logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo B9 1.6 HDI 2011 – błąd parkowania, napięcia czujników, lokalizacja modułu

austin007 30 Sie 2025 18:01 897 8
REKLAMA
  • #1 21648851
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 275
    Proszę o pomoc jak poniżej.
    W Berlingo B9 2011 1.6 HDI HX, pojawił się błąd: Usterka systemu wspomagania parkowania (tłum). Tył, 4 czujniki w zderzaku
    1. Czujnik biegu wstecznego działa. Światła wsteczne świecą , błąd wyskakuje po włączeniu biegu wstecznego
    2. Sprawdzony (sprawny) bezpiecznik i jest 12V F14 kabina , czujnik parkowania.
    3. Wypiąłem czujniki ultradźwiękowe i zmierzyłem napięcie. Jest 8.5V, 8.33V i 0V (masa sprawdzona). Opis pinów dalej. Napięcie 8.5V utrzymuje się po podłączeniu czujnika.
    4. Wyłącznik systemu wspomagania załączony (z lewej pod kierownicą)
    5. Wszystkie czujniki mają takie same rezystancje między odpowiednimi pinami
    6. Nie sprawdzałem przebiegów oscyloskopem ani Lexią(klon)
    Pytania:
    1. Wygląda,że są to czujniki aktywne , dwa piny to zasilanie , trzeci wyjcie/wejście. Czy tak? Niepokoi mnie to 8.5V. Czy sterownik podaje takie napięcie,ćzy jest ono zaniżone, a może to PWM?
    2. Gdzie znajduje się moduł sterownika wspomagania parkowania w tym aucie?
    3. Co tam zwykle się psuje?
    4. Jak sterowane są te czujniki ze sterownika i jak sterownik-BSI (can-bus? bo 2 przewody chyba)
    5. Czy podłączając klona Lexii/Proxii dostanę dokładne wskazanie przyczyny np - czujnik nr X, zwarcie gnd/vcc, błąd komunikacji bsi-sterownik etc)?
    6. Szukając samemu znalazłem na Elektrodzie schemat nowszego auta tj C3 III czy u mnie będzie podobnie i czy to też może być Bosch?
    Dziękuję za pomocne odpowiedzi.
    Schemat elektryczny systemu wspomagania parkowania w Citroënie Berlingo B9 z zaznaczonym modułem BSI i złączem diagnostycznym.
    Schemat elektryczny układu wspomagania parkowania w Citroënie Berlingo B9 z oznaczeniami przewodów, modułów i bezpieczników.
    Komunikat błędu „Usterka systemu wspomagania parkowania” wyświetlony na ekranie komputera pokładowego Citroëna Berlingo.
    Zbliżenie na czujnik parkowania Bosch trzymany w dłoni, z widocznymi numerami seryjnymi i oznaczeniem Made in China.
    Czujnik parkowania trzymany w brudnej dłoni, pokazany z bliska
    Czujnik parkowania z samochodu Citroën Berlingo B9 trzymany w dłoni, widoczna część styków elektrycznych.
    Zbliżenie wtyczki elektrycznej czujnika parkowania z trzema przewodami w samochodzie Citroën Berlingo B9.
  • REKLAMA
  • #2 21648986
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Mierzenie rezystancji czujników to strata czasu. Podepnij jakiś diagnoskop niekoniecznie Lexię i też pokaże co dolega. Najszybszy i najprostszy sposób.
  • REKLAMA
  • #3 21649164
    austin007
    Poziom 17  
    >>21648986 P
    piotrekwoj1 napisał:
    Podepnij jakiś diagnoskop niekoniecznie Lexię i też pokaże co dolega

Pokaże co najwyżej czy jest generowany jakiś przebieg , Może jego częstotliwość jeszcze czy jest w zakresie ultradźwięków. Nie znam jednak jakie parametry są poprawne, jakie nie. I czy to 8.5V jest poprawne. Jak takie czujniki pracują/mają pinout?Zasilanie/masa a trzeci pin jest dwukierunkowy - nadawanie/ odbiór?
  • #4 21649191
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    austin007 napisał:
    Pokaże co najwyżej czy jest generowany jakiś przebieg , Może jego częstotliwość jeszcze czy jest w zakresie ultradźwięków

Takich rzeczy napewno nie pokaże bo po co? Kierowca też nie musi wiedzieć takich rzeczy. Chodzi o to że sama zasada działanie nie jest Ci potrzebna do szczęścia. Ty masz tylko widzieć odległość przeszkody od czujnika i tylko takie parametry udostępnia sterownik PDC do podglądu mechanikowi. Nie mierzyłem nigdy napięcia zasilania czujników bo nie miałem usterki z nim związanej.
    Diagnoskop ,,pokaże" Ci że np. dany czujnik jest uszkodzony bo tak ,,stwierdził" sterownik PDC na podstawie pracy czujnika.
    Jak ja bym miał siedzieć i analizować pracę każdego sterownika w aucie to by zbrakło czasu na życie. Nie zawsze jest to potrzebne do szczęścia.
    Podpinam diagnoskop pokazuje błąd np. 2 czujnika, patrzę w parametry rzeczywiste, czasami dla potwierdzenia usterki czujnika zamieniam je miejscami i patrze czy usterka przeszła za czujnikiem. Gdy przechodzi wymieniam czujnik jaki nie sprawdzam wiązkę i sterownik. W tych czasach nie zawsze opłaca się siedzieć i naprawiać np. sterownik od PDC gdy używka kosztuje 100zł.
    Wszystko zależy od doświadczenia i umiejętności naprawiającego.
  • REKLAMA
  • #5 21649195
    austin007
    Poziom 17  
    >>21649191 To prawda, komercyjnie czas jest droższy niż wymiana. Czasem jednak może być problem z wiązką. Nie mam na podmianę czujników i sterownika . Dlatego tu pytam o podstawowe informacje. Czy wiesz może gdzie w tym aucie jest ten sterownik?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21649196
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Jest to jeden z najprostszych systemów do naprawy w samochodzie, oczywiście używając testera. Cztery, sześć lub osiem czujników które można zamieniać miejscami i analizować stany. Bardzo częstą usterką jest zgnita wtyczka/gniazdo w zderzaku.
  • Pomocny post
    #7 21649208
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Mi pokazuje że moduł PDC jest pod lewym boczkiem w bagażniku/l. Co do napięcia to podawane jest przez sterownik więc ciężko powiedzieć.
  • #8 21649789
    austin007
    Poziom 17  
    piotrekwoj1 napisał:
    Mi pokazuje że moduł PDC jest pod lewym boczkiem w bagażniku/l.

Dziękuję za informację. Czy mógłbyś podesłać fragment schematu: Czujniki-PDC-BSI? Chyba,że jest taki jaki znalazłem do C3 III. Jeśli jest tam , to pomierzę wiązkę między wtyczkami sensorów a wytczką PDC. VIN xxxxB9HXC BJ692410
    Aleksander_01 napisał:
    Bardzo częstą usterką jest zgnita wtyczka/gniazdo w zderzaku.

powyciągałem wtyczki i pomierzyłem napięcia. Wtyczki i wtyki wyglądają idealnie, ale potraktowałem KONTAKTEM. Pomierzone wszystkie wskazują identyczne napięcia na odpowiednich pinach. Również po podłączeniu jednego czujnika, ale jak pisałem wyżej pomierzę ten fragment wiązki. Naprawiałem dużo bardziej skomplikowane tematy (sterownik ABS+ przetarta wiązka czujnika ABS przy tylnym wahaczu). Ew podłączę klona Lexii o ile on pokaże mi dokładną przyczynę. Auta nie mam u siebie, więc nie jest tak wygodnie.
  • #9 21650090
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Co żeś się tak uparł na te czujniki?
    Bez podłączenia pod tester będziesz błądził i marnował czas na naprawę.
    Czasem wystarczy, że jest uszkodzony głośniczek i system przestaje działać.
    Ja się ostatnio męczyłem z C klasą. Można sobie było mierzyć. Raz na jakiś czas rozłączał się obwód jednego z czujników. Gdyby nie tester to by tam pół wiązki trzeba było wymienić by w końcu trafić a tak tester pokazał w którym miejscu szukać.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroënie Berlingo B9 2011 1.6 HDI pojawił się błąd systemu wspomagania parkowania tylnego z czterema czujnikami ultradźwiękowymi w zderzaku. Problem objawia się komunikatem o usterce po włączeniu biegu wstecznego, mimo że czujnik biegu wstecznego i bezpiecznik F14 (12V) są sprawne. Pomiar napięć na odłączonych czujnikach wykazał wartości około 8,5 V i 8,33 V, a jeden czujnik wskazuje 0 V, przy czym masa jest poprawna. Czujniki mają jednakowe rezystancje między pinami. System wspomagania jest włączony, a wyłącznik znajduje się pod kierownicą. Pytania dotyczą charakterystyki czujników (czy są aktywne z dwoma pinami zasilania i jednym sygnałowym), interpretacji napięcia 8,5 V (czy jest to napięcie stałe, obniżone lub sygnał PWM), lokalizacji modułu sterownika wspomagania parkowania oraz typowych usterek tego modułu. Brak danych z oscyloskopu i interfejsu diagnostycznego Lexia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA