logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Białe plamy na ekranie TV po 2 latach – czy dodatkowa gwarancja to obejmuje?

I3artek 21 Wrz 2025 20:42 1326 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy dodatkowa gwarancja lub ubezpieczenie obejmuje białe plamy/clouding, które pojawiły się w Samsung QLED TV po 2 latach?

To zależy od dokładnych warunków polisy, ale najpierw trzeba sprawdzić definicję „awarii” i wyłączenia odpowiedzialności, bo dodatkowa gwarancja oraz ubezpieczenie to nie to samo [#21696668] [#21696696] [#21697575] W praktyce takie ubezpieczenia są często bardziej korzystne dla sprzedawcy niż dla kupującego, więc warto nie wierzyć w zapewnienia ze sklepu, tylko czytać OWU [#21697575] Część osób uważa, że clouding w LED/QLED to wada tego typu konstrukcji i bywa traktowany jako „normalne” zjawisko, przez co może nie zostać uznany nawet w gwarancji producenta [#21697335] [#21697349] Jednocześnie padła też uwaga, że jeśli jest to realna awaria elementu podświetlenia lub rozpraszacza, to można próbować zgłoszenia jako usterki, a nie zużycia [#21698163] [#21697428] Najrozsądniej więc zgłosić problem i sprawdzić decyzję serwisu, ale przygotować się na możliwość odmowy i spór o to, czy jest to awaria, wada konstrukcyjna czy normalne zużycie [#21697484] [#21697516]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21698028
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    pszczyna napisał:
    cóż to jest obiecać"

Dokładnie było: A cóż szkodzi obiecać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #33 21698180
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    ganitu napisał:
    Jasna kreska w lewym dolnym boku wygląda na uszkodzenie rozpraszacza -pęknięcie pod wpływem ciepła diod LED podświetlania.

Też mi się tak wydaje, pewnie podświetlenie 100% i obraz dynamiczny.
  • REKLAMA
  • #34 21711885
    I3artek
    Poziom 6  
    Witam, chciałbym odświeżyć temat. TV przyszedł z serwisu. Wszystko zrobili, co trzeba. I dziś przyjechał kurier :)
    Zbliżenie uszkodzonego telewizora z odpryśniętą i odstającą ramką w dolnej części.
    Pęknięty dolny róg ekranu telewizora z uszkodzoną ramką
  • #35 21711899
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Totalny złom.
  • #36 21711903
    I3artek
    Poziom 6  
    kazikszach napisał:
    Totalny złom

Tyle też wiem, spisałem protokół i pojechał z powrotem.
    Teraz co? Będą go naprawiać? Czy odszkodowanie, czy jak?
  • #37 21711946
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    I3artek napisał:
    Teraz co? Będą go naprawiać? Czy odszkodowanie czy jak?

Będą przepychanki, Żeby uzyskać odszkodowanie przesyłki będzie trzeba udowadniać że telewizor został prawidłowo zapakowany według ich wytycznych. Ktoś popełnił błąd i będą dochodzić kto.
  • REKLAMA
  • #38 21711950
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Czyli to będzie się ciągło tygodniami?
  • #39 21711963
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Nie zdziwił bym się że nawet miesiącami.

I3artek napisał:
    Wiadomo że wina przewoźnika bo sobie rzucają jak chcą a w kartonie była dziura tam gdzie matryca poszła

Otóż nie, jak została uszkodzona to znaczy że była żle zabezpieczona. To nie jest takie proste jak ci się wydaje a oni mają wymiary paczki. Teraz sprawdzą czy były prawidłowe wymiary w zabezpieczeniach.

A z tego co tak 5 razy oko to do 37 cali jest w kartonie a powyżej to ponad gabaryt i powinien być na palecie
  • #40 21711962
    I3artek
    Poziom 6  
    Już miesiąc bez TV jestem :)
    Co kto komu ma udowadniać? Wiadomo, że wina przewoźnika, bo sobie rzucają, jak chcą, a w kartonie była dziura tam, gdzie matryca poszła.

Dodano po 4 [minuty]:

jarewa napisał:
    Otóż nie, jak została uszkodzona to znaczy że była żle zabezpieczona. To nie jest takie proste jak ci się wydaje a oni mają wymiary paczki. Teraz sprawdzą czy były prawidłowe wymiary w zabezpieczeniach.

Mi to wyglądało na kopniaka i to solidego widać jak byk
  • #42 21711998
    I3artek
    Poziom 6  
    DiZMar napisał:
    Był na wysłany OSTROŻNIE?

Nie wiem, jak był wysyłany. Ode mnie do serwisu dotarł bez uszkodzeń. Miał naklejki itp. Z serwisu do mnie dotarł z tymi samymi zabezpieczeniami w środku i w kartonie.
  • #43 21712004
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    Jak możesz nie wiedzieć? Jeżeli był wysłany na OSTROŻNIE to były z daleka widoczne czerwone nalepki z tym napisem.
  • #44 21712018
    I3artek
    Poziom 6  
    DiZMar napisał:
    Jak możesz nie wiedzieć? Jeżeli był wysłany na OSTROŻNIE to były z daleka widoczne czerwone nalepki z tym napisem.

Oczywiście, że były czerwone naklejki. W protokole jest to zaznaczone, że były: "OSTROŻNIE — szkło".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z białymi plamami (clouding) na ekranie telewizora Samsung QLED zakupionego 2,5 roku temu, posiadającego dodatkowe ubezpieczenie za około 700 zł. Dyskusja wyjaśnia różnicę między gwarancją a ubezpieczeniem oraz wskazuje, że takie wady jak clouding są często traktowane jako normalne zużycie lub wada konstrukcyjna, co może skutkować odmową naprawy w ramach gwarancji lub ubezpieczenia. Użytkownik wysłał TV do serwisu, gdzie po naprawie telewizor wrócił uszkodzony podczas transportu, co wywołało kolejne komplikacje związane z reklamacją i odpowiedzialnością przewoźnika. Wskazano, że w menu serwisowym Samsunga QE55Q77 można wejść za pomocą sekwencji przycisków na pilocie BN59-01175N (wycisz, 1, 8, 2, zasilanie). Poruszono też temat kalibracji ekranu jako metody częściowego zmniejszenia efektu cloudingu. W dyskusji pojawiły się opinie, że dodatkowe ubezpieczenia często nie pokrywają takich uszkodzeń i są niekorzystne dla konsumenta. Uszkodzenia mechaniczne i naprężenia konstrukcyjne są wskazywane jako potencjalne przyczyny powstawania białych plam. Transport i zabezpieczenie sprzętu podczas wysyłki do serwisu również stanowiły problem, co może wydłużyć czas naprawy i reklamacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA