logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Białe plamy na ekranie TV po 2 latach – czy dodatkowa gwarancja to obejmuje?

I3artek 21 Wrz 2025 20:42 1296 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy dodatkowa gwarancja lub ubezpieczenie obejmuje białe plamy/clouding, które pojawiły się w Samsung QLED TV po 2 latach?

To zależy od dokładnych warunków polisy, ale najpierw trzeba sprawdzić definicję „awarii” i wyłączenia odpowiedzialności, bo dodatkowa gwarancja oraz ubezpieczenie to nie to samo [#21696668] [#21696696] [#21697575] W praktyce takie ubezpieczenia są często bardziej korzystne dla sprzedawcy niż dla kupującego, więc warto nie wierzyć w zapewnienia ze sklepu, tylko czytać OWU [#21697575] Część osób uważa, że clouding w LED/QLED to wada tego typu konstrukcji i bywa traktowany jako „normalne” zjawisko, przez co może nie zostać uznany nawet w gwarancji producenta [#21697335] [#21697349] Jednocześnie padła też uwaga, że jeśli jest to realna awaria elementu podświetlenia lub rozpraszacza, to można próbować zgłoszenia jako usterki, a nie zużycia [#21698163] [#21697428] Najrozsądniej więc zgłosić problem i sprawdzić decyzję serwisu, ale przygotować się na możliwość odmowy i spór o to, czy jest to awaria, wada konstrukcyjna czy normalne zużycie [#21697484] [#21697516]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21696647
    I3artek
    Poziom 6  
    Białe plamy na TV. Czy gwarancja to obejmuje? TV kupiony 2 lata temu z dodatkową gwarancją.
    Dopłaciłem prawie 700 zł za ubezpieczenie.
    Czy zgłaszać to, czy mi powiedzą, że to normalne?
    TV QLED Samsung
    Telewizor QLED Samsung z białymi plamami widocznymi na niebieskim tle ekranu
    Ekran telewizora QLED z widocznymi jasnymi plamami na białym tle
    Telewizor QLED z białymi plamami na ekranie w ciemnym pokoju
  • REKLAMA
  • #2 21696668
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    I3artek napisał:
    z dodatkowa gwarancją.
    Dopłacałem prawie 700 zł za ubezpieczenie.

To zapłaciłeś za dodatkową gwarancję czy za ubezpieczenie? To są wbrew pozorom 2 różne sprawy.
    Jeżeli chcesz skorzystać z ubezpieczenia to przeczytaj dokładnie jego warunki a zwłaszcza te napisane bardzo drobnym drukiem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21696696
    DiZMar
    Poziom 43  
    W szczegółowych warunkach ubezpieczenia doczytaj co oznacza awaria (jaki zakres obejmuje).
  • #5 21696711
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    Mam złe doświadczenia z takimi dodatkowymi gwarancjami , już się nie dam nabrać na 3 zgłoszenia raptem w pralce uznali wymianę zawiasu drzwiczek gdzie zasugerowano iż cokolwiek by było innego to nici i do widzenia.
  • #6 21696727
    I3artek
    Poziom 6  
    Nic nie doczytałem w tym ubezpieczeniu.
    Moim zdaniem to jest awaria, a nie zwykłe zużycie sprzętu. TV ma 2,5 roku.
  • #7 21696943
    pszczyna
    Poziom 33  
    W głębokim menu jest informacja ile godzin pracował TV , te ubezpieczenia czy przedłużanie gwarancji to powinien zainteresować się UOiK gdyż wszystko tylko by nie uznać roszczenie.
    Próbuj inaczej się nie dowiesz.
  • #8 21697329
    I3artek
    Poziom 6  
    Dostałem karton od kuriera, żeby im wysłać TV.
    Zapewne będę 2 tyg. bez TV i przyślą w tym samym stanie, tłumacząc, że to "normalne zużycie", bo czytałem podobne tematy. No, ale... zobaczymy.
    W jaki sposób wejść w menu serwisowe na moim TV? Samsung QE55Q77 — bo mam ten pilot "skrócony", kilka przycisków.
  • #9 21697335
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    To jest Cluding, to mają nawet nowe telewizory, nie obejmuje tego nawet gwarancja producenta, w co dopiero ubezpieczenie.
  • REKLAMA
  • #11 21697345
    I3artek
    Poziom 6  
    Ale mój TV nie miał żadnego cloudingu, teraz dopiero się pojawił.
    To lepiej powiedzieć, że spadł ze ściany
  • #12 21697349
    jarewa
    Poziom 35  
    To że nie miał nie znaczy że nie będzie miał, to jest wada posiadania led,qled taki ich urok.
  • #13 21697352
    I3artek
    Poziom 6  
    No pewnie, polecę zaraz kupić nowy i tak co dwa lata, he
  • #14 21697398
    pszczyna
    Poziom 33  
    I3artek napisał:

Polecam 3-rzy odcinkowy materiał pod tytułem ,, afera żarówkowa, postarzanie produktów ".
  • #15 21697417
    I3artek
    Poziom 6  
    @pszczyna
    Wiesz może, jak wejść w menu serwisowe na inteligentnym pilocie? Bo nie ma tego nigdzie w internecie.
    A innego pilota nie mam, żeby wpisać kod
  • #16 21697428
    jarewa
    Poziom 35  
    pszczyna napisał:
    I3artek napisał:

Polecam 3-rzy odcinkowy materiał pod tytułem ,, afera żarówkowa, postarzanie produktów ".

Tu akurat bym twierdził że to nie ta przyczyna, producenci nawet już w "nowych" to mają, to bardziej przyczyna "naprężenia" wątpię by producentom zależało na postarzaniu i już mieć z tym od nowości problem i reklamacje. O ile słaby cluding idzie zlikwidować w 80% przez kalibrację kolorów. Tak mocny cluding podlega już wymianie, ale mowa o nowych telewizorach.

Fakt faktem że naprężenia są od konstrukcji.
  • #17 21697438
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    I te naprężenia, jakoś tak podobnie do układu mocowania VESA wzorek odcisnęły. Dziwny zbieg okoliczności :D

Coś mi się wydaje że ktoś mógł pociągnąć za TV, albo z jakiegoś powodu obciążenie nie jest równe między stronami.

Jest jakaś gwarancja to warto spróbować i tak.
  • #18 21697455
    I3artek
    Poziom 6  
    sylweksylwina napisał:
    Coś mi się wydaje że ktoś mógł pociągnąć za TV, albo z jakiegoś powodu obciążenie nie jest równe między stronami.

Nie jest równe obciążenie między stronami — to znaczy?
    Wisi na wypoziomowanym uchwycie
    Plecki są zamontowane tak, żeby wisiał prosto
    Chyba nie ma znaczenia, czy haczyki wiszą bliżej jednej krawędzi stelaża? Bo akurat chyba tak mam — leciutko w lewo względem środka stelaża mam te haczyki, żeby było równo z szafką. Ale to nie od tego :)

Dodano po 15 minut:

jarewa napisał:
    O ile słaby cluding idzie zlikwidować w 80% przez kalibrację kolorów.

W Media Expert mi zrobili "profesjonalną kalibrację" super premium ajfonem 55super z 2055 roku
    Za jedyne 300 zł dodatkowe :)
    Próbowałem robić telefonem kalibrację, ale nie znika to
  • #19 21697484
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    Mam wrażenie, że koledze @bodziot
    bodziot napisał:
    A mógł ci spaść z pułki, kot potrącił
    , chodziło o podpięcie usterki pod punkt pierwszy "przypadkowe uszkodzenie" zamiast pod awarię. Powiedzmy, że obraz był poprawny, oglądałeś sobie film i kocur zrzucił TV. Po upadku pojawił się omawiany problem. Czyli było dobrze, po czym nastąpił udar mechaniczny i wystąpiła usterka, a Ty byłeś świadkiem. Ciężko tutaj polemizować.

Natomiast w przypadku zgłoszenia z punktu trzeciego "awaria" - to już zawsze jest pole do popisu i słynne "niewłaściwe użytkowanie", albo ewentualnie "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobisz..." :)

Także jak masz ubezpieczenie (a nie rozszerzoną gwarancję) to korzystaj z ubezpieczenia.
  • #20 21697488
    I3artek
    Poziom 6  
    CMS napisał:
    Natomiast w przypadku zgłoszenia z punktu trzeciego "awaria" - to już zawsze jest pole do popisu i słynne "niewłaściwe użytkowanie", albo ewentualnie "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobisz..."

A co jak mam np. epilepsję i ta plamka powoduje u mnie zawroty :) Kto mi to udowodni?

Jak dostanę odmowę, to mogę zgłosić drugi raz, ale uszkodzenie mechaniczne. Powiem, że dziecko się przyznało po czasie, jak już wysłałem, że uderzyło czymś w telewizor, hehe.
    Albo od razu to dopiszę, póki nie wysłałem?
  • #21 21697493
    pszczyna
    Poziom 33  
    I3artek napisał:
    @pszczyna
    Wiesz może, jak wejść w menu serwisowe na inteligentnym pilocie? Bo nie ma tego nigdzie w internecie.
    A innego pilota nie mam, żeby wpisać kod

Ja nie używam zginalnego pilota (QN85AA55) ten z rzekomym panelem słonecznym, używam pilota BN59-01175N gdyż operuje się wygodniej i na nim robiąc procedurę:
    Na początku wyłącz telewizor
    - Naciskając przycisk zasilania na pilocie.
    - Następnie naciskaj przyciski na pilocie w następującej kolejności:
    Wycisz , 1 , 8 , 2 i Zasilanie .
    -Teraz telewizor włączy się, a menu serwisowe powinno być na ekranie.
    Ostrzegam by nic nie przestawiać !
  • #22 21697497
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    To jest tak zawsze przy zakupie sprzętu.
    Proszę dokupić dodatkowe ubezpieczenie bo jak coś się stanie to pan dostanie nowy sprzęt. A jak co do czego dochodzi to się martw człowieku.
    Dla tego zawszę odmawiam i mówię, że będę korzystał z podstawowej gwarancji.
    @I3artek jak wróci tv to daj znać.
  • #23 21697502
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Dwa monitory załatwiła mi żona dokładnie taki objaw nie właściwe mycie ekranu i poszedł płyn na matrycę (styki od dołu).
    Teraz ma zakaz mycia ekranów i robię to sam.
    O dziwo monitory się już nie psują.
    Pozdrawiam sądzę że to wina urzytkownika ale może ci się uda. Sam również nie dokupuje dodatkowych gwarancji .
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #24 21697516
    I3artek
    Poziom 6  
    W takim razie po co są te dodatkowe ubezpieczenia za tyle kasy... Wciskają jakieś g...
    Jakby mi ktoś ukradł ten TV, to by wymyślili, że złodziej musi mieć kominiarkę, a ten nie miał :)
    No, zobaczymy, jutro/pojutrze go wysyłam.
    Ciekawe, ile im to zajmie.
    Pewnie nawet nie otworzą, tylko od razu przy kurierze będą pisać "złe użytkowanie", następny... :)
  • #25 21697561
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2302
    I3artek napisał:
    TV QLED Samsung

Poczytaj o wadach tych telewizorów ...
  • #26 21697575
    DiZMar
    Poziom 43  
    I3artek napisał:
    W takim razie po co są te dodatkowe ubezpieczenia za tyle kasy..

Dla kasy. Gdyby było korzystne dla kupującego a nie dla sprzedawcy to by nie wciskali kitu. Mnie długo sprzedawca namawiał na ubezpieczenie (początkowo mówił o przedłużonej gwarancji ale szybko wyjaśniłem mu, że myli się). Z matematycznego punktu widzenie ubezpieczenie korzystne dla sprzedawcy a niekorzystne dla kupującego. Podobnie jak gry hazardowe albo inwestowanie w wirtualny pieniądz.
  • #27 21697614
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    DiZMar, całkowicie się zgadzam.
    Pamiętam, że jak kupowałem lodówkę, koleś na siłę mi wciskał dokupienie gwarancji. Powiedziałem mu wprost: "Czyli to jest nic nie warte i zaraz się zepsuje, jak skończy się gwarancja." Na stwierdzenie, że nie kupię, znów zachwalał produkt, o dokupieniu gwarancji nawet nie wspomniał. Działa już kilka lat bez problemów.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #28 21697984
    jarewa
    Poziom 35  
    DiZMar napisał:
    I3artek napisał:
    W takim razie po co są te dodatkowe ubezpieczenia za tyle kasy..

Dla kasy. Gdyby było korzystne dla kupującego a nie dla sprzedawcy to by nie wciskali kitu. Mnie długo sprzedawca namawiał na ubezpieczenie (początkowo mówił o przedłużonej gwarancji ale szybko wyjaśniłem mu, że myli się). Z matematycznego punktu widzenie ubezpieczenie korzystne dla sprzedawcy a niekorzystne dla kupującego. Podobnie jak gry hazardowe albo inwestowanie w wirtualny pieniądz.

To tak jak z ubezpieczeniem na dom, przykład mamy juz jak rakieta zniszczyła dach.
  • #29 21697991
    DiZMar
    Poziom 43  
    jarewa napisał:
    przykład mamy juz jak rakieta zniszczyła dach.

Już kilka instytucji obiecało pokryć koszty odbudowy z podkreśleniem na słowo obiecało (niekoniecznie wykona obietnicę).
  • #30 21698012
    pszczyna
    Poziom 33  
    DiZMar napisał:
    jarewa napisał:
    przykład mamy juz jak rakieta zniszczyła dach.

Już kilka instytucji obiecało pokryć koszty odbudowy z podkreśleniem na słowo obiecało (niekoniecznie wykona obietnicę).

Nawet ksiądz z ambony w Baranowicach k/Żor powiedział: „Obiecać to nie grzech”, a ostatnie wybory prezydenckie: „Cóź to jest obiecać”.

Moderowany przez ArturAVS:

Nie wciskaj tekstów politycznych na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z białymi plamami (clouding) na ekranie telewizora Samsung QLED zakupionego 2,5 roku temu, posiadającego dodatkowe ubezpieczenie za około 700 zł. Dyskusja wyjaśnia różnicę między gwarancją a ubezpieczeniem oraz wskazuje, że takie wady jak clouding są często traktowane jako normalne zużycie lub wada konstrukcyjna, co może skutkować odmową naprawy w ramach gwarancji lub ubezpieczenia. Użytkownik wysłał TV do serwisu, gdzie po naprawie telewizor wrócił uszkodzony podczas transportu, co wywołało kolejne komplikacje związane z reklamacją i odpowiedzialnością przewoźnika. Wskazano, że w menu serwisowym Samsunga QE55Q77 można wejść za pomocą sekwencji przycisków na pilocie BN59-01175N (wycisz, 1, 8, 2, zasilanie). Poruszono też temat kalibracji ekranu jako metody częściowego zmniejszenia efektu cloudingu. W dyskusji pojawiły się opinie, że dodatkowe ubezpieczenia często nie pokrywają takich uszkodzeń i są niekorzystne dla konsumenta. Uszkodzenia mechaniczne i naprężenia konstrukcyjne są wskazywane jako potencjalne przyczyny powstawania białych plam. Transport i zabezpieczenie sprzętu podczas wysyłki do serwisu również stanowiły problem, co może wydłużyć czas naprawy i reklamacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA