logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki?

kajt55 10 Paź 2025 09:17 558 13
REKLAMA
  • #1 21715744
    kajt55
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Witam. Posiadam wzmacniacz Pioneer model A-676 i mam mały problem ponieważ nie działa regulacja niskich oraz wysokich tonów. Kręcenie potencjometrami nie reguluje barwy dźwięku. Czy ktoś z Panów jest w stanie mi pomóc? Gdzie szukać oraz jak szukać? Posiadam Multimetr, potrafię z niego korzystać? Jestem amatorem i nie mam problemu z lutowaniem oraz potrafię czytać schematy, lecz doświadczenia mi brak, ale chęci są.. Wzmacniacz na zdjęciu zakurzony, ale już ładnie wyczyszczony powietrzem.
    Wnętrze wzmacniacza Pioneer A-676 z widoczną elektroniką i złączami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21715762
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Nie masz czasem włączonego przycisku "Direct", który wyłącza regulacje barwy dźwięku?
  • REKLAMA
  • #3 21715787
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 396
    Jeżeli to nie będzie przycisk Direct jak kolega wyżej słusznie zauważył, to trzeba sprawdzić wszystkie połączenia wielostykowe, zimne luty na przełącznikach, zwłaszcza płytka z selektorami wej/wyj, na niej też znajduje się isosatat direct.
    Płytka z regulatorami znajduje się za frontem, warto też na nią spojrzeć pod kątem lutów.
  • #4 21715889
    kajt55
    Poziom 14  
    Dziękuję panowie za udział w dyskusji, guziki mi strasznie trzeszczą barwa dźwięku podczas próby klikania, dziś dopiero w pracy wyczyściłem z kurzu całe wnętrze bo był ogrom, teraz przeczyszczę preparatem do potencjometrów wszystkich przycisków i sprawdzę tę płytkę pod frontem… w weekend się za to zabiorę i dam znać.. Dziękuję jeszcze raz i miłego dnia Panowie.
  • Pomocny post
    #5 21716585
    wkj
    Poziom 37  
    Do czyszczenia są:
    - input selector,
    - rec selector,
    - przełącznik rodzaju wkładki gramofonowej,
    - przełączniki funkcyjne frontowe,
    - styki przekaźników wyjściowych,
    - potencjometr volume - tu będzie problem bo jest on nitowany,
    - potencjometry balansu i barwy dźwięku,

Po tych pracach warto sprawdzić ustawienia prądu spoczynkowego wg. SM dostępnego w sieci.

Potencjometry jak i przełączniki jak zapsikasz to po czasie usterka wróci, to się rozbiera, możesz psikać ale trzeba to wyczyścić. Do tego wszelka chemia do potencjometrów wypłukuje smar spowalniający.
    Poniżej zamieszczam kilka fotek - pracą ekstremalną na początek będzie rozbiórka przełączników frontowych, tz. rozbiórka to pikuś, ale poskładanie tego w całość.
    Można pokusić się o wymianę kondensatorów sygnałowych w torach audio na np. wimy lub nichicon gold.

Po tych zabiegach wykonanych poprawnie, wzmacniacz powinien posłużyć bezinwazyjnie kilka lat o ile nie dekad.
    Załączniki:
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20250906_180354516.jpg (3.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20250904_173145371_HDR (1).jpg (5.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20250904_173451925_HDR (1).jpg (4.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20240301_201014717_HDR (1).jpg (964.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21720716
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    wkj napisał:
    Potencjometry jak i przełączniki jak zapsikasz to po czasie usterka wróci, to się rozbiera, możesz psikać ale trzeba to wyczyścić. Do tego wszelka chemia do potencjometrów wypłukuje smar spowalniający.
    Poniżej zamieszczam kilka fotek - pracą ekstremalną na początek będzie rozbiórka przełączników frontowych, tz. rozbiórka to pikuś, ale poskładanie tego w całość.
    Można pokusić się o wymianę kondensatorów sygnałowych w torach audio na np. wimy lub nichicon gold.

Po tych zabiegach wykonanych poprawnie, wzmacniacz powinien posłużyć bezinwazyjnie kilka lat o ile nie dekad.

Alternatywnie jak to za dużo chrzanienia się - zestaw Kontakt: 60->WL/izopronanol->61, kolejność nieprzypadkowa, po 60-tce czekamy z 10 minut, a umycie Kontaktem WL/IPA kończymy przedmuchaniem. Do przełączników i wszelakich styków powinno być oki.

wkj napisał:
    Potencjometry jak i przełączniki jak zapsikasz to po czasie usterka wróci, to się rozbiera, możesz psikać ale trzeba to wyczyścić.

Może i tak, acz nie zaszkodzi z głową spróbować płukać potencjometr bez rozbiórki Kontaktem PR.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21720860
    wkj
    Poziom 37  
    PZ IX no nie wiem czy samo zapsikanie wspomnianym kontaktem wypłucze brud zalegający nie na ślizgaczu tylko na bieżni wewnętrznej - foto. Podtrzymuje swoje zdanie że psikanie to krótkotrwały pomocny zabieg.
    Załączniki:
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20250128_140305704_HDR (3).jpg (515.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20250128_140254764_HDR (3).jpg (513.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 21721625
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Rozebranie elementów i ich czyszczenie mechaniczne to jedyna słuszna metoda naprawy, psikanie pomoże na kilka tygodni.
  • Pomocny post
    #9 21722851
    PZ IX
    Poziom 35  
    Spoko! Autor niech tylko zlokalizuje dokładnie źródło problemu. Uważam, że nie ma co tego czyścić "na zaś", chyba że tu są jakieś rzadko spotykane potencjometry i trudno będzie w przyszłości coś ogarnąć zamiennego. Po drugie jeśli nigdy wcześniej tego nie robił z sukcesem to istnieje ryzyko uszkodzenia jeśli rozbierze więcej niż połowę elementu tj. dalej niż do pierwszej płytki rezystywnej.
    W praktyce raz tylko - w amplitunerze TEAC AG-3000 wyczuwałem, by coś takiego mogło mieć sens zrobić czyli rozebrać, wyczyścić, ale to było urządzenie z 1971 roku czyli 50-letni, bo faktycznie lekko potrzaskiwało przy regulacji, a tu Cleanser PR nie pomógł, nie robiłem tego bo nie było to dokuczliwe, a po drugie gdybym coś uwalił to obawiam, się, że eBay czy Japonia by tylko zostały i polować na element.
  • Pomocny post
    #10 21724257
    wkj
    Poziom 37  
    PZ IX napisał:

W praktyce raz tylko - w amplitunerze TEAC AG-3000 wyczuwałem, by coś takiego mogło mieć sens zrobić czyli rozebrać, wyczyścić, ale to było urządzenie z 1971 roku czyli 50-letni, bo faktycznie lekko potrzaskiwało przy regulacji, a tu Cleanser PR nie pomógł, nie robiłem tego bo nie było to dokuczliwe, a po drugie gdybym coś uwalił to obawiam, się, że eBay czy Japonia by tylko zostały i polować na element.

Właśnie trafił do mnie 50-ciolatek, grać, grał ale jeden kanał sam z siebie szumiał. Jakiś cy...ał kiedyś zapsikał sziuwaksem, wszystko poszło do mycia. Także kompletnie jest to bez sensu a nawet z czasem pogorsza wszystko.
    Załączniki:
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20251017_112200274_HDR.jpg (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20251017_112157468_HDR.jpg (4.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20251017_112154622_HDR.jpg (4.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A-676 – brak reakcji na regulację tonów, gdzie szukać usterki? IMG_20251017_112229255_HDR.jpg (4.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 21725864
    PZ IX
    Poziom 35  
    Bo zawalił całą PCB, a po drugie ciekawe jakim dokładnie preparatem tak hojnie popryskał.
    Cleanser PR mi nigdy przynajmniej nie zrobił gorszego stanu niż na początku zastałem.
  • #12 21726019
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9247
    wkj napisał:
    Jakiś cy...ał kiedyś zapsikał sziuwaksem

I tak dobrze bo nie użył oleju roślinnego. Miałem taki przypadek w latach 80'tych gdzie "szpenio" w ten sposób załatwił wszystkie potencjometry w mikserze...
    Czyszcząc w sposób opisany w linku poniżej nie będzie problemu. Ważna wskazówka to - umiar. Albo - jak to moja Babcia mówiła "Co za dużo to niezdrowo".
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3598483.html#18065619
  • #13 21742778
    kajt55
    Poziom 14  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, pomogło przeczyszczenie preparatem do potencjometrów..
  • #14 21742783
    kajt55
    Poziom 14  
    Wyczyściłem wszystkie potencjometry preparatem do tego przeznaczonym.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer A-676 miał problem z brakiem reakcji na regulację niskich i wysokich tonów. Pierwszym krokiem było sprawdzenie, czy nie jest włączony tryb "Direct", który wyłącza regulację barwy dźwięku. Następnie zalecano kontrolę połączeń wielostykowych, zimnych lutów na przełącznikach oraz płytce z regulatorami umieszczonej za panelem frontowym. Problemem okazały się zabrudzone potencjometry i przełączniki, które trzeszczały i nie działały poprawnie. Zalecano czyszczenie elementów preparatami do potencjometrów i styków, z uwzględnieniem konieczności rozbiórki i mechanicznego oczyszczenia dla trwałego efektu. Preparaty takie jak Kontakt 60, Kontakt WL/izopronanol oraz Kontakt PR były polecane, jednak podkreślano, że samo psikanie to rozwiązanie krótkotrwałe. Po dokładnym czyszczeniu i ewentualnej wymianie kondensatorów sygnałowych wzmacniacz powinien działać bezawaryjnie przez długi czas. Autor potwierdził, że przeczyszczenie potencjometrów specjalnym preparatem rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA