logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC we wnęce biurka – czy 5 cm prześwitu wystarczy dla wentylacji i temperatur?

kuchenek15 16 Wrz 2025 23:17 414 10
REKLAMA
  • #1 21692291
    kuchenek15
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam pytanie, ponieważ nie mam miejsca poza biurkiem, musiałem wstawić komputer do wnęki w biurku. Ma on trzy wentylatory na froncie (wdmuchują), jeden z tyłu (wydmuchuje), dwa na topie (wydmuchują). Prześwit między obudową a górą to około 5 cm, tył to około 5 cm. Sprawdzałem temperatury komputera i są takie same, jak w przypadku, gdy stał na zewnątrz. Czy nie będzie z tym problemu, jeśli zostawię go w tej wnęce? Powietrze ma dokąd uciekać.
    Wygląda to tak:

PC we wnęce biurka – czy 5 cm prześwitu wystarczy dla wentylacji i temperatur?
    PC we wnęce biurka – czy 5 cm prześwitu wystarczy dla wentylacji i temperatur?
    AI: Jakie dokładnie temperatury (CPU, GPU) masz podczas spoczynku i pod obciążeniem, gdy komputer stoi we wnęce?
    Spoczynek to 31–36°C, stres 55–65°C na CPU. GPU: spoczynek 39–41°C, stres 63–75°C (hot spot).
    AI: Jaki masz model obudowy i jakie podzespoły siedzą w środku (procesor, karta graficzna)?
    Obudowa: Cooler Master MasterBox TD500 Mesh V2 (TD500V2-KGNN-S00). Wszystkie podzespoły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21692299
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Jeśli nie widzisz znaczącego wzrostu temperatur to będzie ok. Niektórzy to potrafią tak nacyrkować żeby 2 stopnie urwać. Moim zdaniem to sztuka dla sztuki :) Jak Ci się zmieścił, przepływ powietrza jest i przede wszystkim masz przewiew tzn. wnęka jest na przestrzał i to powietrze może naturalnie przepływać z przodu do tyłu biurka, to nie masz się czym przejmować.
  • REKLAMA
  • #3 21692304
    kuchenek15
    Poziom 2  
    >>21692299
    Generalnie, co do temperatur, to różnica może wynosić jakieś dwa stopnie, nie więcej. Na tyle biurka jest otwór. Zrobię po prostu przestrzał. Martwiłem się o to, że może być słaba cyrkulacja powietrza tam, gdzie wentylatory wyciągają, ale tak na chłopski rozum biurko ma możliwość odprowadzania tego ciepła na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #4 21692318
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6497
    Ja też tak mam, zresztą chyba po to ta wnęka jest, tylko usunąłem część tylnej płyty, żeby ciepłe powietrze miało gdzie się z tyłu wydostawać.
  • REKLAMA
  • #5 21692406
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    W tej obudowie to jaki jest cpu I grafika?
  • #6 21692435
    beatamycha
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Skoro temperatury są takie same jak wtedy, gdy komputer stał na zewnątrz, to znaczy, że wentylacja działa i wnęka nie ogranicza przepływu powietrza.
    5 cm luzu z tyłu i u góry to mało, ale skoro powietrze ma gdzie uciekać, to wystarcza. Ważne, żeby wnęka nie była całkiem zamknięta i żeby ciepło mogło swobodnie się wydostawać. Trzeba się też liczyć z tym, że w takim miejscu szybciej zbiera się kurz, więc warto częściej sprawdzać filtry.
    Najlepiej co jakiś czas monitorować temperatury podczas większego obciążenia, np. w grach czy testach. Jeśli wszystko trzyma się w normie, to spokojnie możesz zostawić komputer w tej wnęce.
  • #7 21692782
    bodziot
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Nie usuwaj całej blendy z tyłu biurka , bo może ona być równocześnie wzmocnieniem konstrukcyjnym, bez którego biurko może się złożyć
  • #8 21692787
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Zależy co to jest, najczęściej MDF przybijany gwoździkami. Jeszcze się nie spotkałem żeby to przenosiło jakiekolwiek obciążenia. Raczej jest maskownicą żeby nie kopać ściany.
  • #9 21694086
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    hindoos napisał:
    Zależy co to jest, najczęściej MDF przybijany gwoździkami. Jeszcze się nie spotkałem żeby to przenosiło jakiekolwiek obciążenia. Raczej jest maskownicą żeby nie kopać ściany.

Różne rozwiązania meblowe widziałem - i jeśli ma jakieś najtańsze biurko z meblowego marketu to taka maskownica (lub jej brak) zrobi różnicę :D
    kuchenek15 napisał:
    Prześwit między obudową a górą to około 5 cm, tył to około 5 cm. Sprawdzałem temperatury komputera i są takie same, jak w przypadku, gdy stał na zewnątrz. Czy nie będzie z tym problemu, jeśli zostawię go w tej wnęce? Powietrze ma dokąd uciekać.

To bym zostawił i nie kombinował.
  • #10 21694880
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6497
    W moim biurku był to element konstrukcyjny, dlatego musiałem zostawić 2 "paski" (u góry i na dole), by się nie kiwało na boki.
  • #11 21709547
    kuchenek15
    Poziom 2  
    Wyciąłem większy otwór na tyle biurka. Cyrkulacja powietrza jest teraz optymalna.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer umieszczony w wnęce biurka z około 5 cm prześwitem z góry i z tyłu nie wykazuje istotnego wzrostu temperatur podzespołów (CPU 31–36°C w spoczynku, 55–65°C pod obciążeniem; GPU 39–41°C w spoczynku, 63–75°C pod obciążeniem). Obudowa Cooler Master MasterBox TD500 Mesh V2 wyposażona jest w trzy wentylatory frontowe (wdmuchujące), jeden tylny i dwa górne (wydmuchujące). Kluczowe jest zapewnienie przepływu powietrza przez wnękę, najlepiej poprzez otwory umożliwiające naturalną cyrkulację powietrza od frontu do tyłu biurka. Usunięcie części tylnej płyty biurka lub wykonanie otworu poprawia wentylację i odprowadzanie ciepła. Należy jednak zachować elementy konstrukcyjne biurka, aby nie osłabić jego stabilności. Warto regularnie monitorować temperatury podczas obciążenia oraz dbać o czystość filtrów, gdyż wnęka sprzyja gromadzeniu się kurzu. Przy zachowaniu tych warunków 5 cm prześwitu jest wystarczające do prawidłowej wentylacji i utrzymania bezpiecznych temperatur pracy komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA