logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapychający się odpływ zlewozmywaka – jak skutecznie udrożnić rurę?

grzeg371 27 Sie 2025 21:28 714 19
REKLAMA
  • #1 21646442
    grzeg371
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Panowie, mam wielki problem z zapychającym się odpływem zlewozmywaka. Woda nie schodzi. Kiedy jednak delikatnie rozszczelnę syfon, słychać syk i cała zawartość pięknie spływa. Już nie wiem, co robić. Czyściłem rury sprężyną. Był fachowiec, też przepychał. Pomogło tylko na chwilę.
    AI: Czy do tego samego odpływu podłączona jest jeszcze np. zmywarka albo pralka, czy tylko sam zlewozmywak?
    Tak
    AI: Jak wygląda Twoja instalacja kanalizacyjna – z jakiego materiału są rury i ile mniej więcej ma lat?
    6 lat, PCV
  • REKLAMA
  • #2 21646466
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    A masz odpowietrzenie w pionie kanalizacyjnym ?
  • REKLAMA
  • #3 21646470
    grzeg371
    Poziom 2  
    Mieszkam w bloku, który ma 6 lat, więc zakładam, że tak. Poza tym nikt z sąsiadów nie zgłaszał problemu.
  • REKLAMA
  • #4 21646475
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Taki środek jak Kret udrażnia wszystkie rury.
  • #5 21646476
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6585
    grzeg371 napisał:
    AI: Czy do tego samego odpływu podłączona jest jeszcze np. zmywarka albo pralka, czy tylko sam zlewozmywak?
    Tak

Proszę zgadnąć sens tego Tak. Odnosi się do pierwszej części pytania czy może do drugiej?
  • REKLAMA
  • #6 21646559
    MadPan
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Może głupie pytanie, ale czy syfon rozbierałeś na części i czyściłeś, czy tylko sprężyna w rurę?

DiZMar napisał:
    Odnosi się do pierwszej części pytania czy może do drugiej?
    Tak ;)
  • #7 21646646
    grzeg371
    Poziom 2  
    Wszystko robiłem. Najbardziej zastanawiające jest to: podciśnienie w syfonie i bulgotanie w zlewie.
  • #8 21646724
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    Witam,
    poprosimy zdjęcie, jak to wygląda w szafce pod zlewem.
    A z opisu wychodzi, że odpowietrzenia na dachu nie ma lub jest zapchane (gniazdo ptactwa, jakieś szmaty lub śmieci pozostawione przez robotników).

Pozdrawiam
  • #9 21647653
    grzeg371
    Poziom 2  
    Widok wnętrza szafki pod zlewem z instalacją hydrauliczną i akcesoriami do sprzątania.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #10 21647704
    clubber84
    Poziom 39  
    No tak, w 90% tematów o zapchanym zlewie pojawia się rurka harmonijkowa, bo albo użytkownik poszedł na łatwiznę albo "fachowiec" zatrudniony do hydrauliki.
    Ta rurka harmonijkowa po jakimś czasie jest zawalona mieszanką tłuszczów, fusów z kawy i co tam jeszcze ląduje w zlewie lub odpływie ze zmywarki, dlatego woda ze zlewu schodzi wolno albo wcale.
    Syfon rurowy bardzo dobrze, ale układ odpływowy do zmiany + zgłoszenie do zarządcy/administratora nieruchomości o sprawdzenie odpowietrzenia kanalizacji na dachu.

Pozdrawiam
  • #11 21647705
    grzeg371
    Poziom 2  
    Rurka jes czyściutka.
  • #12 21647707
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2983
    Stare przysłowie pszczół mówi: Jeśli karbowana rura pod górę idzie to zatkanego odpływu się spodziewaj.
    Proponowałbym na dzień dobry to wyregulować. Jest miejsce aby syfon podnieść do góry, jeśli rura ze zdjęcia jest za długa proponuję ją obciąć w zaznaczonym miejscu.
    Instalacja syfonu z karbowanym wężem, ze strzałką i oznaczeniem miejsca do przycięcia
  • #13 21647709
    grzeg371
    Poziom 2  
    Było podnoszone wyżej — spadek nic nie pomógł. Najbardziej zastanawiające jest to, że małe rozszczelnienie syfonu powoduje natychmiastowe spływanie wody ze zlewu.
  • #14 21647718
    clubber84
    Poziom 39  
    grzeg371 napisał:
    małe rozszczelnienie syfonu powoduje natychmiastowe spływanie wody że zlewu.

Bo masz tam gdzieś zatkane.

Ostatnio patologia wszystkich kuchni w mieszkaniach patodeweloperki - wszystko podłączone do jednego syfonu, a potem płacz, że śmierdzi i się często zapycha.
  • #15 21647760
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2983
    grzeg371 napisał:
    Było podnoszone wyżej, spadek nic nie pomógł.

No to dlaczego zostało opuszczone? Ustawić jak najwyżej się da, aby jak najmniej wody w kolanku było.
    Miałem podobną sytuację z wanną, gdzie nie chciało schodzić z przelewowego. Delikatne rozszczelnienie - w tym przypadku wyjęcie i włożenie korka do wanny - i woda spływała przelewem aż miło. Problemem było zbyt dużo silikonu na mocowaniu przelewu ograniczającego przepływ wody. A też się zastanawiałem nad jakimś tajemniczym ciśnieniem w syfonie.

Moja rada: wszystko rozebrać, udrożnić, przemyć, przepłukać powiesić najwyżej jak się da i będzie działało aż miło.
    Autorze: do dzieła, apką w telefonie tego nie ogarniesz.
  • #16 21647872
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Ja bym się bardziej zastanowił nad tą linką czarną od przelewowego, czy ona nie jest uszkodzona i nie otwiera spust.
  • #18 21648328
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Ta zaznaczona rurka, to najprawdopodobniej jest przelew ze zlewozmywaka i moim zdaniem, nie ma żadnego wpływu na spływ ze zlewozmywaka.
    grzeg371 napisał:
    Kiedy jednak delikatnie rozszczelnę syfon, słychać syk i cała zawartość pięknie spływa.

Nie bardzo rozumiem - w którym miejscu rozszczelniasz syfon? Wg mnie po rozszczelnieniu woda powinna wypływać na zewnątrz.
  • #19 21648369
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    wiesio016 napisał:
    Ja bym się bardziej zastanowił nad tą linką czarną od przelewowego, czy ona nie jest uszkodzona i nie otwiera spust.

Ta linka to jest cięgno korka spustowego
  • #20 21648387
    MadPan
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    A jeśli odkręcisz kran przy pustym zlewie, to woda zlatuje normalnie?
    Może jak spuszczasz wodę ze zlewu, to duży przepływ wody powoduje, że uszczelka korka jednak przytyka odpływ? W takiej sytuacji rozkręcenie syfonu i rozładowanie podciśnienia ulży trochę uszczelce i ta znowu puści wodę...
    A może rury w ścianach mają pod górę i tworzy się taki duży "syfon" (tak może stworzyć się podciśnienie)?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zapychającego się odpływu zlewozmywaka, gdzie woda nie spływa prawidłowo, mimo że po rozszczelnieniu syfonu słychać syk i zawartość odpływa. Próby udrożnienia rury sprężyną oraz interwencja fachowca przyniosły jedynie chwilową poprawę. Instalacja kanalizacyjna ma około 6 lat i wykonana jest z rur PCV. Do odpływu podłączone są również inne urządzenia, takie jak zmywarka lub pralka, co może wpływać na częste zapychanie się rur. Problem wskazuje na możliwe nagromadzenie osadów lub zatorów w instalacji, które nie są skutecznie usuwane standardowymi metodami mechanicznymi. Zalecane jest sprawdzenie całej instalacji pod kątem miejsc gromadzenia się zanieczyszczeń, ewentualne zastosowanie chemicznych środków udrażniających lub profesjonalne czyszczenie hydrodynamiczne, które może skuteczniej usunąć osady z rur PCV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA