logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird POP3 – jak pobrać starsze maile z serwera WP.pl sprzed 2 miesięcy?

kodzi999 04 Wrz 2025 16:33 549 5
REKLAMA
  • #1 21653325
    kodzi999
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam problem z programem Thunderbird. Korzystam z ustawień poczty POP3. Moja historia odebranych maili sięga zaledwie 2 miesiące wstecz. Chciałbym, aby historia odebranych maili była dłuższa. Czy ktoś może wie, jak to zrobić? Na serwerze wp.pl mam maile, które są sprzed 3 lat i to właśnie chciałbym uzyskać w Thunderbirdzie.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21653385
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1652
    Najprościej pobrać interesujące cię wiadomości przez stronę i wrzucić do Thunderbirda.
  • REKLAMA
  • #3 21653447
    kodzi999
    Poziom 9  
    To nie do końca dobre rozwiązanie. W danym momencie mogę potrzebować innej wiadomości z przeszłości. Chcę, abym miał dłuższą historię maili sięgającą np. 2 lat wstecz po włączeniu Thunderbirda
  • REKLAMA
  • #4 21653716
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Jeśli wiadomości są eliminowane w Thunderbirdzie (a nie kasowane z serwera) to to ustawienie znajdzie Kolega w konfiguracji konta w sekcji miejsce na dysku:

Okno „Miejsce na dysku” w ustawieniach konta e-mail programu Thunderbird

Jeśli Thunderbird po odebraniu kasuje stare wiadomości z serwera, to to ustawienie się zmienia w konfiguracji serwera:

Ustawienia serwera POP w Thunderbirdzie z zaznaczoną opcją przechowywania wiadomości przez 14 dni
  • REKLAMA
  • #5 21656173
    kodzi999
    Poziom 9  
    Sprawdziłem tę opcję i wszystko jest OK. Z tego, co zauważyłem, to program, jeżeli został zainstalowany np. 1 miesiąc temu, to pobrał pocztę tylko 14 dni wstecz.

Czy można go „zmusić” w jakiś sposób, aby pobrał jeszcze starsze maile?
  • #6 21656204
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    W katalogu skrzynki pocztowej powinien znajdować się plik o nazwie popstate.dat - w nim TB przechowuje informację o tym do jakiego momentu maile są ściągnięte, żeby ich ponownie nie ściągać. Możesz spróbować (przy wyłączonym TB) zmienić nazwę tego pliku na inną i uruchomić TB. Powinien on wtedy ściągnąć wszystkie maile obecne na serwerze.

Dokładną lokalizację folderu, jeśli jej nie znasz, znajdziesz w konfiguracji kont -> konfiguracja serwera.

Okno Thunderbirda z folderem profilu i podświetlonym plikiem popstate.dat
REKLAMA