia (wraz z pieczątką, numerem ŚK oraz własnoręcznym podpisem)?

Pozdrawiam
  • #9 21644233
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    >>21644224

Nie sprawdzałem ich kwalifikacji. Kupowałem kuchnię "na gotowo" - projekt, wykonanie, transport, instalację. W teorii firma zapewniała, że montażem kuchni wraz z całym AGD zajmują się wykwalifikowane osoby z doświadczeniem. Jest to nawet zapisane w umowie, którą podpisywałem. Meble zmontowali prawidłowo, całą resztę AGD zainstalowali jak trzeba, a płytę niestety podłączyli tak, jak widać.
  • #10 21644234
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1689
    Tak jak kolega wyżej podał, uszkodzenie może wykluczyć gwarancję. Natomiast może dać się ją naprawić. Kiedyś już robiłem nową indukcję źle podłączoną chyba w identyczny sposób. Pare elementów w zabezpieczeniu, czyszczenie spalenizny, może przetwornica chociaż w tej co miałem przetrwała. Ktoś kto się zna na tym będzie w stanie ja uratować.
  • #11 21644237
    clubber84
    Poziom 39  
    mastaszek1709 napisał:
    nawet zapisane w umowie, którą podpisywałem.

Więc zgodnie z zapisami umowy reklamuj podłączenie, a tym samym uszkodzenie urządzenia.
    Urządzenie na ich koszt powinno być wymienione, skoro to jest "kompleksowa" umowa.
    Czy odbiór "kuchni" wymagał włączenia urządzeń AGD i sprawdzenia ich działania, czy tylko montaż, a resztą niech się klient martwi?

Pozdrawiam
  • #13 21644263
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2301
    Płyta jest do naprawy oczywiście na koszt ekipy remontowej, przerabiałem już taki motyw, też ekipa montowała kuchnię i tak samo nowa płyta otrzymała 3 fazy.
    Na gwarancję nie masz co liczyć, pierwsze, co zrobi gwarant, to poprosi o zdjęcia podłączenia oraz pieczątka i wpis w papierach osoby z odpowiednimi kwalifikacjami oraz uprawnieniami.
  • #14 21644517
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    >>21644246 >>21644263 >>21644237 >>21644224

Nie wypełnili gwarancji, mój błąd i brak doświadczenia - nie widziałem że powinni mi coś podbić, a jeśli chodzi o sprawdzenie działania sprzętu to robiłem to w pośpiechu o godzinie 23:00, bo o tej godzinie skończyli wszystko składać (początkowo mieli skończyć o 19:00) i sprawdziłem wszystko oprócz tej płyty.

Mam dokument, na którym zaznaczyli że zamontowali poprawnie sprzęt AGD, podpisali się pod tym oraz wpisali nr uprawnień SEP.

Sytuacja jest słaba, chyba po prostu odeślę sprzęt do naprawy do producenta (Samsung), albo wezwę od nich technika na miejsce, żeby sprawdził czy i jak płyta jest uszkodzona i po prostu będę od nich żądał później zwrotu kosztów, bo nie mam czasu czekać na ich (firmy od kuchni) decyzje i ekspertyzy.
  • #15 21644553
    clubber84
    Poziom 39  
    mastaszek1709 napisał:
    nie mam czasu czekać na ich (firmy od kuchni) decyzje i ekspertyzy.

O jakiej ekspertyzie mowa?
    Do urządzenia 2-fazowego podłączyli 3 fazy, więc jest to niepoprawne podłączenie i sprzęt się przez to uszkodził. Wina po ich stronie. Wystarczy im pokazać instrukcję od płyty oraz zdjęcie puszki łączeniowej. Jeśli nie będą się poczuwać, możesz im zrobić antyreklamę, to działa bardziej, niż jakieś ponaglenia oraz skargi do instytucji.
    Możesz nawet tutaj podać nazwę firmy - jest zdjęcie, jest instrukcja, niech tracą klientów, skoro jak normalna firma nie chcą współpracować, tylko uprawiać spychologię.

Pozdrawiam
  • #16 21644571
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:

O jakiej ekspertyzie mowa?
    Do urządzenia 2-fazowego podłączyli 3 fazy, więc jest to niepoprawne podłączenie i sprzęt się przez to uszkodził. Wina po ich stronie. Wystarczy im pokazać instrukcję od płyty oraz zdjęcie puszki łączeniowej. Jeśli nie będą się poczuwać, możesz im zrobić antyreklamę, to działa bardziej, niż jakieś ponaglenia oraz skargi do instytucji.
    Możesz nawet tutaj podać nazwę firmy - jest zdjęcie, jest instrukcja, niech tracą klientów, skoro jak normalna firma nie chcą współpracować, tylko uprawiać spychologię.

Przez "ekspertyzę" miałem na myśli ich oficjalne stwierdzenie winy wykonawcy montażu.

Z tego, co wiem, montażyści pracują dla tej firmy trochę jako podwykonawcy - na zlecenie. Spodziewam się (jak to zwykle bywa) spychania winy - oni powiedzą, że montażysta jest winny, ten może będzie się wykręcał itd. Zanim mi odpowiedzą, nie będę im robił złej reklamy, a firma od kuchni dopiero dzisiaj po południu została poinformowana o całej sprawie. Jak zaczną kręcić, to zrobię im złą reklamę.
  • #17 21644582
    clubber84
    Poziom 39  
    Jeśli zostali poinformowani, to czekaj na reakcję z ich strony.
    Urządzenie do wymiany na ich koszt, tu nawet nie ma mowy o innym rozwiązaniu.

Pozdrawiam
  • #18 21644602
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    clubber84 napisał:
    Jeśli zostali poinformowani, to czekaj na reakcję z ich strony.
    Urządzenie do wymiany na ich koszt, tu nawet nie ma mowy o innym rozwiązaniu.

Czemu profesjonalna naprawa jest nie do przyjęcia? Oczywiście najlepiej z jakimś upustem za utratę gwarancji.
  • #19 21644608
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    Ktoś_tam napisał:
    Czemu profesjonalna naprawa jest nie do przyjęcia? Oczywiście najlepiej z jakimś upustem za utratę gwarancji.

A w przypadku oddania takiego sprzętu do naprawy producentowi, czy nie daje on "nowej" gwarancji na 2 lata od dnia naprawy?
  • #20 21644614
    clubber84
    Poziom 39  
    Ktoś_tam napisał:
    Czemu profesjonalna naprawa jest nie do przyjęcia?

A czy kolega chciałby czekać nie wiadomo ile na naprawę urządzenia, które w kuchni jest potrzebne na już? Żonie taki obrót spraw na pewno by się nie spodobał, a spokój w domu jest bezcenny. 😎
    mastaszek1709 napisał:
    do naprawy do producenta

Producent nie naprawi bezpłatnie urządzenia źle podłączonego do zasilania.
  • #21 21644616
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    A czy kolega chciałby czekać nie wiadomo ile na naprawę urządzenia, które w kuchni jest potrzebne na już? Żonie taki obrót spraw na pewno by się nie spodobał, a spokój w domu jest bezcenny. 😎

Na szczęście to nowe mieszkanie, do którego wprowadzamy się planowo pod koniec września, więc jest jeszcze czas na uratowanie sytuacji. Oczywiście i tak wolałbym mieć nowy sprzęt niż taki po naprawie, ale obawiam się, że będą robić łaskę, żeby w ogóle pokryć koszt naprawy, a co dopiero nowego urządzenia. Czas pokaże.

clubber84 napisał:
    Producent nie naprawi bezpłatnie urządzenia źle podłączonego do zasilania.

To oczywiście wiem; mówię tu o odpłatnej naprawie. Po takiej naprawie nie przedłużają gwarancji? Tak czy siak, jutro napiszę do Samsunga i się dowiem.
  • #22 21644620
    clubber84
    Poziom 39  
    Zresztą, jest umowa kompleksowa? Jest.
    Sprzęt był montowany przez "producenta" mebli? Był.
    Reklamacja zgłoszona? Zgłoszona.
    Więc czekać.
  • #23 21644634
    pawlik118
    Poziom 33  
    Nie zgłaszaj tego żadnemu elektrykowi. Skoro zapłaciłeś za sprzęt, wniesienie i instalację, to dzwoń jutro do nich, że płyta nie działa i co dalej. Najlepiej jednak umówić elektryka oraz firmę która to montowała razem, aby sprawa była jasna, i aby firma montująca wzięła to na siebie tak jak powinno być.
  • #24 21644635
    clubber84
    Poziom 39  
    pawlik118 napisał:
    dzwoń jutro do nich

Już zgłosił, teraz czekanie na odpowiedź.
  • #25 21644636
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    mastaszek1709 napisał:
    Ktoś_tam napisał:

A w przypadku oddania takiego sprzętu do naprawy do producenta nie daje on "nowej" gwarancji na 2 lata od dnia naprawy?

Nigdy po naprawie, nawet gwarancyjnej nie dostajesz nowej gwarancji na okres dwóch lat. Co najwyżej dostaniesz na krótszy czas (parę miesięcy) jeśli jest blisko końca gwarancji lub jest ona już nie aktualna, tylko nowa gwarancja będzie obowiązywać na naprawianą część nie na wszystko.
    W przypadku błędnego podłączenia gwarancja prawdopodobnie zostanie anulowana. Sprawdź jaki masz zapis w gwarancji.
    Tak w ogóle to lepiej czasem skorzystać z rękojmi niż z gwarancji zwłaszcza że masz pakiet z jednej firmy, płytę, montaż i meble. I to tam składasz roszczenia z tytułu rękojmi. Przynajmniej ja tak rozumiem, że masz wszystko z jednej firmy.
  • #26 21644637
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    pawlik118 napisał:
    Nie zgłaszaj tego żadnemu elektrykowi. Skoro zapłaciłeś za sprzęt, wniesienie i instalację, to dzwoń jutro do nich, że płyta nie działa i co dalej. Najlepiej jednak umówić elektryka oraz firmę która to montowała razem, aby sprawa była jasna, i aby firma montująca wzięła to na siebie tak jak powinno być.

Tak właśnie zrobię. Poczekam, aż przyznają się do winy i wezmą to na siebie. Jeśli będą się migać, to odeślę sprzęt do naprawy i będę żądał zwrotu kosztów, a gratis zrobię im fajną reklamę w Internecie.

Dodano po 4 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    Tak w ogóle to lepiej czasem skorzystać z rękojmi niż z gwarancji zwłaszcza że masz pakiet z jednej firmy, płytę, montaż i meble. I to tam składasz roszczenia z tytułu rękojmi. Przynajmniej ja tak rozumiem, że masz wszystko z jednej firmy.

Całe AGD mam od Samsunga, kupowane bezpośrednio od nich na własną rękę, ale montaż był po stronie firmy od kuchni.
  • #27 21644701
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Płyta nie musi być uszkodzona - jeżeli zrobili zwarcie L-N.
  • #28 21644704
    mastaszek1709
    Poziom 4  
    CYRUS2 napisał:
    Trudno będzie im udowodnić błąd.

Niestety będzie słowo przeciwko słowu, jedyne, co mam, to zdjęcie zrobione po podłączeniu (w teorii mogłem celowo przepiąć sobie kable i zepsuć płytę) i dwóch świadków (panowie wykańczający inne rzeczy w mieszkaniu, którzy mogliby potwierdzić, że niczego nie mieszałem przy kablach, bo ciągle byli na miejscu).

Myślę, że wszystko w rękach firmy od kuchni; zależy, jakie mają podejście.

Edit: W umowie jest zapis, że monterzy podłączą AGD zgodnie z instrukcją producenta. Nie wydaje mi się, żeby spełnili ten podpunkt.
  • #29 21644759
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2301
    CYRUS2 napisał:

Kolega czytał cały wątek, płyta otrzymała zasilanie 3-fazowe, a jest na dwie fazy.
    mastaszek1709 napisał:
    Niestety podłączyli płytę indukcyjną w taki sposób, że po jej włączeniu wyzwala bezpiecznik

Jednak coś jest nie tak, jak tak się stało po pierwszym włączeniu.
  • #30 21644801
    ArtXs
    Poziom 24  
    Ocena: 111
    Telo napisał:
    CYRUS2 napisał:

Kolega czytał cały wątek, płyta otrzymała zasilanie 3-fazowe, a jest na dwie fazy.

Nie wiemy tak naprawdę jak jest podłączona bo do tego potrzebne by było jeszcze zdjęcie przyłącza w płycie. Jeśli przewody zostały podłączone według drugiego schematu - do zasilania 2-fazowego (2N), to wtedy przewód szary jest zwarty z niebieskim na co zwrócił uwagę kolega CYRUS2.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta indukcyjna Samsung NZ64B5046KK została nieprawidłowo podłączona przez firmę montującą kuchnię, co powodowało wyzwalanie bezpieczników po jej włączeniu. Głównym błędem było podłączenie szarego przewodu, który jest neutralnym (N2), do trzeciej fazy (L3), co skutkowało podaniem międzyfazowego napięcia 400 V zamiast 230 V na obwody płyty, prowadząc do zwarcia i potencjalnego uszkodzenia elektroniki. W instrukcji obsługi płyty przewidziane jest zasilanie dwufazowe (L1, N1, L2, N2), a szary przewód neutralny powinien być połączony z niebieskim przewodem neutralnym instalacji lub pozostawiony niepodłączony, jeśli instalacja jest odpowiednio wykonana. Montaż był wykonany niezgodnie z instrukcją producenta, co jest podstawą do reklamacji u firmy montującej. Uszkodzenie płyty jest prawdopodobne, ale serwisant Samsunga potwierdził, że płyta nie wykazuje zwarć ani widocznych uszkodzeń. Problemem dodatkowym jest niewłaściwa kostka przyłączeniowa, która nie pozwala na prawidłowe połączenie przewodów neutralnych (niebieskiego i szarego) razem. Zaleca się, aby naprawę i prawidłowe podłączenie wykonał wykwalifikowany elektryk, a reklamacja powinna obejmować zarówno błędny montaż, jak i ewentualne uszkodzenia urządzenia. Gwarancja może nie obejmować uszkodzeń powstałych z winy nieprawidłowego podłączenia. W przypadku naprawy producent może udzielić ograniczonej gwarancji na wymienione części, ale nie na całe urządzenie. Wskazane jest dochodzenie roszczeń w ramach rękojmi wobec firmy wykonującej montaż, zwłaszcza przy umowie kompleksowej obejmującej kuchnię i AGD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA